Covid-19 - uslovi za putovanje

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19    

(ažurirano 25.11.2022.)

Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučujemo da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije korona virusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.

Napominjemo da, i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena, te stoga savetujemo da za informacije o uslovima putovanja u određenu zemlju kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo te zemlje u Beogradu (listu stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Beogradu možete naći ovde).

Takođe, možete da kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije u zemlji u koju putujete kako biste dobili raspoložive informacije o uslovima ulaska u datu zemlju (listu diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u inostranstvu možete naći ovde).

VAŽNO
Skrećemo pažnju da i pored navedenih informacija na sajtu, postoji mogućnost da avio kompanije imaju dodatne mere u pogledu zaštite od virusa COVID-19, te sugerišemo da kontaktirate odabranog avio prevoznika i detaljno se informi o uslovima ukrcavanja na let.

AZERBEJDžAN

Ulazak državljana Republike Srbije u Republiku Azerbejdžan je moguć jedino vazdušnim putem, pošto su kopnene granice zatvorene.

Od kovid dokumenata je obavezan „Kovid pasoš". Prema ovdašnjim propisima, validan „Kovid pasoš" podrazumeva:

- potvrdu o „punoj vakcinaciji" (prihvataju se sve vrste vakcina);

- ili potvrdu o preležanoj bolesti (u poslednjih 6 meseci);

- ili potvrdu o kontraindikacijama na kovid vakcinu.

Sve navedene potvrde moraju biti izdate od strane državnih organa.

Ne postoji obaveza posedovanja negativnog PCR testa prilikom ulaska.

ALBANIJA
Lica koja dolaze iz Republike Srbije mogu u Albaniju ulaziti bez COVID dokumenata.

ALŽIR
Sva ograničenja ulaska u Alžir u vezi sa kovid – 19 su ukinuta.

ANGOLA
Prilikom ulaska u Republiku Angolu neophodno je posedovati negativan PCR test, ne stariji od 48 časova i potvrdu o kompletnoj vakcinaciji. Prilikom izlaska iz Republike Angole nije neophodno imati negativan PCR test ukoliko to ne zahtevaju država tranzita odnosno krajnjeg odredišta ili avio kompanija sa kojom se putuje, a potrebno je da putnici poseduju potvrdu o vakcinaciji. Nošenje maski u zatvorenom prostoru nije obavezno.

ANDORA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Andoru.  S obzirom da Andora nema aerodrom i da se putovanje moraju vršiti preko Španije ili Francuske, srpski državljani podležu ograničenjima ulaska u Španiju i Francusku. Odnosno, moguće je ukoliko imaju regulisan boravak u Andori ili poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (s tim da je pre ulaska u Andoru prošlo najmanje 14 dana od potpune vakcinacije).
Turisti koji u zemlji provedu tri ili više noći i koji su stariji od 6 godina neophodno je da imaju dijagnostički test (PCR ILI TMA), ne stariji od 72 sata  pre dolaska u Andoru. Posetioci koji imaju boravak u Španiji, Francuskoj i Portugaliji izuzeti su od podnošenja testa u skladu sa postojećim zdravstvenim sporazumima između Andore i ovih zemalja. Takođe su izuzeti i turisti koji dolaze iz zemalja koje se smatraju „zelenim zonama“.
Upotreba maski obavezna je za sve ljude starije od osam godina, iako se preporučuje korišćenje deci počev od šest godina.

ANTIGVA I BARBUDA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju preko Antigve i Barbude. Svi putnici koji dolaze vazdušnim putem moraju da imaju negativan RT-PCR test, uređen najkasnije četiri dana pre leta (važi i za putnike u tranzitu). Deci mlađoj od 5 godina nije potreban test.  
Svi putnici preko 18 godina, takođe moraju imati dokaz da su primili barem jednu dozu odobrene vakcine protiv COVID-19. Vakcine koje se prihvataju su sledeće: AstraZeneca (SK Bioscience), AstraZeneca (Vaxzevria) ,Covishield, Janssen (Johnson & Johnson), Moderna (Pikevax), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinopharm, Sinovac, Sputnik V.

ARGENTINA
Sva ograničenja ulaska u Argentinu u vezi sa kovid – 19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

AUSTRALIJA
Od 6. jula 2022. putnici koji ulaze ili izlaze iz Australije više neće morati da pruže dokaz da su potpuno vakcinisani, odnosno da su primili bar dve doze odobrene vakcine protiv COVID-19.
Nevakcinisani australijski državljani, lica sa stalnim boravkom i posetioci sada mogu da uđu i izađu iz Australije u bilo kom trenutku bez potrebe za pribavljanjem individualnog izuzeća za putovanje.
- Lica koja ulaze u Australiju ne moraju da pruže dokaze o svom vakcinalnom statusu;
- Lica koji ulaze u Australiju ne moraju da popune digitalnu putničku deklaraciju ili deklaraciju o pomorskom putovanju;
- od lica koja napuštaju Australiju neće se tražiti da pruže dokaze o svom vakcinalnom statusu;
- Nevakcinisanim licima, koja imaju važeću vizu, nije potrebno individualno izuzeće za putovanje da bi putovali u Australiju;
- Maske su i dalje potrebne na letovima za Australiju.
Svaka savezna država i teritorija u Australiji ima svoje zahteve, kojih putnici moraju da se pridržavaju. Ako planirate da putujete u Australiju, trebalo bi da proverite zahteve države ili teritorije u koju putujete. Zahtevi mogu da obuhvataju testiranje na COVID-19 nakon što stignete u Australiju ili da je lice vakcinisano da bi posetilo određena mesta ili obavljalo određene poslove. Ograničenja i režim se mogu promeniti u bilo kom trenutku. Za više informacija pogledajte: https://www.australia.gov.au/states
Važno je imati u vidu i da avio-kompanije, operateri plovila i druge zemlje mogu imati posebne zahteve koje putnici moraju da ispune.

AUSTRIJA
Sva ograničenja ulaska u Austriju u vezi sa COVID – 19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

BANGLADEŠ
Državljani Republike Srbije mogu ući u NR Bangladeš uz dokaz o potpunoj vakcinaciji vakcinom odobrenom od strane SZO (jedna ili dve doze u zavisnosti od vakcine). Nevakcinisanim putnicima dozvoljen je ulazak uz negativan PCR test urađen u roku od 72 sata od vremena polaska. Za decu mlađu od 12 godina nije neophodan PCR test. Kada putuju sa porodicom, moraće da poštuju iste zdravstvene formalnosti koje će se odnositi i na članove porodice po dolasku.
Obavezno je da svaki putnik u roku od 3 dana od dana polaska za Bangladeš popuni Obrazac zdravstvene deklaracije (Health Declaration Form (HDF), koji se može preuzeti na linku http://healthdeclaration.dghs.gov.bd, a zatim popunjen sa QR kodom i odštampati.
Putnici u tranzitu koji napuštaju tranzitni aerodrom, moraju poneti novi Health Declaration Form (HDF) pre sledeće provere-na tranzitnom aerodromu.
Bez obzira da li je vakcinisan ili nevakcinisan, ako se kod putnika otkriju simptomi po dolasku, biće podvrgnut PCR /Antigen testu od strane zdravstvene službe. Ako rezultat testa bude pozitivan, putnik će biti poslat u izolaciju u ustanovu koju imenuje vlada ili hotel o svom trošku. PCR /Antigen  test biće sproveden nakon 7 (sedam) dana a putnik će biti pušten kada rezultat testa bude negativan. Karantin će obezbediti odgovarajuće vladine agencije.
Putnici koji imaju simptome Covid-19 moraju kontaktirati zdravstveni centar pre nego što krenu na put.

BARBADOS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Barbados. Svi putnici moraju da imaju negativan RT-PCR test, urađen najkasnije 3 dana pre planiranog dolaska na Barbados.
Navedeno važi i za tranzit.
Takođe, 24 sata pre dolaska, putnici moraju popuniti sledeći formular: https://www.travelform.gov.bb/home

BAHAMI
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Bahame. Lica koja su u potpunosti vakcinisana i kod kojih je prošlo minimum dve nedelje od izvršene vakcinacije, moraju da poseduju negativan Antigen Rapid Test ne stariji od 5 dana u odnosu na putovanje.
Nevakcinisani putnici moraju posedovati negativan rezultat RT-PCR testa, ne stariji od 5 dana pre datuma dolaska.
Deca mlađa od 2 godine nisu obavezni da poseduju test.
Pre dolaska na Bahame, svi putnici moraju da popune “Travel Health” vizu, na sledećem  linku: https://travel.gov.bs/

BAHREIN
Državljanima Republike Srbije je dozvoljen ulazak u Bahrein.
Počev od 20. februara 2022, svi putnici u vazdušnom saobraćaju nisu obavezni da prezentuju PCR sertifikat pre ulaska u avion za Bahrein;
Putnici su i dalje obavezni da urade PCR test po dolasku na aerodrom u Bahreinu.
Cena testiranja je BD 12 (32 USD) i plaća se pre dolaska preko zvanične aplikacije BeAware Bahrain App, preko Bahrain eGovernment Portal na bh.bh/covidpay ili po dolasku na određeni aerodromski kiosk, gde se vrši plaćanje karticom i gotovinom, što se prihvata. Svi putnici, takođe, moraju da aktiviraju aplikaciju 'BeAware Bahrain' i da potpišu sporazum o samoizolaciji, kojim od njih zahteva da budu u karantinu u mestu svog prebivališta dok rezultati testa urađenog nakon dolaska ne budu dostupni.
Putnici koji su se nedavno oporavili od COVID-19 nisu obavezni da pokažu negativan PCR test pre polaska. Umesto negativnog PCR testa, putnici mogu podneti dokumentovani dokaz u vidu potvrde o oporavku ili pozitivni PCR test uzet najkasnije 14 dana pre polaska i ne ranije od 30 dana. pre polaska.
Svi nevakcinisani putnici stariji od 12 godina moraju biti u karantinu 10 dana.
Aerodrom ostaje otvoren, ali letovi podležu otkazivanju sa prethodnom najavom ili bez najave.

BELGIJA
Državljani Republike Srbije mogu putovati u Kraljevinu Belgiju pod opštim uslovima koji važe za putovanja na teritoriju Evropske unije, bez posebnih ograničenja koja se odnose na mere za sprečavanje širenja Covid -19 virusa.
Ograničenja u putovanjima se odnose isključivo na zemlje visokog rizika. Više informacija o rizičnim zemljama je dostupno na sledećem sajtu: https://www.info-coronavirus.be/en/travels/.

BELIZE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Belize. Svi putnici moraju da poseduju negativan RT-PCR test ne stariji od 96 sati, ili negativan Antigen Rapid test ne stariji od 48 sati.
Putnici koji dođu bez testa, u obavezi su da izvrše testiranje na aerodromu po ceni od 50 američkih dolara.
Turisti moraju da poseduju dokaz o boravku u jednom od “Gold Standard” hotela koji prikazuju imigracionim organima prilikom ulaska u zemlju.

BELORUSIJA
Državljane Republike Srbije prilikom ulaska na teritoriju  Republoike Belorusije su oslobođeni obaveze posedovanja negativnog PCR testa, odnosno, originala ili kopije sertifikata o potpuno izvršenoj vakcinaciji protiv virusa kovid-19.

BENIN
Državljani Srbije mogu da uđu u Benin. Po dolasku na aerodromu se obavlja zdravstveni pregled i radi prvi PCR test. Licima bez vidljivih simtoma se određuje samoizolacija. Lica sa vidljivim simptomima se upućuju u Centar za izolaciju i privremeno se oduzima pasoš. Posle 15 dana se radi drugi PCR test. Treći PCR test se radi pre napuštanja Benina. Rezultati testa se dobijaju u roku od 24 do 48 sati. Troškove testiranja snose putnici i isti iznose oko 150 EUR. U slučaju da je posle 15 dana rezulat testa pozitivan, država Benin preuzima dalje lečenje bez naplate troškova.

BOLIVIJA
Državljani Republike Srbije, stariji od 5 godina, mogu da uđu u Boliviju ukoliko poseduju sertifikat o izvršenoj kompletnoj vakcinaciji (2 doze) protiv COVID-19 najmanje 14 dana pre dana ulaska u zemlju ili, ukoliko nisu vakcinisani, da prilože negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 časa i da poseduju zdravstveno osiguranje koje pokriva i COVID-19. Takođe, pre putovanja potrebno je popuniti elektronsku prijavu koja se može naći na https://migracion.gob.bo/pagina/documentos/formularios/FormularioSaludC…

BOSNA I HERCEGOVINA
Ukinuta su organičenja u pogledu ulaska stranih državljana na teritoriju Bosne i Hercegovine.

BOCVANA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Bocvanu, kao i svi ostali putnici moraju posedovati dokaz o negativnom PCR testu, ne starijem od 72 sata. Prilikom kontrole ako putnici imaju temperatu moraju da se testiraju PCR, ako su pozitivni idu u samoizolaciju o svom trošku.

