Селаковић: Узајамно пријатељство и разумевање Србије и Марока

06. мај 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је у Рабату са председником Представничког дома Парламента Краљевине Мароко Хабибом Ел Малкијем.

Селаковић је констатовао да су билатерални односи Србије и Марока веома добри, пријатељски и да их карактерише узајамно разумевање и поверење. Поручио је да између две земље не постоје отворена питања и изразио спремност за наставак унапређења сарадње и даље интензивирање политичког дијалога.

Шеф српске дипломатије захвалио је на принципијелном ставу Марока у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Kосова и активној подршци Марока напорима Србије да очува свој територијални интегритет и суверенитет. Нагласио је да Србија веома цени подршку Марока у међународним организацијама по том питању.

Селаковић је указао и да се Србија залаже за јачање мира и стабилности у региону Северне Африке и Магреба и да високо цени допринос и кључну улогу Марока у остваривању тих циљева. Истакао је да Србија пружа подршку напорима Краљевине Мароко у решавању својих питања од националног значаја дијалогом који тежи правичним, реалним и одрживим решењима, заснованим на међународном праву.

Када је у питању парламентарна сарадња, Селаковић је истакао да је она веома важан сегмент сарадње и рекао да је на том плану остварена врло добра комуникација коју би требало наставити. Такође,  напоменуо је да подстицај овој сарадњи дају постојеће групе пријатељства у парламентима, као и Меморандум о разумевању између два Парламента, који је потписан 2018. године.

Говорећи о унапређењу укупне сарадње две земље, Селаковић је посебно нагласио спремност Србија да даље развија и проширује своје економске односе са Мароком, што укључује и повећање трговинске размене, који не прате ниво одличних политичких односа.

Такође, рекао је Србија је заинтересована за мароканска искуства у развоју привредне сарадње на афричком тржишту, напомињући да наша земља Мароко види као капију за економски приступ овом значајном тржишту, али и као мост да партнерство са Мароком прерасте у партнерство са афричким континентом.

Селаковић је рекао да је Србија посвећена придруживању Европској унији, али и да води политику неговања пријатељства са Руском Федерацијом, Кином, државама Африке, Латинске Америке и арапског света.

Министар је обавестио Хабиба Ел Малкија да се Србија и Београд спремају да у октобру ове године обележе 60. годишњицу првог Самита Покрета несврстаних земаља и да би били почаствовани присуством Марока.

Двојица саговорника разговарали су о пандемији Ковида-19, разменили искуства у борби њихових земаља са вирусом и изразили спремност за даљу сарадњу по том питању.