Званичан назив
ВЕЛИКО ВОЈВОДСТВО ЛУКСЕМБУРГ
Државно уређење
Парламентарна монархија
Главни град
Луксембург
Датум успостављања билатералних односа
1927. године

Политички односи

Билатерални односи су веома добри. Између две земље је развијен политички дијалог на високом нивоу. МСП Никола Селаковић боравио је у радној посети Луксембургу, 16 -17. септембра 2021. године. У 2019. години реализоване су посете на нивоу председника влада, тако да је премијер В.В. Луксембурга Гзавије Бетел посетио Р. Србију маја 2019, а председница Владе Р. Србије А. Брнабић је учинила узвратну посету септембра исте године.
Приликом своје посете Луксембургу септембра 2019, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је била почасни гост на обележавању Дана ослобођења Луксембурга у Другом светском рату.
Председник Републике Србије Александар Вучић је одликовао премијера ГзавијеаБетела приликом обележавања празника Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра 2020, Орденом Републике Србије на ленти, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Великог Војводства Луксембурга.

 

Економски односи

Економски односи две земље су добри, с тим што има простора за њихово даље унапређење, како на пољу робне размене, тако и у виду инвестиција. У периоду јануар-октобар 2021. г. остварена је укупна размена у износу од 23,2 мил. ЕУР, (извоз је износио 3,4 мил.евра, а увоз 13,6 мил евра). У 2020. години робна размена је износила 23,1 мил. ЕУР од чега је извоз износио 8,8 мил. евра, док је увезено робе у вредности од 14,3 мил. евра. Према подацима Народне банке Србије за период од 2010. године закључно са 2018. годином, приливи по основу улагања из Луксембурга у Србију износили су скоро 1,85 млрдЕУР, чиме је Луксембург заузео треће место на листи земаља са највећим улагањима у Србију у наведеном периоду. У првом кварталу 2019. године улагања луксембуршких резидената износе 69,5 мил. ЕУР (4. страни инвеститор у овој години).
Највећи извозници са Луксембургом су: SmartRentaCar d.o.o, Tarkettdoo BačkaPalanka, Luxplast 58 doo, ProfiliLux d.o.o, Unipromet d.o.o. Čačak, Tetra Pak Production doo Beograd, Eloxal Companzdoo Novi Pazar, Vossloh Min Skretnice doo Niš, Tehnal.
У најважније увознике се убрајају:Tetra Pak Production doo Beograd, IGT doo Čačak, Vossloh Min Skretnice Niš, doo Balkanprogres Kruševac, Afrohim&Kemoipexdoo, Mondi Šabac, Teklas Automotive Vladičin Han, Zoppas Industries Serb doo, Thyssenkrupp Materials, Odnova doo.

 

Уговорно стање

До сада је између Републике Србије и Луксембурга потписано 23 међународноправна аката. По значају се издвајају:

Споразум између Владе Републике Србије и Влада земаља Бенелукса о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша,

Протокол између Владе Републике Србије и Влада земаља Бенелукса (Краљевине Белгије, Великог Војводства Луксембурга и Краљевине Холандије) о спровођењу Споразума између Републике Србије и Европске заједнице о реадмисији лица која незаконито бораве,

Споразум између Републике Србије и Великог Војводства Луксембурга о социјалној сигурности са административним споразумом, Уговор између Републике Србије и Великог Војводства Луксембурга о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и имовину,

Меморандум о сарадњи између Националне академије за јавну управу Републике Србије и ЕИПА Луксембург – Европског центра за судије и правнике, у својству огранка Европског института за јавну управу.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Бриселу: http://brussels.mfa.gov.rs/cir/index.php 

Министарство спољних послова Луксембурга: https://maee.gouvernement.lu/fr.html 

Министарство спољних послова Републике Србије, Одељење за Европу, Тел: 011/306-82-74; Е-пошта: oev@mfa.rs