Званичан назив
РЕПУБЛИКА ФРАНЦУСКА
Државно уређење
Република
Главни град
Париз
Датум успостављања билатералних односа
1839. године

Политички односи

Билатерални односи Р. Србије и Р. Француске су традиционално и историјски блиски и пријатељски и бележе стални напредак. Карактерише их јачање и константно унапређење сарадње на свим пољима, као и редован политички дијалог. Као стратешки партнери (Споразум о стратешком партнерству и сарадњи, потписан 8. 4. 2011. г.) две земље су у протеклом периоду додатно продубиле сарадњу у низу области.

Политички дијалог је веома интензиван. Председник Р. Србије А. Вучић боравио је у радној посети Француској 1. фебруара 2021. године и том приликом се сусрео са председником Р. Француске Е. Макроном. Председник Р. Србије А. Вучић је 9. и 10. 7. 2020. г. посетио Р. Француску и састао се са председником Р. Француске Емануелом Макроном. Министар спољних послова Никола Селаковић боравио је у званичној посети Републици Француској 16. и 17. децембра 2021. године.

Државна посета председника Р. Француске Е. Макрона Србији, реализована јула 2019. г, после 18 година од последње посете једног француског председника Србији, била је од историјског значаја и дала је велики допринос интензивирању и унапређењу свих сегмената билатералне сарадње. Потписано је 25 споразума у областима културе, просвете, јавне управе, енергетике, спорта, безбедности и наменске индустрије, a усвојена је и Заједничка изјава два председника. Председник Владе А. Брнабић је посетила Париз од 18. до 20. 6. 2019. г.

Током 2019. г. у Србији и у Француској је многобројним манифестацијама обележено 180 година од успостављања дипломатских односа са Француском.

 

Економски односи

Економска сарадња са Р. Француском се оцењује добром, али се сматра да је испод реалних могућности. Углавном се базира на робној размени, коју карактерише стални раст извоза и увоза, са и даље присутним дефицитом на нашој страни.
Вредност укупне  робне размене у 2021. г. износила је 1,35 млрд евра, од чега је извоз био 607,04 мил. евра, а увоз 747,51 мил. евра. Дефицит забележен на нашој страни износио је 140,47 мил. евра. У 2020. години остварена је укупна размена у висини од 1,1 млрд ЕУР, од чега је извоз износио 468,4 млн ЕУР, а увоз 638,8 млн ЕУР.
У Србији послује више од 100 француских компанија које запошљавају преко 12 хиљада радника од чега више од половине у сектору индустрије као што су: Michelin, Lafarge, Hutchinson, Lactalis, Le Belier, Tarkett, a око 45% у терцијарном сектору услуга као што су: Agricole Group, Axa, Veolia Transport, Atos.
Француска компанија Vinci Aéroports добила је тендер за концесију аеродрома Никола Тесла - одржавање и управљање инфраструктуром аеродрома и обављање делатности оператера аеродрома на 25 година.
Влада Републике Србије и Влада Републике Француске и Град Београд су 6. 11. 2014. г. потписали Меморандум о разумевању о градњи метроа.

 

Уговорно стање

До сада су између Р. Србије и Р. Француске потписана укупно 83 уговора. По значају се издвајају:

Општа конвенција о социјалном осигурању између Федеративне Народне Републике Југославије и Републике Француске,

Споразум о избегавању двоструког опорезивања у области пореза на доходак између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Републике Француске,

Конвенција између Владе Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Владе Републике Француске о заштити инвестиција,

Споразум између Савета министара Србије и Црне Горе и Владе Републике Француске о сукцесији билатералних уговора закључених између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Француске,

Споразум о стратешком партнерству и сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске са политичким декларацијама два председника.

 

Контакти

Амбасаде Републике Србије у Паризу: http://paris.mfa.gov.rs/lat/

Амбасада Републике Француске у Београду: https://rs.ambafrance.org/

Контакт у Министарству спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 306 8326, 306 8274, Е-пошта: oev@mfa.rs