ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: Виза је бесплатна за боравак који није лукративне природе
Од обавезе поседовања важеће визе изузети држављани Р.Србије који могу да докажу легални боравак у САД, Канади и Јапану, а циљ путовања им је туристички, пословни или транзит.
За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак у Мексико, држављанима Србије је неопходан валидан и важећи пасош или путна исправа, као и мексичка виза. Виза је бесплатна за боравак који није лукративне природе, а добија се у Амбасади Мексика у Београду.
Прибављање визе или туристичке пропуснице на граничном прелазу није могућe.
Виза није потребна лицима која поседују документ који потврђује стални боравак у Канади, Сједињеним Америчким Државама, Јапану, Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, било којој од земаља које чине Шенген зону, као и земљама чланицама Пацифичке алијансе (Чиле, Колумбија, Перу), или валидну и важећу вишекратну визу Канаде, Сједињених Америчких Држава, Јапана, Ујединењног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске или био које од земаља које чине Шенген зону. Привремено регулисани боравак у некој од наведених земаља (примера ради, студентски боравак) није основ за ослобађање од поседовања мексичке визе.
У случају било какве дилеме, упркос изузећу од поседовања мексичке визе у горе наведеним случајевима, Амбасада Републике Србије у Мексику снажно препоручује да грађани Србије прибаве мексичку визу у некој од мексичких амбасада или конзулата.
За улазак у Мексико, поред поседовања валидне мексичке визе, неопходно је са собом носити документа која доказују сврху путовања (резервација хотела и повратног лета), довољна финансијска средства за боравак у Мексику, као и пружање свих информација које затраже миграциони службеници у разговору приликом уласка у Мексико.
Приликом уласка у Мексико ваздушним или поморским путем, службеник Националног инсистута за миграције (Instituto Nacional de Migración - INM) ће у пасош путника утиснути миграциони печат којим се одобрава боравак од највише 180 дана. Уколико путник жели, у року од 60 дана може преузети са линка https://www.inm.gob.mx/spublic/portal/inmex.html образац под називом „Образац за вишеструку миграцију“ (Forma Migratoria Múltiple – FMM) који може бити сачуван у неком од електронских уређаја или одштампан, а којим се потврђује регуларни боравак у земљи.
(Напомињемо да се на самом миграционом печату уписује датум до ког је одобрен боравак у Мексику, а који се по правилу поклапа са датумом повратног лета. На ово је неопходно обратити пажњу.)
Приликом уласка у Мексико копненим путем неопходно је исправно попунити „Образац за вишеструку миграцију“ (Forma Migratoria Múltiple – FMM) који се добија на копненим граничним прелазима. Овај образац може се добити и у електронској форми до 30 дана пре путовања, тако што се попуњава онлајн образац, доступан на следећем линку: https://www.inm.gob.mx/fmme/publico/solicitud/html који мора бити и одштампан.
Имајте у виду да је држављанима Републике Србије потребна виза за транзит на међународним аеродромима на територији Сједињених Мексичких Држава.

Од обавезе прибављања визе за транзит на међународним аеродромима на територији Сједињених Мексичких Држава су изузета:

  • лица која поседују документ који потврђује њихов стални боравак у Канади, Сједињеним Америчким Државама,  Јапану, Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, било којој земљи чланици Шенгенског простора, као и земљи чланици Пацифичке алијансе;
  • лица која поседују валидну и важећу визу за Канаду, Сједињене Америчке Државе, Јапан, Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске или било коју земљу чланицу Шенгенског простора.

У случају било каквих проблема приликом преласка мексичке границе, препоручујемо да се одмах контактира Амбасада Републике Србије у Мексико Ситију, тел: +52 55 55 20 05 24 или +52 55 55 20 25 23.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не постоје обавезне вакцине нити вакцинација која се препоручује. Општа санитарна ситуација је добра. Препоручује се путно здравствено осигурање.
Препоручује се флаширана вода и избегавање хране на уличним киосцима.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је комплексна, ризици од криминала су високи. Потребна је повећана пажња.
С обзиром да је у питању трусно подручје, постоји појачан ризик од земљотреса, као и од урагана. С обзиром на могуће ерупције вулкана, не препоручују се туристичка путовања (планинарска, алпинистичка) у зони вулкана, посебно Попокатапетл и Ицтациуатл.

ТРАНСПОРТ – Важни аеродроми се налазе у Мексико Ситију, Канкуну, Гвадалахари, Монтереју, Тихуани.
Важне луке су Енсенада, Веракруз, Тампико, Прогресо, Коацалкоалкос, Тополобампо, Масатлан, Мансаниљо, Салинас Круз, Ваљерта.
Железничка мрежа је добра, повезани су сви већи градови у земљи. Возом се може доћи и из САД.
Путна мрежа је квалитетна, има доста аутопутева, али се за њих плаћа скупа путарина. Из безбедносних разлога се не препоручује путовање ноћу, као ни споредним путевима.
Моторним возилом се може управљати са возачком дозволом из Р. Србије ако се не борави дуже од 30 дана, а потребно је поседовати и полису осигурања од одговорности.

ОСТАЛО – Локална валута је песос (MXN). Могуће је користити све интернационалне кредитне картице.

Контакти:
Приликом боравка у Мексику, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Мексику путем следећег контакт телефона: (+52 55) 5520 0524 и електронске адресе: embajadaserbia@alestra.net.mx