ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши:

Виза није потребна до 90 дана од дана уласка (важи од 16.10.2019.)

Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Р. Србије, који улазе у Мјанмар преко међународних аеродрома или лука, потребно је да медицинском особљу презентују по доласку:
- Здравствену декларацију (“Health Declaration Form”) са тачно попуњеним подацима и
- Здравствено осигурање које укључује COVID-19.
По доласку на аеродром у Јангон и друге међународне аеродроме у Мјанмару, путници бивају подвргнути мерењу температуре, а уколико имају симптоме RTD тесту на COVID-19 (наплаћује се око 8 УСД о трошку путника), чији се резултат добија у року од око сат времена. Уколико је резултат теста позитиван, бивају смештени у медицински центар или хотел (наплаћује се о трошку путника), које одређује Министарство здравља Мјанмара.
Путници који током боравка у Мјанмару испоље симптоме COVID-19, дужни су да се јаве надлежним здравственим институцијама. Пре одласка из Мјанмара могуће је урадити тестове на COVID-19 o сопственом трошку у лабораторијама које је одредило Министарство здравља, уколико то захтевају надлежни органи у другим земљама дестинације или транзита.
За путнике који улазе у Мјанмар копненим путем (Cross Border Point of Entry), важе друга правила, која се могу наћи на сајту Министарства здравља (www.mohs.gov.mm) и Министарства спољних послова (www.mofa.gov.mm).
О детаљнијим информацијама о условима уласка и боравка у Мјанмару, препоручује се да путници, пре планираног пута, контактирају амбасаду Мјанмара у Београду (тел. 011 3617 165; 011 369 114; email: myanbel@orion.rs ).

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р.Србије, носиоцима обичних пасоша, потребна је виза (туристичка или пословна), која се може добити у Амбасади Мјанмара у Београду, или аплицирањем путем on-line система http://evisa.moip.gov.mm .

ВАЖНО: Посебно скрећемо пажњу да је уочен повећан ризик од интернет превара, односно постојања лажних огласа о запослењу у ИТ сектору. Саветујемо да: Пре прихватања посла, проверите компанију посебно ако је опис делатности фирме непрецизан и/или има мало података о запослењу; Обавестите породицу и пријатеље да се због посла селите у иностранство и оставите им контакт податке из огласа, као и да са њима договорите редовно јављање; Контактирате надлежно дипломатско-конзуларно представништво Р. Србије по доласку у земљу, а нарочито у случајевима злоупотреба. За више информација видети: https://www.interpol.int/en/News-and-Events/News/2023/INTERPOL-issues-global-warning-on-human-trafficking-fueled-fraud и https://www.ic3.gov/Media/Y2023/PSA230522 .

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Ниво здравствених услуга у државним болницама је на прилично ниском нивоу, за разлику од приватних здравствених установа/болница у којима су цене врло високе. Здравствено осигурање за COVID-19 је обавезно и показује се здравственим радницима приликом уласка у Мјанмар. У периферним деловима Јангона и појединим руралним деловима земље има доста случајева маларије и денги грознице. Треба користити искључиво флаширану воду за пиће и избегавати конзумирање хране и пића у уличним и малим ресторанима.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – На снази је ванредно стање широм земље, уведено 1. фебруара 2021. године. Комплекса безбедносна ситуација је подложна брзим променама, а укључује оружане борбе, ваздушне ударе, употребу ватреног оружја и експлозије. У деловима Мјанмара заведена је војна управа, а у појединим градовима, укључујући Јангон, на снази је полицијски час. Потребно је познавати домаћа правила и ограничења и у потпуности их поштовати током боравка у Мјанмару.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродроми се налазе у Јангону, Мандалеју и НејПјиДоу. Актуелне информације о копненим граничним прелазима могу се наћи на сајту Министарства рада, имиграције и становништва http://www.mip.gov.mm/announcements-in-english/ .
За управљање моторним возилом странцима потребна је међународна возачка дозвола.

ОСТАЛО – Хотелски трошкови могу се платити кредитним картицама (Visa и Mastercard), готовински у домаћој валути Ћат (Kyat) или страној валути (УСД је доминантна страна валута). Трошкови хране и пића у ресторанима и куповине у тржним центрима се плаћају у домаћој валути.

Контакти:

Приликом боравка у Мјанмару, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Р. Србије у Јангону (адреса: 114-АInyaRoad, KamayutTownship, Јангон), путем следећег контакт телефона: 01 515-282 и 01 515-283 и електронске адресе: serbemb@yangon.net.mm