Министар Селаковић и патријарх Кирил: Односи СПЦ и РПЦ кључни за односе Србије и Русије

16. апр 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић посетио је данас Храм Христа спаситеља у Москви, а потом се састао и са патријархом московским и целе Русије Кирилом.

Министар Селаковић и патријарх Кирил разговарали су, између осталог, о блаженопочившем патријарху српском Иринеју, и његовим заслугама за учвршћивање веза Српске и Руске православне цркве.  

Патријарх Кирил је констатовао да односи РПЦ и СПЦ имају важан и одлучујући значај када је реч о укупним односима наших држава.  

Министар Селаковић је патријарху Кирилу, као великом пријатељу српскога народа и СПЦ, пренео поздраве председника Србије Александра Вучића.  

„Наш патријарх блаженопочивши Иринеј и председник Вучић су поставили јединство наше државе и цркве на један потпуно нови ниво, а наш новоизабрани патријарх Порфирије је наставио путем којим је кренуо патријарх Иринеј“, рекао је Селаковић.

Према његовим речима, управо су и наше две сестринске православне цркве фактор који озбиљно доприноси блискости две државе и народа.  

Министар Селаковић је и овом приликом изразио захвалност председнику Владимиру Путину и руској држави на помоћи током пандемије вируса корона, констатујући да су блиски и пријатељски односи председника Вучића и Путина свакако допринели, не само доласку руских стручњака на почетку епидемије, не само испорукама вакцина Спутњик В, већ и чињеници да је у Београду започела и производња вакцина Спутњик В.

 

ФОТО: РПЦ