VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši:

Viza nije potrebna do 90 dana od dana ulaska (važi od 16.10.2019.)

Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Za državljane R. Srbije, kao i za državljane svih drugih zemalja, ne postoji mogućnost ulaska u Mjanmar, imajući u vidu da su granični prelazi zatvoreni i da su suspendovani svi međunarodni komercijalni avio-letovi. Za strance koji dolaze „humanitarnim" i „specijalnim" letovima u Mjanmar, potrebna je odgovarajuća viza i potvrda o negativnom PCR testu, ne starijem od 72 sata, kao i potvrda o provedenih sedam dana u „kućnom karantinu" u zemlji iz koje se dolazi. Nakon ulaska u Mjanmar, obavezan je boravak u „hotelskom karantinu" u trajanju od 7 dana, uključujući dodatnih 7 dana boravka u „kućnom karantinu" (za diplomate i predstavnike UN, koji žive u apartmanima, 7 dana u „hotelskom karantinu" određenom od strane Ministarstva zdravlja i sporta, odnosno 7 dana u „kućnom karantinu", ukoliko žive u „zasebnim kućama", uključujući dodatnih 7 dana u „kućnom karantinu"), nakon čega se vrši PCR test na COVID-19.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R.Srbije, nosiocima običnih pasoša, potrebna je viza (turistička ili poslovna), koja se može dobiti u Ambasadi Mjanmara u Beogradu, ili apliciranjem putem on-line sistema http://evisa.moip.gov.mm .

 

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE:

 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Nivo zdravstvenih usluga u državnim bolnicama je na prilično niskom nivou, za razliku od privatnih zdravstvenih ustanova/bolnica u kojima su cene vrlo visoke. Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali se preporučuje. U perifernim delovima Jangona i pojedinim ruralnim delovima zemlje ima dosta slučajeva malarije i dengi groznice.
Treba koristiti isključivo flaširanu vodu za piće i izbegavati konzumiranje hrane i pića u uličnim i malim restoranima.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – U Mjanmaru je izvršen vojni udar 01.02.2021. godine i uvedeno vanredno stanje, koje će trajati godinu dana.
S tim u vezi, za sada, nema zvaničnih informacija oko režima ulaska stranaca u Mjanmar.
Do 28.02.2021. god. suspendovani su svi međunarodni komercijalni avio-letovi, osim humanitarnih.

TRANSPORT – Međunarodni aerodromi se nalaze u Jangonu, Mandaleju i NejPjiDou. Aktuelne informacije o kopnenim graničnim prelazima mogu se naći na sajtu Ministarstva rada, imigracije i stanovništva http://www.mip.gov.mm/announcements-in-english/ .
Za upravljanje motornim vozilom strancima potrebna je međunarodna vozačka dozvola.

OSTALO – Hotelski troškovi mogu se platiti kreditnim karticama (Visa i Mastercard), gotovinski u domaćoj valuti Ćat (Kyat) ili stranoj valuti (USD je dominantna strana valuta). Troškovi hrane i pića u restoranima i kupovine u tržnim centrima se plaćaju u domaćoj valuti.

Kontakti:

Prilikom boravka u Mjanmaru, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R. Srbije u Jangonu (adresa: 114-AInyaRoad, KamayutTownship, Jangon), putem sledećeg kontakt telefona: 01 515-282 i 01 515-283 i elektronske adrese: serbemb@yangon.net.mm 

(Poslednje ažurirano nedelja, 07. februar 2021.)