Пекинг: Амбасадорка Стефановић са замеником министра науке и технологије Џанг Гуангђуном

30. авг 2023.
Амбасадорка Републике Србије у Пекингу Маја Стефановић састала се са замеником кинеског министра науке и технологије Џанг Гуангђуном.

Саговорници су констатовали да сарадња у области науке и технологије представља један од најзначајнијих елемената свеобухватног стратешког партнерства Србије и Кине. Пренет је интерес Републике Србије за даље интензивирање сарадње са Народном Републиком Кином у области науке и технологије, посебно вештачке интелигенције, информационих технологија и иновација, у чему је Кина лидер на глобалном нивоу. Наглашено је да су поменуте области приоритети Владе Србије, те да постоји значајан потенцијал за даљи развој сарадње између Србије и Кине у поменутим областима.

Они су се сагласили о значају дијалога и размени посета на високом нивоу у области науке, технолошког развоја и иновација, о чему сведоче посете кинеског министра науке и технологије Ванг Џиганга Србији 2019. године, као и недавна посета министарке науке, технолошког развоја и иновација Јелене Беговић Кини, крајем јуна о.г. ради учешћа на „Летњем Давосу“ у Тјенђину. Обострано је констатовано да ће и предстојећа посета министарке Беговић Кини дати значајан импулс у даљем интензивирању сарадње у овим областима, као и размени научника и истраживача.

Заменик министра науке и технологије Џанг информисао је амбасадорку Стефановић о припремама кинеске стране за предстоје Шесто заседање Међувладиног мешовитог комитета за сарадњу у области науке и технологије, за које је нагласио да ће значајно допринети даљем развоју сарадње Србије и Кине у поменутим областима.