BRAZIL

Državljani Republike Srbije mogu ući u Brazil uz obavezu prikazivanja potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv Kovida-19 ili potvrde o antigenskom ili PCR testu, obavljenom u roku od jednog dana pre ukrcavanja, čiji je rezultat negativan.
Potvrda o vakcinaciji ili rezultat testa mora se prikazati pre ukrcavanja avio kompaniji odgovornoj za let odnosno ukrcavanje. Ukoliko se ulazak u Brazil obavlja kopnenim putem, navedeni dokumenti prikazuju se na kopnenom kontrolnom punktu.
Deca mlađa od 12 godina oslobođena su obaveze prikazivanja potvrde o vakcinaciji ili rezultata testa.  Informacije o potvrdi o vakcinaciji
- mora biti u štampanoj  ili elektronskoj formi; (ne prihvataju se potvrde koje poseduju samo QR-CODE format);
- potrebno je da sadrži ime putnika, komercijalno ime ili ime proizvođača vakcine, broj serije primljene doze i datum primljene doze;
- prihvaćene su vakcine koje je odobrila brazilska Nacionalna agencija za zdravstveni nadzor (ANVISA) ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ili nadležni organ zemlje u kojoj je putnik vakcinisan;  
- poslednja doza ili jedinstvena doza vakcine mora biti aplicirana najmanje 14 (četrnaest) dana pre datuma ukrcavanja.  
Dokumenti izdati u inostranstvu moraju biti na engleskom, portugalskom ili španskom jeziku.

BRUNEJI DARUSALAM
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju kroz Bruneje Darusalam osim lica koja imaju stalni boravak. Pre putovanja, potrebno je kontaktirati najbližu Ambasadu Bruneja.

BUGARSKA
Lica koja dolaze iz Srbije mogu u Bugarsku ulaziti bez COVID dokumenata.

BURKINA FASO
Državljani Srbije mogu da uđu u Burkinu Faso. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Svi putnici se upućuju u karantin u trajanju od 14 dana gde sami snose troškove boravka i tretmana. U karantinu se podvrgavaju testiranju prvog, osmog i četrnaestog dana.

BURUNDI
Državljani Srbije mogu da uđu u Burundi. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji do 72 sata.
Po dolasku na aerodrom u Budžumburi, svi putnici se podvrgavaju dodatnom testiranju i smeštaju u hotele koji su namenjeni za tu svrhu. Obavezan je karantin do dobijanja negativnog rezultata PCR testa. Troškovi testa i smeštaja u hotelu idu na teret putnika.

VANUATU

Ne postoji obaveza da putnici u Vanuatu budu potpuno vakcinisani protiv kovid-19, iako se to snažno ohrabruje za sve one koji ispunjavaju uslove.

Takođe, ne postoji obaveza za testiranje na kovid-19. Međutim, oni koji su bolesni od kovida-19 ili se ne osećaju dobro podstiču se da odlože putovanje.

Ne postoji obaveza da međunarodni putnici u Vanuatu budu u karantinu ili da se testiraju po dolasku ako nema simptoma i nije bilo izloženosti virusu kovid-19.

Nošenje maske se preporučuje, ali nije obavezno.

UJEDINjENO KRALjEVSTVO VELIKE BRITANIJE I SEVERNE IRSKE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu.
Počev od petka 18. marta 2022. putnici koji dolaze u UK neće biti u obavezi da  pre putovanja popune lokator formular, poseduju potvrdu o vakcinaciji, niti da rade PCR test pre putovanja ili po dolasku u UK.

VENECUELA
Za ulazak u Venecuelu potrebno je pribaviti putničku propusnicu (Pase Viajero de Bioseguridad), odnosno elektronski QR, 72 sata pred putovanje, posredstvom linka: https://biocheck.inac.gob.ve/). Dokument je potrebno pokazati prilikom čekinga, na šalteru avio linije kojom se putuje u Venecuelu.

VIJETNAM
Državljani Srbije ne mogu da uđu, niti tranzitiraju kroz Vijetnam.

GABON
Državljani Republike Srbije mogu ući u Gabon. Odlukom Vlade Gabona ukinuta je obaveza posedovanja negativnog PCR testa za ulazak u zemlju. Pri sletanju u Gabon se ne radi test na aerodromu a ukinut je i obavezan karantin. Preporučuje se nošenje maski u zatvorenom prostoru.

GAMBIJA
Državljani R. Srbije mogu ući u Gambiju ukoliko su vakcinisani sa sve tri doze vakcina (Johnson Johnson, Astra Zeneca, Covilo) i u tom slučaju nisu u obavezi da rade PCR test. Putnici koji nisu vakcinisani nekom od navedenih vakcina u obavezi su da urade PCR test, ne stariji od 72 sata prilikom ulaska u Gambiju.

GANA
Državljani Srbije mogu da uđu u Ganu. Počev od 28. marta 2022. godine delimično je relaksiran režim ulaska u zemlju vezano za kovid, i to:
Putnicima koji imaju punu vakcinaciju protiv kovida biće omogućen ulazak u zemlju na svim prelazima, bez do sada obaveznog negativnog PCR-testa obavljenog uoči puta. Puna vakcinacija podrazumeva primljene dve doze vakcine AstraZeneka, Fajzer, Moderna ili Sputnik, ili jednu primljenu dozu Džonson i Džonson.
Putnici koji nisu vakcinisani moraju da imaju negativan PCR-test obavljen pre puta, ne stariji od 48 sati. Od njih se očekuje da o svom trošku urade i antigenski test po dolasku na međunarodni aerodrom u Akri, gde će im biti ponuđena vakcinacija. Cena antigenskog testa iznosi 150 USD i treba je platiti onlajn unapred. Deca do pet godina starosti se ne testiraju. Rezultat testa se dobija za 30 minuta. Lica u tranzitu, koja ne napuštaju aerodrom nisu u obavezi da se testiraju.
Kopneni granični prelazi Gane otvoreni su za sve putnike.
Pre polaska putnici su dužni se prijave elektronskim putem na sajtu:  https://myfrontierhealthcare.com/home/ghana.

GVATEMALA
Za ulazak u Gvatemalu više nije potrebno prezentovati negativni test na prisustvo virusa Kovid-19, niti potvrdu o vakcinaciji. Preporučuje se upotreba maski (za sve starije od 2 godine), kao i poštovanje sanitarnih mera (pranje ruku, održavanje fizičke distance). Ne preporučuje se putovanje u slučaju bilo kakvih simptoma akutne respiratorne bolesti ili sumnje na Kovid-19.

GVAJANA 
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Gvajanu uz negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata.
Svi odrasli putnici moraju da su vakcinisani barem jednom dozom jedne od sledećih vakcina: Astra Zeneca – ChAdOx 1, Sputnik V-Gam Covid Vac (1&2), Sinopharm – Vero Cell BIBP, Sinovac – Corona Vac, Phizer – BioNTech Covid 19 – BNT 162b2, Moderna – mRNA – 1273 vaccine, Johnson & Johnson – Janssen Ad26CoV2.S vaccine
Takođe, 24 sata pre dolaska u Gvajanu, putnici moraju elektronski popuniti tzv. PLF (Passenger Locator Form) obrazac koji može da se nađe na linku: https://guyanatravel.gy/

GVINEJA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u zemlju uz negativan test, ne stariji od 48 sati.

GVINEJA BISAO
Državljani Srbije mogu da uđu u Gvineju Bisao uz posedovanje negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata.

GRENADA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Grenadu. Svi putnici u Grenadu, moraju biti kompletno vakcinisani, kao i da prikažu negativan rezultat RT-PCR testa urađen najviše tri (3) dana pre putovanja.  
Pre dolaska, turisti moraju da apliciraju za zdravstvenu putnu dozvolu na sledećem linku: https://travelauth.health.gov.gd/

GRUZIJA
Vlada Gruzije je ukinula restrikcije za ulazak stranih državljana u Gruziju u vezi sa pandemijom Kovid 19, koji nisu više u obavezi da poseduju potvrdu o vakcinaciji, niti PCR test.
Takođe, Gruzija je ukinula obavezu nošenja zaštitne maske u javnom prevozu, dok je upotreba maske ostala obavezna u zdravstvenim institucijama.  

GRČKA
Državljani Republike Srbije mogu bez ikakvih ograničenja ući i tranzitirati kroz Republiku Grčku.

DANSKA
Za ulazak u Dansku više ne postoje nikakve restrikcije.

DOMINIKA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Dominiku. Otvorene su granice i aerodromi.
Pre ulaska u zemlju mora se popuniti  zdravstveni upitnik na veb sajtu: https://domcovid19.dominica.gov.dm/. Zdravstvene vlasti mogu, na osnovu ovog upitnika, odbiti ulaz određenim putnicima.
Potreban je i PCR test ne stariji od 72 sata, kao i da se unapred uplati antigensko testiranje koje će se izvršiti po dolasku u zemlju.
Nevakcinisani putnici će takođe morati da vrše PCR testiranje, kao i da provedu 5-7 dana u karantinu na jednoj od “Safe in Nature” lokacija.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku, bez dodatnih potvrda o vakcinaciji i bez PCR testa. Na međunarodim aerodromima vršiće se nasumični antigenski test.

EGIPAT
Ukinute su sve mere koje se odnose na suzbijanje virusa COVID-19 za sve putnike koji putuju u AR Egipat.

EL SALVADOR
Sanitarni zahtevi koje su se odnosili na prezentovanje negativnog RT PCR testa na virus Kovid-19 ili potvrde o vakcinaciji za ulazak u El Salvador su ukinuti.

EKVADOR
Državljani Republike Srbije, stariji od 3 godine, mogu da uđu u Ekvador ukoliko poseduju sertifikat o izvršenoj kompletnoj vakcinaciji protiv COVID-19 najmanje 14 dana pre dana ulaska u zemlju ili, ukoliko nisu vakcinisani, da prilože negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 časa. Takođe, mogu ući i osobe koje su preležale COVID-19 u periodu od najviše 30 pre puta i o tome prilože dokaz (pozitivan PCR ili antigenski test). Pre putovanja potrebno je popuniti elektronsku prijavu koja se može naći na https://declaracionsalud-viajero.msp.gob.ec/.

EKVATORIJALNA GVINEJA
Svi putnici koji ulaze u Ekvatorijalnu Gvineju, moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 48 časova, kao i potvrdu o vakcinaciji. Ukinut je obavezan hotelski karantin za sve putnike koji ulaze u zemlju. Prilikom izlaska iz zemlje, nije neophodno raditi PCR test ukoliko ga zemlja krajnje destinacije ne zahteva.

ESVATINI
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Kraljevinu Esvatini uz uslov da imaju sertifikat o punoj vakcinaciji ili dokaz o negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata. Svi ostali putnici moraju posedovati sertifikat o punoj vakcini ili dokaz o negativnom PCR testu, ne stariji od 72 sata.

ESTONIJA
Državljani Srbije mogu neometano da putuju u Estoniju, bez obaveze posedovanja sertifikata o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, kao i testiranja i samoizolacije.

ETIOPIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Etiopiju uz obavezno posedovanje digitalnog sertifikata kojim se dokazuje da je putnik negativan na Covid 19. Potrebno je da se na sajtu trustedtravel.panabios.org kreira nalog i detaljno sledi uputstvo (http://www.addisababa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Travel_Guide_Simplified.pdf) u vezi sa dobijanjem digitalnog sertifikata.
Posedovanje digitalnog sertifikata je obavezno za sve putnike koje ulaze, tranzitiraju i napuštaju Etiopiju.
Detaljnije informacije možete pronaći na internet stranici Ambasade R. Srbije u Adis Abebi http://addisababa.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1623312354&ucat=106&template=HeadlinesCir&#disqus_thread .

ERITREJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Eritreju. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

ZAMBIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Zambiju ukoliko prilože negativan test (ne stariji od 72 sata) na Covid-19.
Moguće je nasumično testiranje na granici.
Svi aerodromi su otvoreni, iako je dostupnost međunarodnih letova i dalje ograničena. Upitnici o zdravlju putnika pružaju se na dolaznim letovima koje putnici popunjavaju pre iskrcavanja i isti treba popuniti na engleskom jeziku i predati po dolasku vidljivo prisutnim službenicima aerodroma.
Prevoz međunarodnim vozovima i autobusima su obustavljeni.
Svi putnici koji dolaze iz zemlje koju je Vlada Zambije proglasila „visokim rizikom“ (aktuelna lista se može pronaći na sledećem linku https://www.zambiaimmigration.gov.zm/covid-19-news/  ) moraju da urade test na Covid-19 o svom trošku (oko 100 USD) po dolasku u Zambiju ili u roku od 48 sati od dolaska, čak i ako imaju negativan PCR test, kao i da provedu 14 dana u samoizolaciji ili do dobijanja negativnog rezultata testa urađenog u Zambiji. Navedeno nije potrebno ukoliko se putnik zadržava u zemlji „visokog rizika“ kraće od 24 sata.
Negativan test na Covid-19 urađen u Zambiji je neophodan i za izlazak iz Zambije, osim za putnike na odredište koje ne zahteva negativan test za ulazak, ali se putnicima savetuje da pre putovanja provere te zahteve kod avio-prevoznika.

ZIMBABVE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Zimbabve, kao i svi ostali putnici moraju posedovati dokaz o negativnom PCR testu, ne stariji od 72 sata ili sertifikat o vakcinaciji.

IZRAEL

Ukinuta je obaveza popunjavanja ulaznog obrasca pre leta ili dolaska na izraelski granični prelaz. Od svih putnika koji u roku od 10 dana od ulaska u Izrael osećaju simptome bolesti se traži da urade PCR test

Ne postoji obaveza prezentovanja dokaza o vakcinaciji ili preležanom kovidu. U slučaju pozitivnog rezultata na kovid test tokom boravka u Izraelu, putnici su obavezni da se izoluju i poštuju smernice. Izolacija se može obaviti i u hotelskoj sobi.

INDIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Indiju ukoliko prilože dokaz o potpunoj vakcinaciji ili negativan PCR test (ne stariji od 72 sata). Takođe potrebno je da popune formular na  Air Suvidha portalu https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/apho-registration.
Zahtev za izdavanje neophodne vize za ulazak u Indiju može se podneti preko https://indianvisaonline.gov.in/ . Validne su turističke vize izdate od 06. oktobra 2021. godine.
Detaljnije informacije mogu se naći na sajtu Ambasade https://eoibelgrade.gov.in/public_files/assets/pdf/Travel_Advisory_14_F… .

INDONEZIJA
Zbog pandemije, za ulazak u Indoneziju potrebna je viza. Takođe u Indoneziju mogu ući i državljani Srbije koji imaju stalnu (KITAP) ili privremenu boravišnu dozvolu (KITAS). Stranci koji ulaze na teritoriju Indonezije treba da poseduju sertifikate o vakcinaciji (nema karantina za one koji su primili punu dozu vakcine najmanje 14 dana pre datuma dolaska u Indoneziju), negativan test na Koronu (ne stariji od 48 sati) i ukoliko je telesna tepmeratura osobe koja ulazi u Indoneziju niža od 37,5 S ne radi se ponovo PCR test.
S obzirom da je za ulazak u Indoneziju potrebna viza kao i zbog stalnih promena u vezi ulaska u pogledu Covida, potrebno je kontaktirati Ambasadu Indonezije u Beogradu.

IRAK
Od 01. aprila 2022. godine prilikom ulaska u R. Irak državljanima R. Srbije potrebna je potvrda o vakcinaciji (nema potrebe za PCR testom)
Za građane koji iz medicinskih razloga nisu u mogućnosti da prime vakcinu potrebna je dokumentacija o medicinskom izuzeću i uz to validan PCR test, ne stariji od 72 časa.

IRAN
Državljani Republike Srbije koji ulaze u IR Iran moraju imati potvrdu o primljene dve doze vakcine (od druge doze mora proći najmanje 15 dana) i negativan PCR test star između 48 i 72 sata u vreme dolaska.
Takođe, nadležni organi mogu da urade dodatno PCR testiranje na graničnom prelazu, o trošku putnika. Putnici čiji rezultat PCR testa bude pozitivan moraju period karantina provesti u mestu svog prebivališta.
Za ulazak u Iran priznaju se sledeće vakcine: Pfizer, Moderna, Astrazeneka, Kueischild, Johnson&Johnson, Sinofarm, Sinvak, Bharat.
Putnicima koji dolaze iz država: Bocvana, Namibija, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Zimbabve, Malavi i Južna Afrika, kao i Velike Britanije i Francuske, nije dozvoljen ulazak u Iran.

IRSKA
Državljani Republike Srbije mogu da uću i tranzitiraju kroz Irsku.
Ukinute su sve važeće restrikcije što podrazumeva da putnici koji dolaze u Irsku više nisu u obavezi da pre putovanja popune lokator formular, niti da pri ulasku poseduju negativan PCR test ili dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

ISLAND
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Island.
Za  ulazak na Island ne postoje restrikcije, kako za domaće tako i za strane državljane, bez obzira da li su osobe vakcinisane ili ne. Pored toga, putnici više nisu u obavezi da poseduju dokaz o punoj vakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti. Takođe, ne postoje restrikcije u smislu društvenih okupljanja ili mere karantina za obolele od COVID 19. Više informacija može se naći na Covid.is. 

ISTOČNI TIMOR
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju kroz Istočni Timor osim lica koja su tamo rođena i imaju boravak.

ITALIJA
Na osnovu odluke Ministarstva zdravlja Republike Italije počev od 1. juna ove godine za ulazak u R. Italiju više nije neophodno posedovanje zelenog sertifikata tzv. Green Pass (na bazi vakcinacije, preležane bolesti ili negativnog antigenskog/molekularnog testa).
U R. Italiji zaštitna maska je preporučena, ne i obavezna, u javnim objektima na otvorenom i u zatvorenom.

JAMAJKA
Državljani Srbije mogu da uđu na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: www.visitjamaica.com

JAPAN

Svim stranim državljanima dozvoljen je ulazak u Japan.

Putnici su u obavezi da poseduju bilo sertifikat o vakcinaciji s tri doze vakcina, koje se nalaze na listi Svetske zdravstvene organizacije (SZO), bilo potvrdu na formatu koji predviđaju japanski organi da su 72 sata pre leta bili negativno testirani na korona virus (format potvrde dostupan je na prezentaciji Ministarstva inostranih poslova Japana  https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page25e_000334.html ).

Ukoliko putnici u Japan ulaze preko aerodroma Narita, Haneda, Ćubu, Kansai i Fukuoka, na raspolaganju im je telefonska aplikacija koju je potrebno instalirati pre putovanja, a na kojoj se putnici registruju i popunjavaju upitnike. Registracija putem ove aplikacije omogućava ubrzane aerodromske procedure prilikom ulaska u Japan. Aplikacija je dostupna na sledećem linku: www.hco.mhlw.go.jp/fasttrack/en/

JEMEN
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. 

JERMENIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Jermeniju vazdušnim putem, a kopnenim iz Gruzije i Irana.
Od 1. maja 2022. je dozvoljen ulazak u Jermeniju bez posedovanja PCR testa i potvrde o kompletnoj vakcinaciji protiv COVID-19.
Za lica zaražena COVID-19, obaveza karantina ostaje na snazi do 20. juna 2022.

JORDAN

Posetioci Jordana moraju da popune formular za deklaraciju ispod i dobiju besplatni kod koji će biti predstavljen prilikom ukrcavanja.

Zvanična veb stranica za obrazac za prijavu putovanja je: https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/

Više nije potrebno donositi negativan PCR test iz zemlje polaska.

Za ulazak u Jordan nije potrebna vakcinacija.

Posedovanje koda (QR) obavezan je uslov za ulazak u Jordan.

Deca mlađa od 5 godina nisu obavezna da se prijave na platformi.

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Južnoafričku Republiku uz uslov da imaju sertifikat o primljenoj jednoj dozi vakcine ili negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata. Svi putnici prilikom dolaska u Južnu Afriku moraju imati potvrdu o primljenoj jednoj dozi vakcine, negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata ili potvrdu o negativnom antigen testu ne starijem od 48 sati od datuma polaska na put u Južnu Afriku. Prilikom kontrole na aerodromu ako se utvrdi da putnik ima temperaturu mora da se testira o svom trošku. Ako test bude pozitivan na Covid 19, putnik će morati da bude smešten na određenom karantinskom mestu o svom trošku u periodu od 10 dana.

JUŽNI SUDAN
Državljani Srbije mogu da ulaze u Južni Sudan ako poseduju negativan test. 
Pod istim uslovima ulaze i drugi strani državljani. 

KABO VERDE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Kabo Verde, uz jedan od sledećih dokumenata:
1.negativan PCR test ili antigenski test, ne stariji od 48 sati ili odobren molekularni test, ne stariji od 72 sata;
2.potvrda o oporavku od virusa Covid-19 (izdata više od 14 dana, a manje od 90 dana od pozitivnog testa);
3.sertifikat o vakcinaciji.
Prihvataju se sertifikati o vakcinaciji sledećim vakcinama: AstraZeneca, Pfizer, Sinopfarm, Moderna i Sinovac - dve doze, 14 dana nakon revakcinacije i Johnson & Johnson - jedna doza, 28 dana od vakcinacije.
Navedena dokumentacija nije obavezna za decu mlađu od 12 godina i putnike koji su u tranzitu.

KAZAHSTAN
Državljani R. Srbije mogu da uđu u R. Kazahstan bez potvrde o vakcinaciji ili potvrde o PCR testu. Deci uzrasta do 5 godina koja putuju u pratnji nije potreban PCR test.

KAMBODžA
Državljani Republike Srbije koji su potpuno vakcinisani mogu da uđu u Kambodžu, uz sertifikat o vakcinaciji i negativan test (PCR ili antigen) ne stariji od 72č, i ne podležu meri karantina ukoliko dobiju negativan rezultat brzog (antigen) testa koji se radi na ulazu u Kambodžu.
Državljani R. Srbije koji nisu potpuno vakcinisani mogu da uđu u Kambodžu uz negativan PCR test i podležu 14-dnevnoj meri karantina.

KAMERUN
Državljani Republike Srbije mogu ući u Republiku Kamerun ukoliko poseduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji, dok je nevakcinisanim putnicima uslov za ulazak posedovanje negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata.

KANADA
Ukinute su sve obavezne mere za ulazak u Kanadu koje su bile uvedene u cilju sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom kovid 19, uključujući vakcinaciju, popunjavanje mobilne aplikacije, testiranje i obavezan karantin po ulasku u Kanadu za sve putnike.

KATAR

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

 

Državljani Republike Srbije, sa ili bez boravišne dozvole u Kataru, od 1. novembra u Katar mogu putovati bez PCR ili antigen testa. Potrebna je dozvola za ulazak u zemlju, koja se dobija preko aplikacije Haja, a ujedno ima i funkciju vize. Ukinuta je i potreba registracije preko sajta www.ehteraz.gov.qa. Za vakcinisane i nevakcinisane državljane Republike Srbije (rezidente i nerezidente) nema obaveze karantina, već samo za one koji su testirani pozitivno na kovid 19. Aplikacija Ehteraz instalira se i aktivira samo u slučaju potrebe za posetu zdravstvenim ustanovama, u kojima je neophodno nositi i maske. PCR test za tranzit preko aerodroma Hamad u Dohi nije potreban, osim ukoliko odredišna zemlja putovanja ne traži takav test. Preporučuje se, posebno pred planirani put, da se aktuelna informacija o uslovima ulaska proveri preko sajta Ministarstva zdravlja Katara  www.moph.gov.qa, zbog čestih promena.
Privatno zdravstveno osiguranje preporučljivo je za sve putnike koji ulaze u zemlju, a Ministarstvo zdravlja Katara, takođe, preporučuje vakcinisanje protiv kovid-19 pre putovanja u Katar.

 

 

Režim ulaska tokom Svestkog prvenstva u fudbalu

Počev od 1. novembra pa do 23. decembra 2022. godine u Katar se može ulaziti samo sa „Haja“ aplikacijom, koja ima i funkciju vize, dozvole ulaska na stadione i koja omogućava besplatno korišćenje gradskog prevoza. Imaoci „Haja“ aplikacije moći će da ostanu u Kataru do 23. januara 2023. godine.

Nije potrebna registracija preko sajta www.ehteraz.gov.qa,  a aplikaciju Ehteraz potrebno je instalirati i aktivirati jedino prilikom poseta zdravstvenim ustanovama gde postoji obaveza nošenja maski.

Izdavanje redovnih turističkih i drugih viza obnoviće se 23. decembra 2022. godine. Ukinuta je obaveza testiranja na korona virus /antigen ili PCR test/ pre ili posle dolaska u Katar.

Tokom mundijala, dežurni mobilni telefoni Ambasade biće + 97433686114  kao i mejl adrese embsrbqat@gmail.com i srb.emb.qatar@mfa.rs, a Ambasada će imati informacioni punkt u DECC konvencijskom centru. Pošto se radi samo o informacionom desku,  u ovom centru državljanima Srbije se neće pružati konzularne usluge,  već će se one pružati redovno u prostorijama Ambasade Republike Srbije.

Svi putnici koji su u Katar ušli pre 1. novembra i imaju „Haja“ karticu imaće mogućnost u policiji da vizu preregistruju u „fan vizu“;

- počev od 2. decembra, putnici će moći da dobiju dozvole za put preko „Haja“ aplikacije i ako ne poseduju unapred kupljene karte za utakmice,

- pasoš mora biti važeći najmanje do 22. marta 2023. godine,

- sve detalje u vezi sa Mundijalom i promenama uslova putovanja potrebno je pratiti na sajtu www.qatar2022.qa

Potrebno je poštovati katarske zakone o javnom redu i miru stoga se preporučuje da se vodi računa o tradicionalnim i kulturnim vrednostima Države Katar, kao i da se nosi odeća koja prekriva kolena i ramena. Konzumiranje alkohola je dozvoljeno isključivo u hotelima ili za to predviđenim mestima, dok je na javnim površinama, parkovima i ulici je strogo zabranjeno.

Privatno zdravstveno osiguranje je preporučljivo, uz mogućnost da se najhitnija medicinska pomoć dobije i u državnim bolnicama sistema „Hamad“, bez nadonade.  Zbog velikog broja posetilaca i opterećenja zdravstvenog sistema, u interesu je svih posetilaca da imaju međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

Ulazak kopnom iz pravca Saudijske Arabije se ne preporučuje, zbog specijalnih dozvola preko aplikacije Haja, nepovratnog pologa od 5 hiljada rijala i drugih procedura. Samo vozila sa katarskim registarskim tablicama moći će da nesmetano ulaze u Katar, dok će putnici koji dolaze u Katar na jedan dan, kao i autobusi morati da se parkiraju na posebnim mestima na granici, odakle će biti organizovan autobuski i taksi prevoz do Dohe.

Nije dozvoljeno unositi alkohol u prtljagu, dok je za lekove za psihijatrijske bolesti i lekove protiv bolova potrebno imati lekarski recept, što se preporučuje i za druge vrste lekova.

Pored aerodroma Hamad, aktivan će biti i „Doha International Airport“. 

