Covid-19 - услови за путовање

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19    

(ажурирано 05. август 2021.)

Држављанима Републике Србије који путују у иностранство препоручујемо да се претходно детаљно информишу да ли је и под којим условима намеравано путовање могуће реализовати, с обзиром да је велики број земаља увео ограничења у погледу уласка и боравка страних држављана због пандемије корона вируса, као и да се ти услови често мењају на дневној бази.

Напомињемо да, и поред редовног ажурирања листе, у међувремену може доћи до промена, те стога саветујемо да за информације о условима путовања у одређену земљу контактирате дипломатско-конзуларно представништво те земље у Београду (листу страних дипломатско-конзуларних представништава у Београду можете наћи овде).

Такође, можете да контактирате дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије у земљи у коју путујете како бисте добили расположиве информације о условима уласка у дату земљу (листу дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству можете наћи овде).

ВАЖНО
Скрећемо пажњу да и поред наведених информација на сајту, постоји могућност да авио компаније имају додатне мере у погледу заштите од вируса COVID-19, те сугеришемо да контактирате одабраног авио превозника и детаљно се информишете о условима укрцавања на лет.

 

АЗЕРБЕЈЏАН
Држављанима Републике Србије, од 5. августа 2021. године, дозвољен је улазак и излазак из Републике Азербејџан авионским превозом, уколико поседују следећа два документа:
- потврду о негативном PCR тесту на Ковид-19, не старију од 72 сата и
- званични документ, издат од стране релевантне државе, којом се потврђује потпуна вакцинација или потврда о прележаној инфекцији изазваној вирусом Ковид-19 (Ковид пасош).
Особама старости од 1 до 18 година за улазак у земљу потребна је само потврда о негативном резултату PCR теста.
Сертификат тј. Ковид пасош мора имати QR код који потврђује његову ваљаност. Пожељно је да и резултат PCR теста поседује овај код, како би се убрзале формалне процедуре на аеродрому, али није неопходно. Потребне потврде се проверавају током пријављивања на лет на полазном аеродрому.
Држављанима Републике Србије визе ће се издавати (на основу Ковид пасоша за особе старије од 18 година) у дипломатским представништвима и конзулатима Републике Азербејџан, без потребе прибављања посебне дозволе за улазак у земљу коју издаје Оперативни штаб Владе Републике Азербејџан.
Референтне клинике и лабораторије за тестирање на коронавирус (COVID-19) у Републици Азербејџан могу се наћи на следећем линку: https://www.azal.az/en/information/covid-clinics
https://www.mfa.gov.rs/en/citizens/travel-abroad/visas-and-states-trave…

АЛБАНИЈА
Држављани Србије могу ући у Албанију без посебних услова. Није потребан PCR тест,  нити се изриче мера карантина.

АЛЖИР
Држављани Републике Србије могу да уђу у Алжир, уз претходну сагласност надлежних алжирских власти. Услов за улазак је и поседовање негативног PCR теста не старијег од 36 сати и обављање антигенског теста при доласку. 
Гранични прелази су делимично отворени, међународни путнички саобраћај се обавља искључиво ваздушним путем, преко три аеродрома Алжир, Оран и Константин.

АНГОЛА
Држављани Србије могу да уђу на територију Анголе уколико поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Поред тога, неопходно је 72 сата пре путовања попунити формулар за пријаву доласка („Formulário de registo de viagem“), који се може наћи на интернет страни www.covid19.gov.ao. Карантин је обавезан од првог дана уласка. Страни држављани са пребивалиштем у Анголи и акредитоване дипломате, који улазе са нетативним PCR у обавези су да проведу седам дана у кућном карантину. Странци без сталног пребивалишта у земљи морају да остану у ванинституционалном карантину при чему трошкове боравка сносе сами. По истеку седмодневног карантина потребно је урадити брзи тзв. серолошки тест. Ако је резултат теста негативан, карантин се завршава и добија се писмено одобрење здравствених власти Анголе за слободно кретање. Трошкови тестирања износе 20.000 кванзи (око 25 евра). У случају да је резултат теста позитиван, лице остаје у изолацији и мора поштовати конкретна упутства анголских здравствених власти. 

АНДОРА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Андору.  С обзиром да Андора нема аеродром и да се путовање морају вршити преко Шпаније или Француске, српски држављани подлежу ограничењима уласка у Шпанију и Француску. Односно, могуће је уколико имају регулисан боравак у Андори или поседују потврду о комплетној вакцинацији (с тим да је пре уласка у Андору прошло најмање 14 дана од потпуне вакцинације).
Туристи који у земљи проведу три или више ноћи и који су старији од 6 година неопходно је да имају дијагностички тест (ПЦР ИЛИ ТМА), не старији од 72 сата  пре доласка у Андору. Посетиоци који имају боравак у Шпанији, Француској и Португалији изузети су од подношења теста у складу са постојећим здравственим споразумима између Андоре и ових земаља. Такође су изузети и туристи који долазе из земаља које се сматрају „зеленим зонама“.
Употреба маски обавезна је за све људе старије од осам година, иако се препоручује коришћење деци почев од шест година.

АНТИГВА И БАРБУДА
Држављанима Србије је дозвољен улазак и транзит преко Антигве и Барбуде уколико поседују негативан PCR тест, не старији од седам дана. Путници који долазе бродовима могу бити подвргнути карантину уколико то процене лучке власти. Тест није потребан за децу млађу од 12 година. 

АРГЕНТИНА
Држављани Србије не могу ући у земљу осим ако имају регулисан стални боравак у Аргентини, или су носиоци дипломатских и службених пасоша.
Уз посебну претходну дозволу могу ући и држављани Србије који долазе у дипломатску мисију, из пословних разлога, на спортско такмичење или ради спајања породице. У наведеним случајевима је потребна посебна дозвола која се добија посредством Амбасаде Аргентине у Београду.  На снази је мера ограничења броја путника који у једном дану могу ући у Аргентину (600), која се односи на све националности.
Држављани Републике Србије који имају стални боравак у Аргентини, пре уласка у земљу морају имати негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Такође се захтева претходно слање електронским путем тзв. изјаве о одговорности да је путник упознат са свим санитарним прописима и процедурама у Аргентини и доказ о здравственом осигурању, које покрива и болничке трошкове везано за лечење од SARS-CoV-2 . Обавезан је карантин од 14 дана. Приликом уласка у Аргентину путници се тестирају на аеродорому. У случају да је тест позитиван, дотично лице се упућује у специјално одређен карантински смештај за који сами сносе трошкове боравка.

АУСТРАЛИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у земљу, осим оних лица која имају одобрен стални боравак и чланова њихове уже породице. Могућност уласка постоји ако су у питању хуманитарни или довољно убедљиви разлози уз претходно прибављање дозволе од стране надлежних органа. Обавезан је карантин од 14 дана, у за то посебно опредељеним објектима, а трошкове боравка у изолацији сносе сами путници. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.
Транзит држављана Србије је дозвољен уз поседовање транзитне визе (уколико је време проведено у транзиту до 8 сати) и дозволе за изузеће од обавезног карантина (уколико је време проведено у транзиту од 8-72 сата).
Улазак у Аустралију дозвољен је само држављанима Аустралије, лицима која имају одобрен стални боравак и члановима њихових ужих породица, као и држављанима Новог Зеланда који обично пребивају у Аустралији. 

АУСТРИЈА
Држављанима Србије је дозвољен улазак у Аустрију за све категорије лица.
Досадашња обавезна електронска регистрација (Pre-Travel-Clearance-PTC) пре путовања у Аустрију више не важи за вакцинисана лица, лица која су прележала Covid-19 и тестирана лица.
Приликом уласка у Аустрију потребно је имати сертификат о вакцинацији или уверење о прележаној болести или негативан тест на COVID (PCR или антигенски), под условом да је лице које улази у земљу у претходних 10 дана боравило искључиво у једној од тзв. безбедних земаља.
- Признају се следеће вакцине против COVID-19: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac. Сертификат о вакцинацији неком од одобрених вакцина против COVID-19 (на немачком или енглеском језику) је меродаван у случају да је лице примило само прву дозу вакцине, од датума вакцинисања до дана уласка у Аустрију треба да прође најмање 22 дана, а највише 3 месеца. Код лица која су примила другу дозу, од примања прве дозе не сме да прође више од девет месеци. Вакцинација вакцином за коју је предвиђена једна доза, признаје се девет месеци, али од 22. дана након примања вакцине.
- Лекарско уверење о прележаној болести је меродавно уколико је издато од стране надлежног органа (на немачком или енглеском језику) да је лице у последњих шест месеци прележало Covid-19 (односно доказ о неутралишућим антителима не старији од три месеца).
- Негативан PCR тест на COVID не сме бити старији од 72 сата, а негативан антигенски тест не сме бити старији од 48 сати од момента узимања узорка  (тест мора бити на немачком или енглеском језику).
Лица која не могу да приложе ниједан од напред наведена три доказа у обавези су да ураде тест у року од 24 сата од момента уласка у Аустрију о свом трошку. Такође, за ова лица важи обавеза он-лајн регистрацијe, која се може обавити најраније 72 сата пре путовања. Он-лајн регистрацију (Pre – Travel Clearance – PTC) је могуће извршити на следећој веб-страници: https://entry.ptc.gv.at   
Транзит кроз Аустрију је дозвољен без задржавања, односно уколико је загарантовано напуштање земље без одлагања. Није потребан тест за транзит, као ни он-лајн регистрација.
Деца до навршене 10. године живота не морају имати негативан тест ради уласка у Аустрију, с тим да и за њих важе све одредбе као и за одраслу особу под чијим надзором путују. За децу од 10. до 18. године важе иста правила као и за одрасле.
Коначну одлуку о уласку у Аустрију доносе надлежни погранични органи.

БАРБАДОС
Држављани Србије могу да уђу на Барбадос с тим што је неопходно да попуне формулар о уласку и изласку најкасније 24 часа пре пута. Формулар се може наћи и поднети на www.travelform.gov.bb. Потребан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Уколико се не поседује тест, исти ће се урадити на аеродрому.
Особе које долазе из земаља високог ризика без теста, биће приморане да резулат чекају на аеродрому. Особе из земаља средњег ризика без теста, резулат теста чекају у свом смештају. Особе из земаља ниског ризика без теста, које нису путовале у периоду од 21 дана у земље високог ризика, могу приложити негативан тест не старији од 7 дана. Висину ризика земаља одређује седмична листа Светске здравствене организације о броју заражених.
Наведено важи и за транзит.

БАХАМИ
Држављани Србије могу да уђу на Бахаме. Аеродроми су званично отворени, али се препоручује да се пре путовања контактира авио компанија којом се путује. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. Деци испод 10 година није потребан тест. Такође, неопходна је тзв. здравствена виза за коју је потребно поднети захтев преко следећег сајта: www.travel.gov.bs. Обрада захтева за ову визу траје 72 сата, а цена зависи од планиране дужине боравка. Путници који желе да на Бахамима остану дуже од четири дана, морају на Бахамина урадити нови брзи тест на COVID-19.

БАХРЕИН
Држављани Србије могу да уђу у Бахреин. 
Путници по доласку на међународни аеродром у Бахреину подлежу PCR тестирању, пријављују се преко апликације "Be Aware Bahrain" и имају обавезу самоизолације. Ако је први тест негативан, остаје се у самоизолацији у трајању од 10 дана. После петог дана, поново се врше PCR тестирање и ако је резултат негативан, остаје се у самоизолацији. Тестирање по трећи пут се врши након десетог дана самоизолације и уколико је резултат негативан, лице може да се слободно креће. Трошкове обавезног тестирања сносе путници (36 БХД-а по тесту). Резиденти Бахреина имају право бесплатног медицинског третмана на корона вирус. 
Транзитни путници се не тестирају.

БЕЛГИЈА

Држављани Србије са пребивалиштем у Републици Србији могу да уђу у Белгију, у складу са општим условима за путовање. Сви путници старији од 12 година, независно од тога да ли имају регулисано пребивалиште/боравиште у Белгији или не, имају обавезу да попуне Public Health Passenger Locator Form, најраније 48 сати пре уласка у Белгију (https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form ). Након попуњавања формулара, путник ће добити СМС са активационим кодом. Обавеза поседовања негативног PCR теста зависи од боје кода који је додељен Србији (листа доступна на https://www.info-coronavirus.be/en/colour-codes-by-country/  ) – за зелену и наранџасту боју PCR тест није потребан. Уколико је на снази црвена боја кода путници, укључујући и децу старију од шест година, морају да приликом уласка у Белгију поседују негативан резултат PCR теста (не старији од 72 сата) издат од стране референтне лабораторије у Србији. Лица која имају регулисано пребивалиште/боравиште у Белгији немају обавезу поседовања негативног PCR теста приликом уласка у Белгију. Потврда о вакцинацији било којом вакцином не утиче на обавезу поседовања PCR теста. Транзит аутомобилом без PCR теста (до 48 часова) је дозвољен, уз обавезу попуњавања Public Health Passenger Locator Form. PCR тест није потребан ни за транзит ваздушним саобраћајем, ако се не напушта међународна транзитна зона на аеродрому. За остале видове транспорта у транзиту (воз, аутобус…) потребан је PCR тест, уколико је на снази црвени код

БЕЛИЗЕ
Држављани Србије могу да уђу у Белизе. Аеродроми су отворени док прелазак границе друмским и воденим путем није могућ. Неопходан је негативан тест (PCR или серолошки), не старији од 72 сата. Уколико истекне важност теста, на аеродрому се може урадити брзи тест по цени од 50 УСД. Потребно је да се преузме здравствена апликација 72 сата пре доласка (https://www.covid19.bz/).

