Селаковић: Београд посвећен дијалогу и трудићемо се да покажемо да смо кредибилан партнер

16. јун 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да су јучерашњи разговор у Бриселу обележиле неозбиљност и неодговорност Приштине, фер и коректан приступ европских представника, али и начин на који се понашала наша страна који треба да нам буде на понос.

Селаковић је у изјави за ТВ Пинк рекао да за нас не постоји бољи и разумнији начин решавања проблема КиМ него што је дијалог, те да морамо да се трудимо да га очувамо.

Селаковић је рекао да је делегација Београда дошла озбиљно припремљена, тражећи да се испуне раније преузете обавезе. Подсетио је да је Београд испунио све што је било до нас, док Приштина то није урадила.

„Имали сте наступ људи којима уопште није стало до дијалога, који се труде да процес дијалога минирају, да наводним предлозима у потпуности дезавуишу све што је до тада договорено“, истакао је Селаковић, и поручио да је приштинску делегацију једино интересовало  када ће Србија признати тзв. "Косово" и да им је председник Вучић јасно и недвосмислено рекао да се то неће десити никада.

Министар је подвукао да је председник Вучић био врхунски припремљен и у тако тешкој ситуацији заступао наше интересе на најбољи могући начин.

Како наводи министар, оно што заиста јесте за похвалу и што је било на добром нивоу је конструктивност и фер приступ високог представника за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозепа Бореља и специјалног изасланика Мирослава Лајчака који су били изузетно коректни и конструктивни на састанку Београда и Приштине.

,,Замислите када им кажу људи из ЕУ - па договор је ваш парламент ратификовао - а они кажу то је било 2013. и то сада не важи. Могли сте да видите, кроз оно што су били њихови назови предлози, колико су они дошли са циљем да минирају читав процес, читав дијалог'', наводи шеф српске дипломатије.

Селаковић се осврнуо и на одличну реакцију председнице Владе на провокацију Приштине на састанку у Тирани.

„Србију воде људи којима је стало до сваког нашег човека на КиМ, до сваке наше светиње и боримо се на сваком месту да заштитимо наше интересе. Најбољи начин је дијалог и зато смо му посвећени и трудићемо се да покажемо колико смо кредибилан партнер и колико смо озбиљна страна у тим разговорима“, нагласио је министар.

Такође, Селаковић је рекао и да наша страна поштује улогу председника Џоа Бајдена и улогу САД у дијалогу са Приштином, али је уједно нагласио да се актуелни дијалог примарно води под окриљем Европске уније.

Министар је поручио да у наредном период предстоји велики број његових посета иностранству али и посета његових колега Србији.

„У понедељак ће у посету Србији дођи италијански министар спољних послова Луиђи ди Мајо, а већ овог петка састаћу се у Београду са замеником министра спољних послова Руске Федерације  Александром Грушком", рекао је Селаковић. Такође, министар је рекао и да су планиране његове посете  Египту и Азербејџану.

Министар је оценио врло корисном своју недавну посету Пољској.

„Пољска је земља пример успешног приступања Европској унији“, оценио је министар Селаковић.

Пренео је и позитивне утиске пољског колеге Збигњева Рауа који је био фасциниран објашњењем о начину на који је Србија извела финансијску консолидацију протеклих година. Поменуо је и одличне резултате Србије у вакцинацији и борби против ковида.  

Говорећи о суседима министар Селаковић је изнео позитивне оцене о односима са Мађарском указујући на одличне личне односе председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана. Посебно је истакао и улоге мађарске и српске националне мањине у двема земљама назвавши их спонама које ојачавају односе Србије и Мађарске.

Говорећи о чешком председнику Земану и његовом недавно јавном извињењу због учешћа Чешке у бомбардовању СР Југославије 1999. године, Селаковић је нагласио да је председник Земан наш велики пријатељ и брат Србије и српског народа.

Министар је похвално говорио о односима са суседним земљама међу којима су Бугарска, Румунија, Северна Македонија, као и Албанија са којом смо неретко слабо комуницирали иако нам је суседна земља. Подсетио је да је он био први министар правде који је посетио Албанију у последњих сто година а да су односи са Албанијом данас далеко бољи него раније и поред одређених отворених питања. Селаковић је подвукао значај „мини шенгена“ и улогу Србије у процесу повезивања и борбе са регионалним изазовима.

Министар је гостовање завршио тиме што је рекао да су мир и стабилност од кључне важности и значаја за регион.