Министри Селаковић и Гојковић потписали Принципе сарадње и координације између два министарства

27. дец 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић потписали су данас Принципе сарадње и унапређења координације између Министарства спољних послова и Министарства културе и информисања у области јавне и културне дипломатије.

На заједничкој конференцији за новинаре након састанка министри Селаковић и Гојковић поручили су да се заједничким снагама наставља са популаризацијом наше културе, како у најзначајнијим светским престоницама, тако и у крајевима где је она добро позната, а то су државе региона.

Министар Селаковић навео је да је у претходном периоду именована директорка Културног центра у Паризу, да ће у наредна три дана бити именова директорка Културног центра у Пекингу, као и да је процедура за отварање Културног центра у Лондону формално приведена крају.

„Настављамо са популаризацијом наше културе и у наредном периоду фокусираћемо се на отварање нових културно-информативних центара наше земље. Радимо на томе да у наредном периоду потпишемо споразуме са Северном Македонијом и Словенијом о отварању наших културно-информативних центара у Скопљу и Љубљани“, истакао је Селаковић.
 
„Желим да истакнем да је наш рад на популаризацији и заштити српске културе, српског културног материјалног и нематеријалног наслеђа, кулминирао избором наше амбасадорке у Унеску Тамаре Растовац-Сиамашвили за председавајућу Извршном одбору Унеска, чиме је Србија први пут добила тако високо позиционираног дипломату у овој агенцији УН“, рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је навео да у области културне и јавне дипломатије постоје свакодневне консултације између два министарства, као и да је један од новитета стално праћење аукцијских кућа у иностранству и предмета који су од значаја за српску културно-историјску баштину.
 
Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакла је да је изузетна и садржајна сарадња два министарства резултирала потписивањем Принципа сарадње.

 
„Споразумом смо институционализовали нашу добру сарадњу, а желимо да се још више фокусирамо на сарадњу у међународним организацијама, пре свега Унеску, али и Међународној организацији Франкофоније“, казала је министарка.

Она је подвукла да је веома важно да се кроз дипломатију представи и култура једне државе, рекавши да без културе нема класичне дипломатије.

"Српска култура, као и култура свих националних мањина које живе и стварају у нашој земљи заслужује међународну пажњу", поручила је министарка Гојковић.

Министарка је навела пример да су изложбе у Културном центру у Паризу - изложба сликара Цилета Маринковића, изложба о дипломати и књижевнику Иви Андрићу и изложба Музеја маргиналне и наивне уметности -  привукле велику пажњу, како наше дијаспоре, тако и иностране публике.