Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованих амбасадора

20. јун 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованих амбасадора Републике Италије Луке Горије, Републике Ирак Мохамеда Хакима Абида Алија Ал Рубајија и Савезне Републике Сомалије Мухамеда Абдулахија.

Председник Вучић је италијанском амбасадору пожелео добродошлицу у Србију и изразио задовољство због традиционално стабилних пријатељских односа две земље и континуиране подршке коју Италија даје европском путу Србије.

Такође, председник Вучић је навео да очекује да ће се током мандата амбасадора Горија наставити одлична економска сарадња са Италијом, као једним од највећих економски партнера Србије.

Амбасадор Гори је, предајући акредитивна писма председнику Вучићу, пренео је поздраве председника Серђа Матареле, истакавши да Италија пружа јасну подршку евроинтеграцијама Србије и то кроз експертску помоћ у реформама у кључним областима, те да ће наставити да ради на унапређењу сарадње од користи за обе земље, посебно у области привреде и културе. Он је изразио задовољство што већ ове недеље у посету Србији долази шеф италијанске дипломатије Луиђи Ди Мајо.

Амбасадор Гори је такође истакао привржености Италије миру и стабилности на Западном Балкану, преневши да званични Рим веома цени допринос председника Вучића регионалној стабилности и сарадњи.

У разговору са новим амбасадором Ирака, председник Вучић je изразио уверење да ће амбасадор Ал Рубaји успешно обављати ту одговорну дипломатску дужност и наставити да доприноси развоју односа Србије и Ирака.

Такође, председник Вучић је захвалио ирачком амбасадору на подршци коју његова земља пружа суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије, чиме показује приврженост међународном праву, што је и принципијелно опредељење наше државе, када је реч о земљама чланицама УН.

Амбасадор Ал Рубаји је пренео поздраве председника Бахрама Салихија, од кога је, како је рекао, добио задатак да ојача ирачко-српске односе у свим областима, посебно пољопривреди и образовању.

Приликом разговора са новоименованим амбасадором Сомалије  Мухамедом Абдулахијем, председник Вучић је подсетио на богату историју дипломатских односа Србије и Сомалије, уједно, изразивши задовољство због отварања амбасаде те земље у Београду, као и очекивање да ће нови амбасадор допринети интензивирању и унапређењу економске и сваке друге билатералне сарадње. Овом приликом је речено да ће бити повећан број стипендија за сомалске студенте, који би да се школују у Србији.

Председник Вучић је изразио захвалност Сомалији на показаној привржености међународном праву, када је реч о Косову и Метохији, а амбасадор Абдулахи је, преневши поздраве председника Хасана Шеика Мохамуда, рекао да веома цене ангажовање припадника Војске Србије у мисијама ЕУ, које помажу одржавању безбедности у Сомалији.

 

 

 

Извор: www.predsednik.rs/

Фото: Димитрије Голл