VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Viza je besplatna za boravak koji nije lukrativne prirode
Od obaveze posedovanja važeće vize izuzeti državljani R.Srbije koji mogu da dokažu legalni boravak u SAD, Kanadi i Japanu, a cilj putovanja im je turistički, poslovni ili tranzit.
Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za ulazak u Meksiko, državljanima Srbije je neophodan validan i važeći pasoš ili putna isprava, kao i meksička viza. Viza je besplatna za boravak koji nije lukrativne prirode, a dobija se u Ambasadi Meksika u Beogradu.
Pribavljanje vize ili turističke propusnice na graničnom prelazu nije moguće.
Viza nije potrebna licima koja poseduju dokument koji potvrđuje stalni boravak u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, bilo kojoj od zemalja koje čine Šengen zonu, kao i zemljama članicama Pacifičke alijanse (Čile, Kolumbija, Peru), ili validnu i važeću višekratnu vizu Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Ujedinenjnog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske ili bio koje od zemalja koje čine Šengen zonu. Privremeno regulisani boravak u nekoj od navedenih zemalja (primera radi, studentski boravak) nije osnov za oslobađanje od posedovanja meksičke vize.
U slučaju bilo kakve dileme, uprkos izuzeću od posedovanja meksičke vize u gore navedenim slučajevima, Ambasada Republike Srbije u Meksiku snažno preporučuje da građani Srbije pribave meksičku vizu u nekoj od meksičkih ambasada ili konzulata.
Za ulazak u Meksiko, pored posedovanja validne meksičke vize, neophodno je sa sobom nositi dokumenta koja dokazuju svrhu putovanja (rezervacija hotela i povratnog leta), dovoljna finansijska sredstva za boravak u Meksiku, kao i pružanje svih informacija koje zatraže migracioni službenici u razgovoru prilikom ulaska u Meksiko.
Prilikom ulaska u Meksiko vazdušnim ili pomorskim putem, službenik Nacionalnog insistuta za migracije (Instituto Nacional de Migración - INM) će u pasoš putnika utisnuti migracioni pečat kojim se odobrava boravak od najviše 180 dana. Ukoliko putnik želi, u roku od 60 dana može preuzeti sa linka https://www.inm.gob.mx/spublic/portal/inmex.html obrazac pod nazivom „Obrazac za višestruku migraciju“ (Forma Migratoria Múltiple – FMM) koji može biti sačuvan u nekom od elektronskih uređaja ili odštampan, a kojim se potvrđuje regularni boravak u zemlji.
(Napominjemo da se na samom migracionom pečatu upisuje datum do kog je odobren boravak u Meksiku, a koji se po pravilu poklapa sa datumom povratnog leta. Na ovo je neophodno obratiti pažnju.)
Prilikom ulaska u Meksiko kopnenim putem neophodno je ispravno popuniti „Obrazac za višestruku migraciju“ (Forma Migratoria Múltiple – FMM) koji se dobija na kopnenim graničnim prelazima. Ovaj obrazac može se dobiti i u elektronskoj formi do 30 dana pre putovanja, tako što se popunjava onlajn obrazac, dostupan na sledećem linku: https://www.inm.gob.mx/fmme/publico/solicitud/html koji mora biti i odštampan.
Imajte u vidu da je državljanima Republike Srbije potrebna viza za tranzit na međunarodnim aerodromima na teritoriji Sjedinjenih Meksičkih Država.

Od obaveze pribavljanja vize za tranzit na međunarodnim aerodromima na teritoriji Sjedinjenih Meksičkih Država su izuzeta:

  • lica koja poseduju dokument koji potvrđuje njihov stalni boravak u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama,  Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, bilo kojoj zemlji članici Šengenskog prostora, kao i zemlji članici Pacifičke alijanse;
  • lica koja poseduju validnu i važeću vizu za Kanadu, Sjedinjene Američke Države, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske ili bilo koju zemlju članicu Šengenskog prostora.

U slučaju bilo kakvih problema prilikom prelaska meksičke granice, preporučujemo da se odmah kontaktira Ambasada Republike Srbije u Meksiko Sitiju, tel: +52 55 55 20 05 24 ili +52 55 55 20 25 23.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ne postoje obavezne vakcine niti vakcinacija koja se preporučuje. Opšta sanitarna situacija je dobra. Preporučuje se putno zdravstveno osiguranje.
Preporučuje se flaširana voda i izbegavanje hrane na uličnim kioscima.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija je kompleksna, rizici od kriminala su visoki. Potrebna je povećana pažnja.
S obzirom da je u pitanju trusno područje, postoji pojačan rizik od zemljotresa, kao i od uragana. S obzirom na moguće erupcije vulkana, ne preporučuju se turistička putovanja (planinarska, alpinistička) u zoni vulkana, posebno Popokatapetl i Ictaciuatl.

TRANSPORT – Važni aerodromi se nalaze u Meksiko Sitiju, Kankunu, Gvadalahari, Montereju, Tihuani.
Važne luke su Ensenada, Verakruz, Tampiko, Progreso, Koacalkoalkos, Topolobampo, Masatlan, Mansaniljo, Salinas Kruz, Valjerta.
Železnička mreža je dobra, povezani su svi veći gradovi u zemlji. Vozom se može doći i iz SAD.
Putna mreža je kvalitetna, ima dosta autoputeva, ali se za njih plaća skupa putarina. Iz bezbednosnih razloga se ne preporučuje putovanje noću, kao ni sporednim putevima.
Motornim vozilom se može upravljati sa vozačkom dozvolom iz R. Srbije ako se ne boravi duže od 30 dana, a potrebno je posedovati i polisu osiguranja od odgovornosti.

OSTALO – Lokalna valuta je pesos (MXN). Moguće je koristiti sve internacionalne kreditne kartice.

Kontakti:
Prilikom boravka u Meksiku, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Meksiku putem sledećeg kontakt telefona: (+52 55) 5520 0524 i elektronske adrese: embajadaserbia@alestra.net.mx