VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši:

Viza nije potrebna do 90 dana od dana ulaska (važi od 16.10.2019.)

Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije ne mogu da uđu u Mjanmar. Granični prelazi su zatvoreni i svi međunarodni komercijalni avio-letovi su suspendovani.
Za strance koji dolaze humanitarnim i specijalnim letovima u Mjanmar, potrebna je odgovarajuća viza, negativani RT–PCR test na COVID-19, ne stariji od 72 sata i  zvanični dokument/potvrda o antikovid vakcinaciji (potrebno je da je od datuma pune vakcinacije proteklo najmanje 14 dana). Nakon ulaska u Mjanmar, stranci podležu obavezi boravka u hotelskom karantinu u trajanju od 7 dana (ukoliko su potpuno vakcinisani), ili 10 dana ukoliko nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani. Tokom boravka u karantinu, stranci koji su potpuno vakcinisani podležu RT-PCR testu na COVID-19 (prvog i šestog dana), a oni koji nisu ili su nepotpuno vakcinisani (prvog, trećeg i sedmog dana), što se naplaćuje o trošku putnika.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljanima R.Srbije, nosiocima običnih pasoša, potrebna je viza (turistička ili poslovna), koja se može dobiti u Ambasadi Mjanmara u Beogradu, ili apliciranjem putem on-line sistema http://evisa.moip.gov.mm .

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Nivo zdravstvenih usluga u državnim bolnicama je na prilično niskom nivou, za razliku od privatnih zdravstvenih ustanova/bolnica u kojima su cene vrlo visoke. Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali se preporučuje. U perifernim delovima Jangona i pojedinim ruralnim delovima zemlje ima dosta slučajeva malarije i dengi groznice.
Treba koristiti isključivo flaširanu vodu za piće i izbegavati konzumiranje hrane i pića u uličnim i malim restoranima.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – U Mjanmaru je izvršen vojni udar 01.02.2021. godine i uvedeno vanredno stanje, koje će trajati godinu dana.
S tim u vezi, za sada, nema zvaničnih informacija oko režima ulaska stranaca u Mjanmar.
Do 28.02.2021. god. suspendovani su svi međunarodni komercijalni avio-letovi, osim humanitarnih.

TRANSPORT – Međunarodni aerodromi se nalaze u Jangonu, Mandaleju i NejPjiDou. Aktuelne informacije o kopnenim graničnim prelazima mogu se naći na sajtu Ministarstva rada, imigracije i stanovništva http://www.mip.gov.mm/announcements-in-english/ .
Za upravljanje motornim vozilom strancima potrebna je međunarodna vozačka dozvola.

OSTALO – Hotelski troškovi mogu se platiti kreditnim karticama (Visa i Mastercard), gotovinski u domaćoj valuti Ćat (Kyat) ili stranoj valuti (USD je dominantna strana valuta). Troškovi hrane i pića u restoranima i kupovine u tržnim centrima se plaćaju u domaćoj valuti.

Kontakti:

Prilikom boravka u Mjanmaru, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R. Srbije u Jangonu (adresa: 114-AInyaRoad, KamayutTownship, Jangon), putem sledećeg kontakt telefona: 01 515-282 i 01 515-283 i elektronske adrese: serbemb@yangon.net.mm