ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна

Важећа лична карта може се користити за путовање у Р. Албанију.

Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављани Републике Србије који поседују важећу путну исправу или биометријску личну карту, могу ући, транзитирати и боравити у Републици Албанији без визе 90 дана, у периоду од 180 дана од датума првог уласка на територију земље.
Такође, малолетна лица старија од 10 година живота (у даљем тексту дете)  која по Закону о личним картама Републике Србије имају право на личну карту, с њом могу ући и боравити у Републици Албанији.
Држављанима Републике Србије који намеравају да у Албанију путују преко јужне српске покрајине Косова и Метохије за прелазак административних линија  потребна је важећа  лична карта.
Малолетна лица тј. деца старија од 10 година која поседују личну карту, с њом могу путовати преко Косова и Метохије.
Деци која не поседују личне карте, за прелазак административних линија и путовање преко КиМ, потребан је Извод из матичне књиге рођених на који је неопходно залепити или захефтати фотографију детета, а за улазак у Републику Албанију потребан им је пасош.
Улазак кућних љубимцима је могућ уз пасош вакцинације ветеринарске Амбуланте и потврду ветеринара да је љубимац здрав.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Лица која долазе из Републике Србије могу у Албанију улазити без COVID докумената.

ТРАНСПОРТ – У Републику Албанију можете путовати преко међународног аеродрома „Мајка Тереза“ који се налази у близини Тиране. Ер Србија има четири линије недељно, лет траје око 60 мин. Такође, саобраћају и директни аутобуси на релацији Србија-Албанија (посебно за време туристичке сезоне, повећан број полазака и дестинација). За улазак у Републику Албанију путничким возилима неопходан је зелени картон. Међународна возачка дозвола није потребна. Споразумом између Републике Србије и Републике  Албаније о узајамном признавању возачких дозвола, није предвиђено међусобно признавање пробних возачких дозвола.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈАУ Албанији не постоје озбиљне претње по безбедност посетилаца. Грађанима се током трајања туристичке сезоне, у летњим месецима, препоручује да своја документа, личне ствари и ствари од вредности не остављају у аутомобилима. Када су у питању возила, препорука је да се остављају на паркинзима који се надгледају (посебно оним опремљеним видео надзором), као и да се обавезно закључавају. Крађу обавезно пријавити најближој полицијској станици и тражити издавање потврде (уверења) о пријављеној крађи. Уколико приликом крађе држављанин Србије остане и без путне исправе, Амбасада ће моћи да му изда путни лист за повратак у Србију само ако презентује ово уверење.

ОСТАЛО – Албанска валута је ЛЕК. У хотелима, већим трговинским центрима, радњама и сл. могуће је користити платне картице наших банака.

Контакти
Приликом боравка у Р. Албанији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Р. Србије у Тирани, путем следећих контакт телефона: +355-4-2223-042; +355-42232-091 и електронске адресе: srb.emb.albania@mfa.rs