 

KENIJA

Državljani Republike Srbije i svi ostali putnici, koji dolaze u Keniju kroz bilo koju tačku ulaska, moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji protiv virusa kovid-19 ili negativan PCR test, koji nije stariji od 72 sata. Vakcinacija znači da je putnik primio propisane doze poslednje vakcine najmanje 14 dana pre dolaska (ne računajući dan vakcinacije). Putnici mlađi od 12 godina su izuzeti od zahteva da poseduju potvrdu o vakcinaciji ili PCR test.

Ukoliko putici stariji od 12 godina dođu u Keniju kroz bilo koju tačku ulaska, a nemaju potvrdu o vakcinaciji ili PCR test ili imaju simptome slične gripu biće podvrgnuti brzom antigenskom testu i to svom trošku po ceni koja iznosi 30 SAD dolara. Bilo koji putnik koji bude testiran pozitivno na virus kovid-19 brzim antigenskim testom, biće podvrgnut PCR testu za ulazak u zemlju isto o svom trošku po ceni od 50 SAD dolara i moraće da ide u samoizolaciju prema Uputstvu o izolaciji Ministarstva zdravlja Kenije.

Svi putnici koji dolaze u Keniju kroz bilo koju tačku ulaza, a imaju simptome nalik gripu, moraće da popune on-lajn formu na „jitenge“ platformi na sledećem linku:

https://ears.health.go.ke/airline_registration/ i da urade brzi antigenski test o svom trošku bez obzira na godine ili status vakcinacije. Ukoliko brzi antigenski test bude pokazao da je putnik pozitivan na virus kovid-19, moraće da uradi PCR test o ličnom trošku.

Svi putnici koji odlaze iz Kenije moraju da se pridržavaju zahteva u vezi sa putovanjem, zdravljem i zahtevima u vezi sa virusom kovid-19 u zemljama kroz koje tranzitiraju i u zemljama koje su im odredište. Aviokompanije imaju diskreciono pravo da zahtevaju brzo antigensko ili PCR testiranje putnika pre odlaska iz Kenije.

KINA

Državljani R. Srbije koji putuju u NR Kinu potrebno je da poseduju sledeće:

Dokaz o potpunoj vakcinaciji, kao i dva  negativna PCR testa urađena u periodu od 48 sati, odnosno 24 sata pre poletanja, različitim metodama, kod različitih nadležnih zdravstvenih instituta u Srbiji. Rezultate dobijenih testova potrebno je proslediti elektronskim putem Ambasadi NR Kine u Beogradu radi dobijanja elektronskog sertifikata za putovanje; Link za prijavu je https://hrhk.cs.mfa.gov.cn/H5/

Za detaljne informacije o ulasku državljana Srbije u NR Kinu pogledajte obaveštenje objavljeno na zvaničnom sajtu Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu: http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/tz/202109/t20210908_10251393.htm

Za putnike koji u NR Kinu dolaze preko tranzitne zemlje  neophodno je da se i u zemlji tranzita dodatno urade pomenuti PCR testovi (ne stariji od 48 sati) i negativni rezultati istih dostave diplomatsko-konzularnom predstavništvu Kine u zemlji tranzita radi izdavanja sertifikata za putovanje.

Svi putnici koji iz inostranstva dolaze u NR Kinu, uključujući državljane R. Srbije, su po ulasku u NR Kinu u obavezi da borave u centralnom karantinu 7 dana i potom u dodatnoj samoizolaciji još  3 dana. Tokom boravka u centralnom karantinu putnici su obavezni da urade 5 PCR testiranja.

HONG KONG

Državljani Republike Srbije mogu ući na teritoriju Hong Konga ukoliko poseduju sertifikat o potpunoj vakcinaciji, kao i negativan rezultat brzog PCR testa ne stariji od 24 sata, radi ukrcavanja na avion. Boravak u karantinu je ukinut, a putnik iz inostranstva je u obavezi da po dolasku na aerodrom u Hong Kongu obavi PCR testiranje nakon čega može bilo kojim javnim prevozom da se preveze do planiranog smeštaja. U toku prva 3 dana boravka u planiranom smeštaju putnik može da izlazi, s tim da do dobijanja negativnog rezultata testiranja i „plavog“ elektronskog sertifikata neće moći da posećuje javna mesta kao što su restorani i lokali. U prvoj nedelji boravka u Hong Kongu putnik je u obavezi da uradi četiri PCR testa.

Direktan transfer iz SAR Hong Konga za maticu Kinu  po dolasku na aerodom u Hong Kong još uvek nije dozvoljen.

MAKAO

Stranci, kao i stanovnici matice Kine i SAR Hong Konga mogu putovati u Makao pod istim uslovima koji su na snazi za ulazak u maticu  Kinu.

KIPAR
Od 1. juna 2022. godine ukidaju se sve restriktivne mere ulaska na teritoriju R. Kipar. Svi putnici koju putuju u R. Kipar, nezavisno od zemlje iz koje dolaze, neće biti u obavezi da prezentuju validan sertifikat o vakcinaciji ili oporavku od virusa korona, niti negativan PCR/ Rapid test. Upotreba zaštitne maske se preporučuje kao zaštitna mera na mestima gde ima mnogo ljudi, uključujući aerodrome i javni prevoz.

KIRGIZIJA
Strani državljani su obavezni da poseduju negativne rezultate PCR testa (u papirnom ili digitalnom formatu), ne starije od 72 časa od trenutka uzimanja uzorka.
Obaveza posedovanja negativnog PCR testa se ne odnosi na:
1. članove zvaničnih delegacija stranih država i međunarodnih organizacija koji putuju na poziv Ministarstva spoljnih poslova Kirgiske Republike;
2. članove posade aviona;
3. decu do 5 godina;
4. međunarodne posmatrače izbornog procesa koji dolaze u Kirgisku Republiku.
U slučaju isteka roka važenja PCR testa (72 sata) iz objektivnih razloga - više sile (kašnjenje ili pomeranje termina leta i sl.), putnici su dužni da po dolasku u Kirgiziju izvrše PCR testiranje uz popunjavanje upitnika o obavezama.
Svi navedeni uslovi se odnose i na putnike u tranzitu.

KOLUMBIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Kolumbiju pod uslovom da su potpuno vakcinisani (najmanje 14 dana pre puta).
Potrebno je takođe popuniti i elektronski formular na sledećem linku https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.j….

KOMORI
Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji do 72 sata.

KONGO
Ukinute su sve mere za ulazak u R. Kongo - Brazavil.

KONGO, DR

Državljani Republike Srbije mogu ući u DR Kongo uz posedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnog PCR testa na Covid-19 ne starijeg od 72 sata.

KOREJA, Republika

Putnici iz Republike Srbije mogu putovati u Republiku Koreju bez vize u periodu koji je kraći od 90 dana, radi turističkih poseta, kao i u druge svrhe poput prisustvovanja konferencijama, kongresima i sl., i tada je neophodno konsultovati se sa Ambasadom R. Koreje u Beogradu da li je viza potrebna ili ne.

Od svih putnika se traži da se prijave za K-ETA (Korea Electronic Travel Authorization) preko linka www.k-eta.go.kr  (dostupna je i mobilna aplikacija KETA) najmanje 72 sata pre putovanja (obrada autorizacije se naplaćuje oko 7,5e i važi 2 godine).

Ukinuta je obaveza putnika da u roku od 24 sata od ulaska u R. Koreju moraju da urade PCR test čime su ukinuta sva ograničenja za ulazak u R. Koreju povezana sa pandemijom Covid-19.

Svim putnicima se savetuje da blagovremeno pre planiranog putovanja provere sve najnovije informacije u vezi ulaska u R. Koreju na sajtu Ambasade R. Koreje u Beogradu (https://overseas.mofa.go.kr/rs-sr/brd/m_7940/list.do , ili da kontaktiraju Ambasadu.

KOREJA, DNR
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

KOSTARIKA
Stavljene su van snage sve privremene migracione mere uvedene zbog pandemije Kovid-19. Ukinuta je obaveza popunjavanja epidemiološkog obrasca (HealthPass) i posedovanje obaveznog zdravstvenog osiguranja za nevakcinisane strance. Iako upotreba maski nije obavezna, preporučuje se poštovanje zdravstvenih protokola

KOT D’IVOAR
Državljani Srbije mogu da uđu u  Kot D’Ivoar. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Po sletanju na aerodrom svi putnici se podvrgavaju tesiranju. Test se plaća oko 75 evra. Putnici koji nemaju test upućuju se u izolaciju u trajanju od 14 dana o trošku avio kompanije. 

KUBA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Republiku Kubu, bez dodatnih potvrda o vakcinaciji i bez PCR testa. Na međunarodim aerodromima vršiće se nasumični antigenski test.
(Od 6. aprila ulazak na Kubu, u vezi sa Kovid -19, je slobodan. Nije potreban PCR niti potvrda o vakcinaciji).

KUVAJT
Ukinute su sve dosadašnje mere uvedene u cilju sprečavanja širenja Covid-19. Državljani Republike Srbije pri dolasku u Kuvajt nisu u obavezi da pokažu PCR test niti potvrdu o vakcinaciji kao uslov za ulazak u zemlju. Nevakcinisanim državljanima je omogućeno da nesmetano uđu u Kuvajt.
Vlada je ukinula i potrebu da se karantinu podvrgnu osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim licem, bez obzira da li su vakcinisane ili ne. Takve osobe moraju da nose maske 14 dana od dana kontakta sa zaraženim i urade PCR test samo u slučaju da dobiju simptome u roku od 14 dana. Zaraženi državljani su dužni da borave u kućnom karantinu 5 dana.

LAOS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Laos, pod uslovom da poseduju sertifikat o potpunoj vakcinaciji protiv COVID-19.
Oni koji nisu vakcinisani, obavezni su da poseduju sertifikat o RTD/ATK testu, ne starijem od 48 sata pre polaska u Laos.
Ukoliko se zaraze COVID-19, nakon dolaska u Laos, snose troškove zdravstvenog tretmana.
Potrebno je da poseduju zdravstveno osiguranje.
O detaljnijim informacijama o uslovima ulaska i boravka u Laosu, preporučuje se da putnici, pre planiranog puta, kontaktiraju ambasadu NDR Laos u Beču (e-mail: laoembassyvienna@hotmail.com), koja je akreditovana u Republici Srbiji.

LESOTO
Državljani Republike Srbije mogu da uću u Lesoto, kao i svi ostali putnici koji poseduju sertifikat o vakcinaciji, poslednja doza mora biti primljena najmanje 14 pre ulaska u Lesoto. Putnici koji nisu vakcinisani moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

LETONIJA
Od 1. aprila 2022. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Letoniju. Srpski državljani u Letoniju u mogu da uđu, kao i ranije, uz važeći pasoš, pozivno/garantno pismo, povratnu kartu, putno osiguranje i potvrdu o posedovanju novca. Test ili vakcina na COVID-19 nisu potrebni.

LIBAN
Državljani Republike Srbije koji dolaze u Liban, stariji od 12 godina, moraju da urade PCR test u ovlašćenoj laboratoriji zemlje iz koje dolaze, ne stariji od 48 sati ili brzi antigenski test sa QR kodom, ne stariji od 24 časa (od vremena uzimanja uzorka do vremena putovanja).
Izuzeti od PCR ili brzog antigenskog testa, u zemljama polaska su potpuno vakcinisani putnici, tj. oni koji su primili treću dozu bilo koje vakcine protiv COVID-19. Takođe,  putnici koji imaju dokaz da su primili dve doze vakcine ili kompletnu dozu koja se sastoji od jedne doze, ukoliko period primanja poslednje doze nije stariji od 6 meseci. Putnici koji su  putovali iz Libana i vraćaju se u roku od jedne nedelje izuzimaju se od obavljanja PCR ili antigenskog testa u zemljama polaska.
Na stranici Ministarstva zdravlja Libana  https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS se mogu naći dodatne informacije.

LIBERIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u  Liberiju. Poželjno je imati negativan PCR test, ne stariji od od 72 sata. Lica koja doputuju bez testa podvrgavaju se tzv. brzom testu na aerodromu. Ukoliko je rezultat testa negativan, omogućava se ulazak u zemlju. Lica sa pozitivnim rezultatom testa se pregledaju i upućuju u karantin koji traje mimimum 14 dana u okviru ustanove koju određuje državna zdravstvena institucija.
 
LIBIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

LITVANIJA
Litvanija ukida sva epidemiološka ograničenja za ulazak putnika na njenu teritoriju. Državljani Republike Srbije će moći da uđu u Litvaniju bez PCR testa i bez EU Zelenog sertifikata. Ostaje samo obaveza nošenja zaštitne maske u ustanovama zdravstvene zaštite.

