ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије, са или без боравишне дозволе у Катару, од 1. новембра у Катар могу путовати без ПЦР или антиген тестa. Потребна је дозвола за улазак у земљу, која се добија преко апликације Хаја, а уједно има и функцију визе. Укинута је и потреба регистрације преко сајта www.ehteraz.gov.qa. За вакцинисане и невакцинисане држављане Републике Србије (резиденте и нерезиденте) нема обавезе карантина, већ само за оне који су тестирани позитивно на ковид 19. Апликација Ехтераз инсталира се и активира само у случају потребе за посету здравственим установама, у којима је неопходно носити и маске. ПЦР тест за транзит преко аеродрома Хамад у Дохи није потребан, осим уколико одредишна земља путовања не тражи такав тест. Препоручује се, посебно пред планирани пут, да се актуелна информација о условима уласка провери преко сајта Министарства здравља Катара  www.moph.gov.qа, због честих промена.
Приватно здравствено осигурање препоручљиво је за све путнике који улазе у земљу, а Министарство здравља Катара, такође, препоручује вакцинисање против ковид-19 пре путовања у Катар.

 

Режим уласка током Свестког првенства у фудбалу

Почев од 1. новембра па до 23. децембра 2022. године у Катар се може улазити само са „Хаја“ апликацијом, која има и функцију визе, дозволе уласка на стадионе и која омогућава бесплатно коришћење градског превоза. Имаоци „Хаја“ апликације моћи ће да остану у Катару до 23. јануара 2023. године.

Није потребна регистрација преко сајта www.ehteraz.gov.qa,  а апликацију Ехтераз потребно је инсталирати и активирати једино приликом посета здравственим установама где постоји обавеза ношења маски.

Издавање редовних туристичких и других виза обновиће се 23. децембра 2022. године. Укинута је обавеза тестирања на корона вирус /антиген или ПЦР тест/ пре или после доласка у Катар.

Током мундијала, дежурни мобилни телефони Амбасаде биће + 97433686114  као и мејл адресе embsrbqat@gmail.com и srb.emb.qatar@mfa.rs, а Амбасада ће имати информациони пункт у DECC конвенцијском центру. Пошто се ради само о информационом деску,  у овом центру држављанима Србије се неће пружати конзуларне услуге,  већ ће се оне пружати редовно у просторијама Амбасаде Републике Србије.

Сви путници који су у Катар ушли пре 1. новембра и имају „Хаја“ картицу имаће могућност у полицији да визу пререгиструју у „фан визу“;

- почев од 2. децембра, путници ће моћи да добију дозволе за пут преко „Хаја“ апликације и ако не поседују унапред купљене карте за утакмице,

- пасош мора бити важећи најмање до 22. марта 2023. године,

- све детаље у вези са Мундијалом и променама услова путовања потребно је пратити на сајту www.qatar2022.qa

Потребно је поштовати катарске законе о јавном реду и миру стога се препоручује да се води рачуна о традиционалним и културним вредностима Државе Катар, као и да се носи одећа која прекрива колена и рамена. Конзумирање алкохола је дозвољено искључиво у хотелима или за то предвиђеним местима, док је на јавним површинама, парковима и улици је строго забрањено.

Приватно здравствено осигурање је препоручљиво, уз могућност да се најхитнија медицинска помоћ добије и у државним болницама система „Хамад“, без надонаде.  Због великог броја посетилаца и оптерећења здравственог система, у интересу је свих посетилаца да имају међународно путно здравствено осигурање.

Улазак копном из правца Саудијске Арабије се не препоручује, због специјалних дозвола преко апликације Хаја, неповратног полога од 5 хиљада ријала и других процедура. Само возила са катарским регистарским таблицама моћи ће да несметано улазе у Катар, док ће путници који долазе у Катар на један дан, као и аутобуси морати да се паркирају на посебним местима на граници, одакле ће бити организован аутобуски и такси превоз до Дохе.

Није дозвољено уносити алкохол у пртљагу, док је за лекове за психијатријске болести и лекове против болова потребно имати лекарски рецепт, што се препоручује и за друге врсте лекова.

Поред аеродрома Хамад, активан ће бити и „Doha International Airport“. 

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије је потребна виза за улазак у Државу Катар. Рок важења пасоша ради  путовања мора бити најмање 6 месеци од датума уласка, што важи и за регулисање боравка.
У Катар се не може унети нити изнети више од 50 хиљада ријала у готовом новцу и предметима од вредности (око 14 хиљада еура, у зависности од курса), без да се то пријави царинским органима.
Такође је забрањено унети дуван за жвакање у било ком облику и под било којим називом; електронске цигарете или наргиле или било шта што личи на цигарету и опрему за пушење, а не садржи дуван (на пример слаткише или дечије играчке који се праве у том облику); аутомате за продају цигарета и промотивни материјал за рекламирање или промовисање дувана или дуванских производа. Путници који буду поседовали или преносили ове производе, сносиће правне последице. Није дозвољено уносити алкохол у пртљагу, док је за лекове за психијатријске болести и лекове против болова потребно имати лекарски рецепт, што се препоручује и за друге врсте лекова.

У складу са Одлуком Државе Катар, носиоцима обичних пасоша Р. Србије издају ce туристичке визе на граничним прелазима („visa in arrival) без накнаде. 

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ  

 
Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: 

 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Клима је тешка, нарочито током периода од маја до октобра, када је веома топло.
Пије се флаширана вода. За детаље треба консултовати сајт Светске здравствене организације.

 

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Свакодневни живот се одвија нормално, а безбедносна ситуација је врло стабилна.

ТРАНСПОРТ - У Дохи се налази модеран аеродром "Hamad International". Постоје свакодневни летови за Београд путем авио компаније Катар ервејз. У граду постоји јавни градски превоз, као и метро.

Возачке дозволе Р. Србије треба да се замене одмах по доласку у Катар јер са њима није дозвољено управљање моторним возилима.

ОСТАЛО - Потребно је водити рачуна о понашању и облачењу. Жене су у обавези да покрију руке и да дужина сукње или хаљине буде испод колена.
Алкохол није у слободној продаји, могуће га је конзумирати у одређеним хотелима.
Званична валута је катарски ријал.

 

Контакти:

 

Приликом боравка у Катару, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Дохи (адреса: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5, Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), путем следећег контакт телефона: + 974 / 44175181, мобилих телефона: +974 / 33686114 и +974 / 66939541 и електронских адреса: еmb.srb.qatar@mfa.rs и srb.emb.qatar@mfa.rs.