ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  

 
РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

 

Држављани Србије могу да уђу у Либан. Неопходни су негативан PCR тест, не старији од 96 сати и полиса међународног здравственог осигурања које покрива лечење COVID-19. Деци млађој од 12 година није потребан тест. Лица која су се вакцинисала, уместо PCR теста, прилажу доказ да су примили другу дозу вакцине против COVID-19 најмање 15 дана пре доласка у Либан. Пре путовања потребно је извршити регистрацију путем следеће интернет странице: https://covid.pcm.gov.lb, на којој се такође могу пронаћи додатне корисне информације.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Носиоцима дипломатских и службених пасоша виза није потребна за боравак до 90 дана. Носиоцима обичних пасоша потребна је виза за Либанску Републику која се може добити на граничним прелазима, без посебних услова за период боравка од 30 дана. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити минимум 3 месеца од времена уласка у државу.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Здравствена заштита је добра. Поред државних болница, присутан је и велики број приватних ординација и клиника. Цене здравствених услуга су знатно скупље него код нас, саветујемо поседовање међународног здравственог осигурања. Обавезно је конзумирање флаширане воде за пиће, док што се хране тиче нема посебних ограничења, сем да је воће и поврће неопходно добро опрати флашираном водом.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Држављанима Републике Србије који намеравају да путују у Либан или бораве у њему, услед опасности од могућих терористичких напада, саветујемо додатне мере опреза. Препоручује се избегавање места масовних окупљања, укључујући хотеле, ресторане и барове, туристичке локације, пијаце, тржне центре које већином посећују туристи. Грађанима се не препоручује путовања у северни део Либана, пограничне делове према Сирији и Израелу и на подручја где се налазе палестински избеглички кампови. Нашим грађанима се саветује да прате информације у средствима јавног информисања и да се придржавају упутстава локалних органа и сарађују са њима.

ТРАНСПОРТ – Једини међународни аеродром у Либанској Републици је аеродром „Рафик Харири" у Бејруту, ка којем све веће светске авио-компаније имају летове, поред националне авио-компаније MEA. Поред Бејрута, највеће либанске луке су Триполи на северу и Саида на југу земље. Путничка железничка мрежа у региону није развијена, превоз између градова обавља се углавном аутобусима. Основно средство градског превоза су мини-бусеви и такси возила. Не постоје обележене станице, али уколико подигнете руку, возач мини-буса ће стати а возачу треба напоменути где хоћете да изађете. Такси возачи углавном не користе таксиметре, па је потребно пре започињања вожње уговорити цену. Путна мрежа у региону је доста разграната и путеви су углавном добри, иако је ауто-путева врло мало. За оне који се одлуче да самостално возе, треба имати на уму да је главно правило у вожњи да нема правила, па према томе треба бити нарочито опрезан. За управљање возилом потребна је међународна возачка дозвола. Напомињемо да дизел возилима није дозвољен улазак у Либан.

ОСТАЛО – Национална валута је либанска лира (LBP). Званичан курс за националну валуту 1 либанску лиру (LBP) износи: 1 USD -1507 LBP, 1 ЕУР 1812, али због инфлације и дневних промена курса, предлажемо замену девиза у званичним мењачницама. Платне картице је могуће користити у већини објеката у Либану.
„Ценкање" при куповини (и то нарочито у „суковима" или уличним радњама) је део овдашње културе.
Требало би поштовати генерална правила пристојног понашања и облачења, посебно када су у питању особе женског пола.

Контакти:

Приликом боравка у Либанској Републици за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Бејруту, путем следећег контакт телефона: +961 922 12 56, +9619221257 и електронске адресе: beirut.dkp@gmail.com.