LIHTENŠTAJN
Detalji o režimu ulaska u Lihtenštajn se mogu naći u informaciji o ulasku u Švajcarsku Konfederaciju, s obzirom da je reč o identičnim uslovima 

LUKSEMBURG
Državljani R. Srbije mogu da uđu u zemlju ukoliko su vakcinisani nekom od vakcina koje je priznala Evropska agencija za lekove (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna i Jensen), ili su preležali COVID-19, ukoliko poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji/oporavku, kompatibilan sa EU sertifikatom koji važi devet meseci od prijema druge doze vakcine. Sertifikat o buster dozi nema ograničen rok trajanja, dok sertifikat o oporavku važi 180 dana od pozitivnog testa na COVID-19.
Lica koja nisu vakcinisana ili lica koja su vakcinisana nekom od vakcina koje nije priznala Evropska agencija za lekove (Sinofarm, Sputnjik), mogu da uđu u zemlju isključivo ukoliko imaju regulisan dugoročni boravak u Luksemburgu, regulisan boravak u skladu sa evropskom direktivom 2003/109/ES o rezidentima sa dugim boravkom ili dugoročnu nacionalnu vizu u nekoj od država članica EU i zemalja povezanih sa šengenskim prostorom. Izuzeci se odnose na zdravstvene radnike, granične radnike, istraživače, lica koja se bave negom starijih lica, lica zaposlena u sektoru saobraćaja, lica koja putuju iz hitnih i uredno opravdanih porodičnih razloga, lica koja putuju za potrebe studija i visokokvalifikovane radnike ako je njihovo zapošljavanje ekonomski neophodno i njihov rad se ne može odložiti ili obavljati iz inostranstva. Ove osobe treba da podnesu zahtev Odeljenju za pasoše, vize i zakonodavstvo, kako bi dobili odgovarajući sertifikat za putovanje. Zahtev se podnosi putem elektronske pošte na service.visas@mae.etat.lu.
Tranzit je dozvoljen bez posedovanja negativnog PCR testa.

MADAGASKAR
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Madagaskar, kao i svi ostali putnici moraju posedovati dokaz o negativnom PCR testu, ne stariji od 72 sata. Prilikom kontrole ako putnici nemaju PCR test, po ulasku u Madagaskar moraju da urade brzi antigenski test o svom trošku. Ako je test pozitivan, putnici moraju da se samoizoluju 7 dana o svom trošku.

MAĐARSKA
Državljani R. Srbije mogu ući bez ograničenja na teritoriju Mađarske, nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test. To se odnosi i za putnike koji stižu na međunarodni aerodrom u Budimpešti. Napominjemo da avio kompanije i dalje zadržavaju pravo da traže test priliskom ulaska na let.
U Mađarskoj je ukinuta i obaveza nošenja maski na javnim mestima i saobraćaju, kao i  uslov da na priredbama mogu učestvovati samo vlasnici sertifikata o imunizaciji. Nema više ograničenja za održavanje skupova, kulturnih događaja, muzičkih priredbi i skupova sa više od 500 učesnika.
U bolnicama i zdravstvenim ustanovama je ponovo vraćen normalan režim rada, a za bolesnike od Kovid-19 su odvojene specijalna odeljenja u bolnicama.

MALAVI
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Malavi, kao i svi ostali putnici od 01. juna 2022. Godine, uključujući i putnike Malavija koji su u potpunosti vakcinisani i imaju sertifikat o vakcinaciji protiv Covid 19, biće im omogućen ulazak bez PCR testa. Putnici koji nemaju sertifikat o primljenim dozama vakcina za Covid 19 i koji nemaju PCR test, neće moći da uđu u Malavi.

MALI
Državljani Srbije mogu da uđu u Mali. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

MALDIVI
Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

MALEZIJA
Državljani Republike Srbije mogu ući u Maleziju ukoliko imaju negativan rezultat PCR testa ili potvrdu o punoj imunizaciji, bez obzira na proizvođača vakcine.

MALTA
Od ponedeljka 25. jula 2022. ukinuta su sva ograničenja vezano za COVID-19 za ulazak na Maltu.

MAROKO

Ukinute su restriktivne mere za ulazak u Maroko, s tim što je i dalje potrebno imati propisno popunjenu tzv. „zdravstvenu knjižicu“ (fiche sanitaire), koja se može preuzeti online (http://www.onda.ma/form.php ), a koja se, takođe, distribuira u avionu ili na brodu.

MAURITANIJA
Državljani Republike Srbije mogu putovati u Mauritaniju. Za ulazak je potrebno posedovati potvrdu o kompletnoj vakcinaciji, jednom od vakcina koje priznaje Svetska zdravstvena organizacija (AstraZeneca, Sinopharm, Pfizer BioNTech, Janssen, Moderna, Sinovac, Covishield). Kompletna vakcinacija podrazumeva protok od dve sedmice nakon primljene druge doze.
Putnici koji nisu vakcinisani, treba da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
Ukoliko se pojavi neki od simptoma COVID-19, putnicima će biti urađen PCR ili brzi antigenski test na licu mesta. Ukoliko test bude negativan, putniku se savetuje da provede 10 dana u samoizolaciji. Ukoliko test bude pozitivan, lice će biti smešteno u kontrolisani karantin na 10 dana, o svom trošku. Ukoliko se ukaže potreba za medicinskom pomoći, nadležne službe mauritanskog Ministarstva zdravlja će se za to pobrinuti, bez naknade. Kontrolni PCR test će se raditi 10. dana od stupanja u karantin.
Svi strani državljani, prilikom ulaska u Mauritaniju, moraju da nose masku, da redovno dezinfikuju ruke i održavaju distancu od 1,5 m, a beskontaktno će im se izmeriti temperatura na graničnom prelazu.

MAURICIJUS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Mauricijus sa važećom putnom ispravom, sva ostala ograničenja prestala su da važe od 1. jula 2022. godine. Više detaljnih informacija možete naći na sajtu: mauritiusnow.com

MEKSIKO
Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus. Po dolasku u Meksiko, putnici su dužni da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika (https://afac.hostingerapp.com/).

MJANMAR

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Mjanmar komercijalnim avio-letovima na međunarodnom aerodromu u Jangonu i drugim međunarodnim aerodromima određenim od strane Departmana za civilno vazduhoplovstvo, uključujući kopnene granične prelaze, uz poštovanje sledećih uslova Ministarstva zdravlja Mjanmara:

- posedovanje sertifikata o punoj vakcinaciji putnika najmanje 14 dana pre ulaska u Mjanmar ili potvrde o negativnom COVID-19 RT-PCR testu ne starijim od 48 sati pre ulaska u Mjanmar ukoliko nisu, ili su nepotpuno vakcinisani;

- prezentovanje navedenih sertifikata (na engleskom jeziku) posadi avio-prevoznika pre ukrcavanja na avion kojim putuju u Mjanmar i nadležnom medicinskom osoblju, prilikom dolaska u Mjanmar;

- posedovanje COVID-19 zdravstvenog osiguranja, koje izdaje „Myanma Insurance“ (informacija je dostupna na internet sajtu: www.mminsurance.gov.mm );

- prezentovanje „zdravstvene deklaracije“ (na engleskom jeziku) medicinskom osoblju Mjanmara na aerodromu;

Po dolasku na aerodrom u Jangon i druge međunarodne aerodrome u Mjanmaru, putnici bivaju podvrgnuti RTD testu na COVID-19 (naplaćuje se oko 8 USD o trošku putnika), čiji se rezultat dobija u roku od oko sat vremena.

Ukoliko je rezultat testa negativan, mogu da napuste aerodrom – u suprotnom bivaju smešteni u karantin centar ili hotel (naplaćuje se o trošku putnika), koje određuje Ministrastvo zdravlja Mjanmara.

Ukoliko strani putnici ne poseduju sertifikat o punoj vakcinaciji, niti potvrdu o RT-PCR testu na COVID-19, bivaju smešteni u karantin (naplaćuje se o trošku putnika) i trećeg dana se testiraju (o trošku putnika), nakon čega, ukoliko su rezultati negativni, mogu da borave u Mjanmaru.

Strancima nije dozvoljen tranzit kroz Mjanmar.

O detaljnijim informacijama o uslovima ulaska i boravka u Mjanmaru, preporučuje se da putnici, pre planiranog puta, kontaktiraju ambasadu Mjanmara u Beogradu (tel. 011 3617 165; 011 369 114; email: myanbel@orion.rs ).

MOZAMBIK
Državljani Republike Srbije mogu da uću u Mozambik, kao i svi ostali putnici koji poseduju sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Putnici koji nisu vakcinisani moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Ako putnici nemaju PCR test ili je pozitivan moraju biti u karantinu 7 dana o svom trošku.

MOLDAVIJA
Za ulazak u Republiku Moldaviju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa SOVID-19, ni PSR test, niti potvrda o preležanoj bolesti.

MONAKO
Za Kneževinu Monako važi isti režim ulaska kao za Francusku.

MONGOLIJA

Za ulazak i boravak u Mongoliji državljani R. Srbije moraju da budu potpuno vakcinisani. Potpuna vakcinacija podrazumeva  3 doze vakcine. Negativan PCR za ulazak u Mongoliju  nije potreban, ali pojedine avio kompanije zahtevaju posedovanje negativnog PCR testa. S toga je neophodno prilikom putovanja u Mongoliju slediti uputstva avio kompanije sa kojom se putuje.

NAMIBIJA
Shodno odluci Ministarstva zdravlja i socijalnih poslova Republike Namibije, počev od 25.08.2022. ukinuta je obaveza posedovanja negativnog PCR testa i sertifikata o vakcinaciji protiv kovida19 i u zemlju se može ući bez ikakvih ograničenja.

NAURU
Ulazak je dozvoljen vakcinisanim putnicima, uz uslov da je od poslednje doze prošlo najmanje 14 dana. Putnik koji putuje u Nauru avionom mora da dostavi avio-kompaniji dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv COVID-19 pre nego što započne putovanje u Nauru (osim ako je putnik izuzet od vakcinacije pod posebnim uslovima) i dokaz o negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata pre početka putovanja u Nauru. Takođe, potrebno je da popuni obrazac zdravstvene deklaracije po nalogu osoblja avio-kompanije i nosi masku na aerodromu i tokom leta. Svi putnici će biti podvrgnuti brzom RAT testu na međunarodnom aerodromu Nauru po dolasku. Ukoliko test bude pozitivan putnik će biti izolovan u određenom prebivalištu na minimalni obavezan period od 10 uzastopnih dana i ostaće u takvoj izolaciji dok je Nacionalna radna grupa za koronavirus ne ukine. Za one putnike čiji test bude negativan ulazak u Nauru biće dozvoljen, ali uz obavezu da ograniče svoje kretanje i aktivnosti u okviru svog mesta boravka sve dok ne urade PCR test u Naoero javnom zdravstvenom centru i tek ako test daje negativan rezultat putnik je slobodan da uđe u zajednicu, dok će putnici čiji test daje pozitivan rezultat biti izolovani.

NEMAČKA
Savezna Republika Nemačka je ukinula pandemijska ograničenja i putnici više ne moraju da dokazuju da su vakcinisani ili da imaju negativan test na korona virus.

NIGER 
Državljani Srbije mogu da uđu u Niger. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko putnik ne poseduje test, podvrgava se zdravstvenom pregledu i testiranju o svom trošku. 

NIGERIJA 
Državljani Republike Srbije mogu da ušu u Nigeriju, potrebno je da prezentuju negativan rezultat PCR testa, urađen ne više od 72 sata pre ukrcavanja.
Za potpuno vakcinisane putnike se ne određuje izolacija, ali je potrebno da urade dodatne PCR testove drugog i sedmog dana nakon dolaska.
Putnicima koji nisu vakcinisani (ili su primili samo prvu dozu) određuje se sedmodnevna samoizolacija i potrebno je da urade dodatne PCR testove drugog i sedmog dana nakon dolaska.
Osobe koje stižu poslovnim ili zvaničnim razlogom i u Nigeriji ostaju manje od 7 dana, moraju da:
1. budu potpuno vakcinisani
2. obezbede PCR test ne stariji od 72 sata pre ukrcavanja
3. urade PCR test drugog dana nakon dolaska

NIKARAGVA
Od 16. juna 2022. godine, svi putnici koji ulaze u Nikaragvu moraju da prezentuju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji protiv Kovid-19. Osobe koje nemaju kompletnu šemu vakcinacije dužne su da prezentuju negativan  RT  PCR test na virus Kovid-19, koji ne može biti stariji od 72 sata.

NOVI ZELAND

Putnici koji ulaze na Novi Zeland  više neće morati da pruže dokaz da su potpuno vakcinisani, odnosno da su primili bar dve doze odobrene vakcine protiv COVID-19, niti da poseduju negativan PCR ili antigenski test.
Putnici koji dolaze neće morati da se sami testiraju na Covid-19 nakon dolaska na Novi Zeland (prvog i petog dana), ali je preporuka da to učine.
Samo oni koji su pozitivni na Covid-19 moraće da se samoizoluju u periodu od 7 dana.
Obavezno je popunjavanje NZ Traveller Declaration (https://www.travellerdeclaration.govt.nz/), te, nakon toga, dobijanje digitalne propusnice (Traveller Pass).
Maske neće biti potrebne na internacionalnim letovima na Novi Zeland kao ni na letovima u domaćem saobraćaju.
Važno je imati u vidu i da avio-kompanije, operateri plovila i druge zemlje mogu imati posebne zahteve koje putnici moraju da ispune

NORVEŠKA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u K. Norvešku.
Novi režim ulaska u K. Norvešku stupio je na snagu i njime se ukidaju sve dosadašnje mere za ulazak u K. Norvešku. Putnici više nisu u obavezi da se registruju na internet stranici pred putovanje kao ni da poseduju validnu potvrdu o punoj vakcinaciji odnosno negativan PCR test.
Mere za ulazak putnika na Svalbard, odnosno testiranje pre dolaska i nakon dolaska, ostaju i dalje na snazi (više informacija na The infection control measures are being removed on Saturday 12 February - regjeringen.no).

OMAN
Sva ograničenja su ukinuta za putnike koji dolaze u Oman.

PAKISTAN
Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak u Pakistan. Na aerodromu se kontroliše temperatura. Za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu. U slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije u bolničkim ili uličnim uslovima. 

PALAU
Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju. Neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu. Zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću COVID-19. 
Navedeno se odnosi na sve strane državljane.

