ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За боравак до 10 дана виза се добија одмах, преко тог периода се спроводи процедура.

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије за улазак у Џибути потребна ја виза.
Виза за један улазак за породичне, пословне и туристичке боравке може се прибавити преко веб-сајта џибутске владе https://www.evisa.gouv.dj.
У Џибути се може унети и из њега изнети до 5.000 УСД. Дозвољено је унети до 200 цигарета, једну боцу пића и једну флашицу парфема.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Због опасности од маларије саветују се употреба средстава за одбијање комараца и узимање антималарика.
За пиће се користи искључиво флаширана вода, а посебну пажњу потребно посветити темељном прању воћа и поврћа.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Ниво криминалитета није висок. Напади на странце веома су ретки. На пијацама у главном граду и на местима са пуно људи могуће су ситне крађе и џепарења, али у мањим градовима тај ризик се смањује.
Грађанима Републике Србије који намеравају да путују у Џибути саветује се, ипак, праћење информација о безбедносној ситуацији.

ОСТАЛО - Локална валута је џибутски франак бир и једино је средство плаћања у земљи. Замена страног новца (евро и долар су најраспрострањенији) могућа је у банкама. Платне картице, у начелу, могуће је користити, али пре свега у Џибутију, али је и ту број места на којима постоје терминали за платне картице и банкомата мали, па се не препоручује ослањање на овакав вид плаћања и узимања новца.
Обавезно треба тражити дозволу за фотографисање људи, животиња и објеката. Забрањено је сликање владиних зграда, мостова, брана и сличних грађевина.
Пре поласка потребно је проверити да ли оператер мобилне телефоније чије услуге путник користи има уговор о ромингу са Џибутским телекомом.

Контакти:
Приликом боравка у Џибутију за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Најробију, која нерезиденцијално покрива Џибути, (адреса: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), путем следећих контакт телефона: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 и електронских адреса: nairobi@embassyofserbia.or.ke  и consular@embassyofserbia.or.ke