Селаковић: Слике у Немачкој и земљама Бенелукса код нас оживљавају сећања на 2014. годину

18. јул 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изразио је данас саучешће Немачкој и државама Бенелукса, које су протеклих дана погођене тешким поплавама, констатујући да је начин на који су та друштва реаговалa у кризи пример како један колектив треба да се понаша у тренуцима изазова.

„Те слике код нас оживљавају сећања на 2014. годину. Погледајте како се те земље носе са тим. Само у земљама Бенелукса евакуисано је више од 100.000 људи, а број жртава је десетинама пута већи од броја жртава који је постојао тада у Србији. Погледајте колико су те заједнице одговорне и како се читава јавност односи према овом питању, а сетите се како је то изгледало код нас“, рекао је Селаковић гостујући на телевизији Прва.

Министар Селаковић је подсетио на лажи и измишљотине о броју жртава поплава у Србији, на тврдње да се тела спаљују у високим пећима. 

„У тамошњем свету је нормално да знате како се понашате када се део ваше државе суочава са природном катастрофом, да се то не користи у сврху стицања јефтиних поена или за нападање оног ко је главни за спасавање свега што се спасти може“, казао је Селаковић.

Он је подсетио да су у Србији одређени кругови поступали на ужасан начин и током и након поплава, јер је држава нападана стравичним лажима.

„Ми смо, упркос свему, успели да се изборимо са поплавама, да превазиђемо тешке ситуације, да те године превазиђемо пад БДП, да обновимо крајеве Србије погођене поплавама и да данас будемо међу првима у Европи по расту и перспективама“, истакао је шеф српске дипломатије, додавши да је управо због тога наша земља данас у прилици и да помогне другима у невољи.

Селаковић је, осврћући се на епидемиолошку ситуацију у свету, изразио очекивање да ће Србија бити у стању да помогне неким пријатељским државама на афричком континенту које су данас суочене са веома тешким изазовима. 

Србија се, према његовим речима, понаша као кредибилан и лојалан партнер који је у стању да покаже солидарност у тешким ситуацијама. 

„Министарство спољних послова је у сарадњи са Кабинетом председнице Владе упутило предлог председнику Републике за донацију вакцина пријатељским државама Африке, јер на том континенту има држава које до данас нису добиле ниједну дозу вакцине. Радимо на планирању дистрибуције тих вакцина, и уверен сам да ће наш државни врх бити у стању да помогне. Помагаћемо колико год можемо и коме год можемо“, рекао је Селаковић.

Министар је наговестио и могућност помоћи у храни неким афричким државама које су се ове године суочиле са великом сушом. 

„Током посете Африци сам се уверио колико је држава чије памћење о пријатељству са Србијом није кратко и поносан сам што можемо да помогнемо“, казао је Селаковић.