PALESTINA
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti da tranzitiraju preko teritorije Palestine.

PANAMA

Za ulazak u Panamu, neophodno je prezentovati potvrdu o potpunoj vakcinaciji protiv Kovid-19 ili o primljene najmanje dve doze vakcina. U slučaju da putnik ne poseduje potvrdu o vakcinaciji, pri ulasku u Panamu mora da prezentuje negativan RT PCR test na virus Kovid-19, koji ne može biti stariji od 48 sati. Više informacija o ulasku u Panamu možete pronaći na veb sajtu: https://www.copaair.com/travel-preparation-hub/travel-requirements/pa i na https://www.tourismpanama.com/plan-your-vacation/advisories/ .

PAPUA NOVA GVINEJA
Stranim državljanima, koji su potpuno vakcinisani (lica mlađa od 18 godina su izuzeta od obavezne vakcinacije), dozvoljen je ulazak u zemlju (broj letova je veoma ograničen).
Aktuelne informacije o vrstama viza i uslovima ulaska u zemlju mogu se naći na sledećem linku: https://www.airniugini.com.pg/travel-advice/#notices   

PARAGVAJ
Državljani Republike Srbije, stariji od 12 godina, mogu da uđu u Paragvaj ukoliko poseduju sertifikat o izvršenoj kompletnoj vakcinaciji protiv COVID-19 najmanje 14 dana pre dana ulaska u zemlju. Nevakcinisani državljani Republike Srbije, stariji od 12 godina, kao i oni sa stalnim boravkom, mogu da uđu u Paragvaj ukoliko prilože negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 časa. Takođe, mogu ući i osobe koje su preležale COVID-19 u periodu od najviše 90, a najmanje 10 dana pre puta i o tome prilože dokaz (pozitivan PCR ili antigenski test).

PERU
Potpuno vakcinisani državljani Republike Srbije, stariji od 12 godina, mogu ući u Peru, ukoliko imaju sertifikat o izvršenoj punoj vakcinaciji protiv COVID-19 minimum 14 dana pre dolaska. Za starije od 18 godina to znači imati 3 doze, a za maloletne od 12 do 18 podrazumeva 2 doze. Oni koji nisu potpuno vakcinisani moraju da imaju negativan test na COVID-19, ne stariji od 48 sati od vremena otpočinjanja putovanja. Takođe, putnici moraju da imaju dokaz o zdravstvenom osiguranju, koje pokriva i troškove bolničkog lečenja od COVID-19. Strani državljani su dužni da najranije 72 sata pre puta elektronski popune tzv. izjavu o odgovornosti (Declaración jurada) https://djsaludviajero.minsa.gob.pe/dj-salud/. Mlađima od 12 godina jedino je potrebno da nemaju simptome bolesti.

POLjSKA
Državljani Republike Srbije, koji u Poljsku ulaze iz pravca Srbije (direktnom avionskom linijom Beograd-Varšava) ili iz pravca drugih zemalja Evropske unije sa kojima se Poljska graniči (Nemačka, Češka, Slovačka) mogu da uđu, borave ili da tranzitiraju preko teritorije Republike Poljske bez ograničenja. Nije potreban  negativan PCR test ili dokaz o vakcinaciji.
Napomena za državljane Srbije koji u Poljsku ulaze samo iz pravca Rusije i Belorusije: Od momenta izbijanja sukoba u Ukrajini nadležni organi Poljske su zabranili sve prelaske stranim državljanima, koji iz pravca Rusije (Kalinjingrad) i Belorusije žele da preko kopnene/drumske granice uđu u Poljsku radi tranzita. Odobrava se ulazak samo onim strancima koji imaju diplomatski pasoš ili regulisan boravak u Poljskoj (radna i studentska karta boravka ili viza). Ostalim strancima ulazak u Poljsku se odobrava u izuzetnim slučajevima, a konačnu odluko o ulasku donosi isključivo nadležni dežurni šef granične policije prilikom dolaska stranca na konkretni granični prelaz.
Državljani Republike Srbije koji žele iz Rusije i Belorusije da se preko Poljske vrate u Srbiju se mole da ne polaze na put pre nego što kontaktiraju Ambasade Republike Srbije u Moskvi, Minsku i Varšavi, kako bi im dostavili informacije o tome ko, kada i preko kojeg graničnog prelaza planira da uđe u Poljsku. Ambasada Republike Srbije u Varšavi radi najave ulaska državljana Srbije na teritoriju Poljske, međutim te najave nisu garancija da će im ulazak i tranzit biti automatski odobreni. Ta najava je samo molba poljskim organima da im se odobri ulazak, a konkretnu odluku o ulasku državljana Srbije u Poljsku donosi službenik granične policije koji bude pregledao dokumentaciju na samom graničnom prelazu između Poljske i Belorusije tj. Rusije.
Tranzit državljana Srbije preko Poljske prema Rusiji i Belorusiji nije zabranjen i normalno se odvija.

PORTUGALIJA
Od 1. jula 2022. godine, ukinute su sve epidemiološke mere za ulazak putnika u Portugaliju. 

RUANDA
Državljani Srbije, kao i svi putnici koji dolaze u Ruandu u obavezi su da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Deca ispod 5 godina starosti koja su u pratnji izuzeta su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa. Pre leta svi putnici su u obavezi da popune sledeću elektronsku formu i na njoj postave svoj PCR test sertifikat www.rbc.gov.rw. Po sletanju na aerodrom putnici su u obavezi da urade dodatni PCR test i da plate iznos od 65 USD kako je navedeno u elektronskoj formi koja se popunjava. Do dibijanja rezultata PCR testa, putnici moraju da se samoizoluju. Svi putnici koji tranzitiraju kroz Ruandu duže od 12 sati u obavezi su da po sletnju na aerodrom o svom trošku urade PCR test, dok putnici koji tranzitiraju/povezuju se na sledeći let i koji ne napuštaju aerodrom u periodu kraćem od 12 sati, biće samo pregledani na aerodromu i nisu u obavezi da rade dodatni PCR test. Prilikom odlaska iz Ruande svi putnici su u ubavezi da poseduju negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata i koji je urađen u ovlašćenoj laboratoriji i da znaju zahteve u vezi sa Covid-19 testovima u zemljama u koje putuju i/ili kroz koje tranzitiraju. Deca ispod 5 godina starosti izuzeta su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa.

RUMUNIJA
Za ulazak u Rumuniju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa COVID-19, ni PSR test, niti potvrda o preležanoj bolesti. Takođe ranije obavezan PLF formular više nije potrebno popunjavati.

RUSKA FEDERACIJA

Ukida se obaveza prezentovanja negativnog PCR testa prilikom ulaska u Rusku Federaciju avionskim i drumskim saobraćajem, koja se odnosi i na ruske i na strane državljane.

Strani državljani će imati obavezu da prilikom ulaska u Rusiju popunjavaju anketu, a ukoliko se radi o strancima koji dolaze iz rizičnih područja sa COVID-19, nadležne službe će vršiti sporadično testiranje na COVID-19.

Od popunjavanja ankete i testa na COVID-19  oslobođeni su putnici koji presecaju granicu Ruske Federacije drumskim putem – automobilom, autobusom, vozom ili peške

NAPOMENA:
Imajući u vidu da su od momenta izbijanja sukoba u Ukrajini nadležni organi Poljske zabranili sve prelaske stranim državljanima koji iz pravca Rusije (Kalinjingrad) i Belorusije žele da preko kopnene/drumske granice uđu u Poljsku radi tranzita, preporuka je da se ulazak u Rusku Federaciju, kao i izlazak iz nje odvija preko teritorije Letonije.
Ulazak u Poljsku odobrava se samo onim strancima koji imaju diplomatski pasoš ili regulisan boravak u Poljskoj (radna i studentska karta boravka ili viza), dok se ostalim strancima ulazak u Poljsku odobrava u izuzetnim slučajevima, a konačnu odluku o ulasku donosi isključivo nadležni dežurni šef granične policije prilikom dolaska stranca na konkretni granični prelaz.

SAD
Državljani Republike Srbije, mogu da putuju u SAD pod uslovom da su vakcinisani (sa izuzetkom američkih državljana, nosilaca Zelene karte i useljeničkih viza, kao i diplomatskih viza). Za više informacija o uslovima ulaska: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-internation…

Potpuno vakcinisanim putnik se smatra:
- 2 nedelje (14 dana) nakon dana primanja vakcine za COVID-19 koja se daje u jednoj dozi
- 2 nedelje (14 dana) nakon dana primanja druge doze vakcine za COVID-19 koja se daje u dve doze
- 2 nedelje (14 dana) nakon dana primanja pune serije aktivne COVID-19 vakcine u okviru testiranja AstraZeneca ili Novavax u SAD
- 2 nedelje (14 dana) nakon dana primljene druge doze bilo koje kombinacije prihvaćenih vakcina  za COVID-19 koje su dobijene u razmaku od najmanje 17 dana

SAD prihvataju dokaz o vakcinaciji sledećim vakcinama: Janssen/J&J, Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm i Sinovac

SAMOA
Sva ograničenja za putovanja u Samou u kontekstu zarazne bolesti kovid-19 se ukidaju.
Putnicima se više neće tražiti dokaz o vakcinaciji, odnosno dokaz o prethodnom testiranju na prisustvo virusa.
Po dolasku u Samou, svim putnicima se savetuje da nose zaštitne maske za lice sve vreme, kao i da upražnjavaju sve preventivne mere prvih dana po dolasku u zemlju.
Takođe, ostaje obaveza popunjavanja putničke zdravstvene deklaracije po dolasku, uključujući i ostavljanje lokalnog broja telefona za kontakt i mejl/fejsbuk adrese.
 

SAN MARINO
Državljani Srbije mogu da uđu u San Marino ili tranzitiraju uz obavezu prethodne prijave Ministarstvu inostranih poslova San Marina, putem e-mejla: viaggiareinformati@esteri.sm  ili telefonski: 00378/549888888. Po dolasku obavezno je podvrgavanje serološkom testu. U slučaju pozitivnog rezultata lice se podvrgava molekuralnom testu i ukoliko rezultat bude pozitivan podleže kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. 

SAO TOME I PRINCIPE

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sao Tome i Principe uz potvrdu o izvršenoj kompletnoj vakcinaciji protiv korona virusa. Prilikom odlaska sa Sao Tome i Principea nije potrebno imati PCR ili antigenski test ako država krajnjeg odredišta to ne zahteva.

SAUDIJSKA ARABIJA
Najduže 72 časa pre polaska putnika za Saudijsku Arabiju neophodno je izvršiti registraciju podataka o imunizaciji na internet stranici: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home. Zahteva se potvrda uspešne registracije (SMS porukom, odštampanom potvrdom sa brojem registracije, potvrdom registracije preko internet stranice Muqeem). Pre ulaska obavezno je popunjavanje formulara sa osnovnim informacijama i instalacija aplikacije Tawakkalna na mobilni telefon. Državljani Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu (rezidenti) su u obavezi da koriste platformu Quddum, u okviru Absheer aplikacije za registraciju pre dolaska.
Lica bez boravišne dozvole (nosioci vize za posete, biznis i turističke vize) ne mogu da uđu u Saudijsku Arabiju tranzitom kroz Tursku. Za ova lica takođe je zabranjen ulazak u Saudijsku Arabiju iz aerodroma u Džedi, Medini, Jenbuu, i Taifu, u periodu od 9. juna do 9 jula 2022. godine.
U Saudijskoj Arabiji važi ograničenje pristupa javnim prostorima za nevakcinisane, na osnovu statusa u aplikaciji Tawakkalna. Licima koja imaju status „imunizovan“ je dozvoljen ulazak u tržne centre, restorane, radnje i pijace, uz proveru aplikacije.

SVETA LUCIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu  u Svetu Luciju. Svi putnici preko 5 godina moraju imati negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 5 dana pre putovanja.
Nevakcinisani putnici mogu da odsedaju samo na COVID-19 odobrenim destinacijama, kao i da do tih destinacija putuju COVID-19 odobrenim prevozom. Za više informacija možete posetiti sledeći link: https://www.stlucia.org/en/covid-19/
Pre polaska, svi putnici su u obavezi da popune obrazac sa sledećeg linka: https://travelslu.govt.lc/

SENEGAL
Državljanima Republike Srbije potreban je elektronski sertifikat (sa QR kodom) o vakcinaciji za ulaz u Senegal. Potpuna vakcinacija podrazumeva jednu dozu Johnsson vakcine, tri doze Sinopharm vakcine i za sve ostale vakcine dve doze. Onima koji nemaju elektronski sertifikat, na aerodormu će biti urađen brzi test na Covid-19, besplatno

SENT VINSENT I GRENADINI
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sent Vinsent i Grenadine uz obavezu da pre puta popune i podnesu formular koji se može naći na sledećem linku:  http://health.gov.vc/health/
Putnici se smatraju potpuno vakcinisanim posle 14 dana od dobijanja druge doze. Sledeće vakcine su priznate: AstraZeneca – Oxford, AstraZeneca (Vaxzevria)COVISHIELD, AstraZeneca COVID-19 SK Bioscience, Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine, Moderna COVID-19 vaccine, Janssen (Johnson & Johnson), Gamalaya (Sputnik V, Sputnik Light, Gam-Covid-Vac); Cuban COVID-19 vaccine.
Vakcinisani moraju da poseduju negativan COVID-19 PCR test ne stariji od 72 sata. Takođe, na zahtev nadležnih može se zahtevati dodatno testiranje po dolasku, kao i karantin na odobrenim turističkim smeštajima u trajanju od 48 sati.
Nevakcinisani putnici podležu istim uslovima kao i vakcinisani, uz dodatnu obavezu karantina u trajanju od 3 do 14 dana zavisno sa koje destinacije dolaze. Karantin se obavlja u predodređenim turističkim smeštajima.

