VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona upravaa

Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza osim ukoliko dolazi iz neke od država članica Šengenskog sporazuma

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R. Srbije u R. Litvaniji dozvoljen je boravak bez vize do 90 dana u okviru šest meseci, kao i u ostalim zemljama članicama Evropske unije i Šengenskog sporazuma. Za ulazak u R. Litvaniju, pored pasoša, u zavisnosti od svrhe dolaska (turistička, poslovna ili privatna poseta), nadležni granični organi mogu da traže na uvid dodatna dokumenta kao što su: dokaz o posedovanju novca za izdržavanje tokom boravka, dokaz o plaćenom putnom osiguranju, pozivno pismo pravnog ili fizičkog lica, adresu boravka u R. Litvaniji i sl.
Od 01. marta 2024. godine pa do daljnjeg, na granici između Litvanije i Belorusije od šest postojećih graničnih prelaza, otvorena su samo dva granična prelaza i to Medininkai i Šalčininkai ( Medininkai; Šalčininkai).
Što se tiče državljana R. Srbije Litvanija nema ograničenja prilikom ulaska u zemlju.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Putnicima iz R. Srbije se preporučuju da se pre puta u R. Litvaniju plate privatno putno osiguranje.

TRANSPORT – Vozačke dozvole R. Srbije na novom obrascu mogu se koristiti kao važeće za upravljanje motornim vozilom ako lice nema regulisan boravaka u R. Litvaniji;
R. Srbija i R. Litvanija su članice multilateralnog sporazuma, tzv. Podsistema registarske oznake, koji omogućava vlasnicima motornih vozila iz Srbije da od 1. januara 2012. godine putuju u Poljsku bez obaveze da poseduju tzv. zelenu kartu;

OSTALO – U R. Litvaniji se kao sredstvo plaćanja koristi evro. Sve konvertibilne svetske valute bez problema se mogu zameniti u menjačnicama. Opšte prihvaćeno sredstvo plaćanja su i platne kartice (Visa, Mastercard).

Kontakti:
Prilikom boravka u Republici Litvaniji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Varšavi, ul. Al. Roż 5, 00-556 Warszawa, telefoni: +48 22 628 51 61, +48 22 625 60 41, faks: +48 22 629 71 73, e.mail: embassy.warsaw@mfa.rs, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Republiku Litvaniju.