ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управаа

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза осим уколико долази из неке од држава чланица Шенгенског споразума

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије у Р. Литванији дозвољен је боравак без визе до 90 дана у оквиру шест месеци, као и у осталим земљама чланицама Европске уније и Шенгенског споразума. За улазак у Р. Литванију, поред пасоша, у зависности од сврхе доласка (туристичка, пословна или приватна посета), надлежни гранични органи могу да траже на увид додатна документа као што су: доказ о поседовању новца за издржавање током боравка, доказ о плаћеном путном осигурању, позивно писмо правног или физичког лица, адресу боравка у Р. Литванији и сл.
Од 01. марта 2024. године па до даљњег, на граници између Литваније и Белорусије од шест постојећих граничних прелаза, отворена су само два гранична прелаза и то Медининкаи и Шалчининкаи ( Medininkai; Šalčininkai).
Што се тиче држављана Р. Србије Литванија нема ограничења приликом уласка у земљу.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Путницима из Р. Србије се препоручују да се пре пута у Р. Литванију плате приватно путно осигурање.

ТРАНСПОРТ – Возачке дозволе Р. Србије на новом обрасцу могу се користити као важеће за управљање моторним возилом ако лице нема регулисан боравака у Р. Литванији;
Р. Србија и Р. Литванија су чланице мултилатералног споразума, тзв. Подсистема регистарске ознаке, који омогућава власницима моторних возила из Србије да од 1. јануара 2012. године путују у Пољску без обавезе да поседују тзв. зелену карту;

ОСТАЛО – У Р. Литванији се као средство плаћања користи евро. Све конвертибилне светске валуте без проблема се могу заменити у мењачницама. Опште прихваћено средство плаћања су и платне картице (Visa, Mastercard).

Контакти:
Приликом боравка у Републици Литванији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Варшави, ул. Al. Roż 5, 00-556 Warszawa, телефони: +48 22 628 51 61, +48 22 625 60 41, факс: +48 22 629 71 73, e.mail: embassy.warsaw@mfa.rs, која на нерезиденцијалној основи покрива Републику Литванију.