БЕЛОРУСИЈА 
Држављани Србије могу да уђу у Белорусију искључиво преко аеродрома „Минск" уз обавезну меру самоизолације у трајању од 10 дана, без обзира на поседовање негативног PCR теста. У периоду самоизолације није могуће напуштати територију Белорусије. 
Улазак у Белорусију страних држављана, укључујући и држављане Србије, копненим, железничким и речним путем привремено је обустављен уз изузетак страних држављана који су супружници, родитељи или деца белоруских држављана, страних држављана са регулисаним сталним или привременим боравком и страних држављана који поседују белоруску радну дозволу. Наведено ограничење се не односи на посаде теретних моторних возила приликом обављања послова међународног превоза у друмском и поштанском саобраћају, као ни на посаде бродова, авиона и возова.

БЕНИН
Држављани Србије могу да уђу у Бенин. По доласку на аеродрому се обавља здравствени преглед и ради први PCR тест. Лицима без видљивих симтома се одређује самоизолација. Лица са видљивим симптомима се упућују у Центар за изолацију и привремено се одузима пасош. После 15 дана се ради други PCR тест. Трећи PCR тест се ради пре напуштања Бенина. Резултати теста се добијају у року од 24 до 48 сати. Трошкове тестирања сносе путници и исти износе око 150 ЕУР. У случају да је после 15 дана резулат теста позитиван, држава Бенин преузима даље лечење без наплате трошкова.

БОЛИВИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Боливију. Обавезан је негативни PCR тест, не старији од 72 сата, за сва лица старија од пет година. По уласку у Боливију, обавезна је изолација најмање десет дана. Седмог дана изолације лице се додатно тестира о свом трошку.
Лица која немају боравак у Боливији морају имати здравствено осигурање са покрићем за COVID-19.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Држављани Републике Србије могу без ограничења да уђу у БиХ или да транзитирају преко територије БиХ, уколико директно улазе из Р. Србије.
Уколико држављани Р. Србије улазе у БиХ из других земаља, неопходно је да поседују негативан PCR или брзи антигенски тест на вирус SARS-CoV-2, не старији од 48 часова; или потврду о вакцинисању за особу која је пре више од 14 дана од дана доласка на гранични прелаз БиХ примила другу дозу вакцине или прву дозу, ако се ради о вакцини која се прима у једној дози; или лекарску потврду којом се потврђује да је лице прележало COVID-19 у периоду од 14 до 180 дана пре доласка на гранични прелаз.

БОЦВАНА
Држављани Србије не могу да уђу у Боцвану осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је 14-дневни карантин. Транзит је могућ из суседних држава али искључиво у случају организованог репатриациног лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

БРАЗИЛ
Улазак у Бразил је могућ искључиво ваздушним путем. Путник који улази у Бразил из иностранства, било да је бразилски или страни држављанин, обавезан је да авиопревознику пре укрцавања покаже:
1.  Документ којим се потврђује негативан резултат RT-PCR теста на SARS-Cov-2, не старији од 72 сата пре тренутка укрцавања. Резултат мора бити на енглеском, португалском или шпанском језику. Деца млађа од 12 година не морају имати резултат RT-PCR теста уколико путују у пратњи особа које поседују негативан резултат RT-PCR теста не старији од 72 сата. Деца узраста од две до дванаест година која путују без пратње морају имати потврду о негативном резултату RT-PCR  теста. Деца млађа од две године не морају поседовати резултат теста
2. Потврду о здравственом стању путника (DCV) попуњену (одштампану или у електронској форми), којом путник изјављује да је сагласан са поштовањем санитарних мера, којих мора да се придржава док је у Бразилу. (линк ка формулару за ову потврду:  https://formulario.anvisa.gov.br ). Формулар мора бити попуњен не раније од 72 сата пре путовања и супротном неће важити.
Привремено је забрањњно укрцавање путника за Бразил који долазе из/или пролазе кроз Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске,  Јужноафричке Републике  и Републике Инедије у последњих 14 дана.

БРУНЕЈИ ДАРУСАЛАМ
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају кроз Брунеје Дарусалам осим лица која имају стални боравак. Пре путовања, потребно је контактирати најближу Амбасаду Брунеја.

БУГАРСКА
Држављани Србије могу да уђу у Бугарску са једним од следећих докумената: документ о потпуно завршеној вакцинацији против COVID-19; негативан PCR тест, не старији од 72 сата или негативан брзи антиген тест, не старији од 48 сати (рачунајући од датума тестирања уписаног у документ) ули са потврдом о прележаној болести (овај документ важи у периоду од 11. до 180. дана, рачунајући од датума тестирања уписаног у документ).
Детаљна информација, укључујући и листу признатих вакцина и брзих антиген тестова, може се наћи на сајту Амбасаде Србије у Бугарској : http://sofia.mfa.gov.rs/cir/

БУРКИНА ФАСО
Држављани Србије могу да уђу у Буркину Фасо. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. Сви путници се упућују у карантин у трајању од 14 дана где сами сносе трошкове боравка и третмана. У карантину се подвргавају тестирању првог, осмог и четрнаестог дана.

БУРУНДИ
Држављани Србије могу да уђу у Бурунди. Неопходан је негативан PCR тест, не старији до 72 сата.
По доласку на аеродром у Буџумбури, сви путници се подвргавају додатном тестирању и смештају у хотеле који су намењени за ту сврху. Обавезан је карантин до добијања негативног резултата PCR теста. Трошкови теста и смештаја у хотелу иду на терет путника.

ВАНУАТУ
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА
Држављани Републике Србије, која се тренутно налази на „Амбер“ листи земаља, могу да уђу и транзитирају кроз Уједињено Краљевство под условом да имају валидну визу.
Лицима која нису примила обе дозе вакцине у Енглеској, уколико долазе из Републике Србије, за улазак је неопходан:

Након доласка у Енглеску обавезан је карантин у трајању од 10 дана (детаљне информације: https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england), као и тестирање 2. и 8. дана које је унапред резервисано.
Наведени период карантина је могуће скратити уколико се 5. дана уради тест у једној од лабораторија са листе која се може пронаћи на следећем линку Providers of Test-to-release Kits - GOV.UK (find-travel-test-provider.service.gov.uk) и резултат буде негативан (под условом да је резултат теста 2. дана негативан или „нејасан“).
Деца млађа од 4 године не морају да се тестирају другог и осмог дана по доласку у земљу.
Више информација о уласку и боравку у Енглеској може се наћи на следећем линку: https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering…
О условима уласка у Шкотску, Велс и Северну Ирску можете се информисати путем следећег линка https://www.gov.uk/coronavirus

ВЕНЕЦУЕЛА
Држављани Србије не могу да уђу у Венецуелу јер су границе затворене за улазак страних држављана.

ВИЈЕТНАМ
Држављани Србије не могу да уђу, нити транзитирају кроз Вијетнам.

ГАБОН
Држављани Републике Србије могу да уђу у Габон, неопходан је негативан PCR тест урађен највише 72 часа пре уласка у земљу. Сви путници морају имати резервацију хотела, која се мора извршити преко веб платформе https://voyageurs.assistcovid19.ga/home .
По слетању у Либревил сваки путник има обавезу да уради PCR тест на Covid 19 и да проведе у карантину 24 часа, док не добије резултате теста. Уколико је тест негативан лице продужава до места свог боравка, а уколико је тест позитиван морају се пратити инструкције Комитета за борбу против Covid 19.
Од хотелског карантина су изузете следеће категорије:

 • Дипломате под условом реципроцитета
 • Лица која поседују потврду о вакцинацији
 • Лица која су болесна или која су конвалесценти, а чије стање захтева одговарајућу медицинску негу, уз презентовање медицинске документације која то доказује
 • Чланови посаде комерцијалних бродова
 • Лица млађа од 18 година, која немају пратиоца.

ГАМБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Гамбију. Међународни летови су суспендовани.

ГАНА
Држављани Србије могу да уђу у Гану. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.  Пре поласка путници су дужни се пријаве електронским путем на сајту:  https://myfrontierhealthcare.com/home/ghana. Путници се, по доласку на међународни аеродром ,,Kotoka” у Акри, подвргавају поновном тестирању о свом трошку. Цена теста износи 150 УСД. Деца до пет година старости се не тестирају. Резулатат теста се добија за 30 минута. Лица у транзиту, која не напуштају аеродром, се не тестирају. 

ГВАТЕМАЛА
Држављани Србије могу да уђу у Гватемалу. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Takoђе потребно је регистровати се 24 сата пре уласка на https://servicios.igm.gob.gt/pasedesalud/ како би се добила здравствена пропусница. 

ГВАЈАНА 
Држављани Србије могу да уђу у Гвајану. Обавезан је негативан  PCR тест, не старији од 7 дана. Постоји могућност да се се тест уради и на лицу места. 24 сата пре доласка у Гвајану, путници морају да електронски попуне формулар који се може наћи у слсдећем линку: https://guyanatravel.gy/.

ГВИНЕЈА
Држављани Србије могу да уђу у земљу авио летом уз негативан тест, не старији од 3 дана. Наведено важи и за стране држављане.
Затворени су копнени и поморски гранични прелази. Изузетак представљају представници страних дипломатко-конзуларних представништава и радници хуманитарних мисија којима је, уз претходну нотификацију, дозвољен улазак на територију Гвинеју.

ГВИНЕЈА БИСАО
Држављани Србије не могу да уђу у Гвинеју Бисао. 
Није могућ улазак страних држављана у Гвинеју Бисао. Затворени су сви гранични прелази и обустављен је међународни путнички саобраћај – ваздушни, копнени и поморски. Изузетак представљају представници страних дипломатко-конзуларних представништава и радници хуманитарних мисија којима је, уз претходну нотификацију, дозвољен улазак на територију Гвинеје Бисао.

ГРЕНАДА
Држављани Србије могу да уђу у Гренаду. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Неопходно је поседовати резервацију у смештају регистрованом за опсервацију и карантин у трајању од најмање седам дана. Такође, потребно је пре путовања добити одобрење које се добија преко следећег линка: https://travelauth.health.gov.gd/. Мора да се уради нови тест након пет дана од уласка и уколико је резултат негативан, карантин се може напустити.

ГРУЗИЈА
Држављани Републике Србије који су вакцинисани могу да уђу у Грузију директно ваздушним путем (укључујући и транзит кроз друге државе), ако поседују потврду о пуној вакцинацији било којом вакцином против Covid-19 (једна доза у случају вакцине Johnson&Johnson), односно копненим или морским путем, уколико поседују потврду о пуној вакцинацији и негативан PCR тест не старији од 72 часа.
Невакцинисани грађани Србије могу ући у Грузију директно ваздушним, копненим или морским путем (укључујући и транзит кроз друге државе), уколико поседују негативан PCR тест не старији од 72 сата. Трећег дана боравка у Грузији дужни су да се подвргну новом PCR тестирању о свом трошку. Пре него што пређу државну границу Грузије, невакцинисани држављани Србије морају да попуне образац за пријаву: https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia…
Деца старости до 10 година не морају поседовати негативан PCR тест и немају обавезу поновног тестирања трећег дана након уласка у Грузију.
Од наведених мера изузети су: представници дипломатских мисија и међународних организација акредитованих у Грузији и чланови њихових породица, чланови породица грузијских држављана (без обзира на држављанство), припадници хуманитарних мисија, појединци којима су надлежне власти Грузије одобриле статус лица без држављанства, појединци који поседују статусно неутралну личну карту или путну исправу, појединци који имају избеглички статус у Грузији, чланови званичних делегација (одлучује се од случаја до случаја), возачи камиона и возова у међународном друмском саобраћају, међународно особље које учествује у теретном железничком превозу робе, као и чланови посада авиона.
Све особе које су путовале у Републику Индију у последњих 14 дана су у обавези да проведу 14 дана у самоизолацији.
Особе које путују у Грузију из пословних разлога морају најпре попунити образац за пријаву: https://registration.gov.ge/pub/form/7_protocol_for_arrivals_in_georgia…
Након што попуне пријаву, особе које долазе у Грузију из пословних разлога морају добити дозволу надлежних грузијских институција. Особе које добију дозволу за улазак су у обавези да ураде PCR тест о свом трошку на граничном прелазу пре уласка у Грузију. Пре него што добију резултате теста, наведене особе су у обавези да проведу 24 сата у хотелу одређеном за карантин. Ако је резултат теста негативан, путник мора или да уради PCR тест једном у 72 сата током 12 дана о свом трошку или да проведе 8 дана у самоизолацији и потом уради PCR тест, о чему одлучују надлежне грузијске институције.

ГРЧКА
Држављани Србије могу да уђу у Грчку, авионом или преко неког од отворених друмских прелаза. За улазак туриста отворени су 24 часа следећи друмски грачни прелази:

 •     са Бугарском:  Промахонас, Орменио, Нимфеа и Ексохи;
 •     са С. Македонијом: Евзони, Ники и Дојрани;
 •     са Албанијом: Кристалопиги, Какавиа,  Мавромати;
 •     са Турском: Кастањез и Кипи.

Сви путници који долазе у Грчку, морају претходно попунити електронски образац пријаве - Passenger Location Form, преко сајта https://travel.gov.gr/ (најмање 24 часа пре уласка у Грчку) и при уласку презентовати добијени код.
За улазак је потребно поседовати негативан PCR тест, не старији од 72 сата, односно антигенски (рапид) тест не старији од 48 сати (ослобођена су деца до 12 година старости) или потврду о завршеној вакцинацији најмање 14 дана пре доласка у Грчку, издату од стране надлежног органа (потврда, поред личних података, треба да садржи тип примљене вакцине и број доза), или потврду о прележаном Covid 19, која се издаје 30 дана након првог позитивног теста и важи 180 дана.
Путници на граничном прелазу могу бити подвргнути тестирању брзим тестом, а уколико је тест позитиван обавезнa je кућнa изолацији 10 дана у објекту по избору путника или оном који буде одређен од стране грчких надлежних органа (о трошку грчке државе). Вакцинисани путници који буду позитивни на брзом тесту, подлежу карантину у трајању од 7 дана и последњег дана карантина бивају тестирани PCR тестом. Професионалним возачима у међународном друмском превозу није потребан тест или потврда о вакцинацији, али подлежу тестирању брзим тестом на граници.

