ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: Виза је бесплатна за боравак који није лукративне природе
Од обавезе поседовања важеће визе изузети држављани Р.Србије који могу да докажу легални боравак у САД, Канади и Јапану, а циљ путовања им је туристички, пословни или транзит.
За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза.

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

 

Држављани Р. Србије могу, уз поседовање одговарајуће визе, без посебних ограничења да уђу у Мексико. Mексико није усвојио ограничења уласка странаца у земљу, али се предузимају одговарајуће мере уколико особе испољавају симптоме на корона вирус. По доласку у Мексико, путници су дужни да попуне упитник за идентификацију фактора ризика https://afac.hostingerapp.com/.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

 

За улазак у Мексико, држављанима Р. Србије је потребна виза. Виза је бесплатна за боравак који није лукративне природе, а добија се у Амбасади Мексика у Београду.
Прибављање визе или туристичке пропуснице на граничном прелазу није могуће.
Виза није потребна лицима која имају дозволу сталног боравка у Канади, САД, Јапану, Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, у било којој земљи чланици Шенген зоне, као и у државама чланицама Пацифичког Савеза (Чиле, Колумбија и Перу).
И поред поседовања валидне мексичке визе, погранични/имиграциони мексички органи могу, приликом уласка у Мексику да затраже да се потврди разлог/сврха путовања, смештај, евентуални контакти у Мексику, начин на који ће се финансирати боравак, дужина боравка. Због тога се препоручује да грађани, приликом уласка у Мексико, поседују и одговарајућу документацију (нпр. хотелска резервација или повратна авио-карта).
Приликом уласка у Мексико, попуњава се образац под називом "Образац за вишеструку миграцију" који је важно сачувати јер мора бити презентован приликом изласка из земље. Евентуални губитак овог имиграционог формулара мора се пријавити мексичким органима.
Новчани износ преко 10.000 УСД се пријављује царинским властима.
За уношење ловачког оружја потребно је прибавити дозволу.
Кућни љубимци (пси и мачке) се могу унети уз презентацију потврде од ветеринарске установе из Р. Србије о здравственом стању и вакцинацији против беснила, која не може бити старија од 10 дана. За уношење других врста кућних љубимаца, потребно је испунити специјалне услове.
 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

 

Није закључен социјални споразум.
 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не постоје обавезне вакцине нити вакцинација која се препоручује. Општа санитарна ситуација је добра. Препоручује се путно здравствено осигурање.

Препоручује се флаширана вода и избегавање хране на уличним киосцима.

 

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је комплексна, ризици од криминала су високи. Потребна је повећана пажња.

С обзиром да је у питању трусно подручје, постоји појачан ризик од земљотреса, као и од урагана. С обзиром на могуће ерупције вулкана, не препоручују се туристичка путовања (планинарска, алпинистичка) у зони вулкана, посебно Попокатапетл и Ицтациуатл.

 

ТРАНСПОРТ – Важни аеродроми се налазе у Мексико Ситију, Канкуну, Гвадалахари, Монтереју, Тихуани.
Важне луке су Енсенада, Веракруз, Тампико, Прогресо, Коацалкоалкос, Тополобампо, Масатлан, Мансаниљо, Салинас Круз, Ваљерта.
Железничка мрежа је добра, повезани су сви већи градови у земљи. Возом се може доћи и из САД.
Путна мрежа је квалитетна, има доста аутопутева, али се за њих плаћа скупа путарина. Из безбедносних разлога се не препоручује путовање ноћу, као ни споредним путевима.

Моторним возилом се може управљати са возачком дозволом из Р. Србије ако се не борави дуже од 30 дана, а потребно је поседовати и полису осигурања од одговорности.

 

ОСТАЛО – Локална валута је песос (MXN). Могуће је користити све интернационалне кредитне картице.

Контакти:

Приликом боравка у Мексику, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Мексику путем следећег контакт телефона: (+52 55) 5520 0524 и електронске адресе: embajadaserbia@alestra.net.mx