Peking: Ambasadorka Stefanović sa zamenikom ministra nauke i tehnologije Džang Guangđunom

30. avg 2023.
Ambasadorka Republike Srbije u Pekingu Maja Stefanović sastala se sa zamenikom kineskog ministra nauke i tehnologije Džang Guangđunom.

Sagovornici su konstatovali da saradnja u oblasti nauke i tehnologije predstavlja jedan od najznačajnijih elemenata sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine. Prenet je interes Republike Srbije za dalje intenziviranje saradnje sa Narodnom Republikom Kinom u oblasti nauke i tehnologije, posebno veštačke inteligencije, informacionih tehnologija i inovacija, u čemu je Kina lider na globalnom nivou. Naglašeno je da su pomenute oblasti prioriteti Vlade Srbije, te da postoji značajan potencijal za dalji razvoj saradnje između Srbije i Kine u pomenutim oblastima.

Oni su se saglasili o značaju dijaloga i razmeni poseta na visokom nivou u oblasti nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, o čemu svedoče posete kineskog ministra nauke i tehnologije Vang Džiganga Srbiji 2019. godine, kao i nedavna poseta ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović Kini, krajem juna o.g. radi učešća na „Letnjem Davosu“ u Tjenđinu. Obostrano je konstatovano da će i predstojeća poseta ministarke Begović Kini dati značajan impuls u daljem intenziviranju saradnje u ovim oblastima, kao i razmeni naučnika i istraživača.

Zamenik ministra nauke i tehnologije Džang informisao je ambasadorku Stefanović o pripremama kineske strane za predstoje Šesto zasedanje Međuvladinog mešovitog komiteta za saradnju u oblasti nauke i tehnologije, za koje je naglasio da će značajno doprineti daljem razvoju saradnje Srbije i Kine u pomenutim oblastima.