ДАНСКА
Држављани Србије могу да уђу у Данску. Неопходан је негативан PCR или aнтиген тест, не старији од 48 сата, као и попуњен образац у вези са тестирањем (овај образац преузети са линка:  https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark/ent… ). Тест је обавезан и за особе у транзиту.
Лица која имају регулисани боравак у Данској није потребан тест.
За лица  која су прележала COVID-19 потребан је позитиван резултат на COVID-19 старији од 14 дана и не старији од 12 недеља.
Потврда о потпуној вакцинацији се прихвата за вакцине које је одобрила ЕМА најкасније 14 дана пре путовања (Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Janssen).
Детаљне информације о условима уласка се могу наћи у следећем линkу: https://en.coronasmitte.dk/

ДОМИНИКА
Држављани Србије могу да уђу у Доминику. Пре уласка у земљу потребно је попунити  здравствени упитник на сајту https://domcovid19.dominica.gov.dm/. Здравствене власти могу, на основу упитника, одбити улаз одређеним путницима. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Сви путници се подвргавају брзом тесту по слетању у Доминику.

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА
Држављани Србије могу да уђу у Доминиканску Републику. Неопходан је негативан тест.

ЕГИПАТ
Држављани Србије могу да уђу у Египат.
За лица која су ревакцинисана није неопходан PCR тест, већ је потребно поседовати сертификат о вакцинисању са QR кодом.
За лица која нису вакцинисана потребан је негативан PCR тест са QR кодом.

ЕЛ САЛВАДОР
Држављани Србије могу да уђу у Ел Салвадор. Неопходан је негативан PCR тест, не старији 72 сата. Тест није обавезан за децу млађу од две године и акредитоване дипломате. 

ЕКВАДОР
Држављани Србије, као и остали страни држављани, могу да уђу и транзитирају кроз Еквадор. Обавезан је негативан PCR или антигени тест, не старији од три дана, или доказ о  вакцинацији. Лица млађа од две године и чланови посада изузети су од подношења наведених докумената.

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА
Држављани Србије могу да уђу у Екваторијалну Гвинеју. Обавезан је негативни PCR тест, не старији од 48 сати. По доласку, путници се одмах подвргавају брзом тесту. Ако је резултат негативан, следи хотелски карантин, а након пет дана се поново ради PCR тест. Са негативним резултатом карантин се завршава. У супротном, настављају се карантинске мере, а у случају испољавања симптома путници се упућују у болницу намењену за пацијенте са COVID-19. Трошкови тестирања, карантина и евентуалног боравка у ковид болници иду на терет путника.
Лица која имају потврду о вакцинацији против вируса Covid19, поред негативног PCR теста за улазак у земљу, обавезна су да проведу 5 дана у карантину.

ЕСВАТИНИ
Држављани Србије не могу да уђу у Есватини осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

ЕСТОНИЈА
Држављанима Србије дозвољен је улазак у Естонију без ограничења.
Најкасније 72 сата пре путовања у Естонију (осим у случају транзита, као и поседовања доказа о прележаној инфекцији или вакцинацији), неопходно је попунити електронски формулар доступан на интернет адреси: https://iseteenindus.terviseamet.ee/ .
Детаљне информације можете пронаћи на https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers

ЕТИОПИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Етиопију уз обавезно поседовање дигиталног сертификата којим се доказује да је путник негативан на Covid 19. Потребно је да се на сајту trustedtravel.panabios.org креира налог и детаљно следи упутство (http://www.addisababa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Travel_Guide_Simplified.pdf) у вези са добијањем дигиталног сертификата.
Поседовање дигиталног сертификата је обавезно за све путнике које улазе, транзитирају и напуштају Етиопију.
Детаљније информације можете пронаћи на интернет страници Амбасаде Р. Србије у Адис Абеби http://addisababa.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1623312354&ucat=106&template=HeadlinesCir&#disqus_thread .

ЕРИТРЕЈА
Држављани Србије могу да уђу у Еритреју. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ЗАМБИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Замбију. Обавезан је карантин у трајању од 14 дана у просторима које је одредила држава. Трошак у карантину иде на терет страног држављанина.  

ЗИМБАБВЕ
Држављани Србије не могу да уђу у Зимбабве осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 21 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона) као и превоза карга, уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

ИЗРАЕЛ
Држављани Р. Србије могу да уђу у Израел под условом да претходно прибаве одобрење израелских власти (орган имиграционе власти или Министарство иностраних послова). Такође, потребно је да попуне упитник – здравствену декларацију, 24 сата пре путовања, као и да поседују негативан резултат PCR теста. Наведена документа се проверавају на аеродрому пре лета за Израел.
Сви путници морају бити покривени путним здравственим осигурањем које укључује и евентуалну заразу од COVID-19.
По доласку у Израел обавезна је мера карантина у трајању од 14 дана. Овај период се може скратити на 10 дана, уколико се после 9. дана уради и други ПЦР тест.
За додатне информације и изузетке од наведених рестрикција, молимо посетите интернет страници: https://www.gov.il/en/departments/guides/flying-to-israel-guidlines

ИНДИЈА
Држављани Србије у принципу не могу да уђу у земљу с обзиром да је Индија обуставила издавање виза свим страним држављанима. Нове визе се могу добити (у надлежним диплолатско-конзуларним представништвима Индије) искључиво у следећим посебним случајевима: пословни људи (односи се само на бизнис визе), стручњаци из области здравства који долазе у Индију да би обављали техничке послове у индијском здравственом сектору (на позив релевантних индијских институција), стручњаци из осталих области који раде за стране компаније које послују у Индији, инжењери и техничко особље који долазе ради инсталирања или сервисирања машина и опреме страног порекла (на позив индијских компанија). Уколико лице има пословну визу која још важи (издата пре пандемије), неопходно је да се изврши њена ревалидација у надлежном дипломатко-конзучларном представништву Индије (ово се не односи на електронске визе, са којима неће бити дозвољен улазак у Индију).

ИНДОНЕЗИЈА
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају у Индонезију осим лица који имају сталну (KITAP) или привремену боравишну дозволу (KITAS). Негативан тест на корону је неопходан. Уколико се при уласку не поседује тест, организује се тестирање и резултат се чека у за то одређеним хотелима од стране индонежанских власти. Пре  путовања, потребно је контактирати најближу амбасаду Индонезије.                                                                           

ИРАК 
Страним држављанима је забрањен улазак у Ирак. Изузетак су дипломате који морају да поседују посебну дозволу МСП.

ИРАН

Држављани Републике Србије могу да уђу у ИР Иран на основу потврде о извршеној вакцинацији уколико је прошло најмање 15 дана од добијања друге дозе. Невакцинисане особе могу да уђу уколико поседују негативан PCR тест, не старији од 96 сати

ИРСКА
Држављани Републике Србије могу да ућу и транзитирају кроз Ирску. Приликом уласка у Ирску, неопходно је поседовати валидан доказ о вакцинацији против Covid-19 или прележаној болести, или негативан RT-PCR тест, не старији од 72 сата.
Уколико путник поседује валидан доказ о вакцинацији против Covid-19 или потврду прележаној болести у претходних 180 дана, неће бити у обавези да се тестира пред путовање нити да се подвргне карантину по доласку у земљу. За сврху путовања у Ирску, путник ће се сматрати вакцинисаним уколико је примио неку од вакцина које су одобрене од стране Европске медицинске агенције уз препоручени број дана након коначне дозе https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-th… .
У случају да путник не поседује валидан доказ о вакцинацији против Covid-19 или потврду о прележаној болести, биће у обавези да приликом уласка у земљу приложи на увид негативан  RT-PCR тест, не старији од 72 сата и да се подвргне самоизолацији у трајању од 14 дана. У случају да добије негативан резултата  RT-PCR теста пет дана по доласку у Ирску, путник ће бити ослобођен даље изолације. 
Деца узраста 12 до 17 година биће у обавези да поседују негативан RT-PCR тест не старији од 72 сата пре уласка у Ирску, осим ако не поседују валидан доказ о вакцинацији или потврду о прележаној болести. Деца било ког узраста неће бити у обавези да се подвргну карантину уколико путују са родитељима односно пунолетним лицима која су вакцинисана против Covid-19, односно прележала су ову болест. Уколико је један од пунолетних лица у чијој пратњи деца путују у обавези да се подвргне карантину, у том случају и деца ће бити у обавези да се подвргну карантину.
Сви путници су у обавези су да попуне Формулар за локацију путника - Passenger Locator Form (https://cvd19plf-prod1.powerappsportals.com/en-us/).
Детаљна информација о условима уласка у Ирску налази се на следећем линку:  https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-th… 

ИСЛАНД
Држављани Републике Србије могу да уђу на Исланд под условом да уз потврду о завршеној вакцинацији (протекло најмање 14 дана од друге дозе) или прележаној болести,  поседују и негативан PCR или антиген (брзи) тест, не старији од 72 сата.
Прихваћене вакцине су: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Janssen (Cilag International NV), Moderna, Sinopharm и Sinovac.
Сертификати о прележаној болести који се сматрају валидним су:

 1. Позитиван резултат RT-PCR теста
 2. Присуство антитела (IgG) SARS-CoV-2/COVID-19 ELISA или еквивалентан серолошки тест (EIA, ECLIA, ELFA, CMIA, CLIA, CLMIA сматрају се еквивалентним ELISA тесту).

Неопходно је да се сви путници региструју путем сајта https://www.covid.is/english
Деца рођена 2005. године и касније су изузета од горе наведених мера.
Детаљније информације можете пронаћи на сајту https://www.covid.is/categories/travel-to-and-within-iceland

ИСТОЧНИ ТИМОР
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају кроз Источни Тимор осим лица која су тамо рођена и имају боравак.

ИТАЛИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу и транзитирају кроз Италију. Приликом уласка у Италију, неопходно је поседовати негативни PCR или антигенски тест урађен до 72 сати пре уласка у Италију и дигитални формулар  “Passenger Locator Form”.
По уласку обавезна је самоизолација и здравствени надзор у трајању од 5 дана, по чијем завршетку је обавезно урадити нови PCR или антигенски тест.
Напред наведене мерe не примењују се ако је у питању транзит сопственим превозним средством (у трајању до 36 сати), односно у случају боравка до 120 сати због пословних, здравствених или других разлога апсолутне хитности, као и у осталим случајевима који се могу пронаћи на следећем линку: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/04/normativa_documento_defi…
Лична изјава на енглеском језику може се наћи на линку: https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNu…

ЈАМАЈКА
Држављани Србије могу да уђу на Јамајку. Пре путовања, неопходно је пријавити се на следећем сајту: www.visitjamaica.com

ЈАПАН
Држављанима Србије који су претходних 14 дана боравили у Србији или транзитирали кроз Србију није дозвољен улазак. Од наведеног су изузета лица која имају регулисан боравак у Јапану  под условом да поседују дозволу за поновни улазак (re-entry permit) и да презентују потврду на формату који предвиђају јапански органи да су 72 пре лета били негативно тестирани на корона вирус (формат потврде доступан је на презентацији Министарства иностраних послова Јапана https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page25e_000334.html). Приликом уласка у Јапан ова лица биће поново тестирана на корона вирус, а такође су у обавези су да потпишу изјаву (доступна на сајту Mинистарства спољњих послова Јапана https://www.mofa.go.jp/files/100168885.pdf) којом се обавезују да инсталирају одговарајућу апликацију на телефону преко које ће 14 дана по уласку свакодневно обавештавати здравствену службу о свом стању, да инсталирају јапанску COVID-19  апликацију за праћење контаката, да неће користити јавни превоз, да ће свих 14 дана боравити у сопственом смештају и да ће сарађивати са медицинским органима у случају појаве симптома или позитивног теста у току 14 дана карантина.

ЈЕМЕН
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. 

ЈЕРМЕНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Јерменију ваздушним путем или копненим из Грузије и Ирана. Сва лица се подвргавају здравственој контроли на граничном прелазу и упућују у самоизолацију у трајању од 14 дана.
Лице се ослобађа обавезе самоизолације, уколико поседује негативан PCR тест, не старији од 72 сата или потврду о комплетној вакцинацији против COVID-19 са две дозе, у којој се види да је друга доза добијена најмање 14 дана пре уласка у земљу. Потврда са негативним резултатом теста или потврда о вакцинацији није потребна за децу стару до 1 године.
Путници који улазе на територију Јерменије из Руске Федерације треба да доставе наведене потврде путем мобилне апликације “Путешествую без COVID-19”.
Уколико је лице регистровано у јерменском систему ARMED, потврду о вакцинацији може да достави путем мобилне апликације ArmedeHealth.
Лице које нема PCR тест или сертификат о вакцинацији, може о свом трошку да обави тестирање на аеродрому/копненом граничном прелазу и уколико резултат буде негативан, ослобађа се обавезе самоизолације. У случају одбијања тестирања или прегледа, лице које нема одговарајући сертификат биће упућено у самоизолацију од 14 дана.
Потврде о негативном тесту или о вакцинацији треба да буду на јерменском, руском или енглеском језику, одштампане на службеном меморандуму и треба да садрже следеће податке: 1.контакт и име шефа медицинске установе у којој је обављен тест/вакцинација, 2. име, презиме, датум рођења и број пасоша тестиране/вакцинисане особе, 3. резултат теста, назив вакцине и серијски број производа, датум добијања прве и друге дозе, печат медицинске установе и потпис шефа установе.

ЈОРДАН
Држављани Србије могу ући у Јордан. Неопходни су негативан PCR тест, не старији од пет дана, полиса међународног здравственог осигурања које покрива COVID-19 лечење, регистрација преко интернет странице www.visitjordan.gov.jo, као и активирање мобилне апликације „Аман“ на  телефону. Додатни детаљи у вези са уласком у Јордан, у зависности од земље из које се долази, се могу наћи на наведеном сајту Владе Јордана.

ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА
Држављани Србије могу да уђу у Јужнофричку Републику или транзиотирају. Неопходна је важећа виза или дозвола боравка. Негативан PCR тест, не старији од 72 сата, је неопходан уколико лице долази из земље високог ризика (списак доступан: http://www.dha.gov.za/index.php/list-of-high-risk-covid-19-countries). По доласку у ЈАР, сви путници се подвргавају здравственом прегледу. У случају да лице, и поред негативног теста, има повишену телесну температуру, биће упућено у 10-дневни карантин о сопственом трошку. Сви путници морају да имају регулисано здравствено осигурање.

ЈУЖНИ СУДАН
Држављани Србије могу да улазе у Јужни Судан ако поседују негативан тест. 
Под истим условима улазе и други страни држављани. 

КАБО ВЕРДЕ
Страним држављанима, укључујући држављане Србије, дозвољен je улазак у земљу. Неопходан је негативан PCR тест, антигенски тест или било који други одобрен молекуларно биолошки тест на SARS-COV-2, не старији од 72 сата, осим за децу млађу од седам година. 

КАЗАХСТАН
Држављани Србије не могу да уђу у Казахстан, осим уз специјалну дозволу коју издаје Амбасада Казахстана у Београду. 
У Казхастан могу да уђу лица која долазе ради лечења, особље дипломатско-конзуларних представништава, чланови званичних делегација и међународних организација који долазе на  позив Министарства спољних послова Казахстана. Лица која улазе у Казахстан неопходно је да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата. 

КАМБОЏА
Држављани Србије, као ни други страни држављани, не могу да уђу у Камбоџу.  Улазак је могућ једино уз претходно прибављање визе за коју се захтев подноси у најближој Амбасади Камобџе. Поред визе, потребан је негативан тест, не старији  од 72 сата, као и доказ о здравственом осигурању у висини од 50 хиљада УСД. 

КАМЕРУН
Држављани Србије могу да уђу у Камерун. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. 

КАНАДА
Држављани Србије не могу да уђу у Канаду, осим лица који имају регулисан боравак, као и чланови њихове уже породице. На снази је забрана уласка у Канаду свим страним држављанима, осим лицима са сталним боравком, радницима на виталним пословима, страним студентима којима је издата студентска виза пре 18. марта 2020. године, а изузеци су могући у хитним случајевима (малолетно лице без пратње, смртни случај и др.). Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, за сва лица старија од 5 година. Сви путници пре укрцавања на лет дужни су да пруже одговарајуће информације о путовању, контакт податке, као и план самоизолације у трајању од 14 дана након уласка у земљу преко "Arrive CAN" апликације.
У случају да је држављанин Србије, коме је дозвољен улазак у Канаду, у потпуности вакцинисан једном од званично одобрених вакцина у Канади (Фајзер, Астразенека, Модерна и Џонсон&Џонсон), с тим да је последњу дозу примио најкасније 14 дана пре уласка у Канаду, моћи ће да буде ослобођен обавезе самоизолације од 14 дана, ПЦР тестирања и боравка у хотелу који обезбеђује Влада, уколико надлежни погранични органи прихвате његов доказ о вакцинацији.
Транзит је дозвољен уз поштовање визног режима без изласка из транзитног простора.

КАТАР
Држављани Србије могу да уђу у Катар. Неопходно је прво регистрација на сајту www.ehteraz.gov.qa, а све врсте посета могу да се обављају тек по добијању дозволе са наведеног сајта. За људе који су из Катара одсутни дуже од 6 месеци треба консултовати и Qatar Portal.
У овом тренутку Србија је на „зеленој листи“, те се тако на држављане Србије који су вакцинисани не примењује мера карантина. Признају се „Pfizer“, „Moderna“, „Astra Zeneca“, „Sinofarm“ i „Johnson and Johnson“ . Важност вакцина је 9 месеци а тај период се може и продужити у складу са одлукама органа Катара. Лицима која нису вакцинисана се одрађује карантин у кућним условима у трајању од 7 дана.
Потврда о прележаном Covid-19 се прихвата само ако је болест прележана у Катару. У свим случајевима је неопходан негативан PCR тест, који се може поновити на „Хамаду“ ако се процени неопходним (могу се проверити и антитела). Апликација „Ehterazz“ је обавезна.
Потребно је континуирано пратити сајт Министарства здравља Катара www.moph.gov.qa због сталних измена.

КЕНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Кенију уколико поседују негативан PCR тест, не старији од 96 сати и немају симптоме COVID – 19 (телесна температура не сме бити изнад 37,5 степени целзијуса, сталан кашаљ, потешкоће у дисању и било који други симптом налик грипу).
Неопходно је регистровати се путем следећег линка:  https://ears.health.go.ke/airline_registration/, како би се добио QR Code који се мора показати приликом слетања на аеродром.
Приликом одласка из Кеније сви путници су у обавези да имају негативан PCR тест, који је урађен у овлашћеној лабораторији и постављен на онлајн платформу https://africacdc.org/trusted-travel/

КИНА
Држављани Србије који поседују важећу радну дозволу, дозволу боравка по личном основу или дозволу боравка за прикључење породици могу да уђу у Кину уколико поседују сертификат за путовање издат од Амбасаде Кине у Београду. Од 6.новембра 2020. да би се добио сертификат за путовање неопходно је Амбасади доставити негативне резултате два теста, PCR и серолошког IgM, не старије од 48 сати.
С обзиром да из Србије нема директан лет за Кину, неопходно је да се и у земљи транзита додатно ураде поменути тестови (PCR и серолошки IgM, не старији од 48 сати) и негативни резултати истих доставе дипломатско-конзуларном представништву Кине у земљи транзита ради издавања сертификата за путовање. Детаљи у вези са режимом уласка у Кину се могу наћи у следећем линку:  http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/tz/t1828338.htm 
Лица којима је нека од горе наведених дозвола истекла до 28.септембра, неопходно је да поднесу захтев за визу у Амбасади Кине у Београду.
Сви путници који из иностранства долазе у Пекинг, укључујући држављане Србије, су у обавези да 14 дана бораве у централном карантину и, потом, у додатној самоизолацији у трајању од 7 дана.
Хонг Конг: Држављанима Србије није дозвољен улазак у Хонг Конг. Транзитирање преко територије Хонг Конга дозвољено је само за оне који путују са територије матице Кине, Макао-а или Тајвана.
Макао: Држављанима Србије није дозвољен улазак у Макао. Транзитирање преко територије Макао такође није могуће.
Тајван: Држављанима Србије дозвољен је улазак на Тајван у свим другим случајевима осим из разлога туризма и посета, под условом да поднесу захтеве за добијање улазне дозволе код надлежних институција у иностранству. На уласку у Тајван потребно је поседовати негативан тест, не старији од 72 сата и обезбедити обавезну самоизолацију у трајању од 14 дана. Изузети од ових мера су дипломате, бизнисмени и привредници, мигрантски радници, студенти и лица са посебним дозволама.

КИПАР
Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Кипар, уз обавезу да се електронски попуни пропусница (CyprusFlightPass - https://www.cyprusflightpass.gov.cy), најраније 48 сати пре лета. Наведена пропусница ће туристима уједно користити за кретање на Кипру, тзв. Safe-pass, али само у првих седам дана боравка на Кипру. Након тога, сви који немају сертификат о вакцинацији, дужни су да раде PCR или Rapid тест на свака 3 дана.

КИРГИЗИЈА
Страни држављани су обавезни да поседују негативне резултате ПЦР теста (у папирном или дигиталном формату), не старије од 72 часа од тренутка узимања узорка.
Обавеза поседовања негативног ПЦР теста се не односи на:
1. чланове званичних делегација страних држава и међународних организација који путују на позив Министарства спољних послова Киргиске Републике;
2. чланове посаде авиона;
3. децу до 5 година;
4. међународне посматраче изборног процеса који долазе у Киргиску Републику.
У случају истека рока важења ПЦР теста (72 сата) из објективних разлога - више силе (кашњење или померање термина лета и сл.), путници су дужни да по доласку у Киргизију изврше ПЦР тестирање уз попуњавање упитника о обавезама.
Сви наведени услови се односе и на путнике у транзиту.

КОЛУМБИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Колумбију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 96 сати. Пре пута је потребно регистровати се преко следећег сајта: https://apps.migracioncolombia.gov.co

КОМОРИ
Држављани Србије могу да уђу у земљу. Обавезан је негативан PCR тест, не старији до 72 сата.

КОНГО
Држављани Србије са сталним боравком или важећом визом могу да уђу у Конго или транзитирају. На међународном аеродрому у Бразавилу уведена су обавезна тестирања приликом доласка и одласка. Такође, обавезна је самоизолација у периоду од 14 дана. Тест на COVID–19 се наплаћује и цена износи 30 евра. 

КОНГО, ДР
Држављани Србије са важећом визом могу да уђу у ДР Конго или транзитирају. Неопходан је негативан PCR тест за сва лица старија од 11 година, не старији од седам дана. По доласку на аеродром у Киншаси путници се додатно повдвргавају тестирању о трошку путника (45 долара). Такође, пре доласка је потребно регистровати се преко следећег сајта: http://www.inrbcovid.com/.
Приликом излакса из ДР Конго, сви путници старији од 11 година су у обавези да поседују доказ из лабораторије не старији од 3 дана, коју је одобрило Министраство здравља, да су негативни на COVID–19. Цена теста приликом одласка износи 30 долара.

КОРЕЈА, Република
Од 08. jануара 2021. године уведена је обавеза поседовања негативног PCR теста, не старијег од 72 сата, за све стране држављане, укључујући и оне који имају регистрован боравак у Кореји, а којима је дозвола поновног уласка (Re-entry Permit) издата пре 08. јануара 2021. године. Ова мера се односи и на носиоце дипломатских и службених виза (А1, А2 и А3), а од обавезе поседовања теста изузимају се деца млађа од 6 година.
Резултат теста мора бити издат на енглеском или корејском језику, a yколико је издат на трећем језику, мора бити преведен на енглески или корејски језик и оверен. Уколико путници не испуне поменуте услове у вези са тестом, неће им бити дозвољен улазак у Р. Кореју. 
Путници за Р. Кореју су у обавези да покажу негативан PCR тест на аеродрому приликом укрцавања у авион. 
Путницима у транзиту који не улазе у Р. Кореју тест није потребан.

КОРЕЈА, ДНР
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

КОСТАРИКА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Костарику. Неопходан је попуњен дигитални образац "Pase de salud", доступан на адреси https://salud.go.cr и међународно путничко медицинско осигурање које може бити купљено и у Костарики.
Локално путничко осигурање може се купити у Националном заводу за осигурање Костарике на следећем линку: https://www.grupoins.com/seguros-para-viajero/ или у осигуравајућој компанији Sagicor https://www.sagicor.cr/seguro_para_turistas/
Путничко осигурање које није издато од стране костариканских осигуравајућих компанија мора бити на енглеском или шпанском језику и да обухвата следеће елементе: валидност полисе током посете Костарики, покривене медицинске трошкове у случајевима Covid-19 у Костарики (и то за најмање 50.000 УСД) и минимално покриће од 2.000 УСД за продужене трошкове смештаја због пандемије.

КОТ Д’ИВОАР
Држављани Србије могу да уђу у  Кот Д’Ивоар. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. По слетању на аеродром сви путници се подвргавају тесирању. Тест се плаћа око 75 евра. Путници који немају тест упућују се у изолацију у трајању од 14 дана о трошку авио компаније. 

КУБА
Држављани Србије могу да уђу у Р. Кубу. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. По доласку на Кубу, на свим међународним аеродромима путници се додатно подвргавају PCR тесту (цена теста 35 евра). Следи обавезана изолација у за то предвиђеним хотелима до добијања негативног резултата теста (5-7 дана).

КУВАЈТ
Држављани Србије не могу да уђу у Кувајт.

ЛАОС
Држављани Србије не могу да уђу у Лаос.
Међународни гранични прелази су затворени за улазак странаца из земаља у којима влада COVID-19 пандемија, што се, односи и на држављане Србије. Издавање свих врста виза, осим за дипломате, представнике УН, експерте, инвеститоре и бизнисмене је суспендовано. За њихов улазак у Лаос неопходна је потврда о негативном тесту, не старији од 72 сата. Након уласка у Лаос, обавезан је боравак у „самоизолацији“ у хотелу или одређеном „карантин центру“ у трајању од 14 дана (за дипломате и представнике УН, 14 дана у „кућном карантину“). 

ЛЕСОТО
Држављани Србије не могу да уђу у Лесото осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

ЛЕТОНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Летонију, неопходан је негативан тест на присуство вируса Covid 19, не старији од 72 сата. Такође, сва лица су у обавези да, најраније 48 сати пре преласка летонске границе, испуне електронски упитник на веб сајту www.covidpass.lv  у који ће бити унет податак о негативном тесту на COVID-19 и да на граничном прелазу покажу добијени QR код (потврда о пријави на сајт).
Тест није обавезан за децу до 12 година старости и за лица која пруже доказ да су примили потребну дозу вакцине (ЕУ КОВИД-19 потврда). Путницима који транзитирају преко аеродрома „Рига“, а не задржавају се у транзиту дуже од 24 часа, такође није потребан тест.
Возачи теретних и путничких возила су у обавези да приликом преласка копнене границе на контролним пунктовима Гребнева, Терекхова, Патерниеки или Силене покажу важећу потврду EU COVID-19 о вакцинацији, тестирању или о прележаној болести. Уколико не поседују потврду, дужни су да одмах обаве тест на COVID – 19 на контролном пункту, о свом трошку. Гранична полиција даје дозволу за улаз на територију Летоније уколико је резултат теста негативан. Уколико лице одбије тестирање, или је резултат теста позитиван, Служба хитне медицинске помоћи одмах ће возача теретног или путничког возила транспортовати у један од смештајних објеката (изолација) са листе туристичких смештаја. Уколико је возач теретног или путничког возила смештен у изолацију, превозник је одговоран за решавање питања која проистичу из изолације његовог запосленог.

