ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Носиоцима пасоша Р. Србије потребна је виза која се прибавља у Амбасади Алжира у Београду. Носиоцима дипломатских и службених пасоша Р. Србије, алжирска виза није потребна. Полиса здравственог осигурања није неопходна, али се препоручује. Рок важења пасоша ради туристичког путовања је 6 месеци, а рок важења пасоша ради регулисања боравка је 6 месеци од дана аплицирања за визу. Дозвољено је уношење готовог новца у разумној количини, за потребе смештаја, исхране и локалног транспорта. Сума новца која се уноси пријављује на граничном прелазу о чему се издаје потврда која служи и приликом изношења новца. Не може се изнети већа сума од суме пријављене при уласку. Може се унети 1 л алкохолног пића и 1 картон цигарета. Забрањено је уношење било каквог оружја, укључујући и ловачко. Животиње се могу унети уз потврду о вакцинацији против беснила и ветеринарској потврди о здравственом стању.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Здравствена ситуација је генерално добра. Нема потребе за посебним вакцинисањем.
Домаће становништво користи воду из водовода, али странци углавном пију флаширану воду. У случају здравствених тегоба, потребно је контактирати државне болнице или приватне ординације, цена прегледа је око 10 евра. Актуелна информација о здравственој ситуацији у Алжиру може се наћи на сајту Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Алжир је држава која има значајно искуство у борби против унутрашњег тероризма и исламског радикализма. Иако је интензитет терористичких активности, посебно у градовима, практично искорењен, још увек се региструју повремени терористички напади ограниченог домета који су првенствено усмерени против снага реда - полиције, жандармерије и војске. На одређеним локалитетима у већим градовима присутан је улични криминал, који може добити агресивније форме у вечерњим часовима. Странци који долазе у градове на краћи период и придржавају се општих мера опреза, немају основа за озбиљнију забринутост. За дужи боравак, нарочито у унутрашњости земље, пожељно је добро се распитати о актуелној ситуацији пре поласка. Препоручује се посебан опрез у јужним деловима земље, посебно у граничним подручјима. Не препоручују се неорганизована индивидуална путовања. Сва кретања странаца у Алжиру, ван провинције (вилаје) у којем се налази место пријављеног боравка, подлежу процедури претходног прибављања дозвола за кретање. Приликом организованих туристичких путовања туристичке агенције су дужне да се побрину за поштовање поменутих процедура.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродроми налазе се у Алжиру, Орану, Анаби, Сетифу и Константину, док су бројни градови у унутрашњости земље повезани локалним авио саобраћајем. Железнички саобраћај је развијенији у северним деловима земље, према Средоземном мору, док се према југу углавном користи аутобуски саобраћај.
Путна мрежа је релативно добро развијена посебно у северним деловима земље, при завршетку је изградња ауто пута исток (граница са Тунисом) - запад (граница са Мароком) који је већ пуштен у промет на 95% трасе.
За управљање моторним возилом потребна је међународна возачка дозвола. Жандармеријске контроле на путевима су веома честе, а санкције за прекршаје строге.

ОСТАЛО – Званична валута је алжирски динар (DZD). Новац се може мењати у банкама. Замена девиза за локалну валуту ван званичних места, банака и мењачница је кажњива и санкционише се.
Клима варира од медитеранске до сахарске. На северу зиме су кишне и прохладне, а лета топла и сува. Клима уз обале Медитерана је блажа због близине мора. Исток Алжира карактеристичан је по више падавина него запад. Од јужног подножја Атласа почиње безводно подручје, суво и тропско са великим температурним одступањима које се креће од 36 Ц° дању до 5 Ц° ноћу.
У складу са обичајима који важе у муслиманским земљама, потребно је ускладити понашање и навике, посебно у одевању и током Рамазана.

Контакти:
Приликом боравка Алжиру за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Србије у Алжиру (адреса: 42, Rue des Frères Benali Abdellah (ex Parmentier), B.P.366, Hydra, ALGER), путем следећих контакт телефона: + 213 23 474150, + 213 23 474151, контакт за хитне случајеве: + 213 770697077 и електронске адресе: ambasada@ambserbie-alger.com