Повратак српских дипломата у Чиле, убрзо канцеларија на Малти

02. мај 2021.
Захваљујући споразуму о колокацији са Мађарском, имамо прилику да се српске дипломате после 20 година врате у Чиле, рекао је Танјугу министар спољних послова Никола Селаковић и најавио да ће на Малти, први пут, бити отворена конзуларна канцеларија.

Селаковић најављује и ревизију мреже дипломатско-конзуларних представништава и истиче да се ради на отварању амбасаде Србије у Бахреину, што је резултат посете председника Александра Вучића тој краљевини, а у плану је и успостављање амбасаде наше земље у Вијетнаму.

На питање да ли ће ускоро бити попуњена нека упражњена амбасадорска места, Селаковић одговара да свакако хоће, јер Министарство има озбиљан план и стратегију, и о томе се, каже, увек воде консултације са председником и премијерком.

“Недостаје нам немали број шефова ДKП-ова, и на томе смо почели да радимо од почетка године. Било је 10-ак нових постављења, имаћемо и нови 'пакет' и покушати да направимо неку врсту редовног процеса именовања, односно опозивања шефова ДKП-ова”, рекао је Селаковић.

Kако је рекао, уследиће ревизија дипломатско-конзуларне мреже, како би се утврдило да ли постоје места у којима су нам потребне амбасаде или генерални конзулати, а сада их немамо.

Kао пример наводи Француску, у којој, каже, имамо амбасаду у Паризу и конзулат у Стразбуру.

“Немамо конзулат на југу Француске, нити, од 2006/2007. године, у Лиону, иако у том крају живи око 40.000 наших грађана које имамо евидентиране. Велики број наших студената студира на југу Француске, а Лион је центар француске индустрије”, навео је министар.

На томе ће се, каже, радити у наредном периоду.

“Захваљујући сјајном споразуму о колокацији који смо потписали са Мађарском, имаћемо прилику да после 20 година вратимо наше дипломате у Чиле”, рекао је Селаковић.

Такође, најавио је да ће Србија први пут имати и своју конзуларну канцеларију у Ла Валети на Малти где ради велики број наших грађана.

“То је за њих добра вест, јер неће морати да чекају један дан недељно када ће неко доћи из Рима, већ ће, за почетак, имати на располагању конзуларну канцеларију”, истакао је Селаковић.

Он је навео и да се, у складу са налогом председника Александра Вучића ради на отварању амбасаде Србије у Бахреину.

“Потрудићемо се и да у што скоријем року добијемо и амбасаду у Вијетнаму, што ће бити значајна, велика шанса за јачање привредних и економских веза, трговинске сарадње са том земљом, која је у незадрживом економском налету”, рекао је шеф дипломатије.

Селаковић је додао да је Србија данас, која се привредно и политички опоравља и широм јој се отварају врата на свим меридијанима, партнер кога многи желе.

“Економски јача и политички стабилнија, у спољној политици препозната као самостална и суверена држава, која сама доноси одлуке, Србија је данас у могућности да после две, три деценије озбиљних криза, паметно планира ДKП мрежу и представништва отвара тамо где су потребна”, закључио је Селаковић.

 

Извор: Танјуг