ЛИБАН
Држављани Републике Србије могу да уђу у Либан. Неопходни су негативан PCR тест, не старији од 96 сати и полиса међународног здравственог осигурања које покрива лечење COVID-19.
Деци млађој од 12 година није потребан тест.
Лица која су вакцинисана, уместо PCR теста, прилажу доказ да су примили другу дозу вакцине против COVID-19 најмање 15 дана пре доласка у Либан.
Пре путовања потребно је извршити регистрацију путем следеће интернет странице: https://covid.pcm.gov.lb, a на страници Министарства здравља https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS се могу наћи додатне информације.

ЛИБЕРИЈА
Држављани Србије могу да уђу у  Либерију. Пожељно је имати негативан PCR тест, не старији од од 72 сата. Лица која допутују без теста подвргавају се тзв. брзом тесту на аеродрому. Уколико је резултат теста негативан, омогућава се улазак у земљу. Лица са позитивним резултатом теста се прегледају и упућују у карантин који траје мимимум 14 дана у оквиру установе коју одређује државна здравствена институција.
 
ЛИБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ЛИТВАНИЈА
Држављани Републике не могу да уђу у Литванију, осим уколико није реч о лицима који имају регулисан боравак у тој земљи или у земљама ЕУ, Швајцарске, Велике Британије, Монака, Сан Марина и Свете столице, носиоцима дипломатских и службених пасоша, члановима посада (авион, брод, камион, аутобус), студентима, спортистима, уметницима, хуманитарним радницима, новинарима који поседују дозволу Министарства спољних послова Литваније, путницима у транзиту или на повратку ка месту свог пребивалишта и лицима која добију специјалну дозволу за улазак на основу молбе која је поднета преко њихове Амбасаде.
Држављанима Србије, којим је дозвољен улазак, одређује се карантин од 10 дана, осим уколико приликом уласка покажу негативан PCR тест, који није старији од 72 сата или поседују негативан антиген тест који није старији од 48 сати. Карантин се може скратити након што се после 7 дана проведених у изолацији уради PCR тест.
Сви путници, без обзира на транспортно средство којим путују или гранични прелаз преко којег улазе у Литванију, у обавези су да 48 сати пре уласка попуне формулар који се налази на интернет страници https://keleiviams.nvsc.lt/en/form. Након што попуне формулар добијају QR код, који је потребно да покажу надлежним литванским органима приликом уласка.
Више информација о условима уласка у Литванију може се наћи на страницама https://lrv.lt/en/, https://sam.lrv.lt/en/ и https://koronastop.lrv.lt/en/.

ЛИХТЕНШТАЈН
Детаљи о режиму уласка у Лихтенштајн се могу наћи у информацији о уласку у Швајцарску Конфедерацију, с обзиром да је реч о идентичним условима 

ЛУКСЕМБУРГ

Држављани Србије могу да уђу у Луксембург, у складу са општим условима за путовање. Уколико се путује ваздушним путем, приликом укрцавања обавезно је приложити доказ о пуној имунизацији вакцином одобреном од стране Европске агенције за лекове (AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Johnson&Johnson and Moderna), или доказ од прележаној болести у претходних шест месеци, или негативан PCR, TMA или LAMP тест (не старији од 72 сата) или брзи антигенски тест (не старији од 48 сати).  Резултат мора бити преведен на један од службених језика Луксембурга или на енглески језик. Транзит је дозвољен без поседовања негативног ПЦР теста.

МАДАГАСКАР
Држављани не могу улазити на Мадагаскар. Иста забрана, у условима затворених аеродрома и лука, важи за све стране држављане. 

MAЂАРСКА
Држављани Србије могу да уђу у Мађарску без ограничења, односно под истим условима који су били на снази пре мера уведених ради спречавања ширења вируса COVID-19. Није потребна потврда о вакцинацији, нити негативан PCR тест.
Напомена:
    1. Једино грађани који у Мађарску улазе из правца Украјине подлежу и даље мерама епидемиолошке контроле за спречавање пандемије.
    2. Грађанима који слећу на аеродром у Будимпешти мери се температура, али не морају да имају потврду о вакцинацији или негативан ПЦР тест.
    3. На снази је обавеза ношења маске у затвореном простору.
    4. За улазак у спортско-рекреативне центре, музеје, затворене делове ресторана и др. потребна је потврда о вакцинацији.

МАЛАВИ
Држављани Србије не могу да уђу у Малави осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

МАЛИ
Држављани Србије могу да уђу у Мали. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

МАЛДИВИ
Држављани Србије, као и остали страни држављани, могу да уђу на Малдиве. Од 10. септембра је неопходно да страни држављани поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

МАЛЕЗИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Малезију осим уколико имају боравак у овој земљи. Обавезан је карантин од 14 дана. Пре пута, потребно је контактирати најближу Амбасаду Малезије

МАЛТА
Држављани Републике Србије могу да уђу на Малту уколико поседују један од наведених докумената:

 • сертификат о потпуној вакцинацији који признат од стране Републике Малте (сертификати Малте, ЕУ дигитални, Уједињених Арапских Емирата, зелени сертификат Републике Србије са читљивим QR кодом, Турске, САД, Гибралтара, Јерсеи и Гуернсеи, Уједињеног Краљевства), под условом да је последња доза примљена најмање 14 дана раније (признате вакцине: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna и AstraZeneca). За децу од 5 до 11 година, уколико су у пратњи родитеља који поседују једну од напред наведених потврда, довољан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата (није потребан деци млађој од 5 година).
 • негативан PCR тест, не старији од 72 сата,  уз обавезан карантин у хотелу одређеном за ту намену од стране Р. Малте, о личном трошку (100 евра ноћ, укључен доручак), у трајању од 14 дана (у складу са важећим протоколом: Standards for quarantine for unvaccinated travellers entering Malta_Version 2_18Jul21.pdf (gov.mt)​).

Лица од 12 до 15 година са трајним боравком на Малти могу провести карантин у условима кућне самоизолације, а резиденти Малте од 16 година могу затражити спровођење карантина на алтернативној локацији, у ком случају је неопходно поднети захтев Superintendent of Public Health: Form for unvaccinated residents requesting quarantine at a different address (office.com)
Сва лица су у обавези да пре укрцавања попуне и презентују формуларе „Public Health Travel Declaration“ и „Passenger Locator Form“ или Digital Passenger Locator Form (који се може наћи на линку https://app.euplf.eu ).
О режиму уласка и изузецима од прописаног медицинског протокола можете се информисати преко линка: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/t…

МАРОКО
Држављани Републике Србије могу да уђу у Мароко уколико испуњавају један од следећих услова:

 • извршена комплетна вакцинација једном од следећих вакцина: AstraZeneca, Sinopharm, Sputnik, Pfizer, Janssen, Covishield, Moderna, Sinova
 • имају негативан PCR тест не старији од 48 сати

МАУРИТАНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Мауританију. Неопходан је негативни PCR тест, не старији од 72 сатa. 

МАУРИЦИЈУС
Држављани Србије не могу да уђу у Маурицијус осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Границе Маурицијуса су затворене а комерцијални летови обустављени. 

МЕКСИКО
Држављани Србије могу, уз поседовање одговарајуће визе, без посебних ограничења да уђу у Мексико. Mексико није усвојио ограничења уласка странаца у земљу, али се предузимају одговарајуће мере уколико особе испољавају симптоме на корона вирус. По доласку у Мексико, путници су дужни да попуне упитник за идентификацију фактора ризика (https://afac.hostingerapp.com/).

МЈАНМАР
Сви страни држављани, укључујући и држављане Р. Србије, не могу да уђу у Мјанмар. Сви гранични прелази су затворени а међународни комерцијални авио-летови суспендовани.
    
МОЗАМБИК
Држављани Србије не могу да уђу у Мозабик осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона) као и превоза карга, уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

МОЛДАВИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Молдавију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата (од узимања узорка). Лица која приликом уласка на територију Молдавије не приложе негативан резултат PCR теста, у обавези су да потпишу изјаву којом се обавезују да ће се придржавати утврђене мере самоизолације/карантина у трајању од 14 дана. Наведене мере не односе се на следеће категорије лица: деца узраста до пет год; возачи теретних возила; посаде авиона/бродова; лица која путују из здравствених или хуманитарних разлога, укључујући и особу која је у њиховој пратњи (уколико приложе медицинску документацију); ученици и студенти; прекогранични радници; дипломатско и конзуларно особље; чланови међународних организација; путници у транзиту; лица која приложе потврду о вакцинацији (на румунском, енглеском или руском језику). Транзит је могућ по унапред утврђеним транзитним рутама добијеним од граничне полиције приликом уласка на територију Молдавије.

МОНАКО
За Кнежевину Монако важи исти режим уласка као за Француску.

МОНГОЛИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Монголију. Неопходан је негативан тест на корона вирус, не старији од 72 сата рачунајући од полетања са првог полазишта. По доласку у Монголију лица која нису вакцинисана против Covid 19 обавезна су да бораве у карантину 7 дана, током којих ће поново бити тестирани. Информације о објектима за карантин могу се наћи на следећем сајту: www.tabinfo.mn ради резервације. У случају да се утврди да је лице током боравка у карантину позитивно на корону, биће премештено у болницу ради пружања здравствене неге.
Они путници који су допутовали у Монголију 14 дана након вакцинације, или они којима је раније дијагностификована инфекција корона вирусом, а потпуно су се опоравили, изузети су од обавезног карантина уколико приложе документа о примљеној вакцини или медицинског налаза о опоравку од инфекције корона вирусом.

НАМИБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Намибију осим лица са регулисаним боравком. Неопходан је негативан тест, не старији од 72 сата. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог репатриациног лета, односно напуштања земље (и региона) уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

НАУРУ
Држављанима Републике Србије, као и свим страним држављанима који су транзитирали или боравили у Кини, Хонг Конгу, Макау, Ирану, Италији или било где у Европи, Кореји, САД или Азији (осим Тајвана) у последњих 21 дан пре намераваног доласка на Науру, до даљњег је забрањен улазак у земљу.  Остали путници морају да прибаве одобрење надлежних органа Науруа за улазак у земљу. Обавезан је негативан PCR тест не старији од 3 дана, а путници су у обавези да при доласку попуне здравствену декларацију и подвргну се здравственом прегледу, након чега следи обавезан карантин од 14 дана.

НЕМАЧКА
Држављани Србије могу да путују у Немачку без ограничења, уколико се путује копненим путем. То важи за путовања и у туристичке сврхе, као и посете члановима породице.
Уколико се путује авионом, сви путници који су претходних десет дана пре уласка у Немачку боравили у Србији, а старији су од шест година, дужни су да авиокомпанији пре полетања ставе на увид: негативан тест на присуство вируса COVID 19 (антигенски или PCR), потврду о ревакцинацији или потврду о прележаној болести.
Транзит кроз Немачку је могућ уколико лице има право уласка у земљу одредишта.
Више о условима уласка у Немачку се може наћи у следећем линку: https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/corona-einreiseinf

НИГЕР 
Држављани Србије могу да уђу у Нигер. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Уколико путник не поседује тест, подвргава се здравственом прегледу и тестирању о свом трошку. 

НИГЕРИЈА 
Држављани Србије могу да уђу у Нигерију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Најмање 96 сати пре путовања потребно је пријавити се електронски преко следећег линка: https://nitp.ncdc.gov.ng/onboarding/homepage. Путници по доласку пролазе кроз медицинску контролу. Обавезна је самоизолација од седам дана. Седмог дана лице је дужно да се јави у изабрану лабораторију ради поновног тестирања. Резулатат се добија у року од 24 до 48 сати. По добијању негативног теста, лице може да напусти самоизолацију. Лица са позитивним резултатом се смештају у одговарајућу здравствену установу. За лица која се не придржавају мера предвиђено је одузимање путне исправе и забрана путовања до шест месеци.

НИКАРАГВА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Никарагву. Неопходно је поседовати негативан PCR тест на Covid-19, не старији од 72 сата (за путнике који долазе из Азије, Африке и Океаније не старији од 96 сати).
Страни држављани који имају температуру или друге симптоме вируса, не могу ући у земљу, док држављани Никарагве могу ући у земљу, али морају провести одређено време у карантину, у складу са протоколом успостављеним у земљи.
Путници који при доласку презентују негативан PCR тест на Covid-19 и који не показују никакве симптоме, моћи ће да се слободно крећу у земљи, али ће их здравствено особље пратити (телефоном) у периоду од 14 дана.

НОВИ ЗЕЛАНД
Држављани Србије не могу да уђу у земљу, осим оних лица која имају одобрен стални боравак и чланова њихове уже породице. Могућност уласка постоји ако су у питању хуманитарни или довољно убедљиви разлози уз претходно прибављање дозволе од стране надлежних органа. Обавезан је карантин од 14 дана, у за то посебно опредељеним објектима, и путници морају да у истима резервишу смештај пре поласка на пут. Трошкове боравка у изолацији сносе сами путници. Сва лица се по доласку у земљу тестирају на COVID-19.
Транзит држављана Србије је дозвољен уз поседовање транзитне визе (уз обавезу да време проведено у транзиту буде максимално 24 сатa). Транзит је дозвољен само преко аеродрома у Окланду.
Улазак на Нови Зеланд дозвољен је само држављанима Новог Зеланда, лицима која имају одобрен стални боравак и члановима њихових ужих породица, као и држављанима Аустралије који обично пребивају на Новом Зеланду.
 Од 16. јануара 2021. године, сви путници који долазе из Велике Британије и САД, морају да доставе писмени доказ негативног PCR теста, не старијег од 72 сата.

