VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna

Važeća lična karta može se koristiti za putovanje u R. Albaniju.

Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljani Republike Srbije koji poseduju važeću putnu ispravu ili biometrijsku ličnu kartu, mogu ući, tranzitirati i boraviti u Republici Albaniji bez vize 90 dana, u periodu od 180 dana od datuma prvog ulaska na teritoriju zemlje.
Takođe, maloletna lica starija od 10 godina života (u daljem tekstu dete)  koja po Zakonu o ličnim kartama Republike Srbije imaju pravo na ličnu kartu, s njom mogu ući i boraviti u Republici Albaniji.
Državljanima Republike Srbije koji nameravaju da u Albaniju putuju preko južne srpske pokrajine Kosova i Metohije za prelazak administrativnih linija  potrebna je važeća  lična karta.
Maloletna lica tj. deca starija od 10 godina koja poseduju ličnu kartu, s njom mogu putovati preko Kosova i Metohije.
Deci koja ne poseduju lične karte, za prelazak administrativnih linija i putovanje preko KiM, potreban je Izvod iz matične knjige rođenih na koji je neophodno zalepiti ili zaheftati fotografiju deteta, a za ulazak u Republiku Albaniju potreban im je pasoš.
Ulazak kućnih ljubimcima je moguć uz pasoš vakcinacije veterinarske Ambulante i potvrdu veterinara da je ljubimac zdrav.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA - Lica koja dolaze iz Republike Srbije mogu u Albaniju ulaziti bez COVID dokumenata.

TRANSPORT – U Republiku Albaniju možete putovati preko međunarodnog aerodroma „Majka Tereza“ koji se nalazi u blizini Tirane. Er Srbija ima četiri linije nedeljno, let traje oko 60 min. Takođe, saobraćaju i direktni autobusi na relaciji Srbija-Albanija (posebno za vreme turističke sezone, povećan broj polazaka i destinacija). Za ulazak u Republiku Albaniju putničkim vozilima neophodan je zeleni karton. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna. Sporazumom između Republike Srbije i Republike  Albanije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola, nije predviđeno međusobno priznavanje probnih vozačkih dozvola.

BEZBEDNOSNA SITUACIJAU Albaniji ne postoje ozbiljne pretnje po bezbednost posetilaca. Građanima se tokom trajanja turističke sezone, u letnjim mesecima, preporučuje da svoja dokumenta, lične stvari i stvari od vrednosti ne ostavljaju u automobilima. Kada su u pitanju vozila, preporuka je da se ostavljaju na parkinzima koji se nadgledaju (posebno onim opremljenim video nadzorom), kao i da se obavezno zaključavaju. Krađu obavezno prijaviti najbližoj policijskoj stanici i tražiti izdavanje potvrde (uverenja) o prijavljenoj krađi. Ukoliko prilikom krađe državljanin Srbije ostane i bez putne isprave, Ambasada će moći da mu izda putni list za povratak u Srbiju samo ako prezentuje ovo uverenje.

OSTALO – Albanska valuta je LEK. U hotelima, većim trgovinskim centrima, radnjama i sl. moguće je koristiti platne kartice naših banaka.

Kontakti
Prilikom boravka u R. Albaniji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R. Srbije u Tirani, putem sledećih kontakt telefona: +355-4-2223-042; +355-42232-091 i elektronske adrese: srb.emb.albania@mfa.rs