Селаковић: Став Грчке о КиМ остаје непромењен

14. апр 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас да постоје настојања да се пет држава чланица ЕУ које не признају самопроглашену независност Косова приволе да промене своје позиције.

„ЕУ чини 27 чланица, међу којих је пет које не признају Косово. Очигледно то представља проблем“, рекао је Селаковић за ТВ Пинк и истакао да су позицију Грчке по том питању потврдили и амбасадор те земље у Србији и шеф дипломатије Грчке Дендијас приликом недавне посете Србији.

„Односе Србије и Грчке карактерише пријатељство и братство вековима, а не претходних неколико недеља. Да ли је Грчкој лако, то они најбоље знају, важно је да имамо позицију коју је изнео грчки амбасадор у Србији, коју је посведочио и министар Дендијас”, истакао је шеф српске дипломатије.

Како је указао, са једне стране, постоји озбиљна, кредибилна Србија, посвећена дијалогу, а са друге - неодговорно понашање људи у Приштини, који осам година одбијају да конституишу ЗСО, да региструју наше електропривредно предузеће, као и многе друге ствари.

„Наставићемо да градимо и унапређујемо наше пријатељске односе са Грчком. Видели сте да је Грчка прво са нама закључила споразум који ће омогућити путовање наших грађана на летовање и уверен сам да ће и наши грађани моћи да осете грчко пријатељство и наклоњеност“, рекао је Селаковић.

Говорећи о документу за који се спекулише да га је председник Владе Словеније Јанез Јанша послао Бриселу и у коме је предложен миран разлаз БиХ, шеф српске дипломатије рекао је да за њега званично не зна.

„Заиста морам да кажем да за такав папир званично не знамо, ми са Словенијом имамо добре и квалитетне односе, добру економску сарадњу, увек разговарамо о свему, имамо добру праксу одржавања заједничких седница Влада, и крајем маја требало би да будем у званичној посети Словенији, да разговарам са словеначким колегама о унапређењу и продубљивању сарадње“, рекао је министар.

Он је приметио да су му невероватне реакције у нашој јавности по том питању, јер, када се покрене тема прекрајања грацица, постоји, како је рекао, група људи која агресивно иступа, а да притом тим истим није сметало прекрајање граница Србије.

„То је прихватљиво и Србији можете да отмете, то се не рачуна. Невероватно је то“, рекао је Селаковић.

Коментаришући интервју црногорског председника Мила Ђукановића, у којем је говорио о „буђењу српског пећинског национализма“ и да „власти Србије угрожавају суседне земље“, министар Селаковић је указао да је Ђукановићев проблем то што негира постојање српског народа у Црној Гори.

„Као да људи који се осећају тако у Црној Гори не постоје, а по последњем попису, тих људи има готово 29 одсто. У Северној Македонији имате 25 одсто етничких Албанаца који су постали конститутиван народ, погледајте права која уживају у Северној Македонији, а погледајте права која уживају Срби у Црној Гори. Само признајте да постоје Срби, то су људи као и сви други“, нагласио је Селаковић.

Како је додао, задатак Србије јесте да ради на добрим односима Срба и Црногораца и да би то волео да види и у Црној Гори.

„Невероватно је индикативно да о тзв. српском пећинском национализму говори човек који подржава најжешћи црногорски пећински национализам. Та прича јесте најштетнија за односе Срба и Црногораца, два братска народа“, рекао је министар.

Он истиче да се ти односи морају чувати и да и Срби и Црногорци треба добро да живе и у Србији и у Црној Гори и свугде у свету где живе заједно.

Селаковић је најавио и своју званичну посету Руској Федерацији.

„Сутра већ сам у Москви, када се виђам са представницима Одбора за спољну политику државне Думе Руске Федерације и Савета Федерације, у петак имам сусрет са министром спољних послова Сергејем Лавровом, а након тога, имаћу сусрет са патријархом московским и целе Русије Кирилом“, рекао је министар.

Након посете Москви, Селаковић иде у званичну посету Ирану, где ће се сусрести са председником те државе, шефом дипломатије и са председником парламента.