Селаковић: Србија и Мађарска две пријатељске и братске државе

25. нов 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је у Будимпешти, након разговора са мађарским колегом Петером Сијартом, да је и данас још једном потврђен висок ниво сарадње две пријатељске и братске државе, које бележе тренутке најразвијенијих односа у својој историји.

Селаковић је, на заједничкој конференцији за новинаре, истакао да је успостављање стратешког партнерства Србије и Мађарске круна односа који се убрзано развијају и који су прави пример добросуседске сарадње и окренутости будућности.
 
Шеф српске дипломатије констатовао је да је садржајност дијалога наше две државе прожета и личним поверењем и односом који постоји између председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана.

Селаковић је истакао да је данашњи сусрет са мађарским колегом Сијартом шести за непуних годину дана, и да би требало и чешће да се виђају јер је то добро за односе две државе.

Овом приликом је подсетио на низ инфраструктурних пројеката у области железнице и енергетике који су покренути у протеклом периоду између Србије и Мађарске.

„Са једне стране разговарали смо и разговараћемо о продубљивању економске сарадње. Очекујемо да ове године први пут ниво трговинске размене пређе две милијарде евра. Мађарска је за нас, када је реч о чланицама ЕУ, трећи партнер после Немачке и Италије, али са тенденцијом сталног раста“, констатовао је Селаковић.

За Србију је, према његовим речима, важну што је наш извоз у Мађарску у првих девет месеци ове године порастао за 41 одсто.

Селаковић је додао да је у сталном порасту број мађарских компанија које послују у Србији, и да то показује колико су две привреде повезане и колико добри политички односи доприносе интензивирању економске сарадње.

Како је истакао, на састанку је било речи и о подршци коју Мађарска пружа Србији на европском путу.

„Још једном драгом пријатељу захваљујем на чврстој и несумњивој подршци коју Мађарска, али и он лично и премијер Орбан, пружа европском путу Србије. Чињеница да Мађарска свугде промовише Србију као кључну земљу западног Балкана, по питању политичке стабилности, економског развоја и утицаја на мир и стабилност у читавом региону, јесте нешто што је за нас од изузетне важности“, нагласио је Селаковић.

Министар Сијарто је констатовао да односи Мађарске и Србије могу да се окарактеришу као пријатељски, од чега профитирају обе нације.

Сијарто је истакао значај сарадње двеју земаља на сузбијању илегалних миграција, и додао да мађарски полицајци учествују у заштити јужних граница Србије.

Посебну пажњу мађарски министар је посветио железничком повезивању две земље, прецизиравши да ће мађарска деоница на брзој прузи Будимпешта-Београд бити завршена до 2025. године, а да ће деоница на правцу Сегедин-Суботица бити завршена до краја 2022. године.

Сијарто је изразио задовољство због интензивирања економске сарадње са Србијом, прецизиравши да је трговинска размена између Србије и Мађарске ове године до сада порасла за 39 одсто, и да све више расте вредност мађарских инвестиција у Србији.

Сијарто се осврнуо на споразум о колокацији, навевши да су на основу њега дипломатски представници Мађарске већ почели да раде у Амбасади Србије у Замбији, а да ће од следеће године бити присутни у Демократској републици Конго, а да ће српске дипломате радити из амбасада Мађарске на Малти и у Чилеу.
 
„Све ово служи интересима обеју земаља и јасно показује поверење између две државе, имајући у виду да се заједничко дипломатско представништво може стварати само са земљама у које имамо поверења, те и ово доприноси међународним успесима обеју земаља“, казао је Сијарто.