ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Захтеви за визе се подносе електронским путем, посредством on-line обрасца DS-160 (неусељеничке визе) и DS-260 (усељеничке визе). Подносиоци захтева старији од 13 и млађи од 80 година су обавезни да обаве разговор у ДКП САД, где се визе и издају. САД не издају визе на аеродромима.
Држављанима Р. Србије најчешће се издају следећи типови неусељеничких америчких виза:
- BI (пословно путовање);
- В2 (туристичка посета, лечење);
- Cl/D (транзитна виза за посаде бродова и авиона);
- Ј (програми студијске и професионалне размене);
- F (ђаци и студенти);
- М (учесници у неакадемским програмима обуке);
- Н2В (сезонски радници);
- H1B (високообразовани професионалци);
- P (радна виза за уметнике, забављаче и професионалне спортисте који наступају у САД);
- L (трансфери унутар компанија);
- О (лица која су остварила значајне међународне резултате у области науке, уметности, образовања, бизниса и спорта)
- I (представници медија) и
- V (неусељеничка виза за чланове породице лица које у САД борави на основу одобреног сталног настањења - „Зелене карте").

Држављанима Р. Србије који у САД бораве службено, као званични представници Р. Србије, или су запослени у оквиру међународних организација, издају се следећи типови америчких виза:
- A1 (високи званичници – Председник, Председник Владе, Министар спољних послова, остали министри)
- А2 (све дипломате и чланови званичних делегација)
- G (особље НАТО и других међународних организација)
Од усељеничких виза САД, држављанима Р. Србије се најчешће издају следећи типови виза:
- К1 (вереник америчког држављанина који у САД путује ради склапања брака);
- КЗ (супружник америчког држављанина);
- Е (усељеничка виза по основу запослења за високообразована лица и лица са посебним способностима) и
- DEV (усељеничка виза за лица која су на „лутрија за Зелену карту" добила могућност сталног насељења у САД).

Држављанима Р. Србије је потребна виза за улазак у САД. Виза се не може добити на граничним прелазима. Информације о поступку подношења захтева за визу и Амбасаде САД у Београду www.belgrade.usembassy.gov. Рок важења пасоша ради туристичког путовања, као и приликом регулисања боравка, требало би да буде једнак намераваном периоду боравка у САД.
Приликом уласка у САД, уобичајено је да вас службеник пограничне службе упита о разлозима доласка, месту и дужини планираног боравка у САД. Важећа америчка виза није апсолутна гаранција да ће вам улазак у САД бити одобрен, односно, постоји могућност да вам већ издата виза буде отказана. Службеник пограничне службе може ускратити улазак страном држављанину у САД и поред поседовања америчке визе, уколико утврди да постоје разлози за то.

Приликом уласка у САД неопходно је попунити и предати формулар 1-94 (беле боје) имиграционом службенику који одобрава улазак. Формулар се може добити у авиону или пронаћи у реду за пасошку контролу. Страним држављанима који су у САД ушли до 7. маја 2013. године, враћан је део овог формулара који су морали да чувају, показују уз пасош и врате приликом изласка из земље, односно пријаве његов губитак преко интернет странице имиграционе службе (https://www.usimmigrationsupport.org/form-i94.html).

Након 7. маја 2013. године, погранични органи САД престали су да у пасошу посетилаца остављају одсечак формулара 1-94, јер се ти подаци сада воде електронски. Копија формулара 1-94 може се пронаћи и одштампати са интернет странице https://i94.cbp.dhs.gov/ jep га je и даље неопходно показати приликом подношења одређених захтева (нпр. за возачку дозволу). Лица која су у САД ушла пре 7. маја 2013. и даље су у обавези да приликом изласка из САД врате одсечак формулара 1-94.

Такође, приликом уласка у САД неопходно је попунити и царински формулар који се предаје службенику америчке царинске службе. Уношење хране, алкохола и производа биљно-животињског порекла је веома рестриктивно. Унос лекова или медикамената за личну употребу за период боравка до 90 дана је дозвољен, уколико се исти не могу набавити у САД. При томе, треба имати у виду да се не могу уносити лекови или медикаменти који су стриктно забрањени од стране надлежног америчког органа (Food and Drug Administration). Информацију о производима чије је уношење у САД забрањено или ограничено можете наћи на: http://www.cbp.gov/xp/cgov/travel/clearing/restricted/.

Уколико сте двојни држављанин Р. Србије и САД, упозоравамо вас да према америчком закону држављани САД могу приликом уласка или изласка из САД користити искључиво америчку путну исправу.