НОРВЕШКА

Држављани Србије не могу ући у Норвешку осим лица која имају регулисан боравак или ако постоје посебни разлози као што су: потреба за посебном негом особе која је у Норвешкој или други разлози у циљу добробити лица које се налази у Норвешкој; ако се остварује договорени или формализовани контакт родитељ-дете или када дете има подељено пребивалиште; ако су блиски сродници особа са пребивалиштем у Норвешкој; ако је лице у аеродромском транзиту;  ако лице обавља комерцијални превоз робе или путника или ради у сектору критично важних друштвених функција.
Поред претходно наведених категорија путника, држављанима Републике Србије који су у сродству/вези са држављанима Норвешке или лицима која у Норвешкој имају регулисан боравак, омогућен је улазак у Норвешку. Реч је о следећим групама:

 1. Одрасла деца/усвојена деца и родитељи/усвојитељи одрасле деце
 2. Лица у родбинском односу на релацији унуци-баке и деде, укључујући и усвојитељски однос
 3. Емотивни партнери старији од 18 година и њихова малолетна деца. Неопходно је да емотивни однос траје дуже од девет месеци и да је постојао претходни лични сусрет партнера. Захтев за дозволу уласка емотивног партнера неопходно је упутити налдежном норвешком Директорату за имиграцију (UDI). Поступак пријаве је аутоматизован и бесплатан, а на одбијене захтеве подносилац нема право жалбе.         

За сва лица која могу да уђу у Норвешку обавезан је негативан PCR или брзи антигенски тест, не старији 24 сата и електронска регистрација у року краћем од 72 сата пре доласка - https://reg.entrynorway.no/. По уласку у Норвешку обавезан је нови брзи тест, као и десетодневни карантин.
Норвешка, поред сопствених, уважава потврде о вакцинацији и прележаној болести: Данске, Шведске и дигиталне ЕУ COVID-19 сертификате.
Додатне информације се могу наћи:
https://www.regjeringen.no/en/topics/koronavirus-covid-19/id2692388/
https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/
https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-gener…
https://www.regjeringen.no/contentassets/48bf71bca8fe45888e83807f6d1f90…

 

ОМАН
Држављани Србије могу да уђу у Султанат Оман. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ПАКИСТАН
Држављанима Србије је дозвољен улазак у Пакистан. На аеродрому се контролише температура. За лица која покажу симптоме медицинско особље на аеродрому одлучује да ли ће захтевати тест на корону. У случају позитивног теста, обавезна је мера изолације у болничким или уличним условима. 

ПАЛАУ
Држављани Србије могу без ограничења да уђу или транзитирају. Неопходно је да приликом уласка попуне формулар о здравственом стању и да буду подвргнути здравственом прегледу. Забрањен је улазак за оне држављане Србије који су претходних 14 дана боравили или транзитирали у НР Кини (укључујући Хонг Конг и Макао) или су боравили на путничким крузерима који су пристајали у луке земаља које су погођене болешћу COVID-19. 
Наведено се односи на све стране држављане.

ПАЛЕСТИНА
Држављани Србије не могу да уђу нити да транзитирају преко територије Палестине.

ПАНАМА
Држављани Србије могу да уђу у Панаму. Неоходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати. И за транзит се захтева поседовање негативног PCR теста, уз забрану напуштања аеродрома. 

ПАПУА НОВА ГВИНЕЈА 
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у Папуа Нову Гвинеју. Изузетак су лица са специјалним одобрењем надлежних органа. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од седам дана.

ПАРАГВАЈ
Држављани Србије могу да уђу у Парагвај са свих дестинација осим из Велике Британије и Бразила. За летове из поменуте две државе је прописан посебан режим. Услов за укрцавање у авион је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Неопходно је имати здравствено осигурање којим је покривено и лечење од COVID-19, те 24 часа пре лета електронским путем попунити образац о здравственом стању.

ПЕРУ
Држављани Србије могу ући у Перу. Неопходан је негативан PCR или антигенски тест, не старији од 72 сата. Такође се захтева претходно слање електронским путем тзв. изјаве о одговорности да је путник упознат са свим санитарним прописима и процедурама у Перу. Обавезни је карантин од 14 дана за нерезиденте.
Странци не могу ући Перу уколико су боравили у Бразилу, Индији или Јужној Африци, односно улолико су транзитирали преко поменутих држава у последњих 14 дана.
Копнене границе су још увек под рестриктивним режимима локалних власти, које издају посебна одобрења. Контакт е-мејлови за додатне информације су: iperu@promperu.gob.pe и perulimaapto@promperu.gob.pe.

ПОЉСКА
Држављанима Републике Србије није дозвољен туристички или приватан улазак у Р. Пољску. Дозвољена су  искључиво оправдана путовања као што су пословни пут, школовање, лечење и сл, уз одговарајућу документацију која то потврђује (позивно писмо пољске компаније, факултета или болнице).
Држављани Србије којима је дозвољен улазак морају да имају и потврду о вакцинацији којом се доказује да је прошло минимум две недеље од потпуно окончане вакцинације (вакцином која је одобрена за употребу у Европској унији - Pfiser-BioNTech,  Moderna-Biotech Spain,  AstraZeneca AB,  Janssen-Cilag International).
Такође, признаје се лекарска потврда о прележаној болести изазваној вирусом SARS-CoV-2, најкасније 6 месеци пре дана преласка границе Републике Пољске.
Особама које немају наведене потврде одређује се карантин у трајању од 10 дана. Карантин се може скратити тек након што се у изолацији у Пољској проведе 7 дана, када је могуће урадити PCR тест.
Транзит је могућ преко аеродрома, под условом да се поседује авионска карта којом се доказује да ће се територија Пољску напустити у року од 24 сата.

ПОРТУГАЛИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Португалију уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата или уз брзи антигенски тест (ТRAg), не старији од 48 сати, који је у складу са стандардима Комитета ЕУ за здравствену безбедност (више детаља се може пронаћи на следећем линку: https://www.consuladoportugalparis.org/docs_upl/covid-19_rat_common-list_en.pdf ). За децу до 12 година старости не постоји обавеза презентовања теста.  Сви путници који долазе у Португалију пре пута треба да попуне формулар који је доступан на следећем линку: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card . Путници у транзиту су такође у обавези да имају тест.

РУАНДА
Држављани Србије, као и сви путници који долазе у Руанду, преседају, транзитирају и одлазе из Руанде, су у обавези су да покажу негативан PCR тест, урађен у лиценцираној лабораторији, не старији од 72 сата.
Пре лета сви путници су у обавези да попуне електронску апликацију (www.rbc.gov.rw) и добију јединствени здравствени код (Unique Health Code), који приказују приликом слетања у Руанду.
За путнике који улазе у Руанду, обавезујући је још један PCR тест који се ради по доласку, а резултати теста добијају се у року од 24 сата. До тренутка добијања резултата теста, путници се, о свом трошку, смештају у хотеле који су намењени за ту сврху. Све актуелне информације у вези са уласком у Руанду могу се пронаћи на следећем линку: https://travel.rbc.gov.rw/travel/

РУМУНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Румунију, под условом да су у једној од следећих категорија: лица која су вакцинисана, а по истеку 10 дана од комплетне вакцинације; лица којима је потврђено присуство вируса COVID – 19 у претходних највише 180, а најмање 14 дана пре уласка на територију Румуније; деца узраста до 6 година (без обавезе прилагања негативног резултата PCR теста); деца узраста између 6 -16 година (уз обавезно прилагање негативног резултата PCR теста, не старијег од 72 сата); прекогранични радници; студенти; лица која на територији Румуније остају најдуже 72 сата (уколико приложе негативан резултат PCR теста); лица у транзиту, под условом да територију Румуније напусте у року од 24 сата.

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА
Држављани Републике Србије (без обзира на тип пасоша и начина регулисања боравка у Русији) могу да уђу у Руску Федерацију уз обавезан негативан резултат PCR теста на руском или енглеском језику, не старији од 72 сата од датума узимања бриса. Уколико страни држављанин не поседује предметни PCR тест пре слетања на аеродром у Русију, биће аутоматски депортован назад у државу полетања.
Држављани Републике Србије могу да уђу у Руску Федерацију ваздушним путем, директним летовима на релацији Београд – Москва, као и из свих земаља са којима је Рускa Федерација обновила директне летове, под условом да имају регулисан боравак у тим земљама (важећу визу, привремени или стални боравак).
Државе са којима је Русија обновила директне летове су:
1.Аустрија, 2. Азербејџан, 3. Белгија, 4. Бугарска, 5. Велика Британија, 6. Венецуела, 7. Вијетнам, 8. Грчка, 9. Египат, 10. Етиопија, 11. Индија, 12. Ирска, 13. Исланд, 14. Италија, 15. Јапан, 16. Јерменија, 17. Јордан, 18. Казахстан, 19. Катар, 20. Кипар, 21. Киргизија, 22. Република Кореја, 23. Куба, 24. Либан, 25. Луксембург, 26. Мађарска, 27. Малдиви, 28. Малта, 29. Мароко, 30. Маурицијус, 31. Мексико, 32. Немачка, 33. Португалија, 34. Саудијска Арабија, 35. Северна Македонија, 36.САД, 37. Сејшели, 38. Сингапур, 39. Сирија, 40. Таџикистан, 41. Турска, 42. Уједињени Арапски Емирати, 43. Узбекистан, 44. Финска, 45. Хрватска, 46. Швајцарска, 47. Шри Ланка, 48. Француска, 49. Чешка.
Уколико се путује из Београда за Русију, није могуће транзитирање преко набројаних земаља (изузетак су носиоци дипломатских и службених пасоша Р. Србије).
Повратак из Русије у Србију је могућ преко било које земље, с тим да авиокомпаније задржавају право да не приме путнике на летове уколико нису испуњени законски услови земље у коју се путује.
Копнене границе Русије су затворене, осим за возила са ознаком CMR и TIR, као и лица којима је руски кризни штаб одобрио улазак копненим путем.

САД
Држављани Србије могу да уђу у САД. Међутим, у САД не могу да уђу она лица која су током претходних 14 дана боравили у НР Кини (осим Хонг Конга и Макао), Ирану, 26 земаља Шенген зоне, В. Британији и Бразилу. Под боравком се сматра и транзитирање кроз међународну зону.
Oбавезан je негативан PCR или NAAT тест, не старији од 3 дана или за оне који су прележали болест позитиван тест, не старији од 3 месеца, уз лекарску потврду којом се тврди да је лице безбедно за путовање. Тест је обавезан и за децу почев од две године. Контролу поседовања теста врши авио превозник. Такође, препоручује се да се тест уради и у САД, између трећег и петог дана по доласку, као и да се буде 7 дана у самоизолацији. Уколико дође до одлагања лета, из било којих разлога, путници ће морати да раде нови тест уколико се не уклапају у тражени рок од 3 дана пре путовања.
Додатне информације се могу наћи на следећем линку: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-international-air-travelers.html

САМОА
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

САН МАРИНО
Држављани Србије могу да уђу у Сан Марино или транзитирају уз обавезу претходне пријаве Министарству иностраних послова Сан Марина, путем е-мејла: viaggiareinformati@esteri.sm  или телефонски: 00378/549888888. По доласку обавезно је подвргавање серолошком тесту. У случају позитивног резултата лице се подвргава молекуралном тесту и уколико резултат буде позитиван подлеже кућној самоизолацији у трајању од 14 дана. 

САО ТОМЕ И ПРИНЦИПЕ
Држављани Србије могу да уђу у земљу уз  негативан тест, не старији од 72 сата.

САУДИЈСКА АРАБИЈА
Држављани Србије који имају боравишну дозволу (iqama) са важећом визом или неку од следећих виза: пословна, радна или за посету, могу да уђу у земљу уз обавезан негативан PCR тест, не старији од 72 часа, издат од стране акредитоване лабораторије у Србији и потврду о вакцинисању једном од следећих вакцина: две дозе Фајзер-Бионтек, две дозе Оксфорд-АстраЗенека, две дозе Модерна, једна доза Џонсон&Џонсон.
Неопходна је регистрација података о имунизацији путника пре поласка за Саудијску Арабију на интернет страници: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home
Захтева се потврда успешне регистрације (SMS поруком, одштампаном потврдом са бројем регистрације, потврдом регистрације преко интернет странице Muqeem).
У случају да лице није вакцинисано или је вакцинисано непризнатом вакцином (нпр. Синофарм, Спутњик V), поред негативног PCR теста, обавезан je и карантин - смештај седам дана у неком од хотела са листе Министарства туризма Саудијске Арабије, уз два додатна PCR теста. Ради отпуста из карантина обавезан је негативан резултат PCR теста шестог дана.
Такође, неопходно је путно здравствено осигурање које, између осталог, покрива пуно болничко лечење од COVID-19, као и трошкове карантина. Смештај у институционалном карантину треба резервисати уз авионску карту. У случају да трошкови смештаја током карантина нису обухваћени картом или осигурањем, сноси их путник (трошкови смештаја варирају и могу износити од 1000 до 2000 USD).
Улазак у Саудијску Арабију је забрањен из следећих држава: УАЕ, Етиопија, Вијетнам , Египат, Либан, Либија, Сирија, Турска, Бразил, Аргентина, ЈАР, Индија, Индонезија, Пакистан, Јерменија, Сомалија, ДР Конго, Авганистан, Венецуела и Белорусија.
Забрана се односи и на путнике који су боравили или били у транзиту кроз било коју од наведених држава у претходних 14 дана.
Сва наведена правила важе за децу од 8 година и старију.
Пре уласка обавезно је попуњавање формулара са основним информацијама и инсталација апликације Tawakkalna на мобилни телефон. Апликација одређује трајање карантина, а од 1. августа Саудијска Арабија уводи ограничење приступа јавним просторима за невакцинисана лица, на основу статуса у апликацији Tawakkalna. Лицима која су примила обе дозе вакцине биће дозвољен улазак у тржне центре, ресторане, радње и пијаце, уз проверу апликације.

