Селаковић: Дипломатски и политички одговор ако Приштина прекрши споразуме

08. мај 2022.
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да ће, ако Приштина прекрши Вашингтонски споразум, Србија активирати сваку могућу политику одбране интереса државе и српског народа на Kосову и Метохији која је у домену дипломатских и политичких средстава.

Министар Селаковић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да се вара свако ко мисли да ћемо на брутално кршење и Вашингтонског и Бриселског споразума седети скрштених руку и незаинтересовани.

„Наравно да нећемо ћутати, бићемо и те како заинтересовани, борићемо се на сваки могући начин. Постоји заинтересованост Приштине да уђе у Савет Европе. Руска Федерацијa није више у Савету Европе али и да јесте, у Савету Европе се одлучује простом већином. Није тајна, Приштина има већину чланица Савета Европе на својој страни, оно што нема на својој страни то су принципи које је пре 12 година Савет Европе поставио шта неко мора да буде да би могао да буде члан“, рекао је шеф српске дипломатије.

На питање да ли ће Запад тражити да признамо самопроглашено "Kосово" како би могли руском председнику Владимиру Путину да кажу да нема правног преседана, шеф српске дипломатије је рекао да Запад већ на одређени начин води политику која иде ка томе.

„Ми се боримо да она не иде у том смеру, свим дипломатским и политичким средствима као и до сада, још јаче ћемо се борити. Ми смо ти који смо тврдили и тврдимо да је направљен преседан који ће бити коришћен“, рекао је министар Селаковић и додао да су сви свесни тога.

Према његовим речима, проблем сецесије постоји свуда у свету и стотине су таквих примера, а прављење једног преседана може да изроди једну врсту девијантног правила које ће се примењивати у другим случајевима.

“Председник Руске Федерације је поменуо случај KиМ, у ствари поменуо саветодавно мишљење Међународног суда правде. Најежим се сваки пут када помислим или када чујем за то мишљење јер сваки пут представници Приштине у Савету безбедности УН помињу то мишљење коме је тада српска врхушака и те како допринела постављајући погрешно питање Међународном суду правде, али морамо да се боримо са тим и морамо да се боримо за наше интересе на KиМ, интересе државе Србије и интересе српског народа“, рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић је оштро негодовао што је на јавном сервису током његовог гостовања приказана мапа на којој је Kосово и Метохија одвојено Србије.

„То је за мене скандалозно, омеђено је KиМ, пише KОС. Пише за KиМ KОС и посебно је од Србије, то морамо да мењамо. Kако очекујете да се ми као држава, влада, председник, премијер и министри боримо ако имамо такав случај код нас?! Борићемо се без обзира на то, нећемо одустати од борбе“, нагласио је министар Селаковић и навео да се нада да се то више неће понављати. Водитељка је навела да је дошло до грешке и извинила се, а мапа је повучена са екрана.

Поводом обраћања председника Србије Александра Вучића нацији пре неколико дана када је представио план од 10 тачака, а који је подвукао да Србија неће уводити санкције Русији и да ће још снажније ићи ка ЕУ, шеф српске дипломатије је рекао да кључ за убразње европских интеграција Србије није у нашим рукама, али да је у нашим рукама поступање наше државе када су у питању одређени захтеви у процесу европских интеграција којима тежимо из више разлога.

Министар Селаковић је нагласио да се готово 65 одсто наше трговинске размене одвија са државама чланицима ЕУ, да су наши највећи инвеститори и појединачни донатори управо из земаља чланица ЕУ и да смо стотинама хиљада радних места у Србији везани за компаније које су у власништву компанија из држава чланица ЕУ.

„Четири од осам наших суседа су већ у ЕУ. Цена коју треба да платимо је она на који смо спремни, она коју су плаћале и друге државе које су улазиле у ЕУ, али ми морамо да се трудимо да она за нас буде што мања, то успевамо да урадимо“, нагласио је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да је зато приступ проблему који је председник Вучић представио најрационалнији јер не уводимо санкције Русији, али наш приоритетни циљ је бржи европски пут да бисмо променили наше друштво, ојачали владавину права, привлачили и даље што више страних инвестиција и да бисмо и даље били првак у економском развоју у Европи. 

„То Србија успева, јер се Србијом озбиљно руководи. Оно што је председник Вучић посебно напоменуо то је чињеница да је код наших грађана опала та врста ентузијазма и подршке европском путу, али је председник јасно рекао ‘у реду, дајте ми алтернативу том путу, како ћемо добити више радних места, градити више брзих пруга, болница, како ће нам расти плате и пензије’“, навео је шеф српске дипломатије.

На питање где је српска дипломатија с обризом на то да рат у Украјини и глобална криза намећу свим државама нова престројавања, правила и позиције у дипломатским активностима, министар Селаковић је навео да је српска дипломатија у служби државе Србије која је једна од ретких слободуљубивих и суверених држава у Европи и свету, која се труди да потпуно самостално и суверено доноси одлуке које се тичу њене судбине.

„Свет се налази у промени политичке архитектуре, ми морамо да се мењамо и прилагођавамо одређеним околностима, европским и глобалним, али да имамо као идеју водиљу оно што јесу одреднице наше унутрашње и спољне политике. Зато је председник Вучић изашао са планом од 10 тачака, показујући колико је озбиљан приступ тој надолазећој кризи“, истакао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је најавио да би 16. маја требало да буде на радном ручку у Бриселу поводом одржавања Савета за спољне послове ЕУ, на којем ће бити министри спољних послова свих држава чланица ЕУ и Западног Балкана, и да ће Западни Балкан бити једна од главних тема.