Старовић: Када год имамо застој у дијалогу Приштина буде склона једностраном деловању

22. јун 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Старовић рекао је за РТС да је дијалог у застоју не вољом наше стране, а Приштина бива склона једностраним потезима.

Посебна седница Скупштине Србије о Косову и Метохији, на којој ће посланицима говорити председник Србије Александар Вучић, биће одржана данас. Посланици би требало да буду обавештени о свим детаљима дијалога с Приштином. 

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а Старовић,  каже да је данашња седница важна прилика да председник Вучић упозна народне посланике где се данас налазимо у процесу дијалога, нарочито после задње рунде обновљеног дијалога у Бриселу.

Старовић указује да је наша позиција повољна, јер Београд представља страну која је одговорна, кредибилна, испуњава обавезе и има пуно пуно право да тржи од друге стране да се понаша одговорно.

Према његовим речима, искуство нас је научило да веома често приштинска страна бива награђена за своје неконструктивно поступање, и награђује се за једностране потезе.

Подсећа да је Вучић упозорио и Аљбина Куртија и европске посреднике у дијалогу замоливши их да не дозволе угрожавање српског народа и припадника осталих невећинских заједница на простору КиМ.

"Дијалог је у застоју не вољом наше стране, већ друге стране, Приштина бива склона једностраним па и насилним потезима, рекао је Старовић.

"Сигуран сам да ће такве поруке Вучић поновити данас у Скупштини", каже Старовић.

Истиче да је жеља да се тзв. КБС трансофрмишу у косовску војску за нас неприхватиљиво, једина легитимна оружана формација на КиМ је Мисија Кфора.

"Било је забрињавајуће, у последњим месецима, најаве да може доћи до повлачења Мисије Кфора, битно је што постоји директна и отоврена комуникација Вучића и Столтетенберга, што смо добили одређену врсту уверавања да неће доћи до повлачања Мисије Кфора", каже Старовић.

Дакле, инсистирамо на томе да Кфор буде гарант безбедности на КиМ, подвлачи Старовић.

Говорећи о притисцима из ЕУ и региона којима смо изложени, Старовић сматра да се треба уздржавати од тога, да не наседамо на било какве провокације.

"Често не одговарамо на бројне отровне стрелице, из престоница у суседству, јер гледамо ширу слику, регион који ће тежити ка заједничком просперитету, међусобној сарадњи, налазимо се на на путу економске конвергенције. Доказали смо да можемо да побеђујемо, али нећемо остати слепи и глуви на угорожавање наших интереса у региону", истакао је државни секретар.

"Наша судбина је у великој мери условљена нашим географским положајем, у унутрашњем смо дворишту ЕУ, постоје два могућа правца ка Европи, један води преко Загреба, а други преко Будимпеште", каже он.

У првих шест месеци било је насилних инцидената према припадницима српског народа и објектима културне баштине, више него током целе прошле године, када год имамо застој у дијалогу Приштина буде склона једностраном деловању и изазивању инцидената, поновио је Старовић.

"Албански екстремисти би желели да Срба више нема, и да виде тракторске колоне и да културно наслеђе буде уништено или желе да фалсификују историјско утемељење културне баштине", закључио је Старовић, додајући да се то неће допустити.

 

 

Извор: РТС