ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши:

Виза није потребна до 90 дана од дана уласка (важи од 16.10.2019.)

Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу у Мјанмар комерцијалним авио-летовима на међународном аеродрому у Јангону и другим међународним аеродромима одређеним од стране Департмана за цивилно ваздухопловство, укључујући копнене граничне прелазе, уз поштовање следећих услова Министарства здравља Мјанмара:

- поседовање сертификата о пуној вакцинацији путника најмање 14 дана пре уласка у Мјанмар или потврде о негативном COVID-19 RT-PCR тесту не старијим од 48 сати пре уласка у Мјанмар уколико нису, или су непотпуно вакцинисани;

- презентовање наведених сертификата (на енглеском језику) посади авио-превозника пре укрцавања на авион којим путују у Мјанмар и надлежном медицинском особљу, приликом доласка у Мјанмар;

- поседовање COVID-19 здравственог осигурања, које издаје „Myanma Insurance“ (информација је доступна на интернет сајту: www.mminsurance.gov.mm );

- презентовање „здравствене декларације“ (на енглеском језику) медицинском особљу Мјанмара на аеродрому;

По доласку на аеродром у Јангон и друге међународне аеродроме у Мјанмару, путници бивају подвргнути мерењу температуре, а уколико имају симптоме, RTD тесту на COVID-19 (наплаћује се око 8 УСД о трошку путника), чији се резултат добија у року од око сат времена.

Уколико путници улазе у Мјанмар преко копненог граничног прелаза, бивају подвргнути RTD тесту на COVID-19 (наплаћује се око 8 УСД о трошку путника), чији се резултат добија у року од око сат времена.

Уколико је резултат теста позитиван бивају смештени у карантин центар или хотел (наплаћује се о трошку путника), које одређује Министраство здравља Мјанмара.

Уколико страни путници не поседују сертификат о пуној вакцинацији, нити потврду о RT-PCR тесту на COVID-19, бивају смештени у петодневни карантин (наплаћује се о трошку путника) и првог и трећег дана се тестирају (о трошку путника).

Странцима није дозвољен транзит кроз Мјанмар.

О детаљнијим информацијама о условима уласка и боравка у Мјанмару, препоручује се да путници, пре планираног пута, контактирају амбасаду Мјанмара у Београду (тел. 011 3617 165; 011 369 114; email: myanbel@orion.rs ).

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р.Србије, носиоцима обичних пасоша, потребна је виза (туристичка или пословна), која се може добити у Амбасади Мјанмара у Београду, или аплицирањем путем on-line система http://evisa.moip.gov.mm .

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Ниво здравствених услуга у државним болницама је на прилично ниском нивоу, за разлику од приватних здравствених установа/болница у којима су цене врло високе. Здравствено осигурање није обавезно, али се препоручује. У периферним деловима Јангона и појединим руралним деловима земље има доста случајева маларије и денги грознице.
Треба користити искључиво флаширану воду за пиће и избегавати конзумирање хране и пића у уличним и малим ресторанима.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – У Мјанмару је извршен војни удар 01.02.2021. године и уведено ванредно стање, које ће трајати годину дана.
С тим у вези, за сада, нема званичних информација око режима уласка странаца у Мјанмар.
До 28.02.2021. год. суспендовани су сви међународни комерцијални авио-летови, осим хуманитарних.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродроми се налазе у Јангону, Мандалеју и НејПјиДоу. Актуелне информације о копненим граничним прелазима могу се наћи на сајту Министарства рада, имиграције и становништва http://www.mip.gov.mm/announcements-in-english/ .
За управљање моторним возилом странцима потребна је међународна возачка дозвола.

ОСТАЛО – Хотелски трошкови могу се платити кредитним картицама (Visa и Mastercard), готовински у домаћој валути Ћат (Kyat) или страној валути (УСД је доминантна страна валута). Трошкови хране и пића у ресторанима и куповине у тржним центрима се плаћају у домаћој валути.

Контакти:

Приликом боравка у Мјанмару, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Р. Србије у Јангону (адреса: 114-АInyaRoad, KamayutTownship, Јангон), путем следећег контакт телефона: 01 515-282 и 01 515-283 и електронске адресе: serbemb@yangon.net.mm