Селаковић: Несебична и принципијелна подршка Русије Србији

16. апр 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Москви са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом и том приликом захвалио Русији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

„Искористио сам прилику да захвалим Министарству спољних послова Русије и министру Лаврову лично на несебичној, континуираној, принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије, као и пружању подршке на решавањима питања Косова и Метохије мирним и дипломатским средствима, путем дијалога, за шта је Београд спреман и на основу чега је до сада изградио и ојачао свој кредибилитет", рекао је министар.

Шеф српске дипломатије истакао је да управо сусрет на високом нивоу са министром Лавровом, али и други сусрети званичника Републике Србије и Руске Федерације на високом и највишем нивоу, јесу добар показатељ и сведочанство искрених, отворених и пријатељских односа две државе које бележе дугу традицију таквих односа. 

Министар је указао да је сусрет са руским колегом био не само прилика за размену мишљења и ставова о важним питањима, већ и сусрет који ће допринети припреми евентуалне посете председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина Републици Србији у току ове године.

Селаковић је нагласио да Србија не уводи санкције Руској Федерацији и да остаје на тој врло јасној позицији.

„Став Србије се не мења. Иако смо ми држава која је посвећена свом европском путу и чланству у ЕУ, наше пријатељство и вишевековно братство са руским народом и Руском Федерацијом се не мења. Имали сте прилике да видите да отворено и искрено разговарамо једни са другима, гледамо како можемо једни другима да помогнемо, а цитираћу и нашег председника Александра Вучића, који је више пута рекао - да Србија братској и пријатељској Русији не уводи санкције", истакао је шеф српске дипломатије и додао да је питање односа са Русијом увек на агенди са западним партнерима, али да Србија има врло јасну позицију коју неће променити.

Србија је, додао је министар, једина држава у том делу Европе која остаје верна и доследна том опредељењу и тој позицији, упркос притисцима кои постоје.

Селаковић је рекао и да је информисао министра Лаврова да је данас тачно 2.921 дан од како је закључен Бриселски споразум којим су биле дефинисане три обавезе за Београд и једна за Приштину, да је Београд своје обавезе извршио, док Приштина своју једину обавезу- формирање Заједнице српских општина није ни почела, нити је спроводи.

Министар је захвалио Русији и на подршци у међународним форумима и организацијама, када је у питању досадашња сарадња да се осујете покушаји Приштине да уђе у чланство појединих међународних организација и још једном изразио велику захвалност помоћи Русије Србији у условима ковида-19, када су још пре годину дана руске АБХО јединице долазиле у Србију, помагале дезинфекцију наших здравствених центара у Србији. 

„Након тога, имали смо прилике да се уверимо у ту помоћ и подршку и кроз испоруку руских вакцина Спутњик Ве, а и сада кроз почетак експерименталне фазе производње те вакцине управо на Институту Торлак у Београду. То значајно доприноси и даљем успешном понашању Србије и руковођењу кризе изазваној пандемијом, где Србија бележи озбиљан број вакцинисаних", рекао је министар.

Говорећи о економској сарадњи и размени две државе, Селаковић је указао да су оне због пандемије у претходној години не мало умањене и нагласио да је са Лавровом разговарао о подстицању наставка те сарадње у већем обиму и на враћање на ниво који је постојао пре пандемије.

Управо у том циљу, од интереса за српску економију јесте ратификација споразума са Евроазијском економском унијом, рекао је министар Селаковић и указао да је остало само да још Јерменија ратификује тај споразум, како би могао да почне да се примењује.

Шеф српске дипломатије поздравио је и иницијативу за потписивање стратешког руско-српског програма економске сарадње за период 2020-2026, а уверен је да ће у јуну бити Међународни економски форум у Санкт Петербургу, који ће бити још једна добра прилика да представници привреде, али и руководстава двеју земаља разговарају о тим питањима.

Поље енергетике свакако завређује пуну пажњу када су у питању односи Русије и Србије, истакао је Селаковић и додао да се успешна сардња огледа кроз изградњу гасовода Балкански ток, који је од 1. јануара ове године почео да функционише од границе Србије са Бугарском до границе Србије са Мађарском. 

„Очекујемо даље прикључење и Мађарске на тај гасовод, а оно што је обележило и што обележава нашу успешну сарадњу на пољу енергетике јесте пословање Нафтне индустрије Србије, као ћерке фирме Газпромњефта. Желим да поменем веома вредну инвестицију од 330 милиона долара у изградњу и завршетак погона за дубоку прераду нафте, која и те како доприноси овако успешном пословању НИС-а. Такође да истакнем изузуетно искуство са Руским железницама, које раде на деоници од Старе Пазове до Новог Сада и то на најкомпликованијем делу изградње брзе пруге - тунел Чортановци и вијадукт за који видимо да се одвијају и брже од плана", рекао је министар.

Министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров рекао је да је Русија спремна и да ће наставити да помаже очувању територијалног интегритета Србије, истичући да је основа спољнополитичке сарадње две земље приврженост принципима међународног права и приципима УН, укључујући немешање у унутрашње ствари суверених држава и мирно решавање спорова.

Како је додао, договорили су се да се настави координација у међународним организацијама.

Лавров је рекао да је са српским колегом разговарао о свим правцима заједничке сарадње и партнерства, о билатералним односима, али и и регионалним и међународним питањима.

„Без обзира ограничења због епидемије ковида- 19, наша стратешка сарадња наставља динамично да се развија у свим областима", рекао је Лавров и додао да ће Русија наставити да пружа помоћ Србији по питању неутрализовања нелегалних покушаја Приштине за чланство у међународним организацијама.

Лавров је истакао да је потврдио спремност да Русија и даље помаже српским пријатељима, да брани легитимно право Београда на Kосово и Метохију. 

„Ми ћемо наступати и даље да се очува приоритетна пажња у СБУН о том питању и поштовању Резолуције 1244 у пуној мери, а она предвиђа постизање договора о статусу KиМ између Београда и Приштине, и тај договор треба да буде одобрен у Савету безбедности", рекао је Лавров.

Како је нагласио, убеђен је да избалансирана линија Београда доприноси миру и стабилности у доста компликованом делу европског континента, а указао је да је са Селаковићем разматрао ситуацију на југоистоку Европе и подршку делатностима и корацима које руководство Србије води у изградњи добрих и конструктивних односа са свим земљама региона. 

Додао је да су пажњу посветили заједничкој борби против ковида-19 и вакцинисању становништва, наводећи да Србија заузима једно од првих места у Европи, захваљујући и коришћењу руске вакцине, а навео је и да велику пажњу придају економској сарадњи и повећању робне размене, додајући да је кључ сарадња у реализацији великих пројеката у енергетици.

Селаковић и Лавров констатовали су да је неопходно да се сарадња настави како би се очували животи и здравље људи, чему ће допринети и покретање производње руске вакцине у Београду.

 

ФОТО: МСП Србије / МИП Русије