ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Р. Србије могу да уђу у Р. Судан. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Р. Србија и Р. Судан имају визни режим. Визни режим се односи на носиоце обичних пасоша обе државе, као и носиоце службених и дипломатских ПИ за улазак, излазак, транзит и боравак на територији Судана. За издавање виза надлежно је дипломатско конзуларно представништво Судана у Румунији.
Носиоци обичних путних исправа могу добити улазну визу за Р. Судан преко надлежног дипломатско конзуларног представништва Р. Судана у Букурешту уколико позивар, држављанин Судана поднесе захтев суданским органима пре доласка у Картум и пружи личне гаранције носиоцу путне исправе из Р. Србије. Процедура траје 10-15 дана и административна такса износи 155 УСД.
Рок важења пасоша ради путовања мора бити најмање 6 месеци.
Приликом уношења и изношења новца потребно је надлежним царинским органима пријавити суме веће од 10.000 УСД.

Због оружаних сукоба у Р. Судан, улазак и излазак из земље је тренутно онемогућен.

Апелујемо на грађане Републике Србије да избегавају одласке у Р. Судан по било ком основу.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Здравствена ситуација у Р. Судан је веома комплексна имајући у виду да је земља у транзицији након демократских промена, веома слабе и опскурне здравствене заштите и пружања здравствених услуга како домаћем становништву тако и страним држављанима. Управо због таквих околности Р. Судан је примила више хуманитарних пошиљки и лекова од стране УН, Египта и више арапских земаља до стабилизације земље.
Р. Судан је богата водом али се препоручује да се за пиће користи флаширана вода, док се вода из водовода може користити за туширање и остале потребе.
Р. Судан није туристичка дестинација, углавном се посећује из пословних разлога.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је комплексна, влада велика незапосленост и земља се налази у великој економској кризи. Након дугих санкција уведених од стране САД, од недавно није на листи земаља које спонзоришу тероризам али привреда је девастирана и земља се налази у веома тешкој економској кризи.

Грађанима Републике Србије се не препоручује путовање у Р. Судан.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродром је у главном граду у Картуму. Р. Судан нема националног авио превозника, па авио летове врши "Туркиш-аир" .

Аеродром у Картуму је затворен и тренутно није могуће слетање/полетање са аеродрома.

ОСТАЛО – Локална валута је суданска фунта. Вредност према чврстим валутама варира у зависности од ситуације на међународном тржишту али је посебан проблем велика инфлација која се мења на готово дневном нивоу.

Контакти
Приликом боравка у Р. Судану, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Каиру, која на нерезиденцијалној основи покрива Р. Судан, путем следећег контакт телефона: +202 2736-0691 и електронске адресе: konzul@serbiaeg.com и serbia@serbiaeg.com

У случају додатних информација, за конзуларну помоћ и заштиту, контактирати Амбасаду Републике Србије у Каиру, која на нерезиденцијалној основи покрива Р. Судан  (konzul@serbiaeg.com и serbia@serbiaeg.com или на телефон +20 106 18 18 418) и почасног конзула Републике Србије у Р. Судан (тел: +381 62 172 5553 или +249 91 237 3130).