ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски пасоши: Виза није потребна
Службени пасоши: Виза није потребна
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Република Србија и Арапска Република Египат имају визни режим. Визни режим се односи на носиоце обичних пасоша обе државе, који имају право на улазак, излазак, транзит и боравак на територији АР Египат до 90 дана.
Држављани Републике Србије доласком у туристичке дестинације на територији Египта имају могућност добијања туристичких виза при доласку на аеродроме у Хургади, Марс Аламу, Шарм ел Шеику и др. Приликом доласка на аеродром у Каиру препоручује се прибављање улазних виза у ДКП АР Египта у Београду.
Прекорачење овог рока се новчано кажњава новчаном казном.
На основу Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Арапске Републике Египат о међусобном укидању виза за носиоце дипломатских, службених и специјалних пасоша, потписаног у Београду 20. јула 2022. године, који се привремено примењује од дана потписивања, носиоци дипломатских и службених пасоша две државе могу да улазе и бораве на територији друге државе без визе до 90 дана  у било ком периоду од 180 дана, рачунајући од дана првог уласка.
Приликом уношења и изношења новца потребно је надлежним царинским органима пријавити суме веће од 10.000 долара.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Без обзира што поседовање полисе здравственог осигурања није услов за добијање визе, пожељно да је наши грађани имају, како би касније могли да наплате трошкове евентуалног лечења.
АР Египат воду добија десалинизацијом морске воде, али постоје и природни извори воде. Вода је бактериолошки исправна, али се препоручује да се за пиће користи флаширана вода, док се вода из водовода може користити за туширање и остале потребе.
Сви хотели имају своју медицинску службу.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је релативно стабилна. Посебна пажња се посвећује туристичким дестинацијама, имајући у виду да је АР Египат једна од најпосећенијих земаља на свету. Преко 30 милиона Египћана је директно или индиректно укључено у грану туризма (30% популације Египћана)

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродроми на које углавном долазе наши грађани су у Каиро, Хургада, Александрија, Марс Алам, Шарм ел Шеик, Асуан.
Железнички транспорт је развијен али није препоручљив за коришћење у туристичке сврхе.
Путна мрежа је изузетно добро развијена. Сви делови АР Египта су повезани аутопутевима. Саобраћај у највећим градовима је хаотичан, са великим гужвама, посебно у Каиру.
Држављани Републике Србије који имају регулисан привремени или стални боравак у АР Египту, могу да изврше замену српске возачке дозволе за египатску дозволу, без обавезе полагања возачког испита.
Санкционишу се све врсте саобраћајних прекршаја као и у другим земљама.

ОСТАЛО–Локална валута је египатска фунта. Њена вредност према чврстим валутама варира у зависности од ситуације на међународном тржишту.
Картицама наших банака: VisaElectron и MasterCard се могу куповати робе и плаћати услуге, као и подизати готовина из аутомата. У свим случајевима се зарачунава проценат за накнаду трошкова.
Алкохол се може конзумирати само на месту где је обезбеђена дозвола за његово точење.

Контакти
Приликом боравка у Египту, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Каиру, путем следећег контакт телефона: +202 2736-0691 и електронске адресе: konzul@serbiaeg.com и serbia@serbiaeg.com