SENT KITS I NEVIS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sent Kits i Nevis pod uslovom da su potpuno vakcinisani, kao i da (svi putnici preko 2 godine starosti) poseduju negativan rezultat RT-PCR testa, ne stariji od 72 sata.
Obavezno je popuniti ulazni formular koji se može pronaći na veb sajtu: https://www.knatravelform.kn/

SEVERNA MAKEDONIJA
Državljanima Republike Srbije za ulazak u Republiku Severnu Makedoniju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa SOVID-19, ni PSR test, niti potvrda o preležanoj bolesti.

SEJŠELI 
Državljani Srbije mogu da putuju na Sejšele ali uz prethodno pribavljeno odobrenje od strane zdravstvenih vlasti. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Preko posebne platforme na stranici https://seychelles.govtas.com/ se pribavlja odobrenje za ulazak. Putnici se ohrabruju da se pre puta vakcinišu, ali njihov status u tom pogledu ne utiče na ulazak u zemlju. Osiguranje koje pokriva COVID-19 je obavezno.

SIJERA LEONE
Državljani Srbije mogu da uđu u Sijera Leone uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, i dozvolu putovanja koja se dobija preko portala Vlade Sijera Leonea (www.travel.gov.sl).  Takođe, po dolasku u zemlju su dužni da popune zdravstveni upitnik i prezentuju potvrdu o uplati za novi PCR i RDT test kojima će biti podvrgnuti po dolasku u zemlju. 
U slučaju da je RDT test negativan, putnicima je dozvoljeno da napuste aerodrom. U obrnutom slučaju se stavljaju u izolaciju u neki od hotela u gradu Lunđi dok se ne dobiju rezultati PCR testa. Vreme za dobijanje rezultata PCR testa je 48 sati. U slučaju da je PCR test pozitivan zdravstvene vlasti Sijera Leone prinudno upućuju putnika u neki od centara za lečenje. 

SINGAPUR
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju u Singapur osim lica koja imaju stalnu boravišnu ili radnu dozvolu. Moguće su kratkoročne posete rezidentu Singapura a da ga posećuju supružnik ili deca. Za takvu vrstu poseta je potrebno podneti zahtev, te se stoga savetuje da se prethodno kontaktira najbliža ambasada Singapura. 

SIRIJA 
Sva lica koja dolaze iz Libana preko graničnih prelaza oslobođena su od obaveze prilaganja medicinske dokumentacije, međunarodnog sertifikata o vakcinaciji i negativnog PCR-testa.

SLOVAČKA
Za ulazak u Slovačku, u vezi sa pandemijom Covid -19, ne postoje nikakva ograničenja.

SLOVENIJA
Ukinute su sve mere za ulazak u Sloveniju.
Dodatne informacije na linku https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossi…

SOLOMONOVA OSTRVA

Strani državljani, stariji od 12 godina, mogu ući u Solomonova Ostrva, isključivo uz potvrdu o vakcinaciji protiv zarazne bolesti COVID-19 (poslednja doza mora biti primljena najmanje 4 nedelje pre nameravanog dolaska) koja se pokazuje prilikom prijave na let i na zahtev imigracionih službenika nakon sletanja na Solomonova Ostrva.

Za strance mlađe od 12 godina preporučuje se (nije obavezno) da budu vakcinisani i oni podležu obavezi da poseduju negativni PCR test ne stariji od 72 sata pre ulaska u zemlju.

Trećeg dana po dolasku u zemlju preporučuje se (nije obavezno) da se uradi PCR test.

Svim putnicima se savetuje da nose zaštitne maske za lice sve vreme, kao i da upražnjavaju sve preventivne mere tokom boravka u zemlji.

SOMALIJA

Državljani Srbije mogu da uđu u Somaliju. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 96 sati.
Prilikom odlaska iz Somalije svi putnici su u obavezi da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

SUDAN, REPUBLIKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Sudan. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

SURINAM
Državljani Republike Srbije mogu da putuju u Surinam iz turističkih razloga pod sledećim uslovima:
- Da su potpuno vakcinisani ili da su preležali COVID-19 u periodu od 14 dana do 90 dana
- Da poseduju negativan antigenski test ne stariji od 24 sata ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata
Nevakcinisani putnici mogu da putuju jedino iz neophodnih razloga, uz prethodno odobrenje nadležnih organa. Po dolasku biće u obavezi da budu u karantinu u jednom od predodređenih hotela, u trajanju od 7 dana.

TAJLAND
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Tajland ukoliko poseduju vizu. Posredstvom programa Test and go nema karantina za one koji su primili punu dozu vakcine s tim što su u obavezi da prilikom dolaska urade PCR i antigenski test o svom trošku 5. dana boravka. Ukoliko nemaju vakcinu ili punu vakcinaciju stranci idu u Alternativni karantin u trajanju od 5 dana u hotel sa liste i radi se test 1. i 4. ili 5. dana boravka. Potrebna je polisa osiguranja za pokrivanje medicinskih troškova od minimum 20.000,00 USD. Takođe potreban je i tzv. Thailand pass pas i drugi dokumenti.
S obzirom da je za ulazak na Tajland potrebna viza kao i zbog stalnih promena u vezi ulaska u pogledu Covida, potrebno je kontaktirati najbližu ambasadu Tajlanda ili Počasni konzulat Tajlanda u Beogradu. 

TANZANIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Tanzaniju. Svi međunarodni putnici koji dolaze u Tanzaniju moraju da popune pre dolaska on-lajn zdravstvenu anketu na sledećem linku https://afyamsafiri.moh.go.tz/ . Posebna zdravstvena anketa se mora popuniti ukoliko se putuje u Zanzibar na sledećem linku: https://healthtravelznz.mohz.go.tz/traveller/#/home  
Putnici koji su u potpunosti vakcinisani izuzeti su od obaveze testiranja pre polaska, a u obavezi su da pokažu važeći sertifikat o vakcinaciji sa QR kodom za proveru po dolasku u Tanzaniju. EU digitalni COVID sertifikat se prihvata i putnicima se savetuje da sa sobom nose odštampanu kopiju sertifikata. Vakcine koje su prihvatljive su one koje su odobrene od strane Ministarstva zdravlja Tanzanije https://www.moh.go.tz/en/ i Svetske zdravstvene organizacije.
Putnici koji nisu u potpunosti vakcinisani, oni koji nisu vakcinisani uopšte i oni koji ne ispunjavaju uslove za vakcinaciju, u obavezi su da pokažu negativan COVID-19 RT PCR test ili NAATs (Test amplifikacije nukleinske kiseline - Nucleic Acid Amplification Tests) sa QR kodom koji je dobijen u roku od 72 sata pre polaska.
Putnici koji su u tranzitu izuzeti su i od obaveze posedovanja sertifikata o vakcinaciji i  COVID-19 RT PCR testa, osim ukoliko operater njihovog putovanja ili organi u zemljama koje su njihova krajnja destinacija ne zahtevaju drugačije.

TADžIKISTAN
Granice Tadžikistana su zatvorene. Međunarodni letovi su obnovljeni sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskom, Rusijom i Uzbekistanom. Ulazak je omogućen jedino vazdušnim putem. Tranzit je dozvoljen.
Stranim državljanima je za putovanje u Tadžikistan potrebna važeća viza i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Priznaje se isključivo test brisa na COVID-19 (PCR), dok se rezultati drugih testova ne prihvataju. Putnici imaju obavezu samoizolacije u trajanju od 3 dana po ulasku Tadžikistan.
Strani državljani koji su primili vakcinu protiv COVID-19 mogu preći granicu Tadžikistana samo uz odgovarajući sertifikat. Druga doza mora biti primljena najmanje 30 dana pre prelaska granice. Priznate vakcine su: Pfizer-BioNTech Comirnaty, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac, CoronaVac.
Za izlazak iz Tadžikistana neophodan je negativan PCR test.

TOGO
Državljani Srbije mogu da uđu u Togo. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Po dolasku na aerodrom u Togo putnici se podvrgavaju ponovnom testiranju. Takođe, i pre napuštanja Togoa putnici su dužni da urade PCR test. Troškove oba testa snose putnici.  Po dolasku u Togo putnici su u obavezi da instaliraju mobilnu aplikaciju TOGO SAFE, koja mora biti aktivna tokom boravka i najmanje još 30 dana po napuštanju Togoa. U slučaju nepridržavanja ove mere, licu se može odrediti karantin i izreći novčana kazna.

TONGA

Putnici stariji od 12 godina moraju imati zvaničan/legitimni sertifikat o vakcinaciji protiv kovid-19 koji se mora pokazati prilikom čekiranja - pre ukrcavanja na let za Tongu.

Putno osiguranje je preporučljivo za strane putnike.

Strani putnici sa zdravstvenim stanjem za koje se smatra da predstavlja osnov za izuzeće od vakcinacije moraju poslati e-poruku na adresu travel@health.gov.to najmanje 48 sati pre polaska i dostaviti pisani izveštaj registrovanog medicinskog službenika koji navodi razloge za izuzeće. Ministarstvo zdravlja zadržava pravo da odbije ukrcavanje na let licu, ako nije zadovoljno dostavljenim lekarskim izveštajem.

Svi putnici se ohrabruju da se pridržavaju savetovanih preventivnih mera i da nose maske za lice na javnim mestima, održavaju socijalnu distancu i praktikuju higijenu ruku.

Svi putnici su dužni da popune zdravstvenu deklaraciju o dolasku.

TRINIDAD I TOBAGO
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Trinidad i Tobago jedino pod uslovom da su potpuno vakcinisani, vakcinama priznatim od strane SZO. Izuzev vakcinacije putnici moraju da poseduju negativan COVID-19 PCR test ne stariji od 72 sata prilikom dolaska u zemlju.
Svi putnici, takođe moraju da popune “TTravel Pass” i sačekaju odobrenje nadležnih organa.
Za više informacije i popunjavanje “Travel Pass”-a, posetite sledeći link: https://ttravelpass.gov.tt/

TUVALU
Svim stranim državljanima, uključujući i državljane Srbije, do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

TUNIS
Citizens of the Republic of Serbia may enter the Republic of Tunisia. Vaccinated passengers may enter with a Certificate of vaccination. Unvaccinated passengers need a negative PCR test (not older than 48 hours) or rapid test (not older than 24 hours).

TURSKA
Sva ograničenja ulaska u Tursku u vezi sa Covid-19, koja su do sada bila na snazi, ukidaju se 01. juna 2022. godine. Ukinuta je i obaveza popunjavanja formulara za dobijanje tzv. HES koda za ulazak u R. Tursku, kao i njegovo korišćenje u zemlji.

TURKMENISTAN
Granice Turkmenistana su zatvorene. Obustavljeni su međunarodni letovi (osim sa par država), a ograničen je i međunarodni transport robe. Za strance sa regulisanim stalnim boravkom, kao i stranim diplomatama i predstavnicima međunarodnih organizacija akreditovanih u Turkmenistanu ulazak je omogućen jedino vazdušnim putem. Tranzit nije dozvoljen.
Ulazak u Turkmenistan je dozvoljen: strancima koji putuju isključivo u humanitarne svrhe, kao i onima koji već imaju važeće vize Turkmenistana za više ulazaka/izlazaka, neakreditovanim stranim diplomatama i službenicima Ambasada samo ako dobiju posebnu dozvolu Državne službe za migracije Turkmenistana i uz sledeća dokumenta:
1) Sertifikat o vakcinaciji (priznate su vakcine: Sputnjik V, Sputnjik Light,  EpiVacCorona, Sinofarm i AstraZeneka)
2) Rezultati testa krvi na antitela IgG/IgM ne stariji od 72 sata od datuma izdavanja rezultata
3) Anketa (Public Health Passenger Locator Form). Primerak se može naći na linku: https://tinyurl.com/y6en4u2l
Svi koji ulaze u Turkmenistan u obavezi su da prođu karantin u državnim prostorijama u trajanju od 21 dana.
Svi koji napuštaju Turkmenistan moraju imati Sertifikat lekara o negativnim rezultatima PCR testiranja, ne stariji od 24 časa od termina leta.

UGANDA
Državljani Srbije mogu da uđu u Ugandu. Za ulazak u Ugandu putnici su u obavezi da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata od momenta uzimanja. Svi putnici koji dolaze u Ugandu će biti u obavezi da prođu kroz preporučeni zdravstveni postupak merenja temperature tela i simptoma. Deca ispod 6 godina starosti izuzeta su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa, ukoliko su u pratnji roditelja koji poseduju negativan PCR test. Prilikom odlaska iz Ugande svi putnici su u obavezi da imaju negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata od momenta uzimanja uzorka. Ukoliko zemlja odredišta putnika ima zahteve u vezi sa starošću PCR testova koji su manji od zhatevanih 72 sata u Ugandi, onda će se u obzir uzimati zahtevi zemlje odredišta putnika. Svi putnici koji odlaze iz Ugande moraju da  znaju, razumeju i tumače zahteve u vezi sa Covid-19 u zemaljama u koje putuju. Svi PCR testovi za putnike koji odlaze iz Ugande MORAJU da sadrže informaciju da je svrha urađenog testa PUTOVANjE.

