VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Vize su potrebne, uključujući i za nosioce putnog lista u tranzitu, ali samo ako napušta aerodromsku međunarodnu zonu. Rok važenja pasoša radi putovanja mora biti 6 meseci od dana planiranog ulaska. Dodatno, moraju postojati dve slobodne stranice u pasošu prilikom ulaska u zemlju. Trenutno, za ulazak ili izlazak iz zemlje putem aviona je neophodan negativan PCR test na COVID-19 ili će turisti biti smešteni, o njihovom trošku, u bolničke centre, u trajanju od najmanje 10. dana.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ne postoji obaveza vakcinacije lica koja dolaze u Zimbabve, osim onih koja dolaze iz regiona sa malarijom ili žutom groznicom, a prema regulativi Svetske zdravstvene organizacije. Skrećemo, međutim, pažnju da su zdravstvene usluge izuzetno skupe, a usled dugogodišnje krize, nestašica je osnovnih lekova i sanitarnog materijala. Malarije ima uz vodene površine, posebno u letnjim periodima. Teritorija oko Viktorijinih vodopada je zona sa malarijom i preporučuje se uzimanje preventivnih lekova za svaki boravak u ovakvim zonama. Epidemije kolere su stalne u Zimbabveu, kao i epidemije drugih bolesti „prljavih ruku". Vodu treba piti flaširanu ili prokuvanu, nikako iz vodovoda. Većina hotela i kuća ima cisterne kako bi obezbedili tekuću vodu za svakodnevnu upotrebu.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Uobičajene mere bezbednosti se podrazumevajuuz upozorenje na moguće krađe. Lične stvari, posebno one veće vrednosti, treba dobro čuvati i ne ostavljati u kolima, van čuvanog parkinga, ili van vidokruga.

TRANSPORT – Radi upravljanja motornim vozilom, pored nacionalne vozačke dozvole, neophodno je posedovati međunarodnu vozačku dozvolu.

OSTALO – Usled dugogodišnje krize, hrane ima malo i promenljivog je kvaliteta. Uvek se treba raspitati o dnevnoj ponudi i izbegavati neproverena mesta. Napon struje je 220 volti, ali su priključni utikači trožilni – lokalni i potrebno je imati adapter za evropski priključak. Adapteri se mogu nabaviti na recepcijama hotela ili u samoposlugama. Nestašice struje su stalne, višečasovne i bez najave. Većina kuća i hotela ima generatore, ali sa ograničenom mogućnosti rada zbog nestašice benzina. Mobilna telefonija, uz roming, funkcioniše sa SIM karticama iz R. Srbije. Ukoliko nema rominga moguće je slati i primati poruke i primati pozive iz R. Srbije. Problem je kvalitet veza i stalni pad mreže. Domaće SIM kartice mogu se kupiti bez posebnih formalnosti.Bolji hoteli imaju internet konekcije u „poslovnim centrima". Internet centara ima u većim šoping molovima i korišćenje je pristupačno, ali konekcija je relativno slaba.

Kontakti:
Prilikom boravka u Zimbabveu za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji, Južna Afrika, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Zimbabve, putem sledećeg kontakt telefona: + 27 (0) 12 460 56 26 i elektronske adrese: info@srbembassy.org.za