ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза уколико не покреће имиграциони поступак и истог дана настави пут ка крајњем одредишту

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије, носиоцима обичних пасоша, није потребна виза за туристичку посету и боравак у Чилеу до 90 дана (Визе за дужи боравак и друге конзуларне услуге пружа Амбасада Чилеа у Атини). У складу са чилеанским законима, деца до 18 година старости која путују сама морају имати дозволу за пут родитеља или старатеља. У случају да је ова дозвола издата у Р. Србији, мора бити прописно легализована од стране надлежног Конзулата Чилеа. Уколико дете до 18 година старости путује у пратњи једног родитеља или старатеља, мора имати дозволу за пут другог родитеља или старатеља, такође прописно легализовану. Родитељ који путује са малолетним дететом мора имати доказ о сродству, и то оригинал или оверену копију Извода из МКР. Ово се односи како на стране, тако и на чилеанске држављане.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Р. Србија и Чиле немају уговор о међусобном здравственом осигурању својих грађана, па се препоручује путно осигурање.
Посете лекару се у већини случајева не могу платити картицом, већ само у готовом новцу.
Општа санитарна ситуација у Чилеу је добра, а највећи проблем представља загађење ваздуха, које је највеће у зимском периоду (од маја до августа).

Број хитне помоћи је 131.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Масовне насилне демонстрације су од октобра 2019. године врло честе, због социјалног незадовољства грађана, због чега треба избегавати већа окупљања, пре свега у Сантијаго де Чиле.
Стопа криминала у Чилеу није висока али се препоручују мере предострожности уобичајене за туристе и боравак у већим градовима или туристичким центрима.
Чиле спада у трусна подручја. Информације о мерама у случају земљотреса могу се добити на сајту Националне канцеларије Чилеа за хитне случајеве (Oficina Nacional de Emergencia de Chile – www.onemi.cl).
Чиле је популарна туристичка дестинација за авантуристичке спортове, с чим у вези се препоручује да се, пред пут у удаљене делове земље, контактира Служба за шуме Чилеа www.conaf.cl или Удружење планинара Чилеа www.feach.cl .
Сва лица која, чак и не знајући, прекрше чилеанске законе могу бити протерана, притворена или ухапшена. Казне за поседовање, коришћење или илегалну трговину дрогама су изузетно оштре у Чилеу.

Број телефона полиције је 133.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродром у Чилеу је Комодоро Артуро Мерино Бенитез у Сантјаго де Чилеу, који је и главна чилеанска међународна лука.
Транспорт унутар Чилеа је у принципу безбедан и добро организован. Главни путеви у целој земљи су добри. У планинским пределима је потребно користити ланце у зимском периоду, а ноћу су честе густе магле.

За вожњу у Чилеу страни држављани обавезно морају поседовати међународну возачку дозволу.

ОСТАЛО – Чилеански царински прописи су веома строги у вези са привременим уношењем и изношењем оружја, лекова или заштићених животињских врста.
Приликом уласка и изласка из Чилеа, постоји обавеза пријаве кеш новца у вредности већој од 10.000 УСА долара, као и доказ о пореклу истог, уколико се поседује већа сума.
Чилеанска валута је пезос.
Прихватају се све важније светске платне картице. Цена хотелског смештаја у просеку је око 150 до 200 УСД. За исхрану је дневно потребно око 50-100 УСД.

Контакти:
Приликом боравка у Чилеу, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Буенос Аиресу (адреса: Montevideo 696 C1019 ABN, BUENOS AIRES, ARGENTINA), путем следећег контакт телефона: +54 11 / 4813-3445, +54 11 / 4813 3446 и електронске адресе: srb.emb.argentina@mfa.rs, која на нерезиденцијалној основи покрива Чиле.