ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

 

За визе и информације потребно је обратити се Мисији Палауа при ОУН у Њујорку.

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID- 19                                                                                                                      

Држављани Р. Србије могу без ограничења да уђу у Палау или транзитирају. Неопходно је да приликом уласка попуне формулар о здравственом стању и да буду подвргнути здравственом прегледу. Забрањен је улазак за оне држављане Р. Србије који су претходних 14 дана боравили или транзитирали у НР Кини (укључујући Хонг Конг и Макао) или су боравили на путничким крузерима који су пристајали у луке земаља које су погођене болешћу COVID-19.

Наведено се односи на све стране држављане.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ                                                                          

Једини аеродром у земљи је Аираи (ROR) на острву Бабелдаоб.

Приликом уласка у Палау неопходно је да пасош важи најмање шест месеци. Сви страни држављани дужни су да при уласку у Палау попуне царинску декларацију, а суму која одговара износу већем од 10.000 УСД неопходно је пријавити надлежним царинским органима приликом уласка и изласка. Приликом изласка плаћа се аеродромска такса у износу од 20 УСД и такса за заштиту животне средине у износу од 30 УСД.

Без обавезе плаћања царине могуће је унети једну боцу алкохолног пића, 20 цигарета или 1 цигару. Уношење ватреног оружја и муниције, наркотика, материјала порнографског и опасног садржаја није дозвољено.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ                                                                                                        

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Актуелна информација о здравственој ситуацији доступна је на сајту Светске здравствене организације.

Здравствена ситуација је релативно задовољавајућа, с тим што је сезонски присутна денга грозница. Здравствена заштита на Палау је релативно добра за рутинске случајеве, али је ограниченог квалитета и доступности с обзиром да у земљи постоји само једна државна болница. И државна болница и приватне клинике прихватају плаћање у готовини, као и кредитне картице.

Вода из чесме у принципу није сигурна за пиће због чега се препоручује конзумирање  флаширане воде.

За хитну помоћ потребно је позвати број 911, али се често дешава да је за долазак помоћи потребно и до два часа.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Иако је стопа криминала на Палау ниска, неопходно је водити рачуна о личној и безбедности сопствених вредних ствари. У појединим деловима земље и даље има не-експлодираног оружја из Другог светског рата, тако да треба бити обазрив приликом роњења, шетњи у природи или посета пећинама.

Монсуни и циклони су најчешћи између јуна и децембра, али се највеће олује углавном дешавају изван овог периода и често доводе до проблема у авионском саобраћају. Саветује се праћење локалне временске прогнозе, као и  упутстава хотелског особља.

У случају потребе контакт број за хитне случајеве је 911.

ТРАНСПОРТ – Једини јавни превоз на Палау су такси возила која немају таксиметар. Велики број такси возила има унапред фиксиране цене до одређених дестинација, а уобичајено је да се унајми једно такси возило које се користи током читавог боравка.

ОСТАЛО – У Палау се користи амерички долар (УСД), а плаћање страном валутом није дозвољено. Могу се користити платне картице.

 

Контакти:                                                                                                                                                    

Приликом боравка у Палау, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Токију, која на нерезиденцијалној основи покрива Палау путем следећег телефона: +81 (0) 3-3447-3571 и електронске адресе: embassy.tokyo@mfa.rs