Није потребно да важећу америчку визу преносите из старог пасоша у нови. У таквим случајевима, приликом уласка у САД неопходно је да са собом имате важећи пасош, као и стари пасош са важећом америчком визом.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Иако поседовање полисе здравственог осигурања није услов за улазак у САД, препоручујемо вам да исту имате с обзиром да су цене здравствених услуга у САД веома високе. Само преглед код лекара може да износи од 150-200 долара.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Потребно је имати у виду да САД могу бити мета терористичких напада. Актуелне информације у вези са тероризмом, као о корисне информације у вези са путовањем у САД поводом безбедносних мера које амерички органи предузимају можете наћи на: http://www.tsa.gov/travelers/index.shtm
У САД је присутан криминал у већини градова, тачније, у одређеним деловима градова који се сматрају мање безбедним. Стога саветујемо држављанима Р. Србије да, уколико је могуће, избегавају места и подручја која су недовољно безбедна. Посебно скрећемо пажњу на криминал у вези са дрогом који је значајно присутан у америчким савезним државама уз границу САД са Мексиком. У питању су следеће државе: Калифорнија, Тексас, Нови Мексико и Аризона.
У случајевима непријатних догађаја, потребно је одмах контактирати полицију на телефон 911. Поред обавезне пријаве полицији, саветујемо вам да контактирате надлежно дипломатско-конзуларно представништво Р. Србије у САД.
Сезона урагана у јужно-источним америчким државама траје од јуна месеца до краја новембра. Актуелну информацију у вези са ураганима можете добити на сајту Националног центра за урагане: http://www.nhc.noaa.gov/
Сува и веома топла клима у Калифорнији је често узрок појаве шумских пожара који могу веома брзо да се шире, посебно у условима снажног ветра. У том случају потребно је пратити информације локалних власти и медија.

ТРАНСПОРТ – Током краћег боравка у САД држављани Р. Србије могу да управљају моторним возилом уколико поседују националну возачку дозволу одговарајуће категорије. Грађани који имају дозволе на старом обрасцу треба да имају и међународну возачку дозволу. С тим у вези, указујемо да поједине савезне државе САД могу имати посебна правила или ограничење могућности коришћења националне возачке дозволе.
За набавку сопственог моторног возила потребно је поседовати возачку дозволу савезне државе у којој наш грађанин има боравиште.
Возач који управља моторним возилом за које није осигуран чини тежу повреду прописа о безбедности на путевима.

ОСТАЛО – У САД се могу користити све врсте кредитних картица (Visa, Master Card, American Express). Мењачнице су веома ретке и исте се могу наћи углавном на аеродромима и у већим хотелима. Стога уколико планирате пут у САД и желите да понесете део новца у готовини, саветујемо вам да исти, пре пута, замените у америчке доларе.
Према америчком закону, држављанима САД, као и страним држављанима на боравку у САД, забрањено је путовање на Кубу. Законом су предвиђени случајеви када је то могуће и то уз одговарајуће одобрење америчких власти. Такође, забрањен је унос свих врста производа и публикација Кубе у САД.
Куповина и конзумирање алкохола је регулисано законима савезних америчких држава. Највећи број држава забрањује куповину или конзумирање алкохола лицима млађим од 21 године.
Приликом куповине, имајте у виду да у истакнуте цене производа није укључен порез. Регулатива у вези са порезом се разликује од државе до државе.

Контакти
Приликом боравка у САД, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити:
1. Амбасади Републике Србије у Вашингтону (адреса: 1333 16th Street NW, Washington, DC 20036), путем контакт телефона: +1 (202) 706-0209 и електронске адресе: info@serbiaembusa.orgconsular@serbiaembusa.org

*Амбасада је надлежна за следеће америчке савезне државе: Alabama AL, Arkansas AR, Delaware DE, District of Columbia DC, Florida FL, Georgia GA, Loisiana LA, Maryland MD, Mississippi MS, North Carolina NC, Oklahoma OK, South Carolina SC, Tennessee TN, Virginia VA, West Virginia VVV.

2. Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку (адреса: 62 West 45th Street, 7 Floor, New York, NY 10036), путем контакт телефона: 212 596 4241 и електронске адресе: consulate.newyork@mfa.rs
*Генерални конзулат у Њујорку је надлежан за следеће америчке савезне државе: Connecticut CT, Maine ME, Massachusetts MA, New Hampshire NH, New Jersey NJ, New York NY, Pennsylvania PA, Puerto Rico PR, Rhode Island RI, Vermont VT, Virgin Islands VI.
3. Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу (адреса: 201 East Ohio Street, Suite 200, Chicago, IL 60611), путем контакт телефона: 312 670 6707 и електронске адресе: info@scgchicago.org

*Генерални конзулат у Чикагу је надлежан за следеће америчке савезне државе: Alaska AK, Arizona AZ, California CA, Colorado CO, Guam GU, Hawaii HI, Illinois IL, Indiana IN, Idaho ID, Kansas KS, Kentucky KY, Michigan MI, Minnesota MN, Missouri MO, Montana MT, Nebraska NE, Nevada NV, New Mexico NM, North Dakota ND, Ohio OH, Oregon OR, South Dakota SD, Texas TX, Utah UT, Washington WA, Wisconsin WI, Wyoming WY.