VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Trenutno nema organičenja u pogledu ulasaka u Katar u vezi sa pandemijom Covid-19, a obustavljena je i primena vizne aplikacije „Haja“, čime se ponovo uspostavio redovan vizni režim: na aerodromu u Dohi se dobijaju vize na obične pasoše R. Srbije, a za diplomatske i službene u DKP Katara u svetu.

Obavezno je posedovati rezervaciju hotela ili potvrdu o smeštaju kod rodbine koja se dobija odlaskom pozivara u policiju, ili preko aplikacije koja je dostupna na linku: https://hukoomi.gov.qa/en/service/metrash2.

Za sve putnike koji dolaze iz Kine, bez obzira na vakcinacioni status, obavezan je negativan PCR test, uzorkovan najkasnije 48 sati pre polaska.

Mere karantina se primenjuju samo za one putnike koji su testirani pozitivno po sletanju u Katar (metoda slučajnog uzorka, ne postoji obaveza redovnog testiranja). Katarske vlasti preporučuju da svi putnici budu uredno vakcinisani protiv Covid-19.

Važenje dozvole boravka dobijene po osnovu „Haja“ aplikacije, za one građane koji su je već imali tokom Mundijala, produžena je do 24. januara 2024. godine i omogućava višekratni ulazak i izlazak iz Katara, pod uslovom da se poseduje potvrda o smeštaju i rezervaciji hotela, zdravstveno osiguranje i povratna avionska karta.

Za sve posetioce obavezna je online kupovina polise zdravstvenog osiguranja jedne od kompanija koje je ponudio Katar, pre puta i dolaska na aeorodrom Hamad, gde će se izdati sama viza. Više detalja o zdravstvenom osiguranju na linkovima:

https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/Pages/Health-Insurance-Scheme.aspx

https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/hirs/insurancecompanies/Pages/default.aspx

Zbog mogućih i čestih promena, treba pratiti sajt Ministarstva zdravlja Katara, kao jedini merodavan: https://covid19.moph.gov.qa/EN/travel-and-return-policy/Pages/default.aspx

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljanima R. Srbije je potrebna viza za ulazak u Državu Katar. Rok važenja pasoša radi  putovanja mora biti najmanje 6 meseci od datuma ulaska, što važi i za regulisanje boravka.

U Katar se ne može uneti niti izneti više od 50 hiljada rijala u gotovom novcu i predmetima od vrednosti (oko 14 hiljada eura, u zavisnosti od kursa), bez da se to prijavi carinskim organima.

Takođe je zabranjeno uneti duvan za žvakanje u bilo kom obliku i pod bilo kojim nazivom; elektronske cigarete ili nargile ili bilo šta što liči na cigaretu i opremu za pušenje, a ne sadrži duvan (na primer slatkiše ili dečije igračke koji se prave u tom obliku); automate za prodaju cigareta i promotivni materijal za reklamiranje ili promovisanje duvana ili duvanskih proizvoda. Putnici koji budu posedovali ili prenosili ove proizvode, snosiće pravne posledice. Nije dozvoljeno unositi alkohol u prtljagu, dok je za lekove za psihijatrijske bolesti i lekove protiv bolova potrebno imati lekarski recept, što se preporučuje i za druge vrste lekova.

U skladu sa Odlukom Države Katar, nosiocima običnih pasoša R. Srbije izdaju ce turističke vize na graničnim prelazima („visa in arrival) bez naknade.

SOCIJALNI SPORAZUMI  

 Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA - Klima je teška, naročito tokom perioda od maja do oktobra, kada je veoma toplo.
Pije se flaširana voda. Za detalje treba konsultovati sajt Svetske zdravstvene organizacije.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA - Svakodnevni život se odvija normalno, a bezbednosna situacija je vrlo stabilna.

TRANSPORT - U Dohi se nalazi moderan aerodrom "Hamad International". Postoje svakodnevni letovi za Beograd putem avio kompanije Katar ervejz. U gradu postoji javni gradski prevoz, kao i metro.

Vozačke dozvole R. Srbije treba da se zamene odmah po dolasku u Katar jer sa njima nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilima.

OSTALO - Potrebno je voditi računa o ponašanju i oblačenju. Žene su u obavezi da pokriju ruke i da dužina suknje ili haljine bude ispod kolena.
Alkohol nije u slobodnoj prodaji, moguće ga je konzumirati u određenim hotelima.
Zvanična valuta je katarski rijal.

Kontakti:

Prilikom boravka u Kataru, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Dohi (adresa: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5, Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), putem sledećeg kontakt telefona: + 974 / 44175181, mobilih telefona: +974 / 33686114 i +974 / 66939541 i elektronskih adresa: emb.srb.qatar@mfa.rssrb.emb.qatar@mfa.rs.