Званичан назив
МАЂАРСКА
Државно уређење
Парламентарна република
Главни град
Будимпешта
Датум успостављања билатералних односа
Јун 1921. године

Политички односи

Билатерални односи Р. Србије и Мађарске су садржајни и веома интензивни. Позитиван тренд развоја односа успешно је крунисан заједничким седницама две владе одржаним у Београду (1. јула 2014), Будимпешти (1. јула 2015), Нишу (20-21. новембра 2016), Будимпешти (8-9. фебруара 2018), Суботици (15. априла 2019) и Будимпешти (8-9. септембра 2021). ПР Р. Србије А. Вучић је 16. септембра 2022. у Београду одликовао ПВ Мађарске В. Орбана Орденом Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље. Том приликом одржани су и састанци министра за европске интеграције Ј. Јоксимовић са МСП Мађарске П. Сијартом, док је министар финансија С. Мали разговарао са министром за економски развој М. Нађем.

ПР Мађарске К. Новак боравила је у званичној посети Србији 09. септембра о.г. и том приликом се састала са ПР Србије А. Вучићем, ПВ Србије А. Брнабић и председником НСРС В. Орлићем.

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије је боравио у званичној посети Мађарској и Епархији будимској у периоду од 3. до 5. септембра о.г. Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије састао се са ПР Мађарске К. Новак у Шандор палати у Будимпешти. Уручио је ПВ Мађарске В. Орбану највише одликовање Српске православне цркве, орден Светог Саве првог степена, „у знак захвалности за промовисање традиционалних хришћанских вредности, несебичну подршку Епархији будимској у Мађарској и изузетан лични допринос јачању пријатељства између два суседна народа“.

МСПСТ Мађарске П. Сијарто учествовао је на Самиту лидера Отвореног Балкана у Београду 2. септембра 2022. Истог дана је имао и билатерални сусрет са МСП Н. Селаковићем.

МСП Н. Селаковић се састао са МСПСТ Мађарске П. Сијартом 4. јула 2022. у Суботици, када је потписан Споразум између Владе Србије и Владе Мађарске којим се регулише гранична контрола у друмском, железничком и водном саобраћају.

МСПСТ Мађарске П. Сијарто посетио је Србију 10. јуна 2022. и том приликом имао разговоре са ПР Србије А. Вучићем и министром финансија С. Малим са којим је потписао Споразум о наставку сарадње у области енергетике.

Министар финансија С. Мали посетио је Будимпешту 25. маја 2022. и том приликом се састао са МСПСТ П. Сијартом.

ПР А. Вучић и ПВ В. Орбан отворили су 21. маја 2022. године 89. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду.

МСПСТ Мађарске П. Сијарто боравио је у посети Суботици 26. априла 2022. и том приликом се састао са представницима СВМ и Мађарског националног савета.

МСП Н. Селаковић се састао са МСПСТ П. Сијартом у Сегедину, 07. априла 2022.

ПВ Мађарске В.Орбан је 18-19- марта 2022. боравио у посети Београду и Новом Саду, поводом пуштања у саобраћај брзе пруге Београд-Нови Сад.

МСПСТ Мађарске П. Сијарто боравио је у посети Р. Србији 9. марта 2022. када је заједно са ПР Србије А. Вучићем положио камен темељац за изградњу фабрике сточне хране УБМ групације у Адашевцима. МСП Н. Селаковић имао је краћи разговор са МСПСТ Сијартом приликом дочека на аеродрому „Никола Тесла“ 9. марта 2022.

МСП Н. Селаковић разговарао је са МСПСТ П. Сијартом, приликом његове посете Београду, 7. фебруара 2022.

Економски односи

У периоду јануар-јул 2022.г. настављен је тренд снажног раста робне размене, па је она у овом периоду достигла вредност од 2,2 млрд. евра, и за 935,1 мил.евра већа у односу на исти период 2021.г. Мађарска је тренутно трећи спољнотрговински партнер Србије (иза СРН и Кине а испред Италије) и 8. по величини страни инвеститор са обимом улагања од 950 мил. евра ( период 2012-2021).

Робна размена је у 2021. години износила 2,292 млрд. евра од чега је наш извоз у Мађарску износио 1,089 млрд. евра, а увоз 1,203 млрд. евра. Мађарска је међу малобројним државама са којима је забележен раст трговине током 2020. године када је са огромном већином земаља забележен пад трговинске размене, услед пандемије Covid-19.

Међу досадашњим инвестицијама мађарских компанија у Р. Србији, истичу се Компанија за дистрибуцију нафте и гаса МOL, ОТП Банка, Masterplast YU, Knott AutoflexYug, Мini Pani и Tisza Automotive.

 

Уговорно стање

Република Србија и Мађарска су потписале 153 споразума од којих издвајамо:

  • Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Републике Мађарске о унапређењу интеграције Србије у Европску унију, потписан:10.6.2010.
  • Споразум између Владе Републике Србије и Владе Мађарске о узајамном признавању државно признатих јавних исправа о стеченом нивоу образовања издатих у Републици Србији и Мађарској, потписан: 15.4.2019,
  • Меморандум о разумевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Министарства иновација и технологије Мађарске о надоградњи железничке линије између Суботице и Сегедина ,потписан: 15.4.2019;
  • Споразум између Владе Републике Србије и Владе Мађарске о сарадњи на изградњи, управљању, одржавању, реконструкцији и санацији гасовода за транспорт природног гаса који прелази преко државне границе, потписан: 14.6.2019,
  • Меморандум о разумевању између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова и трговине Мађарске о заједничком коришћењу просторија дипломатско конзуларних представништава две државе потписан: 18.12.2020.
  • Уговор између Владе Р. Србије и Владе Мађарске о пријатељским односима и сарадњи у области стратешког партнерства, који је потписан на последњој Шестој заједничкој седници две владе 8. септембра 2021. године у Будимпешти.

Контакти

Амбасада Републике Србије у Будимпешти: http://www.budapest.mfa.gov.rs/

Амбасада Мађарске у Београду: https://belgrad.mfa.gov.hu/srb

Одељење за суседне и земље Југоисточне Европе: Тел: 011/306 8280, Е-пошта: osz@mfa.rs