СВЕТА ЛУЦИЈА
Држављанима Србије је дозвољен улазак у земљу уколико поседују негативан PCR тест, не старији од седам дана и попуне формулар који се може наћи на https://www.stlucia.org/en/covid-19/pre-arrival-form-for-visitors/

СЕНЕГАЛ
Држављани Србије могу да уђу у Сенегал, уз одобрену визу, при чему је неопходно да поседују негативни тест (PCR тест и тест крви), не старији од 72 сата. Наведено важи и за путнике који проводе дуже од 24 часа у транзиту. Путници у авиону потписују изјаву да немају симптоме вируса и да нису били у контакту са зараженим лицима. Постоји и могућност да се због хитности путовања путник изузме од обавезе претходног тестирања (PCR тест и тест крви), али то мора да се наведе у изјави коју авио компанија доставља надлежним властима на аеродромима у Сенегалу. У том случају, тестирање се врши аеродрому о трошку путника.    
Улазак је могућ искључиво летовима авио компанија Air Senegal и Royal Air Maroc.

СЕНТ ВИНСЕНТ И ГРЕНАДИНИ
Држављани Србије могу да уђу у Сент Винсент и Гренадине уз обавезу да пре пута попуне и поднесу формулар који се може наћи на сајту https://stv.servicedx.com/formmgmt/travelform. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Особе које долазе из земаља високог или средњег ризика биће додатно тестиране на аеродрому и приморане на карантин у трајању од 10, односно 5 дана о свом трошку. Уколико резултат теста буде негативан, карантин се може напустити.

СЕНТ КИТС И НЕВИС
Држављани Србије могу да уђу у Сент Kитс и Невис. Путници су у обавези да попуне формулар на сајту www.covid19.gov.kn,  као и да доставе негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Путници се на аеродрому подвргавају прегледу и попуњавају здравствени упитник.
Неопходно је преузети апликацију на телефону за праћење контаката. Првих седам дана боравка се може провести искључиво у хотелу. Између 7 и 14 дана мора се урадити нови РCR тест о свом трошку, и уколико исти буде негативан, омогућава се кретање ван хотелског комплекса.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
У складу са одлуком Владе, од 12.октобра држављани Србије могу да уђу у Северну Македoнију без поседовања негативног PCR теста. Истовремено, у саопштењу Владе Северне Македоније се апелује да се путовања сведу на минимум и искључиво за неодложне потребе. 

СЕЈШЕЛИ 
Држављани Србије могу да путују на Сејшеле али уз претходно прибављено одобрење од стране здравствених власти. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Преко посебне платформе на страници https://seychelles.govtas.com/ се прибавља одобрење за улазак. Путници се охрабрују да се пре пута вакцинишу, али њихов статус у том погледу не утиче на улазак у земљу. Осигурање које покрива COVID-19 је обавезно.

СИЈЕРА ЛЕОНЕ
Држављани Србије могу да уђу у Сијера Леоне уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата, и дозволу путовања која се добија преко портала Владе Сијера Леонеа (www.travel.gov.sl).  Такође, по доласку у земљу су дужни да попуне здравствени упитник и презентују потврду о уплати за нови PCR и RDT тест којима ће бити подвргнути по доласку у земљу. 
У случају да је RDT тест негативан, путницима је дозвољено да напусте аеродром. У обрнутом случају се стављају у изолацију у неки од хотела у граду Лунђи док се не добију резултати PCR теста. Време за добијање резултата PCR теста је 48 сати. У случају да је PCR тест позитиван здравствене власти Сијера Леоне принудно упућују путника у неки од центара за лечење. 

СИНГАПУР
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају у Сингапур осим лица која имају сталну боравишну или радну дозволу. Могуће су краткорочне посете резиденту Сингапура а да га посећују супружник или деца. За такву врсту посета је потребно поднети захтев, те се стога саветује да се претходно контактира најближа амбасада Сингапура. 

СИРИЈА 
Држављани Србије могу ући у Сирију једино из Либана, преко копненог ГП „Масна“. За улазак је неопходан негативан PCR тест урађен у државној лабораторији у Бејруту, не старији од 12 сати. По уласку у Сирију, неопходна је самоизолација у трајању од 5 дана. Држављани Србије не могу транзитирати кроз Сирију.

СЛОВАЧКА
Држављани Србије могу ући у Словачку. Неопходна је електронска регистрација пре уласка на територију Словачке на: http://korona.gov.sk/ehranica. Особе које су вакцинисане (најмање 14 дана од друге дозе или 21 дан, ако је вакцина која се даје у једној дози) могу ући без ограничења, уколико имају потврду о вакцинацији на словачком, чешком или енглеском језику. Регистрација вакцинисаним особама (преко сајта: http://korona.gov.sk/ehranica) важи 6 месеци од датума прве регистрације.
Особе које нису вакцинисане морају поштовати епидемиолошке мере (изолација у трајању од 14 дана, која се може прекинути добијањем негативног резултата ПЦР теста, који се може урадити најраније петог дана изолације).
Особе које долазе авионом уједно треба да попуне формулар на сајту http://www.mindop.sk/covid.

СЛОВЕНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Словенију уз поседовање PCR теста не старијег од 72 сата, брзог антигенског теста (HAGT) не старијег од 48 сати, лица која приложе потврду о позитивном PCR тесту старијем од 10 дана, али не старијем од 6 месеци, односно потврду лекара да су прележали COVID-19, а да од почетка симптома није прошло више од шест месеци или уколико приложе зелени картон о вакцинацији против COVID-19 којом се доказује да је од примања друге дозе вакцине произвођача Biontech/Pfizer протекло најмање 7 дана, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm протекло најмање 14 дана и AstraZeneca најмање 21 дан.
За транзит кроз Р. Словенију неопходно је поседовати доказ о уласку у земљу одредишта и може трајати максимално 12 сати .
Додатне информације на линку https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossi…

СОЛОМОНОВА ОСТРВА
Држављанима Републике Србије, као и свим страним држављанима до даљњег је забрањен улазак у земљу.
Изузета су лица са специјалним одобрењем надлежних органа која морају да поседују дупли негативан PCR тест (не старији од 14 и 3 дана пре путовања). Такође, обавезан је карантин од 14 дана.

СОМАЛИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Сомалију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 96 сати.
Приликом одласка из Сомалије сви путници су у обавези да имају негативан PCR тест не старији од 72 сата.

СУДАН, РЕПУБЛИКА
Држављани Србије могу да уђу у Судан. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати.

СУРИНАМ
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ТАЈЛАНД
Држављани Србије могу дa уђу у Краљевину Тајланд са туристичком визом уз испуњавање одговорајућих услова од којих је један 14-дневни карантин. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Такође, потребан је и Certificate of Entry и други документи, тако да је пре путовања неопходно контактирати Почасни конзулат у Београду или најближу амбасаду Тајланда.

ТАНЗАНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Танзанију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. По доласку, сви путници се о свом трошку (25 долара) подвргавају додатном тестирању (брзи тест).
Пре доласка у Танзанију (у року од 24 сата) сви путници морају да попуне образац на сајту https://afyamsafiri.moh.go.tz/.

ТАЏИКИСТАН
Држављани Србије не могу да уђу у Таџикистан, осим лица која имају одобрење за стални боравак или на основу претходно прибављеног одобрења надлежних органа Таџикистана у случајевима постојања брачних или родбинских веза. Није потребан негативан тест, али је обавезан 14-то дневни карантин. Тестирање обавезно само у случајевима постојања симптома болести.

ТОГО
Држављани Србије могу да уђу у Того. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. По доласку на аеродром у Того путници се подвргавају поновном тестирању. Такође, и пре напуштања Тогоа путници су дужни да ураде PCR тест. Трошкове оба теста сносе путници.  По доласку у Того путници су у обавези да инсталирају мобилну апликацију TOGO SAFE, која мора бити активна током боравка и најмање још 30 дана по напуштању Тогоа. У случају непридржавања ове мере, лицу се може одредити карантин и изрећи новчана казна.

ТОНГА
Свим страним држављанима, укључујући држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу, осим уз специјално одобрење надлежних органа. 
Обавезан је карантин од 14 дана.

ТРИНИДАД И ТОБАГО
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.    

ТУВАЛУ
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

ТУНИС
Држављани Републике Србије могу да уђу у Тунис уз обавезан негативан резултат PCR теста, не старијег од 72 сата и самоизолацију у трајању од 7 дана. Након истека наведеног периода, ради се нов тест, те уколико је резултат негативан, карантин се прекида.
Од обавезе карантина изузета су лица која поседују потврду о вакцинацији.

ТУРСКА
Држављани Србије могу да уђу у Турску. Уколико се не улази из Авганистана, Бангладеша, Бразила, Јужне Африке, Непала, Пакистана, Шри Ланке, Уједињеног краљевства, Ирана, Египта и Сингапура, у Турску се може ући са потврдом о потпуној вакцинацији издатој од стране надлежног органа, с тим да је друга доза добијена најмање пре 14 дана пре доласка у Турску, и/или са потврдом од надлежних органа да je у последњих 6 месеци прележан COVID-19. Уколико лице не поседује један од претходна два наведена документа неопходно је поседовати негативан PCR тест,  урађен у последњих 72 сата пре уласка у Турску или негативан резултат брзог антигенског теста уређен 48 сати пре уласка у земљу. Лицима млађим од 18 година која се налазе у пратњи родитеља који поседују потврду о вакцинацији није потребан PCR тест.
Лица која долазе или су се у последњих 14 дана од уласка у Турску налазила у Авганистану, Бангладешу, Бразилу, Јужној Африци, Непалу, Пакистану и Шри Ланки морају да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата, и одређује им се мера обавезног 14-ог карантина.
Лица која долазе из Уједињеног краљевства, Ирана, Египта и Сингапура у обавези су да поседују негативан резултат PCR теста, не старији од 72 сата.
На свим граничним прелазима се врше насумична PCR тестирања.
У року од 72 сата пре доласка у Турску неопходно је електронски се регистровати путем следећег линка: https://register.health.gov.tr/ . Током регистрације се додељује такозвани ХЕС КОД који представља електронски вид праћења здравственог стања путника. Неопходан је за улазак у све тржне центре, ресторане, државне установе и друге објекте. Сви путници су дужни да при уласку у Турску покажу исти у штампаној или електронској форми.

ТУРКМЕНИСТАН
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

УГАНДА
Држављани Србије могу да уђу у Уганду. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 120 сати.
Приликом одласка из Уганде сви путници су у обавези да поседују негативан PCR тест, који је урађен у овлашћеној лабораторији. Све актуелне информације у вези са уласком у Уганду могу се пронаћи на интернет страници: https://www.health.go.ug/covid/

УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ
Држављани Србије могу да уђу у УАЕ. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати. Република Србија и УАЕ имају потписан Споразум о међусобном признавању вакцина, те сви грађани Р. Србије који су вакцинисани и имају сертификат о вакцинацији, уз негативан ПЦР тест су ослобођени карантина.
За улазак у Дубаи, држављани Србије имају могућност да се тестирају у Србији (тест не старији од 48 сати) или по слетању на Дубаи аеродром. Налаз теста са аеродрома се добија у року од једног до два дана на мобилни телефон и обавезна је самоизолација до добијања резултата.
За улазак у Абу Даби је неопходан негативан PCR тест и по слетању на аеродром ради се још један тест. Путници из земаља које су на ''зеленој листи'' и имају негативан тест  немају обавезу карантина. За путнике из осталих земаља је обавезан карантин у трајању од 10 дана и ношење GPS наруквице. За оне који остају у Абу Дабију дуже од 6 дана непрекидно, обавезан је PCR тест шестог дана и још један дванаестог дана. Листа земаља на зеленој листи се може наћи у следећем линку: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-countries
За све који долазе у УАЕ обавезно је да се инсталира Ал Хосн апликација.
У Абу Дабију, само уз зелени статус Ал Хосн апликације могуће је ући у хотел, ресторан, супермаркет и сва остала јавна места. Туристи који слете на Абу Даби аеродром добијају посебан унифициран број (УИД) који им је потребан за инсталирање Ал Хосн апликације.
Саветујемо да се апликација инсталира одмах по слетању на аеродром и да се провере сви подаци, јер се дешавају грешке у апликацији које је касније теже отклонити.
За добијање зеленог статуса потребан је PCR тест и то по категоријама:
    1. Вакцинисани (последња доза вакцине примљена и од тада је прошло 28 дана) – негативан ПЦР тест омогућава зелени статус 30 дана
    2. Вакцинисани (последња доза вакцине примљена али је прошло мање од 28 дана) - негативан ПЦР тест омогућава зелени статус 14 дана
    3. Вакцинисани (примљена прва доза вакцине и чекају примање друге дозе) - негативан ПЦР тест омогућава зелени статус 7 дана
    4. Вакцинисани (примљена прва доза вакцине, али са другом дозом касне више од 42 дана) - негативан ПЦР тест омогућава зелени статус 3 дана
    5. Изузети од вакцинације по прописима Абу Даби секретаријата за здравство – негативан ПЦР тест омогућава зелени статус 7 дана
    6. Невакцинисани – негативан ПЦР тест омогућава зелени статус 3 дана
Од 21. јуна 2021. најављене су исте мере и за Дубаи.
Специфичност УАЕ је да између емирата Абу Даби и Дубаи постоји контролни пункт који се не може прећи без негативног налаза PCR или DPI теста. Такође, сви нерезиденти и резиденти УАЕ, који преко Дубаи аеродрома дођу у УАЕ и наставе копном ка Абу Дабију, на пункту ће добити наруквицу којом се прати обавезна самоизолација у трајању од 10 дана (не важи за грађане РС који имају сертификат о вакцинацији). Више информација о режиму уласка у Абу Даби се може наћи у следећем линку: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel

УЗБЕКИСТАН
Држављани Србије не могу да уђу у Узбекистан. Границе су затворене.

