Изјава министра Дачића поводом именовања нових амбасадора

22. нов 2023.
Објављивањем указа председника Републике Александра Вучића, окончана је процедура постављења четворо амбасадора Републике Србије. Реч је о дипломатама са вишегодишњим радним стажом у Министарству спољних послова. Нашу земљу ће убудуће у Шведској представљати Јелена Чукић Матић, у Венецуели Катарина Андрић, у Бразилу Александар Ристић, а у Либији Драган Тодоровић.

Реч је о дипломатама са вишегодишњим радним стажом у Министарству спољних послова. Нашу земљу ће убудуће у Шведској представљати Јелена Чукић Матић, у Венецуели Катарина Андрић, у Бразилу Александар Ристић, а у Либији Драган Тодоровић.

Јелена Чукић Матић је, након дипломирања на Правном факултету Универзитета у Београду и положеног правосудног испита, радила у породичној адвокатској канцеларији. Професионално и академско усавршавање наставила је током каријере на институцијама у Србији и иностранству. У Министарству спољних послова је запослена од 1996. године. Службовала је у амбасадама Србије у Лондону, Отави, Вашингтону и Букурешту. У Министарству је, између осталог, била ангажована у Канцеларији портпарола, Одељењу за Европу, Одељењу за Америку, Одељењу за Уједињене нације, а била је и шеф Кабинета министра спољних послова. Говори енглески, француски и шпански језик.

Катарина Андрић је дипломирала шпански језик и књижевност на Филолошком факултету Универзитета у Београду. У Министарству спољних послова ради од 1996. године, а била је, између осталог, ангажована у Кабинету председника СРЈ и Тиму за преговоре о статусу Косова и Метохије. Од 2021. године врши функцију шефа Одсека за људска права и хуманитарна питања. Службовала је у амбасадама Србије у Тел Авиву, Лими, Буенос Аиресу, Сталној мисији при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу и у Кабинету Генералног секретара ОЕБС у Бечу. Говори шпански, енглески и француски језик.

Александар Ристић је запослен у Министарству спољних послова од 2004. године и у више наврата је био ангажован у Одељењу за Африку и Блиски исток, у којем од 2023. године врши функцију начелника. Радио је и у Спољнополитичком тиму у Кабинету председника Републике. Службовао је у амбасадама Србије у Адис Абеби, Дамаску, Бејруту, а од 2019. до 2023. године био је амбасадор Републике Србије у Савезној Демократској Републици Етиопији. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду, где је завршио и мастер студије. Говори енглески и немачки језик.

Драган Тодоровић је дипломирао на Филолошком факултету Универзитета у Београду, на Одсеку за арапски језик и књижевност, а докторирао на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Након ангажмана у Другој управи ЈНА (данашња Војнообавештајна агенција), почео је да ради у Министарству спољних послова 1998. године. У два наврата је службовао у Амбасади Србије у Триполију, као и у амбасадама у Дамаску и Ријаду. Од 2017. до 2023. године био је амбасадор Републике Србије у Исламској Републици Иран. У Министарству спољних послова је радио у одељењима за Африку и Блиски исток, Уједињене нације и Европу. Аутор је монографије и више радова у научним часописима. Говори арапски, персијски, енглески и француски језик.