Старовић: Драстично смо повећали степен наше енергетске сигурности

26. нов 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да је јучерашњи договор о снабдевању гасом из Русије изванредна вест и да грађани могу да буду мирни и спокојни у сусрет зими, јер ћемо имати довољно гаса и струје и нема бојазни од поскупљења.

Старовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да свако ко познаје размере енергетске кризе кризе која дрма Европу не може а да не буде задовољан јучерашњим разговорима председника Србије и Русије, Александра Вучића и Владимира Путина, који су у Сочију договорили испоруке гаса Србији по досадашњој цени од 270 долара на 1.000 кубних метара гаса у наредних шест месеци.

Kако је нагласио, јако је важно што смо постигли један добар споразум, са свим параметрима који се односе не само на цену, него и на количине и на флексибилност и постоји добра перспектива да након шест месеци добијемо добар и повољан аранжман.

„Након јучерашњег дана и сјајних вести драматично смо повећали степен наше енергетске безбедности што је важно и за грађане и за привреду“, навео је Старовић..

Државни секретар је нагласио да чињеница да смо добили овако добре услове у аранжману са Русијом, у условима драстичног поскупљења гаса, представља и потврду нашег спољнополитичког курса и исправности политике независности и војне неутралности.

Kако је рекао, да смо се придружили санкцијама Русији никада не бисмо могли да добијемо овако повољан аранжман.

„Они који су нам сугерисали да заведемо санкције не би могли да нам данас помогну, јер немају гас“, рекао је Старовић и навео да се Србија залаже за диверсификацију извора снабдевања, али да у овоме тренутку не постоји други извор гаса осим из Русије.

Поводом јучерашњег разговора председника Вучића са руским председником и о Kосову и Метохији и изјаве Путина да став Моске по питању Kосова и Метохије остаје непромењен и принципијелан, Старовић је навео да је разговор трајао пуна три часа, да је то био 19. званични сусрет двојице председника у последњих седам година и да то говори о томе да је Русија неко ко нама константно пружа веома снажну политичку подршку и ослонац у међународној арени.

„Поруке које смо добили су добре, можемо рачунати на подршку Моске и надаље“, навео је Старовић.

На питање о дијалогу Београда и Приштине, Старовић је одговорио оценом да је евидентно тај процес у кризи због чињенице да приштинска страна одбија да разговара о суштинским питањима, а то је примена споразума.

Старовић је рекао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти отворено одбија сваки дијалог и споразуме и при том свакога дана излази са све дрскијим провокацијама, а изостају адекватне реакције ЕУ и међународне заједнице, тако да не види како може да буде настављен дијалог, осим да остане пука форма и празна љуштура без садржине.

Kако је навео, крајње је време да Брисел, специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и САД пошаљу јасније поруке ка Приштини и примене казнене мере.