VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za boravak do 10 dana viza se dobija odmah, preko tog perioda se sprovodi procedura.

Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R. Srbije za ulazak u Džibuti potrebna ja viza.
Viza za jedan ulazak za porodične, poslovne i turističke boravke može se pribaviti preko veb-sajta džibutske vlade https://www.evisa.gouv.dj.
U Džibuti se može uneti i iz njega izneti do 5.000 USD. Dozvoljeno je uneti do 200 cigareta, jednu bocu pića i jednu flašicu parfema.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA - Zbog opasnosti od malarije savetuju se upotreba sredstava za odbijanje komaraca i uzimanje antimalarika.
Za piće se koristi isključivo flaširana voda, a posebnu pažnju potrebno posvetiti temeljnom pranju voća i povrća.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA - Nivo kriminaliteta nije visok. Napadi na strance veoma su retki. Na pijacama u glavnom gradu i na mestima sa puno ljudi moguće su sitne krađe i džeparenja, ali u manjim gradovima taj rizik se smanjuje.
Građanima Republike Srbije koji nameravaju da putuju u Džibuti savetuje se, ipak, praćenje informacija o bezbednosnoj situaciji.

OSTALO - Lokalna valuta je džibutski franak bir i jedino je sredstvo plaćanja u zemlji. Zamena stranog novca (evro i dolar su najrasprostranjeniji) moguća je u bankama. Platne kartice, u načelu, moguće je koristiti, ali pre svega u Džibutiju, ali je i tu broj mesta na kojima postoje terminali za platne kartice i bankomata mali, pa se ne preporučuje oslanjanje na ovakav vid plaćanja i uzimanja novca.
Obavezno treba tražiti dozvolu za fotografisanje ljudi, životinja i objekata. Zabranjeno je slikanje vladinih zgrada, mostova, brana i sličnih građevina.
Pre polaska potrebno je proveriti da li operater mobilne telefonije čije usluge putnik koristi ima ugovor o romingu sa Džibutskim telekomom.

Kontakti:
Prilikom boravka u Džibutiju za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Najrobiju, koja nerezidencijalno pokriva Džibuti, (adresa: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), putem sledećih kontakt telefona: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 i elektronskih adresa: nairobi@embassyofserbia.or.ke  i consular@embassyofserbia.or.ke