УКРАЈИНА
Држављани Србије могу да уђу у Украјину уколико поседују један од наведених докумената:
-потврду о пуној вакцинацији (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm, Sinovac) која је издата на енглеском језику (или са преводом на енглески језик)
-негативан PCR тест не старији од 72 сата
-брзи антигенски тест не стaрији од 72 сата
Неопходна је обавезна полиса здравственог осигурања на трошкове лечења од вируса COVID-19 за време боравка у Украјини издату од стране осигуравајуће компаније регистроване у Украјини или осигуравајуће компаније која има представништво или уговорне односе са осигуравајућом компанијом – партнером на територији Украјине. Осигурање је могуће купити и на сајту visitukraine.today. Полиса осигурања није потребна страним држављанима са сталним боравком у Украјини, запосленима у представништвима међународних мисија и организација акредитованим у Украјини.
Деца млађа од 12 година морају поседовати само поменуто осигурање на трошкове лечења од COVID-19.
Невакцинисане особе старије од 18 година, у обавези су да инсталирају апликацију „Вдома” и подлежу самоизолацији у трајању до 10 дана. Самоизолација се може прекинути уколико у року од 72 часа од уласка у Украјину ураде PCR или брзи антигенски тест и буду негативни на COVID-19.
Лица са сталним боравком у Украјини, избеглице, запослени у дипломатско-конзуларним представништвима и представништвима међународних мисија и организација акредитованим у Украјини и чланови њихових породица, возачи и чланови посада теретних возила, аутобуса у редовном и нередовном превозу, чланови ваздухопловних и поморских посада, речних бродова, чланови возних и железничких посада не морају поседовати поменуто осигурање на трошкове лечења од COVID-19, као ни потврду о вакцинацији или негативни тест. Лица са сталним боравком у Украјини у том случају морају инсталирати апликацију „Вдома“ и провести 10 дана у самоизолацији коју могу прекинути ако у року од 72 часа од уласка у Украјину ураде PCR или брзи антигенски тест и буду негативни на COVID-19.
Лица која долазе са територије Доњецка, Луганска, Крима и Севастопоља у обавези су да поседују поменуту полису здравственог осигурања на трошкове лечења од COVID-19, инсталирају апликацију „Вдома“ и проведу 10 дана у самоизолацији, коју могу прекинути уколико на територији Украјине ако у року од 72 часа од уласка у Украјину ураде PCR или брзи антигенски тест и буду негативни на COVID-19..
Невакцинисана лица (укључујући лица која транзитирају кроз Украјину) која су боравила најмање 7 дана у Русији или Индији у последњих 14 дана пре уласка у Украјину, у обавези су да проведу 14 дана у самоизолацији без могућности прекида самоизолације.

УРУГВАЈ
Држављани Србије не могу ући у Уругвај осим у изузетним случајевима и уз посебно одобрење које се тражи путем следеће е-мејл адресе: dnm-consultas@minterior.gub.uy. Страни држављани са сталним боравком у Уругвају могу ући у земљу уз претходну регистрацију и под условима наведеним на следећем сајту: https://www.gub.uy/tramites/creacion-usuario-gubuy-id-uruguay-auto-registro.

ФИЛИПИНИ
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају на Филипине осим супружника и деце филипинских држављана и носиоца боравишне дозволе. Приликом доласка подлеже се медицинској евалуацији и врсти карантина који буде одређен. Пре путовања, потребно је контактирати најближу амбасаду Филипина.

ФИНСКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Финску, уколико путују авионом преко неке од држава које су на финској зеленој листи попут: Немачке, Аустрије, Чешке, Мађарске, Италије, Пољске, Бугарске, Румуније (цела листа је доступна на адреси: https://raja.fi/en/guidelines-for-border-traffic-during-pandemic ).
Неопходно је поседовати потврду о потпуној вакцинацији (мора проћи више од 2 недеље између вакцинације и путовања; признате вакцине: Comirnaty (Pfizer-BionTech), Moderna, Vaxzevria (раније позната као AstraZeneca), Janssen (Johnson & Johnson) - довољна 1 доза, BIBP/Sinopharm, COVISHIELD, CoronaVac) или негативан резултат теста на COVID19 (PCR или антигенског), не старији од 72 сата.
По уласку у земљу, путници могу бити упућени на здравствени преглед, који може укључивати и PCR тест (чак и у случају поседовања доказа о примљене две дозе вакцине) - одбијање прегледа може резултирати новчаном или казном затвора у трајању до три месеца. Путници и сами могу да закажу тестирање (бесплатно) путем линка: https://www.finentry.fi/en/ .
Лица која буду подвргнута здравственом прегледу, могу бити упућена у самоизолацију, која траје до добијања негативног резултата другог теста или до 14 дана, уколико се не ради други тест у Финској.
Детаљне информације: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/c… .
Друге корисне информације: https://raja.fi/en/guidelines-for-border-traffic-during-pandemic . Одговори финске граничне службе (на енглеском језику) на упите о режиму уласка могу се добити позивом на тел. +358295420100 или слањем е-мејла на адресу: rajavartiolaitos@raja.fi.

ФИЏИ
Држављанима Републике Србије, као и свим страним држављанима до даљњег је забрањен улазак у земљу.

ФРАНЦУСКА
Држављани Србије могу да уђу у Француску.
Сви путници су дужни да при уласку на француску територију имају попуњен образац – потврду о међународном путовању (https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestatio…).
За лица која су вакцинисана неком од следећих вакцина: Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson, морају да приложе доказ о извршеној вакцинацији, под условом да је прошло 2 недеље од ревакцине за Pfizer, Moderna, AstraZeneca, односно 4 недеље од једне дозе вакцине Johnson&Johnson (односно да је прошло две недеље након вакцине код особа које су прележале COVID-19).
За лица која нису вакцинисана, или су вакцинисани вакцинама Sinopharm или Sputnik морају да приложе негативан PCR или антигенски тест, не старији од 72 сата.

ХАИТИ
Држављани Србије могу да уђу у Републику Хаити. Неопходан је негативан тест, не старији од 72 часа. Копнена граница са Доминиканском Републиком је затворена. 

ХОЛАНДИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Холандију. Од 8. августа 2021. године, све особе старије од 12 године које долазе из Србије су у обавези да поседују доказ о негативном тесту на COVID-19 или потврду о вакцинацији.
За особе које не поседују доказ о вакцинацији, за улазак у Холандију биће неопходан негативан резултат на ПЦР тесту који је урађен највише 48 часова пре поласка или доказ о негативном антигенском тесту који је урађен највише 24 часа пре поласка за Холандију.
Потврда о вакцинацији ће се сматрати валидном само уколико је протекло 14 дана од потпуне вакцинације, односно добијања друге дозе вакцине, а списак вакцина које се признају приликом уласка у Холандију може се видети на линку: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-neth…
Додатне информације о путовању у Холандију и локалним епидемолошким мерама могу се наћи на следећем линку: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19

ХОНДУРАС
Држављани Србије могу да уђу у Хондурас. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, или негативан брзи ковид тест. Такође, потребно је регистровати се у имиграционом институту (https://prechequeo.inm.gob.hn/Login).

ХРВАТСКА

Држављани Републике Србије и остали путници (независно од држављанства) који долазе непосредно из Републике Србије, могу да уђу у Републику Хрватску без потребе доказивања посебно оправданог разлога путовања, али уз испуњавање епидемиолошких услова уласка:

 • предочење негативног PCR теста (не старијег од 72 сата) или брзог антигенског теста на SARS-CoV-2 (не старијег од 48 сата)
 • предочење потврде о вакцинацији која није старија од 210 дана, а од последње дозе је прошло 14 дана; признају се потврде за вакцине: Фајзер, Модерна, АстраЗенека, Гамалеја (Спутњик В), Синофарм (две дозе) и Janssen/Johnson&Johnson (једна доза);
 • предочење потврде о пребољеном вирусу Covid-19 и примљеној једној дози вакцине унутар шест месеци од почетка болести Covid-19, а вакцинација је спроведена пре мање од 210 дана;
 • предочење позитивног PCR или брзог антигенског теста, којим се потврђује да се особа опоравила од вируса Covid-19, при чему је тај тест направљен уназад 210 дана, а старији је од 11 дана од дана доласка на гранични прелаз, или уз предочење потврде о пребољеној болести Covid-19, издане од стране доктора.

Деца млађа од 12 година која путују у пратњи родитеља/старатеља изузета су од обавезе предочења негативног резултата теста или самоизолације уколико родитељи/старатељи испуњавају горе наведене услове.

ЦЕНТРАЛНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА 
Држављани Србије могу са важећом визом да уђу у Централноафричку Републику или транзитирају. Није потребно тестирање. 

ЦРНА ГОРА
Држављани Србије, као и странци који имају стални или привремени боравак у Србији или су у периоду од најмање 15 дана пре уласка у Црну Гору непрекидно боравили, могу да улазе у Црну Гору без поседовања теста на коронавирус и без доказа о вакцинацији. Неопходно је поштовање здравствених мера у складу са здравственим упозорењем које се може наћи у следећем линку: https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/web.repository/ijzcg-media/files/1611733799-obavjestenje-zdravstveno-upozorenje-ijzcg-25012021.pdf
Детаљи у вези са уласком страних држављана у Црну Гору се могу наћи у следећем линку: https://www.covidodgovor.me/me/putovanja

ЧАД
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ЧЕШКА РЕПУБЛИКА
Држављани Републике Србије који су у последњих 14 дана, дуже од 12 сати, боравили у тзв. зеленој зони (где спада и Р. Србија) могу да допутују у Чешку уз обавезу претходног пријављивања електронским путем https://plf.uzis.cz/ и поседовања негативног резултата теста на Ковид-19 (антигенски не старији од 48 или PCR не старији од  72 сата). Лица са регулисаним трајним боравком у ЧР могу да ураде тест у року од 5 дана од уласка на територију Чешке.
Изузетак од наведених мера су:
- вакцинисана лица која поседују национални сертификат о завршеној вакцинацији под условом да је од  добијања друге дозе прошло 14 дана,
- радници међународног транспорта,
- транзит и задржавање краће од 12 сати,
- деца млађа 6 година.
Држављани Србије који путују у Чешку из неке друге земље (наранџаста, црвена или тамно црвена зона) потребно је да претходно провере услове уласка из те земље. То је могуће учинити у следећем линку: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx

ЧИЛЕ
Држављани Србије не могу ући у Чиле осим лица која имају стални боравак. Лица који имају стални боравак у Чилеу могу ући у земљу ваздушним путем искључиво преко међународног аеродрома Arturo Merino Benitez у близини Сантјага. Услов за укрцавање у авион је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Неопходно је имати одговарајуће одобрење које издају чилеанска дипломатско-конзуларна представништва, као и  здравствено осигурање којим је покривено и лечење од COVID-19 и које није испод вредности од 30.000 УСА долара. Приликом слетања у Чиле попуњавају се одговарајући формулари, укључујући тзв. формулар о праћењу кретања чији садржај се може наћи на следећој веб страници: https://www.c19.cl/formularios.html. Лица која имају одобрење за улазак подлежу обавезном карантину од 10 дана у специјално одређеним за то карантинским смештајима. Препоручује се резервација датог смештаја пре поласка на пут. У првих пет дана се обавља PCR тест и уколико је резултат негативан, остатак карантина може да се проведе у сопственом пребивалишту. Лица која долазе из земаља са високим степеном ризка имају обавезни карантин од 14 дана. Излазак из Чилеа је забрањен свим лицима, осим у ургентним и хуманитарним случајевима.

ЏИБУТИ
Држављани Србије могу да уђу у Џибути само са негативним PCR тестом (за старије од 11 година, како на уласку, тако и на изласку). По уласку у Џибути се ради брзи тест и обавезан је карантин. Лица старија од 25 година који имају потврду о вакцинацији не морају да иду у десетодневни карантин.
Улазак није дозвољен лицима која су боравила у Јужној Африци, Бразилу или Индији или су само транзитирали кроз те земље.

ШВАЈЦАРСКА
Држављани Србије могу да уђу у Швајцарску.
Уколико у Швајцарску долазе авионом, потребно је да попуне формулар за улазак са сајта https://swissplf.admin.ch/home, као и да испуњавају један од следећа три услова:

    да су преболели корона вирус и о томе поседују потврду (11. дан од дана издавања позитивног PCR-теста мора бити у последњих шест месеци);
    да су вакцинисани (обе дозе) неком од следећих вакцина: „Pfizer/BioNTech“, „Moderna“, „Johnson&Johnson“, „AstraZeneca“, „Sinopharm“ и о томе поседују потврду;
    да поседују негативан PCR-тест или негативан антиген брзи тест.

Уколико у Швајцарску долазе аутобусом или возом, морају попунити формулар за улазак „Entry form“ са сајта https://swissplf.admin.ch/home (али само ако не поседују потврду о прележаном корона вирусу у претходних шест месеци или потпуној вакцинацији неком од побројаних вакцина).
Уколико у Швајцарску долазе аутомобилом, нема посебних COVID-19 услова за улазак.

ШВЕДСКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Краљевину Шведску, уз поседовање потврде о негативном резултату теста на COVID 19, која није старија од 48 сати од времена узимања узорка. Типови тестова који се признају су: Antigen тест, PCR тест, LAMP тест и TMA тест.
Лица до 18 година старости нису у обавези да имају тест на COVID 19.

ШПАНИЈА
Држављани Републике Србије који путују директним летом могу да уђу у Шпанију само са QR кодом, који могу добити путем следећег линка www.spth.gob.es. Уколико путници немају директан лет за Шпанију и транзитирају кроз трећу земљу, обавезно је да провере услове транзитирања кроз ту земљу.