UJEDINjENI ARAPSKI EMIRATI
Državljani Srbije mogu ući u Abu Dabi ukoliko imaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji sa čitljivim QR kodom. Državljani koji nemaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji, moraju imati negativan PCR test (urađen u roku od 48 sati od ulaska u Emirat), sa važećim QR kodom ili potvrdu o oporavku od COVID-19, u roku od mesec dana od dana doputovanja u Emirat.
Sada više nije obavezan PCR test po dolasku na međunarodni aerodrom u Abu Dabiju, međutim, objekat za testiranje ostaje na aerodromu za sve posetioce koji žele da urade PCR test da bi aktivirali svoju Green Pass u aplikaciji Al Hosn i olakšali pristup javnim mestima i turističkim atrakcijama Abu Dabija. Cena ovog PCR testa je 40 AED. Savetuje se građanima da i pre puta dobiju ICA odobrenje kako bi mogli da aktiviraju Al Hosn aplikaciju.
Nema potrebe za ponovnim testiranjem tokom boravka u Abu Dabiju.
Pri dolasku u Abu Dabi naši državljani moraju imati obezbeđeno zdravstveno putno osiguranje sa međunarodnim pokrićem koje pokriva i COVID -19.
Za putovanje u Abu Dabi, deca mlađa od 16 godina su izuzeta od PCR testova, dok su za putovanja u Dubai i Šardžu deca mlađa od 12 godina izuzeta.
Da bi zadržali zeleni status u aplikaciji Al Hosn potpuno vakcinisani građani moraju dobiti negativan PCR rezultat na svakih 14 dana, posetioci sa zvaničnim izuzećem od vakcine moraju da dobiju negativan rezultat PCR testa svakih 7 dana da bi zadržali status „zelenog“, deca mlađa od 12 godina automatski dobijaju status „Zeleni“ bez potrebe da se vakcinišu ili da polažu PCR test, dok deca uzrasta od 12 do 15 godina ne moraju da se vakcinišu, ali moraju da urade PCR test da bi dobila status „Zeleni“ u aplikaciji Al Hosn.
Državljani Srbije mogu ući na teritoriju Dubaija ukoliko imaju sertifikat o potpunoj vakcinaciji (jednom od vakcina odobrenih od strane SZO ili UAE), ili negativan PCR test ne starijim od 48 sati od trenutka uzimanja uzorka, sa čitljivim QR kodom. Državljani mogu ući u Dubai i sa potvrdom o oporavku od COVID -19 u roku od mesec dana.
Sve potvrde moraju biti odštampane na engleskom ili arapskom. Odštampani sertifikati na srpskom jeziku su prihvatljivi samo ako se mogu potvrditi na polaznoj stanici. Svi sertifikati moraju imati važeći QR kod.
Deca mlađa od 12 godina, putnici sa teškim ili umerenim invaliditetom su izuzeti od PCR testiranja.
Pre ulaska u zemlju neophodno je imati obezbeđeno zdravstveno putno osiguranje sa međunarodnim pokrićem koje pokriva i COVID -19.
Linkovi za više informacija:
https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel
https://www.visitdubai.com/en/coronavirus-advisory
https://www.weqaya.ae/en/posts/covid-19-rules-for-air-travel-to-apply-t…
https://www.thenationalnews.com/uae/health/2022/03/03/covid-rules-for-e…
https://www.khaleejtimes.com/aviation/uae-flights-no-covid-pcr-tests-fo…

UZBEKISTAN
Prestaju da važe sva ograničenja za strance za ulazak u Republiku Uzbekistan u vezi sa Covid – 19. Prilikom ulaska u R. Uzbekistan neće se tražiti posedovanje negativnog PCR testa, antigen testa ili sertifikata o vakcinaciji.         

UKRAJINA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Ukrajinu ukoliko imaju jedan od sledećih uslova za ulazak:
-potvrdu o prijemu jedne ili više doza vakcine protiv COVID-19 (vakcinama Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac)
-negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 72 sata
Obavezno za sve putnike je posedovanje polise osiguranja koja pokriva troškove lečenja od virusa COVID-19 za vreme boravka u Ukrajini (polisu je moguće kupiti na sajtu https://visitukraine.today).
Nevakcinisane osobe podležu samoizolaciji u trajanju do 10 dana i u obavezi su da instaliraju aplikaciju  „Vdoma“. Samoizolacija počinje 72 sata nakon ulaska u Ukrajinu i za to vreme će moći urade PCR ili brzi antigenski test u Ukrajini nakon čega, u slučaju dobijanja negativnog rezultata, samoizolacija nije potrebna.
Deca mlađa od 12 godina moraju imati samo polisu osiguranja.
Strani državljani koji tranzitiraju kroz Ukrajinu i imaju dokumenta koja potvrđuju njihov odlazak iz zemlje u roku od 48 sati, izuzeti su od samoizolacije i ne moraju da instaliraju aplikaciju „Vdoma“ niti da se testiraju na prisustvo virusa COVID-19 u Ukrajini.
Nevakcinisani građani koji putuju iz Rusije (uključujući tranzit) i koji su bili na njenoj teritoriji više od 7 dana u poslednjih 14 dana, moraju da provedu 14 dana u samoizolaciji -bez mogućnosti da istu prekinu.
Državljani Srbije bez privremenog ili stalnog boravka u Ukrajini koji su duže od 7 dana u poslednjih 14 dana boravili na teritoriji Južnoafričke republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesotoa, Esvatinija, Mozambika i Malavija ne mogu da uđu u Ukrajinu.

URUGVAJ
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Urugvaj ukoliko poseduju negativan PCR test od najviše 72 sata pre puta, ili sertifikat o izvršenoj kompletnoj vakcinaciji protiv  kovid-19 najmanje 14 dana pre dana ulaska u zemlju. Takođe, mogu ući i osobe koje su preležale kovid-19 u periodu od najviše 90, a najmanje 10 dana pre puta i o tome prilože dokaz (pozitivan PCR ili antigenski test).
Ovi zahtevi se ne odnose na maloletna lica i državljane Srbije koji imaju stalni boravak u Urugvaju. Pored navedenog, svi putnici, osim dece do 6 godina starosti, prilikom ulaska u zemlju moraju da imaju zdravstveno osiguranje, kojim su pokriveni i troškovi bolničkog lečenja od kovid-19.
Detaljne informacije o kategorijama stranih državljana koji, u izuzetnim situacijama, mogu ući u Urugvaj iako nisu vakcinisani, odnosno nisu preležali kovid-19 mogu se naći na sajtu https://www.gub.uy/ingreso-uruguay-para-extranjeros-sin-inmunizar

FILIPINI
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Filipine ukoliko poseduju vizu, a s obzirom da je ukinut karantin, stranci su dužni da izveste lokalne vlasti ukoliko imaju neki simptom Covida. Za ulazak je potrebna puna vakcinacija kao i negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili laboratorijski Antigen test ne stariji od 24 sata. Takođe, potrebno je da stranci koji posećuju Filipine imaju polisu osiguranja koja pokriva lečenje Covida od minimum 35.000,00 USD.
S obzirom da je za ulazak na Filipine potrebna viza kao i zbog stalnih promena u vezi ulaska u vezi Covida, potrebno je kontaktirati najbližu Ambasadu Filipina ili Počasni konzulat Filipna u Beogradu.

FINSKA
Usled značajnog poboljšanja epidemiološke situacije, finski nadležni organi doneli su odluku o ukidanju svih restrikcija vezanih za granični režim uvedenih usled pandemije. Državljani Srbije mogu neometano da putuju u Finsku, bez obaveze posedovanja sertifikata o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, kao i testiranja i samoizolacije.

FIDžI

Svim potpuno vakcinisanim državljanima Republike Srbije dozvoljen je ulazak na Fidži pod sledećim uslovima:
Svi putnici moraju priložiti dokaz o potpunoj vakcinaciji (samo putnici mlađi od 16 godina biće izuzeti). Od poslednje primljene doze mora proći najmanje 14 dana, a priznaju se sledeće vakcine: Astra Zeneka, Fajzer, Moderna, Džonson&Džonson, Novavaks, Sinovak, Kovišild, Sinofarm, Kovaksin i Sputnik V.
Putnici moraju imati zdravstveno putno osiguranje, sa međunarodnim pokrićem koje pokriva kovid-19.
Za zemlje koje ne nude vakcinaciju za mlađe od 18 godina, nevakcinisani putnici koji imaju 16-17 godina mogu se prijaviti za poseban akt o izuzeću covidexemption@gmail.com

Putnici mogu biti u pratnji svoje nevakcinisane dece.

FRANCUSKA
Ukinuta su pravila koja su se ranije primenjivala na putnike koji ulaze u Francusku, što podrazumeva da putnici više nemaju nikakve formalnosti koje treba da obave pre dolaska u Francusku (posedovanje zdravstvene propusnice više nije potrebno; ne traži se dodatni dokaz o neodložnom putovanju, kao ni izjava da nisu kontaminirani i da će se testirati po dolasku u Francusku).

HAITI
Državljani Srbije mogu da uđu u Republiku Haiti. Neophodan je negativan test, ne stariji od 72 časa. Kopnena granica sa Dominikanskom Republikom je zatvorena. 

HOLANDIJA
Počev od 17. septembra 2022. godine, ne primenjuju se više ograničenja ili zahtevi vezani za kovid-19 na putnike iz Republike Srbije koji putuju u Holandiju. Navedena informacija može da se preuzme sa sledećeg linka: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad

HONDURAS
Državljani Srbije mogu da uđu u Honduras. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili negativan brzi kovid test. Takođe, potrebno je registrovati se u imigracionom institutu (https://prechequeo.inm.gob.hn/Login).

HRVATSKA
Od 1. maja 2022. godine ukinute su epidemiološke mere za ulazak putnika u Republiku Hrvatsku.

CENTRALNOAFRIČKA REPUBLIKA

Državljani Republike Srbije mogu ući u Centralnoafričku Republiku uz negativan PCR test ili dokaz o vakcinaciji. 

CRNA GORA
Obaveza posedovanja COVID potvrda više nije potrebna za ulazak u Crnu Goru.
Više informacija na sledećem linku https://www.gov.me/

ČAD

Državljani Republike Srbije mogu ući u Republiku Čad ukoliko poseduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji, dok je za nevakcinisane putnike, starije od 12 godina uslov za ulazak posedovanje negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata.

ČEŠKA REPUBLIKA
U Češkoj Republici ukinute su sve epidemijske mere za ulazak stranaca u tu zemlju.

ČILE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Čile ukoliko poseduju negativan PCR test od najviše 48 sata pre puta, ili sertifikat o izvršenoj kompletnoj vakcinaciji protiv kovid-19, što podrazumeva 3 doze, najmanje 14 dana pre dana ulaska u zemlju i imaju zdravstveno osiguranje kojim je pokriveno i lečenje od kovida-19 i koje nije ispod vrednosti od 30.000 američkih dolara. Potrebno je da se najviše 48 sati ranije popuni tzv. formular izjave o odgovornosti čiji sadržaj se može naći na sledećoj veb stranici: https://www.c19.cl/formularios.html. Strani turisti ne moraju imati tzv. dozvolu kretanja (pase de movilidad), ali je ona uslov za ulazak u zatvorene prostore. Dozvola kretanja se dobija popunjavanjem formulara na veb stranici https://www.mevacuno.gob.cl i slanjem sertifikata o punoj vakcinaciji. Čileanski nadležni organi odlučuju o svakoj potvrdi pojedinačno.
Izlazak iz Čilea je omogućen svim licima, uz odgovarajuće mere, u zavisnosti od destinacije na koju se putuje i da li se koristi vazdušni ili putni saobraćaj.

DžIBUTI
Državljani Srbije mogu da uđu u Džibuti samo sa negativnim PCR testom (za starije od 11 godina, kako na ulasku, tako i na izlasku). Po ulasku u Džibuti se radi brzi test i obavezan je karantin. Lica starija od 25 godina koji imaju potvrdu o vakcinaciji ne moraju da idu u desetodnevni karantin.
Ulazak nije dozvoljen licima koja su boravila u Južnoj Africi, Brazilu ili Indiji ili su samo tranzitirali kroz te zemlje.

ŠVAJCARSKA
Sva ograničenja ulaska u Švajcarsku u vezi sa Covid-19, koja su do sada bila na snazi, ukidaju se od 02. maja 2022. godine. Od ovog datuma će važiti uobičajena pravila za ulazak u Švajcarsku.

ŠVEDSKA
Od 1. aprila 2022. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Švedsku uvedena radi sprečavanja širenja COVID-19. Srpski državljani u Švedsku mogu da uđu, kao i ranije, uz važeći pasoš, pozivno/garantno pismo, povratnu kartu, putno osiguranje i potvrdu o posedovanju novca. Test ili vakcina na COVID-19 nisu potrebni.

ŠPANIJA

Odlukom Ministarstva zdravlja Kraljevine Španije, koja je stupila na snagu 21.10, ukinuta je kontrola na graničnim prelazima za državljane koji dolaze van EU i Schengen zone, što podrazumeva i državljane Republike Srbije.

Međutim, na snazi još uvek ostaje odluka Ministarstva unutrašnjih poslova K. Španije prema kojoj je neophodno imati:

- ili sertifikat o vakcinaciji,

- ili potvrdu o preležanoj bolesti,

- ili negativan PCR ili antigenski test.

Preporuka za nošenje maski u zatvorenom prostoru ostaje na snazi, dok je nošenje maski u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama obavezno.