Званичан назив
ВЕЛИКО ВОЈВОДСТВО ЛУКСЕМБУРГ
Државно уређење
Парламентарна монархија
Главни град
Луксембург
Шеф државе
Велики војвода Анри (Le Grand-Duc Henri)
Председник Владе
Гзавије Бетел (Xavier Bettel)
Министар спољних послова
Жан Аселборн (Jean Asselborn)
Датум успостављања билатералних односа
1956. године

Политички односи

Дипломатски односи између две земље успостављени су 1956. године. Билатерални односи су веома добри.Између две земље је развијен политички дијалог на високом нивоу. У 2019. години реализоване су посете на нивоу председника влада, тако да је премијер В.В. Луксембурга ГзавијеБетел посетио Р. Србију маја 2019, а председница Владе Р. Србије А. Брнабић је учинила узвратну посету септембра исте године.
Приликом своје посете Луксембургу септембра 2019, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је била почасни гост на обележавању Дана ослобођења Луксембурга у Другом светском рату.
Председник Републике Србије Александар Вучић је одликовао премијера ГзавијеаБетела приликом обележавања празника Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра 2020, Орденом Републике Србије на ленти, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Великог Војводства Луксембурга.

 

Економски односи

Економски односи две земље су добри, с тим што има простора за њихово даље унапређење, како на пољу робне размене, тако и у виду инвестиција. У периоду јануар-новембар 2020. г. остварена је укупна размена у износу од 23,14 мил УСД (20,3 мил ЕУР), извоз је износио 9,14 мил УСД (8 мил ЕУР), а увоз 14 мил УСД (12,3 мил ЕУР) У 2019. години робна размена је износила 32,5 мил УСД (26,8 мил ЕУР) од чега је извоз износио 15 мил УСД(12,5мил ЕУР), док је увезено робе у вредности од 17,5 мил УСД(14,3 мил ЕУР).
Према подацима Народне банке Србије за период од 2010. године закључно са 2018. годином, приливи по основу улагања из Луксембурга у Србију износили су скоро 1,85 млрдЕУР, чиме је Луксембург заузео треће место на листи земаља са највећим улагањима у Србију у наведеном периоду. У првом кварталу 2019. године улагања луксембуршких резидената износе 69,5 мил. ЕУР (4. страни инвеститор у овој години).
Највећи извозници са Луксембургом су: SmartRentaCard.o.o, TarkettdooBa;kaPalanka, Luxplast 58 doo, ProfiliLuxdoo, UniprometdooČačak, Tetra Pak Productiondoo Beograd, EloxalCompanzdoo Novi Pazar, Vossloh Min Skretnice doo Niš, Tehnal.
У најважније увозникесе убрајају:Tetra Pak Productiondoo Beograd, IGT doo Čačak, Vossloh Min Skretnice Niš, dooBalkanprogres Kruševac, Afrohim&Kemoipexdoo, Mondi Šabac, TeklasAutomotive Vladičin Han, ZoppasIndustriesSerbdoo, ThyssenkruppMaterials, Odnova doo.

 

Уговорно стање

До сада је између Републике Србије и Луксембурга потписано 23 међународноправна аката. По значају се издвајају:

Споразум између Владе Републике Србије и Влада земаља Бенелукса о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша,

Протокол између Владе Републике Србије и Влада земаља Бенелукса (Краљевине Белгије, Великог Војводства Луксембурга и Краљевине Холандије) о спровођењу Споразума између Републике Србије и Европске заједнице о реадмисији лица која незаконито бораве,

Споразум између Републике Србије и Великог Војводства Луксембурга о социјалној сигурности са административним споразумом, Уговор између Републике Србије и Великог Војводства Луксембурга о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и имовину,

Меморандум о сарадњи између Националне академије за јавну управу Републике Србије и ЕИПА Луксембург – Европског центра за судије и правнике, у својству огранка Европског института за јавну управу.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Бриселу: http://brussels.mfa.gov.rs/cir/index.php 

Министарство спољних послова Луксембурга: https://maee.gouvernement.lu/fr.html 

Министарство спољних послова Републике Србије, Одељење за Европу, Тел: 011/306-82-74; Е-пошта: oev@mfa.rs