VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Nosiocima diplomatskih i službenih pasoša viza nije potrebna za boravak do 90 dana. Nosiocima običnih pasoša potrebna je viza za Libansku Republiku koja se može dobiti na graničnim prelazima, bez posebnih uslova za period boravka od 30 dana. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti minimum 3 meseca od vremena ulaska u državu.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cene zdravstvenih usluga su znatno skuplje nego kod nas, savetujemo posedovanje međunarodnog zdravstvenog osiguranja. Međutim, zbog ekonomske krize na tržištu je deficit lekova, medicinskog materijala kao i pomoćnih sredstava za lečenje, ponesite sa sobom terapiju koju koristite, kao i probiotike. Obavezno je konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja, sem da je voće i povrće neophodno dobro oprati flaširanom vodom. Konzumirajte termički obrađenu hranu, jer zbog čestih i dugih nestanaka električne energije, sve je veći broj slučajeva trovanja hranom.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA - Imajući u vidu aktuelnu bezbednosnu situaciju u regionu, državljanima Republike Srbije se preporučuje da izbegavaju putovanja u granično područje između Libanske Republike i Državom Izrael.
Državljanima Republike Srbije, koji se trenutno nalaze na teritoriji Libanske Republike  preporučuje se da prate vesti o najnovijim dešavanjima, pre svega onim koje se odnose na bezbednosnu situaciju u zemlji, kao i da izbegavaju demonstracije, proteste i druga masovna okupljanja.
Srpskim državljanima, koji se nalaze na teritoriji Libanske Republike, predlažemo da se jave Ambasadi Republike Srbije u Bejrutu http://www.beirut.mfa.gov.rs/cir/ i dostave svoje podatke (lokacija, kontakt telefoni, članovi porodice i sl.), kako bi ih, u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije, Ambasada mogla kontaktirati.

TRANSPORT – Jedini međunarodni aerodrom u Libanskoj Republici je aerodrom „Rafik Hariri" u Bejrutu, ka kojem sve veće svetske avio-kompanije imaju letove, pored nacionalne avio-kompanije MEA. Pored Bejruta, najveće libanske luke su Tripoli na severu i Saida na jugu zemlje. Putnička železnička mreža u regionu nije razvijena, prevoz između gradova obavlja se uglavnom autobusima. Osnovno sredstvo gradskog prevoza su mini-busevi i taksi vozila. Ne postoje obeležene stanice, ali ukoliko podignete ruku, vozač mini-busa će stati a vozaču treba napomenuti gde hoćete da izađete. Taksi vozači uglavnom ne koriste taksimetre, pa je potrebno pre započinjanja vožnje ugovoriti cenu. Putna mreža u regionu je dosta razgranata i putevi su uglavnom dobri, iako je auto-puteva vrlo malo. Za one koji se odluče da samostalno voze, treba imati na umu da je glavno pravilo u vožnji da nema pravila, pa prema tome treba biti naročito oprezan. Za upravljanje vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. Napominjemo da dizel vozilima nije dozvoljen ulazak u Liban. 

OSTALO – zbog neredovnog napajanja električnom energijom, sve češći je problem rada interneta, koji je i pre ekonomske krize bio spor. Preporučujemo kupovinu lokalne SIM kartice za razgovor i korišćenje interneta.
Nacionalna valuta je libanska lira (LBP). Zvaničan kurs za nacionalnu valutu 1 libansku liru (LBP) iznosi: 1 USD -1507 LBP, 1 EUR 1812, ali zbog inflacije i dnevnih promena kursa, predlažemo zamenu deviza u zvaničnim menjačnicama i plaćanje u lokalnoj valuti. Platne kartice ne preporučujemo da koristite, jer će vam biti naplaćeno  po znatno višim cenama. „Cenkanje" pri kupovini (i to naročito u „sukovima" ili uličnim radnjama) je deo ovdašnje kulture.
Trebalo bi poštovati generalna pravila pristojnog ponašanja i oblačenja, posebno kada su u pitanju osobe ženskog pola.

Kontakti:
Prilikom boravka u Libanskoj Republici za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Bejrutu, putem sledećeg kontakt telefona: +961 922 12 56, +9619221257 i elektronske adrese: beirut.dkp@gmail.com.