VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R. Srbije je potrebna viza za ulazak u Državu Katar. Rok važenja pasoša radi  putovanja mora biti najmanje 6 meseci od datuma ulaska, što važi i za regulisanje boravka.
Nosiocima običnih pasoša R. Srbije ce izdaju turističke vize na graničnim prelazima („visa in arrival). Obavezno je posedovati rezervaciju hotela ili potvrdu o smeštaju kod rodbine, koja se dobija preko sistema MUP Katara, odlaskom pozivara u policiju ili preko aplikacije Metraž.
Preporuka je da svi posetioci Katara apliciraju za E-vizu, preko sajta www.hayya.qa ili preko istoimene aplikacije na mobilnim telefonima. E-vize (Hayya) omogućavaju niz pogodnosti, poput korišćenja e-gate na aerodromu Hamad.
U slučaju da se samo tranzitira kroz aerodorom Hamad, bez ulaska u Katar, katarska tranzitna viza nije potrebna.
Za sve posetioce obavezno je online kupiti polisu zdravstvenog osiguranja jedne od kompanija koje je ponudio Katar, pre puta i pre dolaska na aeorodrom Hamad, gde će se izdati sama viza. Više detalja o zdravstvenom osiguranju na linkovima:
https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/Pages/H…
https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/hirs/in…
Zabranjeno je fotografisati vladine zgrade i institucije.
U Katar se ne može uneti niti izneti više od 50 hiljada rijala u gotovom novcu i predmetima od vrednosti (oko 14 hiljada eura, u zavisnosti od kursa), bez da se to prijavi carinskim organima.
Takođe je zabranjeno uneti duvan za žvakanje u bilo kom obliku i pod bilo kojim nazivom; elektronske cigarete ili nargile ili bilo šta što liči na cigaretu i opremu za pušenje, a ne sadrži duvan (na primer slatkiše ili dečije igračke koji se prave u tom obliku); automate za prodaju cigareta i promotivni materijal za reklamiranje ili promovisanje duvana ili duvanskih proizvoda. Putnici koji budu posedovali ili prenosili ove proizvode, snosiće pravne posledice. Nije dozvoljeno unositi alkohol u prtljagu, dok je za lekove za psihijatrijske bolesti i lekove protiv bolova potrebno imati lekarski recept, što se preporučuje i za druge vrste lekova.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA - Klima je teška, naročito tokom perioda od maja do oktobra, kada je veoma toplo.
Pije se flaširana voda. Za detalje treba konsultovati sajt Svetske zdravstvene organizacije.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA - Svakodnevni život se odvija normalno, a bezbednosna situacija je vrlo stabilna.

TRANSPORT - U Dohi se nalazi moderan aerodrom "Hamad International". Postoje svakodnevni letovi za Beograd putem avio kompanije Katar ervejz. U gradu postoji javni gradski prevoz, kao i metro.
Vozačke dozvole R. Srbije treba da se zamene odmah po dolasku u Katar jer sa njima nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilima.

OSTALO - Potrebno je voditi računa o ponašanju i oblačenju. Žene su u obavezi da pokriju ruke i da dužina suknje ili haljine bude ispod kolena.
Alkohol nije u slobodnoj prodaji, moguće ga je konzumirati u određenim hotelima.
Zvanična valuta je katarski rijal.

Kontakti:
Prilikom boravka u Kataru, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Dohi (adresa: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5, Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), putem sledećeg kontakt telefona: + 974 / 44175181, mobilih telefona: +974 / 33686114 i +974 / 66939541 i elektronskih adresa: embsrbqat@gmail.com i srb.emb.qatar@mfa.rs