Селаковић данас са Хајком Масом и саветником Ангеле Меркел

04. мар 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић каже да ће у данашњим разговорима са шефом немачке дипломатије Хајком Масом и саветником канцеларке, Јаном Хекером изложити позицију Србије и став Београда по бројним питањима, те бранити позицију Београда по питању Косова и Метохије.

Селаковић је за ТВ К1, истакао да су сви састанци у Берлину веома важни, јер се дешавају на месту и са људима који озбиљно и активно учествују у креирању спољне политике Немачке, која је од кључне важности за европски пут Србије, решавање питања односа између Београда и Приштине, као и за даљи напредак српске економије, односно долазак немачких инвестиција.

„Трудићу се да покажем нашу спољнополитичку позицију на најбољи могући начин и да упознам своје саговорнике, саветника канцеларке, министра Маса, посланика Бундестага Јохана Вадефула, са свим што смо урадили, шта радимо и шта ћемо урадити, али и бранити нашу позицију по питању односа са Приштином”, рекао је министар.

Он је додао да су јучерашњи састанци протекли у веома доброј атмосфери, са обостраним уважавањем и поштовањем, а да су немачки партнери саслушали став и позивију Србије, чак и када им се не свиђа.

„Очекујем да ћу имати прилику да будем саслушан, да изложим нашу позицију, али и да саслушам немачки став, јер без тога не можемо да напредујемо ни пут Брисела, ни на пољу економског развоја“, рекао је Селаковић.

На питање да ли су немачки привредници заинтересовани за даље инвестиције у Србију, одговорио је потврдно и додао да је у разговору са привредницима посебно истакнут успех Србије на плану реформи, нарочито од 2014. године.

„Исказали су велико поштовање према нашој држави и председнику Александру Вучићу. Они су имали недавно и разговор, преко видео линка, са премијерком Ану Брнабић коју су такође похвалили. Све што су изнели и рекли, улива чврсту наду да ће се немачке инвестиције у Србији наставити“, рекао је Селаковић.

Према његовим речима, посебну похвалу и подршку немачки привредници исказали су за успех Србије на пољу вакцинације.

„Поред поштовања, тај процес изазива и дивљење немачких пријатеља из привредног сектора”, закључио је он.

Министар Селаковић састаће се данас у Берлину са шефом немачке дипломатије Хајком Хасом, након чега ће се заједно обратити јавности.

 

Извор: Танјуг