Старовић: Никад шефу државе није брањена посета концентрационом логору

19. јул 2022.
Одлука хрватских власти да председнику Србије Александру Вучићу забране приватну посету Јасеновцу је скандал који се не може повољно одразити на даљи развој односа између две земље, оцењује државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић и истиче да се никада у историји Европе, након Другог светског рата, није десило да је неком шефу државе забрањена посета локацији концентрационог логора, било службено или приватно.

Старовић је навео да српске власти још увек нису добиле никакво сувисло објашњење за овакав потез хрватских власти и додао да образложења из хрватске штампе, где се то повезује са годишњицом обележавања злочиначке акције "Олуја", не могу бити прихватљива, будући да је први захтев за организацију службене посете стигао у септембру прошле године, 11 месеци уочи најављеног обележавања те акције у Книну.

Додао је да прави разлози леже у нечем другом и да ће то време пред нама показати, у неспремности хрватских власти и друштва у целини да се на прави начин суочи са чињеницама о страшним злочинима који су почињени над српским, јеврејским и ромским народом у Независној држави Хрватској.

"Мислим да је за њих прилично непријатна чињеница то што би их посета председника Србије, полагање венаца и паљење свећа на највећем српском стратишту, на прави начин подсетило на суштину и карактер тих злочина", рекао је Старовић за Танјуг.

Он каже да ће Влада Србије у наредном периоду одлучивати о евентуалним контрамера, а на коментаре хрватских званичника да је јучерашња реакција председника Вучићева била "хистерична", Старовић каже да је реакција председника Србије, напротив, била крајње одмерена.

Указује да треба имати у виду чињеницу да је и у септембру прошле и у марту ове године прихваћена молба хрватских власти да се најављене посете Јасеновцу одложе, па чак и овај пут када је, каже, Вучићу без икаквог разлога забрањено да приватно посети Јасеновац.

"Никаква бука није подигнута овде, у Београду, нити је то учинио Вучић, већ је хистерија заправо започета написима у хрватској штампи у недељу ујутру, и наравно да је било потребно да се на такве бруталне лажи и кампању која је покренута од Загреба на адекватан начин одговори", рекао је Старовић.

Навео је да је у ноти коју је Министарство спољних послова Србије послало Загребу изнет захтев да се у постојећим околностима, након "бесмислене и незаконите" забране председнику Србије да приватно посети логор Јасеновац, Вучићу до 17. септембра омогући званично службена посета.

"Да ли ће до те посете доћи или не, то у овом моменту не можемо знати јер не зависи од нас, али заиста су скандалозне најаве које можемо видети у хрватској штампи из, како они кажу неслужбених извора, да ће за евентуалну реализацију те посете бити постављени некакви нови услови, те да до такве посете не може доћи пре јесењих месеци", каже Старовић.

Нагласио је да је потезом хрватских власти нарушено основно људско право слободе кретање и додао да је само у претходних годину дана забележено више од 700 улазака на територију Србије особно лицима са дипломатским или службеним пасошем Хрватске.

Додао је да да је то нешто што је сасвим нормално и уобичајено и да свака забрана ове врсте сама по себи представља скандал, као и то што овим поводом нема адекватне реакције из Европске уније.

Навео је да је Министарство спољних послова већ упутило оштар протест Међународној алијанси за сећање на Холокауст као веома угледној и важној међународној организацији која се бави неговањем културе сећања на жртве нацизма и фашизма из периода Другог светског рата, те додао да су веома брзо стигле адекватне реакције од стране Америчког музеја Холокауста.

Истакао је да Србија жели да односе са Хрватском усмерава у правцу будућности и заједничких изазова, који потенцијално могу спајати две земље, али и поручио да не жели да пређе преко оваквог понашања званичног Загреба.

"Не можемо и нећемо да пређемо преко великог непоштовања које је исказано пре свега према жртвама српског, јеврејског и ромског народа који је страдао у периоду Другог светског рата у НДХ и наравно да ћемо учинити све што је у складу са нашим надлежностима како бисмо домаћу, али пре свега међународну јавност, упозорили на недопустивост оваквог понашања Хрватске", закључио је Старовић.

 

Извор: Танјуг