ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

 

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19                                                                                                                   

Сви потпуно вакцинисани носиоци виза могу путовати у Аустралију без потребе претходног прибављања дозволе од стране надлежних органа.
Улазак у Аустралију за горе наведене категорије омогућен је уколико лица поседују сертификат о пуној имунизацији (на енглеском језику или са сертификованим преводом на енглески језик). Поменути сертификати су прихватљиви у папирној и електронској форми. Комплетна имунизација путника подразумева да је од последње примљене дозе прошло најмање 7 дана, као и да је вакцина одобрена или призната од стране надлежног аустралијског органа – Australia`s Therapeutic Goods Administration (TGA): две дозе у размаку од најмање 14 дана: AstraZeneca Vaxzevria, AstraZeneca Covishield, Pfizer/Biontech Comirnaty, Moderna Spikevax or Takeda, Sinovac Coronavac, Bharat Biotech Covaxin, Sinopharm BBIBP-CorV (за лица до 60 година у тренутку уласка у Аустралију), Gamaleya Research Institute Sputnik V, Novavax/Biocelect Nuvaxovid  или једна доза: Johnson & Johnson/ Janssen-Cilag COVID Vaccine.
За невакцинисане путнике потребно је претходно прибавити дозволу надлежних органа ради уласка у земљу и они подлежу условима карантина у држави или територији у коју долазе.
Транзит путника је дозвољен уз поседовање транзитне визе (уколико је време проведено у транзиту до 72 сатa). Уколико је време проведено у транзиту дуже од 72 сата, лице мора да прибави одговaрајућу визу и затражи изузеће ради уласка у Аустралију.
Сви путници треба да попуне Australia Digital Passenger Declaration  (https://dpd.homeaffairs.gov.au/)  у року од 72 сата пре поласка.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ                                                                          

Држављанима Р. Србије је, за улазак у Аустралију, потребна виза.

Све информације о врсти, типу и условима за поједине категорије виза се могу наћи на: https://covid19.homeaffairs.gov.au/i-want-apply-visa

Захтев за визу се може поднети електронским путем, регистровањем на линку „ImmiAccount" - www.homeaffairs.gov.au/trav/visa/immi.

Информације отoме шта је дозвољено/ниje дозвољено унети у земљу могу се наћи на: https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visi/info и https://transferwise.com/au/blog/tax-implications-transfer-from-australia

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ                                                                                                        

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Актуелну информацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете видети на сајту Светске здравствене организације: www.who.int

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у Аустралији је стабилна.

ТРАНСПОРТ – Прихвата се важећа национална возачка дозвола земље (исте категорије), уз званичан превод исте на енглески језик и истовремену обавезу ношења међународне возачке дозволе.

Држављани Р. Србије који имају регулисан боравак у Аустралији, старији од 25 година, могу да изврше замену српске возачке дозволе за возачку дозволу Аустралије, у категорији за путничка возила и мотоцикле, без обавезе полагања возачког испита.

Контакти:                                                                                                                                                    

Приликом боравка у Аустралији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Канбери, путем следећег броја телефона: + 612 / 6290-2630 и + 612 / 6290-2948 и електронске адресе: embassy.canberra@mfa.rs и office.canberra@mfa.rs, као и Генералном конзулату Републике Србије у Сиднеју, путем следећег броја телефона: + 612 / 9362-3003 и + 612 / 9362-4637 и електронске адресе: gkrssid@optusnet.com.au

(Последње ажурирано понедељак, 11. јун 2018.)