ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана.
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу ући у Руску Федерацију друмским и ваздушним саобраћајем, уз обавезно поседовање негативног ПЦР теста, не старијег од 48 сати од датума узимања узорка. Ово правило се односи и на све стране држављане који поседују сертификат о извршеној вакцинацији Руске Федерације.
НАПОМЕНА:
Имајући у виду да су од момента избијања сукоба у Украјини надлежни органи Пољске забранили све преласке страним држављанима који из правца Русије (Калињинград) и Белорусије желе да преко копнене/друмске границе уђу у Пољску ради транзита, препорука је да се улазак у Руску Федерацију, као и излазак из ње одвија преко територије Летоније.
Улазак у Пољску одобрава се само оним странцима који имају дипломатски пасош или регулисан боравак у Пољској (радна и студентска карта боравка или виза), док се осталим странцима улазак у Пољску одобрава у изузетним случајевима, а коначну одлуку о уласку доноси искључиво надлежни дежурни шеф граничне полиције приликом доласка странца на конкретни гранични прелаз.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије није потребна виза за боравак до 30 дана, рачунајући и дане уласка/изласка из Руске Федерације. Приликом уласка обавезно је попуњавање миграционе карте коју треба носити са собом и која се приликом изласка из Руске Федерације враћа пограничном службенику. По доласку, обавезна је пријава боравка у року од 7 радних дана. Рок важења пасоша ради туристичког путовања је минимум 6 месеци, а ради регулисања боравка у РФ минимум годину и по дана.
Страним држављанима, укључујући и држављане Р. Србије, без обзира да ли поседују визу или не, имају дозволу за привремени или стални боравак, улазак на територију Руске Федерације из Р. Белорусије друмским путним правцима могућ је једино преко међународног граничног прелаза Нови Јурковићи, тзв. „Три сестре" (тромеђа РФ, Белорусије и Украјине). Наведено правило се не односи на возаче камиона који поседују TIR ознаку.
Уколико се у Руску Федерацију улази ради запошљавања, школовања, стручног усавршавања, лечења на период дужи од 30 дана, неопходно је прибављање визе у Амбасади Руске Федерације у Београду. Од 16.02.2015. године визе се подносе преко сајта: http://visa.kdmid.ru .
Без обзира по ком основу долазе у Русију Федерацију, са или без визе, странци имају обавезу стриктног поштовања дозвољеног боравка у Руској Федерацији. У супротном, надлежни руски органи ускраћују излазак из земље покретањем административног прекршајног поступка и изричу новчану казну (до 5.000 рубаља), а погранични и миграциони органи их уводе у регистар лица којима може бити забрањен улазак у Руску Федерацију и до 5 година.
Препоручује се поседовање полисе здравственог осигурања и поседовање одређене количине новца. Приликом уласка треба пријавити износе веће од 10.000 УСД, као и техничку робу.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ:

Потписан је билатерални Споразум о социјалној сигурности 2019. године.
Овим споразумом омогућено је обрачунавање и/или спајање пензијског стажа стеченог у Р. Србији и/или у Руској Федерацији, односно право на исплату давања по основу старосне, инвалидске и породичне пензије, исплату накнаде у случајевима повреде на раду и/или професионалних болести и погребних трошкова у земљи где држављани земаља потписница бораве.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не захтева се посебна вакцинација приликом уласка. Обавезна је конзумација флаширане или филтриране воде за пиће.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је стабилна, уз приметно повишен степен безбедносне контроле и појачане мере и активности руских органа безбедности. Повећано је присуство полиције на станицама метроа, аеродромима, железничким и друмским саобраћајницама, као и на туристичким локацијама и у тржним центрима.

ТРАНСПОРТ – Руска Федерација има добро развијену мрежу друмског, железничког и авио саобраћаја. Саобраћајни центри су Москва, Санкт-Петербург, Сочи, Екатеринбург.
Најзначајнији аеродроми су: у Москви – Шереметјево, Внуково и Домодедово, у Санкт-Петербургу – Пулково, у Сочију – Адлер. Постоји велики број свакодневних линија са свим странама света, као и велики број унутрашњих летова.
Препоручује се коришћење метроа с обзиром на велике гужве у саобраћају, као и инсталирање мобилних апликација за сналажење по граду и у градском превозу. Поред тога, корисно је инсталирати такси апликације (УandexGo, Rutaxi, City) које омогућују увид у фиксни износ трошкова превоза. Током туристичког боравка у Руској Федерацији управљање моторним возилом могуће је са возачком дозволом Р. Србије, уз услов њеног превођења на руски језик код овлашћеног судског тумача или међународном возачком дозволом у складу са Бечком конвенцијом о друмском саобраћају из 08.11.1968. године. У случају регулисаног сталног боравка („Вид на житељство") возачка дозвола Р. Србије постаје неважећа по истеку 60 дана од дана добијања дозволе боравка, а замена исте врши се у складу са руским законодавством.

ОСТАЛО – Имајући у виду објективне тешкоће у трансферу новца на релацији Република Србија – Руска Федерација,  обавештавамо о следећем:
Пошта Србије пружа услуге новчаних дознака преко међународне поштанске упутнице, тзв. POSTCASH, којом је омогућен трансфер новца са Руском Федерацијом.
Ово је тренутно једина могућност за слање и пријем новца у/из Руске Федерације преко Поште Србије.
Више информација о овој услузи, корисници могу наћи на следећем линку Поште Србије:
https://www.posta.rs/cir/stanovnistvo/usluga.aspx?usluga=finansijske-us…

Национална валута је рубља (RUB). Плаћање се може вршити свим врстама кредитних картица (visa, mastercard и др.) или готовински у националној валути. Замена валута може вршити у мењачницама, банкама или у аутоматима.

Присутна је велика разноликост у квалитету смештаја и цена услуга. Ноћење у просечном хотелу у Москви износи од 150 евра. Постоје ланци домаћих и страних хотела и ресторана, културна понуда је веома богата и разноврсна, али су цене услуга високе. Тржни центри и продавнице раде свих седам дана у недељи од 10 до 22 часа.

 

Контакти:

Приликом боравка у Руској Федерацији, за конзуларну помоћ и заштиту грађани се могу обратити Амбасади Републике Србије у Москви на број телефона: + 7495 988-66-45 и путем електронске адресе: konzularno.moskva@mfa.rs и ambasada.moskva@mfa.rs