ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу и транзитирају кроз Ирску.  Држављани Србије, као и остали путници, при уласку у Ирску су у обавези да попуне формулар Passenger Locator Form (https://cvd19plf-prod1.powerappsportals.com/en-us/ ). Такође, сви путници који долазе у Ирску, изузев деце старости до 6 година,  морају поседовати негативан PCR тест, не старији од 72 сата, који је неопходно показати граничним службеницима приликом уласка у Ирску, али и приликом укрцавања у авион/брод.
Након уласка у Ирску, обавезан је боравак у самоизолацији на кућној адреси, у трајању од 14 дана. Период самоизолације може бити скраћен у случају да се резултат PCR теста, урађеног најраније петог дана по уласку у Ирску, покаже негативним.
Детаљи у вези са уласком у Ирску се могу наћи у следећем линку: https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-the-covid-19-pandemic/

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За држављане Републике Србије, улазак у Ирску је могућ са претходно прибављеном визом без обзира на врсту пасоша (дипломатски, службени, обичан пасош и друге путне исправе).

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Нема социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ТРАНСПОРТ – Главни аеродроми Даблин, Корк и Шенон добро су повезани са центром града, а међуградски саобраћај – возом или аутобусом је добро организован. Услуге такси превоза од аеродрома до града су такође доступне.

Аутобуски саобраћај је јефтинији од железничког. Имајући у виду величину територије, ни један већи град није удаљен од Даблина више од 4 сата вожње. У Ирској се вози левом страном пута.

ОСТАЛО – Евро је једина валута у употреби. Страна валута се може заменити у банкама и мањем броју мењачница. Најбоље је са собом имати евре у готовини али и платне картице су у употреби.

 

Контакти:

Приликом боравка у Републици Ирској, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Лондону, која на нерезиденцијалној основи покрива Р. Ирску, путем контакт телефона: +44 207 235 90 49 и електронске адресе: embassy.london@mfa.rskonzul@serbianembassy.org.ukconsular@serbianembassy.org.uk, као и почасном конзулу Р. Србије у Даблину, Живку Јакшићу (адреса: 12 Hermitage Lawn, Rathfarnham, Dublin 16, D16 PV48, Ireland), контакт телефон: +353 86 803 7672, електронска адреса: srbconsul.irl@gmail.com