ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана (туризам или транзит).
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана*
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Путници из Републике Србије могу путовати у Републику Кореју без визе у периоду који је краћи од 90 дана, ради туристичких посета, као и у друге сврхе попут присуствовања конференцијама, конгресима и сл, и тада је неопходно консултовати се са Амбасадом Р. Кореје у Београду да ли је виза потребна или не.
***ВАЖНО***: Сагласно важећим прописима Р. Кореје, путници из Р. Србије ОБАВЕЗНО се морају пријавити за електронску дозволу путовања у Р. Кореју (К-ЕТА, Korea Electronic Travel Authorization) преко линка www.k-eta.go.kr  (доступна је и мобилна апликација К-ЕТА) најмање 72 сата пре путовања (обрада ауторизације се наплаћује око 7,5е и важи три године). Без претходног прибављања поменуте дозволе, укрцавање на лет ка Р. Кореји, као ни улазак у Р. Кореју нису могући. Почев од 3. јула 2023. године, изузеће од претходног правила односи се на путнике старости 17 година и млађе и путнике старости 65 година и старије (на датум уласка у Р. Кореју), који не морају прибављати електронску дозволу путовања у Р. Кореју. Такође, почев од 3. јула 2023, продужен је период важења одобрења K-ETA са две на три године, за све путнике који поднесу пријаву после поноћи 3. јула 2023, по корејском времену.
Р. Корејa одлучилa je да од 9. јануара 2023. године, за носиоце дипломатских и службених пасоша, примењује изузеће од потребе претходног прибављања одобрења K-ETA.
Свим путницима се саветује да благовремено, пре планираног путовања, провере све најновије информације у вези са уласком у Р. Кореју на сајту Амбасаде Р. Кореје у Београду (https://overseas.mofa.go.kr/rs-sr/brd/m_7940/list.do , или да контактирају Амбасаду.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Иако се не тражи поседовање здравственог осигурања, препоручује се путно осигурање, јер су цене здравствених услуга високе. Телефон хитне медицинске помоћи је 119 и ради 24 часа, своје услуге пружа бесплатно.
Странцима је на располагању и xитни медицински информативни центар, који се добија позивањем броја 1339. На овом броју могу се добити практични медицински савети на енглеском језику. С обзиром на језичку баријеру, користан је број телефона 1588-5644. Бирањем овог броја ступа се у контакт са групом добровољаца која познаје више језика (не и српски) и бесплатно помаже да се реше настали проблеми било које врсте.
Приметна је тенденција пораста нивоа загађења ваздуха тзв. фином прашином („yellow dust"). Ови нивои се мере свакодневно, о чему се становништво обавештава путем средстава јавног информисања и одговарајућих интернет апликација. У случају вредности које се сматрају неповољним за здравље, сугерише се ношење заштитних маски, које су јефтине и лако доступне (апотеке, драгстори, тржни центри, аеродроми, аутобуске и железничке станице).

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Уколико је неопходно да путујете на Корејско полуострво, саветује се избегавање боравка у пограничном појасу (демилитаризована зона). Треба, такође, избегавати протесте и демонстрације који имају додирних тачака са кризом.

ТРАНСПОРТ – Р. Кореја има девет међународних аеродрома, али је главни улаз за посетиоце из Европе и других прекоморских земаља аеродром Инчон (Incheon), који је удаљен око 65 километара од Сеула.
Привремени улазак са приватним аутомобилом је могућ једино трајектним везама уз стандардна међународна документа за возила и cа међународном возачком дозволом. Саобраћајни прописи су идентични европским, а казне за прекршаје су високе. Комплетан саобраћај у градовима и на путевима је готово у потпуности покривен камерама и прекршиоци прописа се лако и брзо идентификују.
Акцизну робу у вредности до 400 УСД могуће је унети без царињења. У такву робу спадају камере и друга електронска опрема, производи од коже, парфеми, накит, сатови, спортска опрема и други лични предмети. Путници преко 20 година старости имају право да унесу 1 литар алкохолног пића, а они преко 19 година 200 цигарета.
Кућни љубимци, као и све врсте животињских и биљних продуката, при уласку у Републику Кореју морају имати валидне сертификате које су издали државни органи земље порекла. Такође се захтева вакцинација кућних љубимаца шест месеци пред улазак и предвиђен је карантин у трајању од десет дана.

ОСТАЛО – Званична валута је корејски вон. Плаћање је могуће искључиво у националној валути – вонима. Због дневних промена курса и тенденције јачања вона у односу на евро и друге валуте, корисно је пре путовања проверити текући девизни курс.
Када је реч о уношењу и изношењу новца у готовини, суму у локалној валути или страним валутама која износи 10.000 или више америчких долара, неопходно је при уласку у земљу пријавити царинским органима. Исто тако за изношење суме веће од 10.000 или више УСД потребно је добити претходну дозволу Централне Корејске банке. Све међународне платне картице које се издају у Републици Србији важе и у Републици Кореји.
Само мобилни телефони најновије генерације могу користити роминг у Јужној Кореји, али је на сваком аеродрому у одговарајућим пословницама мобилних оператера могуће изнајмити телефон брзо и по прихватљивим ценама. Корисни су сајтови Корејског културног и информационог сервиса http://www.korea.net, Корејске туристичке организације http://www.visitkorea.or.kr и Корејске трговинско-инвестиционо промотивне агенције http://www.kotra.or.kr

Контакти:                                                                                                                                                   
Приликом боравка у Републици Кореји, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Сеулу, путем контакт телефона: + 82 2 797 5109 (факс +82 2 790 61 09) и електронске адресе: embserbseul@yahoo.com