VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije, koji nemaju boravišnu dozvolu u Kataru, mogu ući u Katar uz prethodnu registraciju putem internet stranice www.ehteraz.gov.qa, kao i uz posedovanje negativnog PCR testa (uzorkovanje ne starije od 48 sati od vremena polaska), ili negativnog brzog testa, ne starijeg od 24 časa, izdatog od strane akreditovanih zdravstvenih centara u Republici Srbiji. Po dolasku u Katar nema dodatnog testiranja. Za državljane Republike Srbije, rezidente Katara, ne postoji obaveza registracije na www.ehteraz.gov.qa, niti tesiranja pre puta, ali postoji obaveza testiranja brzim testom u roku od 24 sata po ulasku u zemlju. Za vakcinisane i nevakcinisane državljane Republike Srbije (rezidente i nerezidente) nema karantina, već ova obaveza postoji samo za one koji su testirani pozitivno na kovid 19. Svi putnici, izuzev nosioca diplomatskih pasoša, moraju imati instaliranu aplikaciju „Ehteraz", koja prihvata i srpsku sim karticu. PCR test za tranzit preko aerodroma Hamad u Dohi nije potreban, osim ukoliko odredišna zemlja putovanja potražuje takav test. Preporučuje se, posebno pred planirani put, da se aktuelna informacija o uslovima ulaska proveri preko sajta Ministarstva zdravlja Katara  www.moph.gov.qa, zbog čestih promena.
Privatno zdravstveno osiguranje preporučljivo je za sve putnike koji ulaze u zemlju.

 

Režim ulaska tokom Svestkog prvenstva u fudbalu

Počev od 1. novembra 2022 pa do 23. decembra 2022. u Katar će se moći ulaziti samo sa „Haja“ aplikacijom, koja će imati i funkciju vize i dozvole ulaska na stadione. Imaoci „Haja“ aplikacije moći će da ostanu u Kataru do 23. januara 2023. godine. Takođe će se sa tom aplikacijom moći besplatno koristiti gradski prevoz.

Izdavanje redovnih turističkih i drugih viza obnoviće se 23. decembra 2022. godine. Svi posetioci Svetskog prvenstva stariji od 18 godina moraju imati i instaliranu aplikaciju Ehteraz, a za  posetioce starije od 6 godina potreban je i PCR test ne stariji od 48 sati ili brzi test ne stariji od 24 sata pre poletanja. Testovi moraju biti urađeni u akreditovanim ustanovama. U karantin moraju da idu oni koji su pozitivni, u skladu sa zdravstvenim propisima Države Katar. Maske su obavezne u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama.

Tokom mundijala, dežurni mobilni telefoni Ambasade biće + 97466939541 i + 97433686114, kao i mejl adrese embsrbqat@gmail.com i srb.emb.qatar@mfa.rs, a Ambasada će imati i istureno konzularno odeljenje-informacioni punkt u DECC konvencijskom centru.

Potrebno je poštovati katarske zakone o javnom redu i miru i preporučuje se voditi računa o tradicionalnim i kulturnim vrednostima Države Katar, te nositi odeću koja prekriva kolena i ramena. Konzumiranje alkohola je dozvoljeno isključivo u hotelima ili za to predviđenim mestima.

Privatno zdravstveno osiguranje je preporučljivo, ali će se najhitnija medicinska pomoć moći dobiti i u državnim bolnicama sistema „Hamad“.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R. Srbije je potrebna viza za ulazak u Državu Katar. Rok važenja pasoša radi  putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.
U Katar se ne može uneti niti izneti više od 50 hiljada rijala u gotovom novcu i predmetima od vrednosti (oko 13 hiljada eura, u zavisnosti od kursa), bez da se to prijavi carinskim organima.
Takođe je zabranjeno uneti duvan za žvakanje u bilo kom obliku i pod bilo kojim nazivom; elektronske cigarete ili nargile ili bilo šta što liči na cigaretu i opremu za pušenje, a ne sadrži duvan (na primer slatkiše ili dečije igračke koji se prave u tom obliku); automate za prodaju cigareta i promotivni materijal za reklamiranje ili promovisanje duvana ili duvanskih proizvoda. Putnici koji budu posedovali ili prenosili ove proizvode, snosiće pravne posledice.
U skladu sa Odlukom Države Katar, nosiocima običnih pasoša R. Srbije izdaju ce turističke vize na graničnim prelazima („visa in arrival) bez naknade.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI    
Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE: 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA - Klima je teška, naročito tokom perioda od maja do oktobra, kada je veoma toplo.
Pije se flaširana voda. Za detalje treba konsultovati sajt Svetske zdravstvene organizacije.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA - Svakodnevni život se odvija normalno, a bezbednosna situacija je stabilna.

TRANSPORT - U Dohi se nalazi moderan aerodrom "Hamad International", postoje svakodnevni letovi za Beograd putem avio kompanije Katar ervejz. U gradu postoji javni gradski prevoz kao i metro koji će biti u potpunosti u funkciji do početka održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu.
Vozačke dozvole R. Srbije treba da se zamene odmah po dolasku u Katar jer sa njima nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilima. Svako ko ima dozvolu boravka može zameniti vozačku dozvolu za katarsku.

OSTALO - Potrebno je voditi računa o ponašanju i oblačenju. Žene su u obavezi da pokriju ruke i da dužina suknje ili haljine bude ispod kolena.
Alkohol nije u slobodnoj prodaji, moguće ga je konzumirati u određenim hotelima.
Zvanična valuta je katarski rijal.

 

Kontakti:

Prilikom boravka u Kataru, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Dohi (adresa: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5,Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), putem sledećeg kontakt telefona: + 974 / 44175181 i elektronske adrese: srb.emb.qatar@mfa.rs