Селаковић: Похвале посланика Бундестага за резултате српске економије

03. мар 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас у Берлину да је од представника Бундестага чуо похвалне речи за резултате српске економске политике, нарочито у време од када је Александар Вучић постао председник владе, до данас.

„Био сам у прилици да се на више састанака сретнем са представницима Бундестага, немачког парламента, људи који утичу на формирање политике. Људи чија је улога важна када је у питању европски пут Србије, али и са представницима немачке привреде, оних чије су компаније и капитал уложени у Србији и захваљујући којима се данас у Србији број запослених у немачким компанијама броји десетина хиљада“, рекао је Селаковић новинарима.

Пренео је да је могао да чује и доста тога што је за нас важно, да знамо како да радимо у наредном периоду, шта је то што нам се спочитава као пропуст, на шта треба да обратимо пажњу.

„Задовољство је у Бундестагу чути од немачких парламентараца похвалне речи за резултате српске економске политике нарочито од периода када је Вучић постао председник владе, од 2014, до данас и једна пријатна неверица када изнесете податак да је Србија претходне године била економија са највећим растом у Европи, успела да постигне озбиљне резултате на смањењу јавног дуга, броју незапослености“, појаснио је Селаковић.

Он је навео да се разговарало и о европском путу Србије и о неким „сумњичавостима“ које су постојале на том плану.

„Након тог састанка могу рећи да су утисци били позитивни и да је код оних који су сумњали, сумња нестала“, нагласио је Селаковић.

Оваквих састанака, указује, мора бити више.

Од председника Одбора за ЕУ Бундестага Гунтера Kрихбаума добио је позив да се на месечном нивоу организују овакви састанци, односно да се одржи директна комуникација са људима који могу да утичу на политике једне велике земље, попут Немачке, која је водећа земља у ЕУ.

Kада је реч о састанку са привредницима, Селаковић каже да и даље постоји интересовање када је у питању Србија, као једна од најпривлачнијих инвестиционих дестинација.

Министар је подсетио да је 2014. године у немачким предузећима у Србији било запослено 17.000 људи, а данас 67.000. Циљ је, каже, да дођемо до магичног броја од 100.000.

„Са свим током директних страних инвестиција у времену ковида, најтеже године по привреду након Другог светског рата, Србија је успела да привуче 2,9 милијарди евра директних страних инвестиција. То је признање политике председника, владе, свему ономе што је урађено у претходном периоду, на побољшању пословања у Србији“, објаснио је он.

Селаковић је пренео да има и конкретних ствари које се саветују, некада и замерају и где морамо показати више рада, тако на пример у владавини права.

„Први дан радне посете Немачкој је прошао на задовољавајући начин. То задовољство су ми пренели људи који су учествовали на састанцима. Уверен сам да ће сутрашњи састанци, који нису нимало једноставни, јер неретко су ситуације где се размимоилазимо, као што су наши погледи на проблем између Београда и Приштине, питање KиМ, бити успешни“, рекао је Селаковић.

Он је навео и да је, као неко ко је у Берлину боравио као министар правде и државне управе, поносан а то шта је председник Србије успео да уради за имиџ наше државе.

„Данас представљати Србију, и пре седам или осам година, потпуно је различита ствар“, закључио је Селаковић.

 

Извор: Танјуг