ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Визе су потребне, укључујући и за носиоце путног листа у транзиту, али само ако напушта аеродромску међународну зону. Рок важења пасоша ради путовања мора бити 6 месеци од дана планираног уласка. Додатно, морају постојати две слободне странице у пасошу приликом уласка у земљу. Тренутно, за улазак или излазак из земље путем авиона је неопходан негативан PCR тест на COVID-19 или ће туристи бити смештени, о њиховом трошку, у болничке центре, у трајању од најмање 10. дана.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не постоји обавеза вакцинације лица која долазе у Зимбабве, осим оних која долазе из региона са маларијом или жутом грозницом, а према регулативи Светске здравствене организације. Скрећемо, међутим, пажњу да су здравствене услуге изузетно скупе, а услед дугогодишње кризе, несташица је основних лекова и санитарног материјала. Маларије има уз водене површине, посебно у летњим периодима. Територија око Викторијиних водопада је зона са маларијом и препоручује се узимање превентивних лекова за сваки боравак у оваквим зонама. Епидемије колере су сталне у Зимбабвеу, као и епидемије других болести „прљавих руку". Воду треба пити флаширану или прокувану, никако из водовода. Већина хотела и кућа има цистерне како би обезбедили текућу воду за свакодневну употребу.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Уобичајене мере безбедности се подразумевајууз упозорење на могуће крађе. Личне ствари, посебно оне веће вредности, треба добро чувати и не остављати у колима, ван чуваног паркинга, или ван видокруга.

ТРАНСПОРТ – Ради управљања моторним возилом, поред националне возачке дозволе, неопходно је поседовати међународну возачку дозволу.

ОСТАЛО – Услед дугогодишње кризе, хране има мало и променљивог је квалитета. Увек се треба распитати о дневној понуди и избегавати непроверена места. Напон струје је 220 волти, али су прикључни утикачи трожилни – локални и потребно је имати адаптер за европски прикључак. Адаптери се могу набавити на рецепцијама хотела или у самопослугама. Несташице струје су сталне, вишечасовне и без најаве. Већина кућа и хотела има генераторе, али са ограниченом могућности рада због несташице бензина. Мобилна телефонија, уз роминг, функционише са СИМ картицама из Р. Србије. Уколико нема роминга могуће је слати и примати поруке и примати позиве из Р. Србије. Проблем је квалитет веза и стални пад мреже. Домаће СИМ картице могу се купити без посебних формалности.Бољи хотели имају интернет конекције у „пословним центрима". Интернет центара има у већим шопинг моловима и коришћење је приступачно, али конекција је релативно слаба.

Контакти:
Приликом боравка у Зимбабвеу за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Преторији, Јужна Африка, која на нерезиденцијалној основи покрива Зимбабве, путем следећег контакт телефона: + 27 (0) 12 460 56 26 и електронске адресе: info@srbembassy.org.za